Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Περιβαλλοντική δράση από το Δημοτικό σχολείο Κάτω Ζευγαράκι


Το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Ζευγαράκι μετά τις επιτυχημένες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε τις προηγούμενες χρονιές για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, με το νέο έτος 2010 θα υλοποιήσει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Φυσικό Πάρκο, ο Δήμος Αρακύνθου».

Σύμφωνα με το Ν. 1892/90 και τις αντίστοιχες Εγκυκλίους, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τμήμα των προγραμμάτων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το δημοτικό σχολείο έχει την τύχη να βρίσκεται ανάμεσα στις δυο λίμνες (Λυσιμαχία –Τριχωνίδα) και στον ορεινό όγκο Αράκυνθο. Πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας συναντά κανείς στα έξι δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, ενώ η αισθητική αξία και η ποικιλομορφία των βιοτόπων κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.

Βασική επιδίωξη προς τους μαθητές είναι η ενημέρωση, η προβολή και η ανάδειξη του φυσικού πάρκου Αράκυνθου, καθώς και η ευαισθητοποίηση τους για την προστασία της φύσης και των προστατευόμενων περιοχών. Στόχος είναι να διαμορφώσουν θετικές συμπεριφορές απέναντι στον εαυτό τους, στο σύνολο (ομάδα-τοπική κοινωνία) και στο φυσικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιτόπιες έρευνες στο πεδίο, γραπτές εργασίες, ερωτηματολόγια, εισηγήσεις, οπτικοακουστικό υλικό με διαλέξεις και προβολή ντοκιμαντέρ, φωτογραφικό λεύκωμα, περιβαλλοντικά παιχνίδια, δημιουργία ενημερωτικών εντύπων, συμμετοχή του σχολείου σε διαγωνισμό κτλ.

Επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος είναι κ. Διονύσης Χρ. Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, με την βοήθεια του διευθυντή του σχολείου κ. Νίκου Γυφτάκη και του δασκάλου της Πέμπτης τάξης κ. Θεόδωρο Ζβέρκα.

Θερμός υποστηριχτής της προσπάθειας αυτής είναι ο Δήμαρχος Αρακύνθου κ. Ντζάνης Απόστολος και χορηγός του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος ο Δήμος Αρακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: