Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

25 Δεκεμβρίου: Σύνδεση με ιστορικά γεγονότα

Ως γνωστόν η 25 Δεκεμβρίου έχει ταυτιστεί με την γέννηση του Θεανθρώπου. Παρόλα αυτά όμως αυτή την ημερομηνία συνέβησαν και άλλα γεγονότα στη μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία που κάθε άλλο παρά συνάδαν με το πνεύμα των ημερών. Βρήκαμε ένα εξαιρετικό άρθρο στο Έθνος του Θόδωρου Ρουμπάνη το οποίο και αναδημοσιεύουμε. Αυτό πάντως που αφορά εμάς άμεσα είναι η 25η Δεκεμβρίου του 1822, όπου οι Οθωμανοί απέτυχαν παταγωδώς να καταλάβουν το Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης. Πόσοι από εμάς θυμούμαστε αυτό το γεγονός αυτές τις μέρες;
Η «Αγια Νύχτα» είναι το πιο διαδεδομένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι σε όλο τον κόσμο. Κορυφαίοι μουσουργοί, όπως ο Βέρντι, ο Βάγκνερ και ο Πουτσίνι, αναγνώρισαν σε αυτή τη σύνθεση μια παράξενη δύναμη, που φτάνει βαθιά στις καρδιές των ανθρώπων. Κατά καιρούς η πατρότητά της αποδόθηκε στον Μότσαρτ, τον Χάιντν ή τον Μπετόβεν. Η αλήθεια είναι ότι η «Αγια Νύχτα» δημιουργήθηκε από δύο νεαρούς φίλους, τον εφημέριο Γιόζεφ Μορ και τον δάσκαλο Φραντς Γκρούμπερ. Ψάλθηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο μικρό χωριό Ομπερντορφ της Αυστρίας. Ο Μπορ είχε γράψει τους στίχους πριν από δύο χρόνια. Στις 24 Δεκεμβρίου 1818 ζήτησε από τον Γκρούμπερ να συνθέσει μια μελωδία για να ερμηνεύσει το τραγούδι με κιθάρα. Στη χριστουγεννιάτικη Λειτουργία το εκκλησιαστικό όργανο του ναού δεν ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί, επειδή κάποια εξαρτήματά του είχαν καταστραφεί από ποντίκια. Ιστορία Η άγια νύχτα των Χριστουγέννων δεν ήταν πάντα νηφάλια και κατανυκτική.
Στην ιστορική πορεία έχουν αποτυπωθεί στην ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο ολόκληρο ή τον ελλαδικό χώρο.
Ειδικά για την Ελληνική Ιστορία συνέβη το ημερολόγιο να δείχνει 25 Δεκεμβρίου όταν:
* Το 820 δολοφονήθηκε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Ε' μέσα στον ναό των ανακτόρων.
* Το 1261 ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος τύφλωσε τον νόμιμο διάδοχο του βυζαντινού θρόνου Ιωάννη Δ' Λάσκαρη.
* Το 1822 οι επαναστάτες του Μεσολογγίου αντιμετώπισαν με επιτυχία την τελική έφοδο των 20.000 Οθωμανών, που τους πολιορκούσαν.
* Το 1944, στην κρισιμότερη φάση των Δεκεμβριανών, απετράπη την τελευταία στιγμή η ανατίναξη από τον ΕΛΑΣ του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», όπου είχε καταλύσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Υπήρξαν και διεθνή γεγονότα. Κάποια απ αυτά είχαν κοσμοϊστορική σημασία.
Τέτοια ήταν η στέψη του Καρλομάγνου ως αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η παραίτηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ από τη θέση του προέδρου της ΕΣΣΔ, που την επομένη διαλύθηκε καθώς και η εκτέλεση Τσαουσέσκου.

Το 1822 Οθωμανική πανωλεθρία κατά την έφοδο στο Μεσολόγγι
Τα Χριστούγεννα του 1822 παθαίνουν πανωλεθρία ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, κατά την έφοδό τους για την άλωση του πολιορκούμενου Μεσολογγίου. Η καταστροφή των δύο πασάδων σήμανε την αποτυχία της εκστρατείας τους για την κατάπνιξη της Επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα.
Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής, επικεφαλής 11.000 ανδρών, είχαν φτάσει στο Μεσολόγγι στις 25 Οκτωβρίου. Προέρχονταν από τη σπουδαία νίκη που είχαν καταγάγει στη θέση του Πέτα, κοντά στην Αρτα. Το Μεσολόγγι είχε εξελιχθεί σε σημαντικό διοικητικό κέντρο. Εκεί είχε συγκροτηθεί Γερουσία και είχαν συγκεντρωθεί υπολογίσιμες δυνάμεις των επαναστατών. Απαρτίζονταν από ντόπιους, φιλέλληνες και Σουλιώτες. Η πολιορκία ήταν στενή αφού, μετά την έλευση του Γιουσούφ πασά της Πάτρας και του στόλου του, επεκτάθηκε και στη θάλασσα. Ο Ομέρ Βρυώνης ήθελε να πάρει την πόλη με συμβιβασμό, προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητη και να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του στρατού. Εκρινε απαραίτητη τη δημιουργία αυτής της βάσης ανεφοδιασμού, καθώς ολόκληρη η Αιτωλοακαρνανία είχε ερημωθεί. Τη χρονοτριβή εκμεταλλεύτηκαν οι πολιορκούμενοι, αναμένοντας τη βοήθεια που είχαν ζητήσει από την Πελοπόννησο. Πράγματι, περί τα μέσα Δεκεμβρίου ο Ανδρέας Μιαούλης, επικεφαλής στολίσκου 11 πλοίων, διασπά τον θαλάσσιο αποκλεισμό. Αποβιβάζει 1.000 άνδρες υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ανδρέα Ζαϊμη και Κανέλλο Δεληγιάννη. Οι πασάδες, που είχαν χάσει πολύτιμο χρόνο, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έφοδο, η οποία ορίστηκε για τη νύχτα της 24 προς 25 Δεκεμβρίου. Υπολόγιζαν ότι οι μαχητές θα είχαν εγκαταλείψει τους προμαχώνες για να πάνε στις εκκλησίες λόγω Χριστουγέννων. Το μυστικό σχέδιο της επίθεσης αποκάλυψε στους πολιορκημένους ο ελληνικής καταγωγής γραμματικός του Ομέρ Βρυώνη, Γιάννης Γούναρης. Ετσι η φρουρά παρέμεινε στις θέσεις της. Οι Τούρκοι, ηττημένοι, υποχρεώθηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποσυρθούν στην Πρέβεζα. Ο Ομέρ Βρυώνης υποπτεύθηκε τον Γούναρη για τη διαρροή της πληροφορίας. Και ενώ τον κράτησε ως χρήσιμο, διέταξε να σφάξουν την οικογένειά του στα Γιάννενα. Οταν πληροφορήθηκε τη σφαγή, ο Γούναρης δραπέτευσε από το οθωμανικό στρατόπεδο και κατέφυγε στο Αγιον Ορος, όπου έγινε μοναχός. Για να διαβάσετε αναλυτικά τα υπόλοιπα ιστορικά γεγονότα πατήστε εδώ:

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλήν ημέραν άρχοντες σαν είναι ορισμό σας, Χριστού την θεία γέννηση να μπώ στ'αρχοντικό σας....
Πολύ ωραίο το άρθρο...
Καλημέρα, καλά Χριστούγεννα και ειρήνη και υγεία σε όλους!

agrinionews είπε...

Η παρούσα ανάρτηση έγινε για να δοθεί μια διάσταση ιστορική στην 25η Δεκεμβρίου, ημέρα της γέννησης του Θεανθρώπου.
Σε αυτή, θέση έχει και η ιστορία του τόπου μας.
Νομίζουμε ότι ούτε το κλίμα των ημερών, ούτε η εν λόγω θεματολογία δικαιολογούν τέτοιου είδους κόντρες.
Χρόνια Πολλά σε όλους με υγεία.