Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

2 χρόνια agrinionews!!!

2 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει σήμερα το agrinionews, καθώς η πρώτη ανάρτηση έγινε στις 31 Ιανουαρίου του 2008.
Κίνητρο μας η αγάπη μας για τη πόλη μας, το Αγρίνιο και τη περιοχή μας.
Αυτή ακριβώς μας έκανε πάντα να νοιαζόμαστε και να παρακολουθούμε την επικαιρότητα, με τη διαφορά ότι το διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες, τα blogs δίνουν νέες διεξόδους έκφρασης.
Προϊόν όλων των παραπάνω είναι η παρούσα ιστοσελίδα που αγκαλιάσατε είτε με μια απλή ανάγνωση είτε ακόμα περισσότερο με το να αφιερώσετε χρόνο να γράψετε ένα σχόλιο στις ειδήσεις ή στις απόψεις που αναρτώνται.
Αυτό μας έκανε-χωρίς να το καταλάβουμε πότε έγινε- να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο την ημέρα για αυτή την ιστοσελίδα και προπάντων να μην υπάρξει μέρα που να μην αναρτηθεί μια είδηση ή μια άποψη. ( με εξαίρεση το 15Αυγουστο, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει κοιτάζοντας τις προηγούμενες αναρτήσεις)
Οι ειδήσεις ή οι θέσεις του ιστολογίου που διατυπώνονται κατά καιρούς διατηρούνται μακριά από οιαδήποτε υποκειμενική χροιά πολιτικής ή κομματικής προελεύσεως. Κεντρική συνιστώσα των απόψεων του ιστολογίου, το τι είναι καλό για τον τόπο μας, όπως βέβαια πάντα εμείς το αντιλαμβανόμαστε υποκειμενικά.
Παρακάτω αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε προς δική σας ενημέρωση τα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου χρόνου που έχουμε για το ιστολόγιο μας, από την πιο αξιόπιστη πηγή, την google-analytics:



Πρώτα από όλα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας που ζουν μακριά από τη χώρα μας και επισκέπτονται το agrinionews για να ενημερωθούν. Με πράσινο είναι οι χώρες, που έχουμε δεκτεί έστω και μια φορά επίσκεψη ενώ να λάβετε ιδιαίτερα υπόψη τη δεύτερη εικόνα με τις πρώτες 15 χώρες προέλευσης επισκεπτών της ιστοσελίδας μας μαζί με αναλυτικά και πλήρη στοιχεία τόσο για τα κλικς, όσο και για το χρόνο επίσκεψης.




Οι επισκέψεις της τελευταίας χρονιάς. Ο τελευταίος μήνας "έκλεισε" με 37.οοο περίπου επισκέπτες.



Οι μοναδικοί επισκέπτες: Ως πιο αξιόπιστα θεωρούμε τα στατιστικά που τους αποτυπώνουν καθημερινά, διότι αν παραθέσουμε τα εβδομαδιαία η τα μηνιαία ως σύνολο δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια αν η google analytics αθροίζει μόνο τους "μοναδικούς υπολογιστές" η κάνει απλή πρόσθεση των στατιστικών της κάθε ημέρας. Όπως μπορείτε να δείτε τις καθημερινές ημέρες οι μοναδικοί επισκέπτες αρκετές φορές ξεπερνάνε τους χίλιους και φτάνουν έως τους 1.350.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς.
Εμείς από τη πλευρά μας υποσχόμαστε
να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο!!


Η συντακτική ομάδα

Mαζική προσέλευση από τους Αγρινιώτες της Αθήνας.




Πλήθος κόσμου έδωσε χθες το παρόν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργάνωσε ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών. Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμούς της Προέδρου Μόλλης Βότση και του δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού. Ακολούθησε ομιλία από τη φιλόλογο Αγγελική Κογεώργου καθώς και απαγγελία ποιημάτων από τη Μάριον Χωρεάνθη. Οι Αγρινιώτες της Αθήνας για ακόμη μια φορά απέδειξαν, με την ομολογουμένως μαζική τους συμμετοχή, το διακαή τους πόθο για διατήρηση των ηθών και εθίμων της γενέτειρας καθώς και την ανάγκη για επικοινωνία με τους συμπατριώτες της πρωτεύουσας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάριος Σαλμάς, Δημήτρης Σταμάτης και Κώστας Καραγκούνης, οι πρώην υπουργοί Χρήστος Ροκόφυλλος και Αθανάσιος Δημητρακόπουλος, ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός οι πολιτευτές Γιώργος Παπαναστασίου και Νίκος Καραπάνος καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων και συλλόγων.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Στήριξη Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά


Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υποστηρίζει το νομοθέτημα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Στηρίζει την προσπάθεια της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λούκας Κατσέλη.

Πλήρως ταυτίζεται το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας με τις κατευθύνσεις του νέου νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενώ παράλληλα επικροτεί τις πρωτοβουλίες της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λούκας Κατσέλη, ώστε να εφαρμοστούν από τις τράπεζες κατά γράμμα οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θεωρεί ότι το νέο νομοθέτημα που κανονίζει τη συμπεριφορά των τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων είναι πρωτοποριακό και μπορεί να αποτελέσει πιλότο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (όπως έχει επισημάνει, από την πλευρά της, και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με πρόσφατη ανακοίνωσή της). Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι παράλληλα με την προστασία της ίδιας της αγοράς θα ωφεληθούν και οι ίδιες οι τράπεζες που θα μπορέσουν να εκκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Να σημειωθεί ότι στις 25 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής συνεχάρη με επιστολή του την υπουργό κ. Κατσέλη και για τις ρυθμίσεις που βοηθούν να μείνουν σε λειτουργία χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αλλά και για την αντίστασή της στις εντονότατες πιέσεις που δέχτηκε όχι μόνο από το τραπεζικό σύστημα αλλά και από μεγάλη μερίδα του Τύπου που έδωσε «μάχη» υπέρ των θέσεων των τραπεζών.

Τέλος το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας δια του προέδρου του ευχαρίστησε την Υπουργό για το γεγονός ότι συμπεριέλαβε στο νέο νόμο το σύνολο των θέσεών του, κάτι που η ίδια αναγνώρισε στην πρόσφατη κοπή πίττας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου και δήλωσε «οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας συμπεριελήφθησαν στο σύνολό τους…»

Υπενθυμίζεται τέλος στα μέλη του Επιμελητηρίου μας ότι έχουν περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις ρύθμισης των οφειλών τους στις τράπεζες έως τις 31/3/2010.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

"Ανήκομεν εις την Δύσην" vs" H Eλλάδα ανήκει στους Έλληνες"

Πολύς λόγος τις τελευταίες μέρες για το ασφυκτικό pressing των Ευρωπαίων στην Οικονομία αλλά και των παγκόσμιων αγορών κατά άλλες εκδοχές. Σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γ.Α. Παπανδρέου κινδυνεύουν ακόμα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Και πως να μην κινδυνεύουν όταν η καρδία του ελληνικού κράτους (οικονομία) αποκτά "βηματοδότη" ελεγχόμενο από την ΕΕ;
Στο βωμό λοιπόν του "ανήκωμεν εις την Δύσιν" παραπετάξαμε στη λήθη η έστω σε 2-3 γραμμές της ιστορίας των σχολικών βιβλίων το πως οι Ευρωπαίοι ήθελαν να βάλουν στο χέρι το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής και δη τον ελληνικό χώρο..
-Πόσοι ξέρουν για τις λεηλασίες & τις σφαγές των Γαλατών τον 2ο αιώνα μ.χ.
-Πόσο ανώδυνα περνάει η Ρωμαική Περίοδος τη στιγμή που οι Ρωμαίοι ερήμωναν και ξερίζωναν ολόκληρους πληθυσμούς οδηγώντας τους είτε σε άλλες πόλεις (Νικόπολη) είτε στην αιχμαλωσία;
-Ποιος μπορεί να παραβλέψει την εποχή των Σταυροφοριών (1204-1453) που χαρακτηριστικά αποτυπώνονταν μέσα από τα ανθελληνικά σχόλια του Φράγκου κατά πάσα πιθανότητα ανώνυμου συγγραφέα του "Χρονικού του Μορέως";
-Ποια εντύπωση προκαλεί η περίφημη φράση του μεγάλου δούκα Λουκά Νοταρά, (1438 – 1439,): «είναι προτιμότερο να δω να κυριαρχεί στην αγορά της Πόλης το φακιόλι (τουρμπάνι) των Τούρκων παρά η καλύπτρα των Λατίνων».
-Για το Μοροζίνι και τη καταστροφή της Ακροπόλεως των Αθηνών το 1687; Και αυτό στα ψηλά;
Τριετής κατοχή Αγγλογάλλων στο Πειραία και βομβαρδισμοι ( 1854-1857)..
-- K᾿ ἐγώ, σκουλήκι ἀγνώριστο, ὁ Τζώρτζης ὁ Γρατζιάνος,
ἀφέντης σου παντοτινός, τύραγνος, ἄρχοντάς σου.
.......
μὲ τὴ σφεντόνα πωὕρανε. Ὕστερα μὲ τὴ σκούλη,
ἀρχίσαν, τοῦ κοντόσπαθου, ἀργὰ νὰ πελεκᾶνε
τ᾿ ἀντρειωμένα δάχτυλα καὶ νὰ περιγελᾶνε
Φωτεινός Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
-Η εγκατάλειψη και η κατακρύμνηση των απεγνωσμένων Μικρασιατών από τα "συμμαχικά" καράβια, που αναζητούσαν έξοδο ζωής από την αγριότητα του τουρκικού όχλου;
- Ευαγόρας Παλλικαρίδης: Απηγχονίσθη από τις Αγγλικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου.
Τα παραπάνω ( και άλλα πολλά) έχουμε να αντιπαραθέσουμε στην ιστορική μας μνήμη σε καιρούς που τα ειρωνικά σχόλια του Ευρωπαικού & Διεθνή Τύπου είναι στο αποκορύφωμα τους.
Όμως για να είμαστε ξεκάθαροι:
Δεν συγκρίνεται η Δύση με Οθωμανούς η αν θέλετε με το ανεπανάληπτα αρνητικό φαινόμενο στην ιστορία της Ναζιστικής Γερμανίας και Κατοχής.
Ούτε συγκρίνεται με τα "αδέλφια" μας τους Ρώσους που ποτέ δεν μας θεώρησαν ζωτικό τους χώρο και πάντα μας έσπρωχναν σε επαναστάσεις ( Ορλωφικά) και μόλις βλέπαν τα δύσκολα μας άφηναν στο έλεος του εχθρού..
Ούτε συγκρίνεται με την ανερχόμενη και αυταρχική Κίνα, στην οποία η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
Όμως "υπό την έννοιαν αυτήν ΔΕΝ ανήκομεν εις την Δύσην, πάνω από όλα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
Και για να το πούμε αυτό πρέπει να έχουμε προπάντων ιστορική μνήμη. Για να κρατάμε τις ανάλογες αποστάσεις και κυρίως ως λαός να μην μασάμε..
Γιατί δεν φταίμε μόνο εμείς η τα λαμόγια που τρώνε το δημόσιο χρήμα..Φταίνε και λίγο οι δανειστές μας. Λέτε να μην το ξέρανε; Απλά δεν τους " χάλαγε" τώρα να έχουν άλλοθι..
Δυστυχώς για αυτούς έχουμε ως χώρα και ως κράτος τεράστια αντισώματα αυτοσυντήρησης.
Και θα τα καταφέρουμε αργά η γρήγορα..

Βασιλιάς Άγριος

Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα


Διαβάζουμε στο Ριζοσπάστη ότι "Κατόπιν νέας προφορικής εισαγγελικής εντολής του κ. Μαστάκα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σπύρος Κοτοπούλης κλήθηκε για ακόμη μια φορά χτες από την αστυνομία - η δεύτερη μέσα σε 3 μέρες - να καταθέσει στην εισαγγελία. "
Από την άλλη παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Κεφαλοβρύσου και Ερμίτσας ( έως χθές τουλάχιστον) και οι κυκλοφορία διακόπτεται τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, από την άλλη όμως πολλές παραγωγικές τάξεις όπως εργαζόμενοι που πηγαίνουν στις δουλειές τους πλήττονται από τέτοιας μορφής κινητοποιήσεων.
Ευελπιστούμε σύντομα να βρεθούν σύντομα λύσεις στα προβλήματα των αγροτών και φυσικά όλα να εξελιχθούν όμαλα..

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Περιμένοντας το χρίσμα...

Φουντώνουν τελευταία τα σενάρια περί ονοματολογίας στο διευρυμένο πλέον δήμο Αγρινίου. Οι μνηστήρες για την ώρα –όπως τουλάχιστον λέγεται- είναι πολλοί και απ ότι φαίνεται η εσωκομματική μάχη του χρίσματος, έστω και άτυπα, έχει αρχίσει για τα καλά. Έτσι, κάποιοι πραγματοποιούν διερευνητικές επαφές, ενώ κάποιοι άλλοι δουλεύουν αθόρυβα περιμένοντας την κατάλληλη ώρα για να εκφράσουν δημόσια την κάθοδό τους στην εκλογική αρένα.

Τα ονόματα τα έχουμε επαναλάβει και σε παλιότερη ανάρτησή μας και λίγο πολύ πλέον είναι γνωστά. Από το ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Μοσχολιός έχει τον πρώτο λόγο ως εν ενεργεία δήμαρχος, ενώ και ο πολιτευτής Βασίλης Αντωνόπουλος φέρεται να επιθυμεί να διεκδικήσει το χρίσμα προβάλλοντας ως επιχείρημα τις 25.000 ψήφους που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές. Απ την άλλη, στη ΝΔ ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που προκρίνουν ως λύση το βουλευτή Δημήτρη Σταμάτη, με το δημοτικό σύμβουλο Νίκο Καζαντζή να δηλώνει παρών στο ενδεχόμενο να ηγηθεί του γαλάζιου ψηφοδελτίου. Βέβαια τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παίξει ρόλο εάν το χρίσμα θα δοθεί με ''απευθείας ανάθεση''' από Ιπποκράτους και Ρηγίλλης ή εάν θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές διαδικασίες με επιλογή υποψηφίων από την κομματική βάση.

Σε κάθε περίπτωση οι εν λόγω εκλογές πέραν της χωροταξικής αλλαγής θα έχουν και διαδικτυακό ενδιαφέρον, αφού η σύγχρονη επικοινωνιακή πολιτική επιτάσσει τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα χθες ενημερωθήκαμε από σχετικό δελτίο τύπου, ότι ο Παύλος Μοσχολιός ανέβασε αυτές τις ημέρες στον κυβερνοχώρο την προσωπική του σελίδα, γεγονός το οποίο συνδέεται και με την 14η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Απ ότι φαίνεται τα εκλογικά όργανα άρχισαν να κουρδίζονται σιγά σιγά…

Ζητούν ένταξη Ιονίων νήσων στην ήδη υπάρχουσα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού ανάπτυξης και πρώην βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλέκου Καλαφάτη, ο οποίος ουσιαστικά ζητάει ένταξη των Ιονίων νήσων στην υπάρχουσα περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος! Χαρακτηριστικά προτείνει στην ιστοσελίδα kefaloniaphotonews.gr " την ένταξη Λευκάδας – Κεφαλονιάς – Ιθάκης – Ζάκυνθος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με Αιτωλοακαρνανία – Αχαϊα – Ηλεία."Μεταξύ άλλων αναφέρει ως επιχειρήματα και την σύνδεση των Ιονίων νήσων μέσω Πλατυγιαλίου κτλ.
Να λοιπόν που στα Ιόνια νησιά υπάρχουν φωνές ενίσχυσης της ίδιας υπάρχουσας περιφέρειας και όχι διάλυσης της. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Μπορούμε άραγε να ενισχύσουμε τις αντίστοιχες φωνές εκείνες σε νησιά όπως η Λευκάδα για δημιουργία άλλης περιφέρειας, όπως είναι το αίτημα της πλειοψηφίας των Αιτωλοακαρνάνων; Ο καιρός λοιπόν θα δείξει..

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Βρέθηκε ο δράστης της δολοφονίας της 25χρονης.

Η αστυνομία τελικά κατάφερε και συνέλαβε τον δολοφόνο της 25χρονης, το πτώμα της οποίας είχε βρεθεί προ ημερών στη περιοχή του Λιγοβιτσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης αλβανικής καταγωγής εκτέλεσε εξ επαφής το θύμα με κυνηγετική καραμπίνα. Η 25χρονη γυναίκα- ελληνίδα και όχι αλλοδαπή, όπως εικάζοταν αρχικά-είχε εγκαταλείψει την οικογένεια της και ήρθε το τελευταίο διάστημα στη περιοχή όπου και εργαζόταν. Εκεί γνώρισε τον δράστη και δυστυχώς η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους έμελλε να έχει αυτή την τραγική κατάληξη.

Κλειδώνει ο χάρτης..

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Πολιτειας Αιτωλών και Ακαρνανων» παρά το γεγονός η κυβέρνηση περιμένει τις κατά τόπους διαβουλεύσεις, εντούτοις οι διαδικασίες εντός του υπουργείου για την κατάρτιση του χάρτη σχεδόν ολοκληρώνονται και όλα τελικά δείχνουν ότι ο αριθμός των δήμων θα είναι 7 (συν-πλην 1 ), αριθμός που προέβλεπε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά με διαφορές στην κατανομή των δήμων. Προκρίνεται το σενάριο για ένα δήμο στα όρια της παλαιάς επαρχίας Ναυπάκτου (και όχι δύο με ξεχωριστό δήμο Ορεινής Ναυπακτίας) .Βεβαιότητα αποτελεί πως το Θέρμο θα είναι η έδρα διευρυμένου δήμου που θα έχει και τη Μακρυνεία, όντας ο δεύτερος δήμος της Τριχωνίδας με το διευρυμένο δήμο Αγρινίου που οριστικά αφομοιώνει τους δήμους Θεστιέων και Παραβόλας. Ο δήμος Βάλτου θα περιλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Αμφιλοχίας , Ινάχου και Μενιδίου αλλά όχι και των Φυτειών. Οι Φυτείες θα αποτελέσουν τμήμα ενός εκ των δύο δήμων του Ξηρομέρου Έντονα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να γίνει τελικά μόνο ένας δήμος Ξηρομέρου αλλά συγκεντρώνει ελάχιστες πλέον πιθανότητες. Να σημειωθεί εξάλλου πως οι διεργασίες στην Αχαΐα δείχνουν το δρόμο. Στον όμορο νομό οι διαβουλεύσεις (των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων) σχεδόν ολοκληρώνονται και όλα συγκλίνουν πως ο αριθμός των 21 δήμων θα συμπυκνωθεί σε λιγότερους από έξι. ενδεικτικό όσων αναμένονται και για την Αιτωλοακαρνανία.

Αυτό το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί: Κοπή πίτας των Αγρινιωτών της Αθήνας


Ο Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών «Ο Άγιος Χριστόφορος» σας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Αραχώβης).


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος: Μόλλη Βότση-Αναστασοπούλου
Ο Γεν. Γραμματέας: Ανδρέας Μπρέσιακας

Μια άποψη για τις νέες Περιφέρειες..


Στην αρχή ξεκίνησε περισσότερα σαν φήμη, παρά ως σενάριο. Οι περισσότεροι το χρέωσαν στους κύκλους της νομαρχίας επειδή, λέει

, ο νομάρχης θέλει με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει τη θέση του ως υποψήφιος αιρετός περιφερειάρχης, καθώς έτσι δεν θα έχει να αντιμετωπίσει και το αντίπαλο δέος των αρκετά ισχυρών μέσα στο ΠΑΣΟΚ Αχαιών(...)

Για την δημιουργία ξεχωριστής περιφέρειας στην οποία θα συμμετέχει η Αιτωλοακαρνανία και θα έχει σ αυτή τον κεντρικό ρόλο, ο λόγος, και από τη φήμη, πλέον, φτάσαμε στη χιονοστιβάδα των τοποθετήσεων υπέρ της πρότασης. Φορείς του νομού, βουλευτές, και προσφάτως αρκετοί δήμαρχοι, μεταξύ αυτών και ο δικός μας, σπεύδουν να υπερασπισθούν αυτό το σενάριο, το οποίο παρεμπιπτόντως στην παρούσα φάση, τουλάχιστον, είναι καταδικασμένο, εν τη γενέσει του. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δεν μπορεί να μην το γνωρίζουν και προσωπικά μου προκαλεί εντύπωση ο λόγος για τον οποίο αναμασούν αυτή την καραμέλα. ΄Ισως να βλέπουν, σκέφτομαι, ότι ο νομός μας δένεται όλο και περισσότερο με την από εκεί πλευρά, όντας όμως κομμάτι της ουράς του, αλλά προς τι τούτη τι στιγμή αυτές οι άσφαιρες τουφεκιές; Που ήταν όλα αυτά τα χρόνια που συζητιόταν ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα γίνει; Γιατί δεν μαγείρευαν πριν πεινάσουμε, αφού τόσο πολύ ενδιαφέρονται για ένα άλλο μέλλον για τον τόπο μας. Ο καλός πολιτικός φαίνεται κυρίως από την ικανότητά του να προνοεί, και στη δική μας περίπτωση από τούτο... πάπαλα. Τώρα που δείχνουμε να πεινάμε, λοιπόν, τι φαγητό θα φτιάξουμε;

Εμένα, πάντως, όταν γουργουρίζει η κοιλιά μου η υπομονή μου για μαγειρέματα σχεδόν δεν υπάρχει και ή που θα φτιάξω κάτι πρόχειρο ή που θα το πάρω έτοιμο από έξω. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με αυτό που θα συμβεί και στην άλλη περίπτωση, με πιθανό όμως τον κίνδυνο πολλών στομαχικών διαταραχών, με απρόβλεπτες μάλιστα συνέπειες....
Από το ναυπακτιώτικο Blog diagogikosmia.blogspot.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Επίθεση με μολότωφ σε μπλόκο αγροτών!

Συνέβη και αυτό: Στο μπλόκο των αγροτών που υπάρχει στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, 5 νεαρά άτομα επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ και καπνογόνα χθές μετά τις 12:30 . Τα κίνητρα της επίθεσης τους είναι άγνωστα. Ευτυχώς δεν υπήρξε θύμα η ζημιές, ενώ η αστυνομία συνέλαβε δύο νεαρούς, ηλικίας 26 και 27 χρονών από την περιοχή του Αιτωλικού.
Πραγματικά πρωτόγνωρο και λυπηρό φαινόμενο!

Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτ/νίας: Νέα Περιφέρεια με έδρα την Αιτωλοακαρνανία!


ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ

H Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών της Αιτωλ/νίας, αφού εξέτασε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις συνενώσεις δήμων και τις αιρετές Περιφέρειες, μέσα από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», αλλά και τα όσα προέκυψαν μέσα από τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ, έχει να σημειώσει τα εξής:

Η διοικητική μεταρρύθμιση του 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας, παρά τις σχετικές αδυναμίες, έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου, πως υπήρξε τομή και αναγκαιότητα και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στην αποκέντρωση, όμως έχει κλείσει τον κύκλο της.

Είναι πλέον καιρός να γίνει το επόμενο και καθοριστικό βήμα, μέσα από ένα νέο σχέδιο που θα προβλέπει την δημιουργία λίγων και ισχυρών δήμων, με αποσαφηνισμένους πόρους και αρμοδιότητες, με ουσιαστική αποκέντρωση υπηρεσιών, δίπλα στον δημότη, ακόμη και του πιο απομακρυσμένου δημοτικού διαμερίσματος.

Οι ανακοινώσεις για τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μέχρι στιγμής κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πέραν των όσων παρουσιάστηκαν για διαβούλευση, επιβάλλεται να ξεκινήσει διάλογος και για τα όρια των νέων Περιφερειών, ώστε να αρθούν οι μεγάλες αδικίες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, όταν αποφασίστηκε χωρίς να ρωτηθεί κανείς, η δομή των σημερινών Περιφερειών. Η πολύχρονη εμπειρία από την παραμονή της Αιτωλ/νίας στην σημερινή «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», μας υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να συνταχθούμε με όλους τους φορείς του νομού, που επιδιώκουν την απόσπαση από την συγκεκριμένη διοικητική δομή, που ποτέ δεν λειτούργησε σε όφελός της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της. Αντιθέτως, αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια σειρά αναπτυξιακών ζητημάτων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της αρπαγής της Οικονομικής Σχολής στο Αγρίνιο παλιότερα, ή των αντιδράσεων των Πατρινών φορέων για το Πλατυγιάλι και το Εφετείο, μόλις πρόσφατα.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εξόφθαλμη αυτή περίπτωση, της δημιουργίας δηλ. ενός μορφώματος που στην πράξη απέτυχε και οδήγησε την Αιτωλ/νία αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην υστέρηση και την υπανάπτυξη.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού να συνταχθούν στο μέτωπο που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο, ώστε η Αιτωλ/νία να αποσπαστεί επιτέλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει την έδρα μιας νέας Περιφέρειας με όμορους νομούς, στη λογική μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ιδανική για την αλλαγή αυτή και άπαντες έχουν ιστορικές ευθύνες, απέναντι στην τοπική κοινωνία και το μέλλον του τόπου.

Αγρίνιο, Μπαϊμπά 27 - 30100, τηλ.- fax : 26410-22713 , email: oebeait@otenet.gr

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών τόσο στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου όσο και στο κόμβο του Παναιτωλίου. Σήμερα ο δρόμος έκλεισε για δύο περίπου ώρες, τόσο στις 12 το μεσημέρι όσο και στις 19:00 το απόγευμα.
Το πρωί μάλιστα υπήρχε απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς η τροχαία διέκοψε τη κυκλοφορία από τη πλευρά του Αγρινίου στον στρογγυλό κόμβο που οδηγεί στο Γιαννούζι. Μάλιστα πολλοί οδηγοί χρειάστηκαν παραπάνω από 1 ώρα για να φτάσουν από τη Μακρυνεία στο Αγρίνιο, καθώς ήταν λογικό οι δρόμοι μέσα από Παραβόλα-Καινούργιο-Νέα Αβόρανη να "μπλοκάρουν "( ειδικά στη γέφυρα της Αβόρανης που είναι μονής κατεύθυνσης).
Όπως όλα δείχνουν οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες.
φώτο: prototypia.gr

Ανακοίνωση των εργαζομένων του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου


Οι εργαζόμενοι του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου (ΙΧΘΥΚΑ Α.Ε.) εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόσο των εργαζομένων όσο και του ΙΧΘΥΚΑ.

Ο κ. Μωραΐτης, με τις παρεμβάσεις και τη διαρκή συνεργασία που είχε με τον Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, όπου ανήκει το ΙΧΘΥΚΑ, απέμπλεξε το σοβαρό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την μισθοδοσία των εργαζομένων, που ήταν εδώ και οκτώ μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά θέμα επιβίωσης. Παράλληλα ζητούμενα μέσα από τις πρωτοβουλίες του Υφυπουργού, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η συνέχιση της λειτουργίας και η αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου του ΙΧΘΥΚΑ, ως πρότυπου ερευνητικού κέντρου.

Το ΙΧΘΥΚΑ δεν πρέπει να καταργηθεί.

Μπορεί να προσφέρει ακόμη πολλά στο τόπο μας με όποια μορφή και αν αυτό θα λειτουργήσει. Σε αυτήν την προσπάθεια καλούμε τον πολιτικό κόσμο του Νομού, φορείς και πολίτες να συνδράμουν , ώστε το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου να συνεχίσει να προσφέρει αφού μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στον ρόλο του και τις προοπτικές του.

Νεοχώρι 22 Ιανουαρίου 2010

Ο Πρόεδρος

Διονύσιος Γραμμένος

Η Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τη γέφυρα Ρϊου-Αντιρρίου

Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας σε συνεδρίασή του στις 21/01/2010 συζήτησε το πρόβλημα των διοδίων της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και ομόφωνα κατέληξε στα εξής:

Υποτίθεται ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε για να ενώνει και να διευκολύνει τις μετακινήσεις πολιτών καθώς και την διακίνηση εμπορευμάτων. Ωστόσο με τις τιμές που επικρατούν οι μετακινήσεις τείνουν να γίνουν απαγορευτικές. Η Γέφυρα αντί να ενώνει υψώνει οικονομικό φράγμα ανάμεσα στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα. Πόσοι από μας δεν σκεφτόμαστε τα 23.60 € που πρέπει να δώσουμε κάθε φορά για μια απλή διέλευση και την επιστροφή. Την ίδια στιγμή υπάρχουν συμπολίτες που μετακινούνται καθημερινά από τη μια άκρη στην άλλη για την εργασία τους και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν 260 € το μήνα (1/3 του βασικού μισθού) για να πάνε στη δουλειά τους.

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω θεωρούμε ότι οι τιμές της γέφυρας μπορούν και πρέπει να μειωθούν. Μπορούν, μόνο που η γέφυρα Α.Ε. στην περίπτωση αυτή δεν θα αποκομίζει έσοδα 51,2 εκ ευρώ που είχε για το 2009. Πρέπει, γιατί δεν αντέχουμε άλλο σε περίοδο οικονομικής κρίσης να πληρώνουμε όλο και περισσότερο για όλα τα αγαθά.

Ζητάμε την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Το Ελληνικό Δημόσιο όπου χρειάζεται να επαναδιαπραγματευθεί την σύμβαση που έχει υπογράψει και έχει χαρακτηριστεί λεόντεια εις βάρος του Δημοσίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· Να μειωθεί η τιμή της απλής διέλευσης από τα 11.80 €, στα 6 €

· Να αυξηθεί ο χρόνος για την διέλευση με επιστροφή από 2 ώρες σε 6 με κάρτα των 10 €

· Για τους εργαζόμενους που διαμένουν στη μια μεριά και εργάζονται στην άλλη το κόστος να πέσει από τα 260 €, στα 50 €

· Να μειωθούν κατά 50% οι τιμές για τις διελεύσεις φορτηγών και λεωφορείων και να υπάρξει μέριμνα ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εξυπηρετούν καλύτερα τους μετακινούμενους από τη Γέφυρα πολίτες.

Τα αιτήματά μας θα κατατεθούν στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. σε συνάντηση του δ.σ. με εκπροσώπους της και θα προωθήσουμε το συντονισμό της δράσης μας με άλλα σωματεία της περιοχής μας (Εργατικά Κέντρα, συλλόγους δασκάλων κ.α. ) καθώς και με τους Δήμους της περιοχής.

Να ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης και διεκδίκησης με σύνθημα:

«Για μια Γέφυρα που ενώνει»


το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας

"Μικρές εξεγέρσεις"


Η Κινηματογραφική Λέσχη παρουσιάζει σε Α΄προβολή την ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη
΄΄Μικρές Εξεγέρσεις΄΄
την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010
στο Δημοτικό θέατρο Αγρινίου στις 9.00 μ.μ
Σε μια μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, ο Μάνος βλέπει πρώτη φορά την Άννα σε μια ερασιτεχνική θεατρική πρόβα.Ο Μάνος, σε αναζήτηση των έργων του Πανσέληνου (Βυζαντινού ζωγράφου του 13ου αιώνα), αλλά και του ίδιου του του εαυτού, την παρατη- ρεί έντονα. Είναι ένα σημείο χωρίς επιστροφή και για τους δυο τους. Η Άννα, παντρεμένη μ’ έναν άντρα που την κακομεταχειρίζεται, μαγνητίζεται από την καλοσύνη και την ευγένεια του Μάνου – τον ερωτεύεται, κι αυτός εκείνη. Όντας έγκυος, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον άντρα της, τα ίχνη της χάνονται. Λίγο καιρό μετά, ο Μάνος ξαναπερνά από την πόλη της, με συντροφιά το φίλο του το Συμεών, πρώην μοναχό που επιστρέφει στα εγκόσμια. Την ξαναβρίσκει· η πανσέληνος υπόσχεται να δώσει το φως της.
Θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας Κυριάκος Κατσουράκης και η ηθοποιός Κάτια Γέρου
και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Σκηνοθεσία
Κυριάκος Κατζουράκης

Σενάριο
Κυριάκος Κατζουράκης
Κάτια Γέρου

Ηθοποιοί
Κάτια Γέρου
Δημήτρης Πλειώνης
Μάρθα Φριτζήλα
Αρτώ Απαρτιάν
Νικόλας Παπαγιάννης
Μπουγιάρ Αλιμάνι
Αντώνης Βλησίδης


Οι Μικρές Εξεγέρσεις, η τρίτη μεγάλου μήκους (και δεύτερη μυθοπλασίας) ταινία του σκηνοθέτη και ζωγράφου Κυριάκου Κατζουράκη, προσκλήθηκε για να συμμετέχει στο Montreal World Film Festival (27 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου, 2009) και στο τμήμα Focus on World Cinema.
Πρόκειται για μια συνέχεια της επιτυχημένης πορείας των προηγούμενων ταινιών του Κατζουράκη, Ο δρόμος προς τη Δύση (2003) και Γλυκιά μνήμη (2005). Στο σύνολό τους, οι ταινίες αυτές αποτελούν μια άτυπη τριλογία με κοινό άξονα την εξωτερική, αλλά κυρίως εσωτερική, αναζήτηση ταυτότητας των ηρώων τους μέσα σε διαφορετικά κοινωνικά πρίσματα και συνθήκες.

1οςΕικαστικός Κύκλος Αιτωλοακαρνάνες Εικαστικοί


Στα πλαίσια του 1ου Εικαστικού Κύκλου – Αιτωλοακαρνάνες Εικαστικοί , των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου ΄΄Στέλιος Τσιτσιμελής΄΄ και το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 στην Γλυπτοθήκη ΄΄Χρήστου Καπράλου΄΄ η ομιλία του ζωγράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΚΟΡΟΥ ,με θέμα: ΄΄Ζωγραφική απολογία΄΄.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ.Κατσαρή Κων/να, η οποία αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του 1ου εικαστικού κύκλου που είναι αφιερωμένος στους Αιτωλοακαρνάνες Εικαστικούς που με την τέχνη τους γράφουν ξεχωριστή πορεία στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Παύλος Μοσχολιός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία και το μεγάλο καλλιτεχνικό μέγεθος του Αγρινιώτη ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου που τιμά την πόλη μας .Ο κ.Μοσχολιός αναφέρθηκε επίσης στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας με την δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων στην παλαιά Δημοτική αγορά ή στο κτίριο της Τράπεζας Ελλάδος.

Ο Χρήστος Μποκόρος στην ΄΄ Ζωγραφική απολογία του΄΄ αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της καλλιτεχνικής του πορείας, στη δύναμη της γενέτειρας γης και της επιρροής της στην πορεία του, καθώς και την επιρροή ανθρώπων, όπως ο πατέρας του, που σημάδεψαν την μετέπειτα πορεία του.

Στη ζωγραφική του Χρήστου Μποκόρου η δύναμη απλών αντικειμένων και φυσικών φαινομένων όπως π.χ η φλόγα ενός κεριού βρίσκεται όχι μόνο στην πειστικότητα της αναπαράστασης αλλά και στην υπαινικτική τους αναφοράς τους σε άλλες ουσίες. Η ήρεμη και βέβαιη κυριαρχία στην τεχνική καλεί τον θεατή να μετακινηθεί ένα βήμα πέρα από την καθαρά αναπαραστατική όψη των αντικειμένων προς μία διαφορετική ερμηνεία ,μια άλλη θέα.



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Mπλόκο από χθες και στη γέφυρα Ερμίτσας



Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, συγκεντρώθηκαν στην γέφυρα της Ερμίτσας στο Παναιτώλιο του Δήμου Θεστιέων, αποκλείοντας τον Εθνικό δρόμο Αντιρρίου- Αγρινίου.
Κατέφθασαν Αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα απ’ την βόρια πλευρά της Τριχωνίδας, απ’ τη Μακρυνεία, από το Αγρίνιο. Απ’ όλη την περιοχή.
Στις 11:00 συναντήθηκαν στο σημείο συγκέντρωσης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα αιτήματα τους και δέχτηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης από διάφορους φορείς του τόπου.
Παράλληλα αποφασίστηκε το κλείσιμο του εθνικού δρόμου και αυτό έγινε από τις 12:00 μέχρι της 02:00μ.μ. Η διέλευση επιτράπει μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και σε άτομα που είχαν πραγματική ανάγκη.
Η αστυνομία κατηύθυνε τα αυτοκίνητα σε παρακαμπτήριους δρόμους και απ’ τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης μας είπε:
«Υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση των μικρομεσαίων αγροτών. Παραμένουμε στο μπλόκο. Ζητάμε από όλους τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν τον αγώνα».
Η πρόσκληση του προέδρου βρήκε ανταπόκριση και το απόγευμα προστέθηκαν κι άλλα αγροτικά μηχανήματα στο μπλόκο. Αύριο το πρωί αναμένεται να δυναμώσει περισσότερο το μπλόκο της Ερμίτσας.
Ο βουλευτής Αιτωλ/νίας του Κ.Κ. Ελλάδας Νίκος Μωραΐτης μας δήλωσε:
Σήμερα το απόγευμα από τις 06:00 μέχρι τις 08:00 οι αγρότες έκλεισαν ξανά το δρόμο. Αυτό θα γίνεται συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα.

Σε εγκατάλειψη το κάστρο του Γρίβα.


Ένα ξεχασμένο θέμα ανέδειξε η ιστοσελίδα Mylefkada: Δεν είναι άλλο από το Κάστρο του Γρίβα ή Τεκέ, που βρίσκεται στην διασταύρωση για Περατιά αλλά πραγματικά πολοί λίγοι είναι αυτοί που έχουν περάσει την βαριά σιδερένια πόρτα του. Η ι ιστοσελίδα λοιπόν επιμελήθηκε ένα βίντεο με την ιστορική διαδρομή του Κάστρου και την τωρινή του κατάσταση, η οποία δυστυχώς δεν είναι και η καλύτερη. Όπως χαρακτηριστικά το mylefkada αναφέρει το ιστορικό αυτό μνημείο έχει καταντήσει στο εσωτερικό του ...στάνη για γίδια. Δείτε λοιπόν το βίντεο.

Ημερίδα με θέμα: «Οι υγρότοποι του νομού Αιτωλοακαρνανίας και η κλιματική αλλαγή»


Ημερίδα με θέμα: «Οι υγρότοποι του νομού Αιτωλοακαρνανίας και η κλιματική αλλαγή», οργανώνει στις 2 Φεβρουαρίου 2010 (Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με τη συνεργασία της «ΑΝΑΙΤ.ΑΕ», των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ι.Π. Μεσολογγίου και Θέρμου και των γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Διοικητήριο, Μεσολόγγι) έχει ως εξής:
9:30 π.μ. Προσέλευση – εγγραφές συμμετεχόντων
9:45 π.μ. Έναρξη Ημερίδας
10:00 π.μ. Χαιρετισμός από το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιο Σώκο
10:15 π.μ. Ομιλία από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνο Μωραΐτη.
10:40 π.μ. Εισήγηση με θέμα: «Κλιματικές Αλλαγές και Υγρότοποι – Το οικολογικό μας Αποτύπωμα» από την κ. Ελένη Σβορώνου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Hellas.
11:00 π.μ. Ενημέρωση σχετικά με την έναρξη της «Έκθεσης Δημιουργικής Έκφρασης» από τον Αντινομάρχη Περιβάλλοντος κ. Δημοσθένη Καπώνη, με θέμα τους Υγρότοπους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας για τους μαθητές της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού.
11:15 π.μ. Επίσκεψη στον Υγρότοπο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.
11:30 π.μ. Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τις Παιδαγωγικές Ομάδες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ι.Π. Μεσολογγίου & Θέρμου.

Εκδήλωση της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας



Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

¨Ενα ρεπορτάζ που θα συζητηθεί


Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Συνείδησης, το οποίο περιέχει ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φώτη Μπερίκου. Το εν λόγω ρεπορτάζ προσπαθεί να αποτυπώσει ποιοι θέλουν και ποιοι όχι να παραμείνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπως έχει σήμερα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ να ΜΗΝ παραμείνουμε στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος τάσσονται οι Ανδρέας Μακρυπίδης , Γ. Σιορίκης , Π. Μοσχολιός, Π. Τσιχριντζής, Δ. Σταμάτης, Γ. Παπαναστασίου, Π. Παπαδόπουλος, Σπ. Τορουνίδης, Θαν. Παπαθανάσης, Θ. Κουτσουπιάς.
Αντίθετη άποψη έχουν οι κοι Απ. Κοιμήσης, Π. Κουρουμπλής, οι οποίοι ωστόσο προσθέτουν ότι η ενδεχόμενη αλλαγή των περιφερειών πρέπει να εξεταστεί αργότερα και ξεχωριστά από τον Καλλικράτη ενώ η κα Σ. Γιαννακά τονίζει ότι μεγάλα έργα υποδομών έχουν συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση και η περιφέρεια Δεν πρέπει να αλλάξει.
Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Στη «Σ», μη μπορώντας να περιμένουμε περισσότερο για το πότε θα… συγκινηθούν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι να τοποθετηθούν, αποφασίσαμε να τους υποχρεώσουμε τρόπω τινά, ως εκ του ρόλου μας δυνάμεθα, συνεχίζοντας τη δική μας προσπάθεια για την ανάδειξη του τόσο σημαντικού και καθοριστικού για την πορεία ανάπτυξης του νομού μας θέμα. Οι απόψεις μας έχουν εγκαίρως εκφραστεί και είναι ταυτόσημες με όλων εκείνων που θεωρούν ότι «…απ’ την Πάτρα να φύγουμε κι όπου θέλουν ας μας πάνε»!
Το Επιμελητήριο Αιτ/νίας, όπως αναλυτικά γράψαμε, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας και ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής «ξεσπάθωσε» χθες το πρωί μιλώντας στον Δυτικά FM, όπου και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγουμε.
Αναφανδόν υπέρ της «απόσχισης» απ’ την Αχαΐα και την Περιφέρεια Δ.Ε. είναι και ο βουλευτής Αιτ/νίας Ανδ. Μακρυπίδης, ο οποίος μίλησε στην ίδια εκπομπή, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα στην επικείμενη συνάντηση με τον υπ. Εσωτερικών.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Σταμάτης σε δηλώσεις του στη «Σ» θυμίζει ότι και ως νομάρχης παλιότερα είχε θέσει ζήτημα Περιφέρειας, φροντίζοντας μάλιστα να παρουσιάσει με στοιχεία οικονομικά το πόσο η Αχαΐα αδικούσε συστηματικά την Αιτ/νία. Σαφώς υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας ο κ. Σταμάτης, που δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ανήκουμε στη Στερεά Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Αιτ/νίας κ. Γιώργος Σιορίκης τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας, απερίφραστα, όπως και ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός.
Ο δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Θανάσης Παπαθανάσης συμπληρώνει ότι όχι μόνο σε νέα Περιφέρεια πρέπει να πάμε,αλλά η Αιτ/νία να είναι έδρα αυτής της Περιφέρειας.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς τονίζει κι αυτός την ανάγκη δημιουργίας νέας Περιφέρειας, …με την προϋπόθεση έδρα της να είναι η Αιτ/νία.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου τονίζει ότι πρέπει να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για τη δημιουργία νέας Περιφέρειας και να το παλεύσουμε… μέχρις εσχάτων.
Απ’ τον Συνασπισμό, ο υπεύθυνος για τα θέματα αυτοδιοίκησης κ. Πάνος Παπαδόπουλος τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας νέας Περιφέρειας, όπως κάνει και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρος Τορουνίδης, ο οποίος σημειώνει ότι είναι αδιανόητο να έχουμε αλλαγές ορίων σε άλλες περιοχές και να μην γίνει το ίδιο με την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος.
Ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραΐτης δεν απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο ερώτημά μας, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά το τι έρχεται να υπηρετήσει η διοικητική μεταρρύθμιση και πώς είναι εσφαλμένη η αντίληψη του να φύγουμε από ένα σχήμα που μας αδικεί με στόχο να δημιουργήσουμε ένα καινούριο όπου εμείς θα αδικούμε τους άλλους.
Ο πρώην υφυπουργός κ. Μάριος Σαλμάς απέφυγε το ερώτημά μας, τονίζοντας όμως ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει τα σχέδιά της.
Ανάλογη ήταν και η απάντηση του δημάρχου Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν ανοίγει το θέμα δεν έχει νόημα η συζήτηση, υπενθυμίζοντάς μας ότι ο ίδιος πάντα τοποθετείται ξεκάθαρα, αφού όμως έχει πρώτα συζητήσει με τη δημοτική του ομάδα και το Δημ. Συμβούλιο.
Ο Βουλευτής Αιτ/νίας κ. Κώστας Καραγκούνης σημειώνει ότι αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», αλλά με συλλογική απόφαση κατόπιν ωρίμου σκέψεως και ανάλυσης όλων των παραμέτρων.
Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, είναι να δούμε τι συμφέρει περισσότερο το νομό μας και τι θα σημαίνει να παραμείνει στη Δυτ. Ελάδα ή αν πάει στη Στερεά, στα Επτάνησα ή όπου αλλού.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θάνος Μωραΐτης, ως μέλος της κυβέρνησης αδυνατεί να τοποθετηθεί δημόσια. Αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσε επί του τύπου συνεργάτης του, στον οποίο μας παρέπεμψε το γραφείο του στο υπουργείο. Αν και επιμέναμε να μιλήσουμε με τον ίδιο, εξηγώντας στη γραμματέα το θέμα, αυτό δεν στάθηκε δυνατό, καθ’ ότι ο κ. Μωραΐτης ήταν σε σύσκεψη.
Ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη (Δυτικά FM) σημείωσε ότι ναι μεν είναι ένα θέμα η θέση της Αιτ/νίας και η συμμετοχή της στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, λόγω του ΕΣΠΑ όμως, της κατανομής του και του χρόνου που ήδη έχει χαθεί, δεν μπορεί να αλλάξουν τα όρια των Περιφερειών. Τουλάχιστον όχι τώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Αποστόλη Κοιμήση, ο οποίος σημειώνει επιπρόσθετα ότι το θέμα των Περιφερειών πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο του Καλλικράτη Νο 2. Να εξεταστεί δηλαδή σε επόμενη φάση, στο πλαίσιο ξεχωριστής μεταρρύθμισης.
Η βουλευτής Αιτ/νίας του ΠΑΣΟΚ κα Σοφία Γιαννακά έχει την άποψη ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Άποψη που, όπως τονίζει η ίδια, θα δώσει μάχες για να την υπερασπιστεί και την τεκμηριώνει λέγοντας ότι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, η ΠΑΘΕ, η Ιόνια Οδός, η Εγνατία… είναι στοιχεία που δεν δικαιούμαστε να παραβλέψουμε. Υπήρξαν αγώνες για τα έργα αυτά, τα οποία και είχαν συγκεκριμένη αναπτυξιακή στόχευση.
Αν πάμε σε μια άλλη Περιφέρεια, λ.χ. Στερεάς, θα χάσουμε δεκαετίες για να φτάσουμε, από άποψης υποδομών, εδώ που είμαστε σήμερα με την Περιφέρεια Δ.Ε. Ούτε ένας δρόμος δεν μας ενώνει…
Ο νομάρχης Αιτ/νίας κ. Θύμιος Σώκος χθες απουσίαζε στην Κεφαλλονιά όπου και συμμετείχε σε συνέδριο, στερώντας μας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί του."



Ο Δήμος Αγρινίου για την ελεγχόμενη στάθμευση


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες του Δήμου Αγρινίου για την εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Ήδη στους δρόμους τοποθετήθηκαν οι πινακίδες σήμανσης, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαγράμμιση των θέσεων επί του οδοστρώματος.

Στο Σύστημα, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εντάσσονται 696 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα καθορίζονται ειδικές θέσεις στάθμευσης διτρόχων και θέσεις φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Το μέτρο θα εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 08:00 έως 14:00 και 17:00 έως 21:00 και το Σάββατο τις ώρες 08:00 έως 14:00.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια στάθμευσης επισκεπτών στις παραπάνω θέσεις στάθμευσης θα είναι δύο ώρες και η πληρωμή θα γίνεται είτε με απλή ξυστή κάρτα είτε με χρήση κινητού τηλεφώνου.

Το κόστος στάθμευσης θα είναι 50 λεπτά του ευρώ ανά μισή ώρα για όσους κάνουν χρήση ξυστής κάρτας, ενώ για όσους κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου θα υπάρχει χρονοχρέωση που αντιστοιχεί σε 80 λεπτά ανά ώρα, με ελάχιστη χρέωση τα δέκα λεπτά της ώρας.

Για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου η στάθμευση στις θέσεις του Συστήματος θα είναι απεριόριστη και προς τούτο θα εκδοθούν ειδικές άδειες στάθμευσης μονίμου κατοίκου, το κόστος έκδοσης των οποίων καθορίστηκε σε 25 ευρώ ανά εξάμηνο ή 50 ευρώ ανά έτος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο έκδοσης της άδειας στάθμευσης μονίμου κατοίκου του κέντρου, καθώς και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος.

Ψηφοφορία για τις προσωπικότητες της Αιτωλίας& Ακαρνανίας


Με συντριπτική διαφορά ο Κοσμάς ο Αιτωλός επιλέχθηκε από τους αναγνώστες μας στη διαδικτυακή μας ψηφοφορία που έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα ως τη πιο σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε η περιοχή της Αιτωλίας & της Ακαρνανίας.
Στις 348 ψήφους λοιπόν τον Κοσμά Αιτωλό επέλεξαν 148, 77 τον XαρίλαοΤρικούπη, 36 τον Ευάγγελο Παπαστράτο και 23 τον Κωστή Παλαμά. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:


Μεγιστίας ο Ακαρνάν
8 (2%)
Φίλιππος ο Ακαρνάν
5 (1%)
Κοσμάς ο Αιτωλός
148 (42%)
Xρήστος Καψάλης
5 (1%)
Χαρίλαος Τρικούπης
77 (22%)
Γιάννης Βλαχογιάννης
3 (0%)
Κωστής Παλαμάς
23 (6%)
Κώστας Χατζόπουλος
11 (3%)
Ευάγγελος Παπαστράτος
36 (10%)
Μαρία Δημάδη
15 (4%)
Χρήστος Καπράλος
10 (2%)
Δημήτριος Παπαχαραλάμπους
4

Κοσμάς ο Αιτωλός
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες.[1]
Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Στα 1759, εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, παρακινώντας με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία. Μέσα σε 16 χρόνια, ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. Στις Διδαχές του, απέτρεπε τη χρήση της Αρωμανικής και Αλβανικής γλώσσας και παρότρυνε τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου του 1779 στο χωριό Κολικόντασι, κοντά στην πόλη του Βερατίου στην Αλβανία.
Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.Από σήμερα ξεκινάμε ως agrinionews μια διαδικτυακή ψηφοφορία που ως ερώτημα έχει: "Ποια προσωπικότητα θεωρείτε ως την πιο σημαντική που ανέδειξε η περιοχή της Αιτωλίας & της Ακαρνανίας;"

Εκδήλωση για τη νέα εφημερίδα την Δευτέρα 25/01 και ώρα 8 μ.μ. στην πολιτική-πολιτιστική λέσχη “venceremos”


Κάτι γεννιέται το φλεβάρη για την υπόθεση της Αριστεράς
Νέα εποχή, νέες ιδέες, νέα εφημερίδα
Έρχεται ο "Δρόμος"
Νέα εποχή, εποχή οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αρχή του τέλους της ιδεολογίας του "τέλους της ιστορίας". Νέα εποχή κρίσης αξιών, πολιτικής, διεθνών σχέσεων. Νέα εποχή κρίσης και απονομιμοποίησης του νεοφιλελευθερισμού.
Νέες ιδέες, που θα λειτουργήσουν σαν οξυγόνο για τον και από τον προοδευτικό κόσμο. Νέες ιδέες αφηρημένες, αλλά και εργαλεία πειθούς και αποδεικτικού λόγου, νέες προωθητικές ιδέες για την αλλαγή της λαϊκής συνείδησης, της ιδεολογίας του λαού. Νέες ιδέες στον πολιτισμό, στη μόρφωση, στην αισθητική που διψάμε.
Νέα εφημερίδα – πρόκληση, πρόσκληση, στοίχημα. Νέα εφημερίδα που υπερβαίνει ιστορικούς χώρους και αντιπαραθέσεις που έβλαψαν, κοιτώντας τα αναγκαία, το μέλλον. Νέα εφημερίδα που φιλοδοξεί να γράφεται από όλη την αριστερά, που θέλει να μυρίσει τον ανθό των διεθνών κινημάτων, να διαβάσει τις ιδέες των αριστερών ανθρώπων ανά τον κόσμο, να αναδείξει τις αποτελεσματικές και νέες αντισυστημικές πρακτικές της αριστεράς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Στις 20 Φεβρουαρίου ξεκινά μια νέα τολμηρή προσπάθεια με την έκδοση μιας νέας εβδομαδιαίας εφημερίδας για την Αριστερά που ενώνεται, ενώνει και αγωνίζεται. Για να αλλάξουν τα πράγματα, για μια Αριστερά που μαθαίνει να συζητά, να αντιπαρατίθεται, να ενώνεται, να αναγνωρίζει τους εχθρούς της.
Το ταξίδι της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Δρόμος" ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου. Αναζητήστε τη κάθε Σάββατο στα περίπτερα.
Στέκι Venceremos

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Συνένωση με Άρτα θέλουν στο Μενίδι!


Συνένωση με την Άρτα επιθυμούν οι κάτοικοι του Μενιδίου Αιτωλοακαρνανίας, επαναφέροντας τη βούλησή τους αυτή στην επικαιρότητα με αφορμή τον «Καλλικράτη». Για την προώθηση του στόχου, Επιτροπή Αγώνα από κατοίκους του Μενιδίου ανάρτησε πανό σε δύο σημεία, στο οποίο αναγράφεται: «Διεκδικούμε να ενταχθεί το Μενίδι στην περιοχή Άρτας με το σχέδιο Καλλικράτης».
Ο Γιώργος Μπόβης, εκ της Επιτροπής Αγώνα Μενιδίου δήλωσε αναφορικά με τις θέσεις της Επιτροπής:«Ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας από την άνοιξη του 2008, όταν διαφάνηκε ότι πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας. Για να πετύχουμε το στόχο μας, ο οποίος παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, χρειάζεται προετοιμασία και μεθοδικότητα. Η αδράνεια και η ατολμία μας την περίοδο εκείνη, μας φέρνει σε δυσμενή θέση, τη στιγμή που άλλοι δήμοι κατάφεραν να προωθήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στην χωροταξική πρόταση του ΙΤΑ (Αύγουστος 2008). Δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Περίπου, μετά τα μέσα του επόμενου μήνα, θα δοθεί στη δημοσιότητα η χωροταξική πρόταση της κυβέρνησης. Αν θέλουμε να πετύχουμε, δε δικαιούμαστε να περιμένουμε απαθείς τις εξελίξεις, πρέπει να διεκδικήσουμε το αίτημα μας προς όλες τις κατευθύνσεις και αποφασιστικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε και να πείσουμε αν μπορούμε, τους συντάκτες της πρότασης να μας συμπεριλάβουν στην περιοχή Άρτας, γιατί εκτός από συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, αυτό αποτελεί και συμφέρον της χώρας. Η κρίσιμη κατάσταση που διανύουμε στην οικονομία πρέπει να μας δώσει το έναυσμα για πραγματικά σύγχρονη μεταρρύθμιση. Κι όποιος γνωρίζει τη γεωδιαμόρφωση και τα γενικότερα δίκτυα υποδομών στην περιοχή, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί γιατί η διεκδίκησή μας έχει οφέλη για την εθνική οικονομία, τη διοικητική αποτελεσματικότητα και το περιβάλλον. Αν δεν καταφέρουμε τίποτα στην πρώτη φάση, θα αξιολογήσουμε με τι τρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε το στόχο στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης. Η ένταξη του Μενιδίου στην περιοχή Άρτας με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (σχέδιο “Καλλικράτης”) είναι χρόνιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχή μας. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει ουσιαστική μεταρρύθμιση κι όχι μπαλώματα, να δημιουργήσει τη σύγχρονη Ελλάδα του 21ου αιώνα, πρέπει να μη δεσμευτεί από τις προσπάθειες κάποιων, που για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τις αλλαγές μόνο στους υπάρχοντες νομούς και περιφέρειες. Πρέπει να δει πραγματικά προς το μέλλον και το πραγματικό συμφέρον της χώρας. Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του ψηφίσματος στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ (18-20 Ιαν 2010), δείχνει προοδευτικό πνεύμα, προτείνοντας τη δυνατότητα να συνενωθούν δήμοι που ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς και περιφέρειες.

Ομόφωνη απόφαση
Η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου (με όλους τους δημοτικούς συμβούλους παρόντες) το Νοέμβριο του 2009, αντικατοπτρίζει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων για ένταξή μας στην περιοχή Άρτας. Επίσης υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις όλων των τοπικών σωματείων και συλλόγων που απερίφραστα δηλώνουν το ίδιο. Δε μπορεί κανένας να επικαλεστεί ως ιερότερη τη θέση για διατήρηση του σημερινού status quo. Ιερότερη είναι λαϊκή θέληση, ιερότερο είναι το συμφέρον της χώρας. Και δεν υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις, όπως ... μπορεί να ισχυριστούν κάποιοι. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι αλλαγές αφορούν τις επόμενες 10ετίες του τόπου και δεν αντέχουν να σταθούν στην ίδια ζυγαριά με κάποιες χρηματοδοτήσεις. Θα είναι άδικο να μην πετύχουμε αυτό τον σημαντικό για τον τόπο μας στόχο. Η επιτυχία, στο μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτάται από την δική μας απάθεια ή την αποφασιστική διεκδίκηση»."

Χειμωνιάτικες εικόνες.


Άγιος Βλάσης-Παναιτωλικό όρος

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Μετ εμποδίων η κυκλοφορία στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου και τις επόμενες ημέρες.

Μετ' εμποδίων θα διεξάγεται και τις επόμενες μέρες η κυκλοφορία στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, καθώς οι αγρότες από τις γύρω περιοχές θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ θα αποκλείουν τον κόμβο το μεσημέρι από 1 έως 2 και το βράδυ από 7-8. Στη περιοχή βρίσκονται γύρω στα 150 τρακτέρ.
Τις ώρες αυτές η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών ( μέσω Σταμνάς- Άγιου Ηλία-Αιτωλικού) .

Σηφουνάκης: Δεν υπάρχουν χρήματα για Δυτικό Σιδηροδρομικό άξονα


Του Αποστόλη Ζώη
Τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία υλοποίησης της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Σηφουνάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, αναφερόμενος στο μέλλον του Δυτικού σιδηροδρομικού άξονα.
Ειδικότερα για το τμήμα Κιάτο- Ρίο, τονίζει πως είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Για το τμήμα δε από Ρίο μέχρι και το λιμάνι της Πάτρας απλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα γιατί… δεν υπάρχουν χρήματα!!! Πρόκειται για μια απάντηση η οποία ξεκάθαρα πλέον θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον του παραπάνω άξονα και κατ’ επέκταση της σιδηροδρομικής Εγνατίας. Ο Δυτικός άξονας περιλαμβάνει τη γραμμή Καλαμπάκας - Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, τη μονή Γραμμή Καλαμπάκας – Κοζάνης, τη μονή Γραμμή Αντιρρίου – Ιωαννίνων, τη σύνδεση της γραμμής Ιωαννίνων - Αντιρρίου με την γραμμή Αθηνών - Πατρών και τέλος τη μονή Γραμμή Ρίου - Πάτρας - Πύργου – Καλαμάτας.
Αναλυτικά
Ο κ. Σηφουνάκης στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το τμήμα Ρίο- Πάτρα είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι επί της ακτής, δεν υπάρχουν μελέτες για ημι-υπογειοποίηση και απαιτεί τεράστια δαπάνη. Αν συζητηθεί θα είναι για μετά το 2015. Αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να φτάσουμε στο λιμάνι κυρίως για τα εμπορεύματα. Πολύ πιθανό να χρειαστεί ένα ενδιάμεσο διάστημα όπου εκεί θα υπάρχει μονή γραμμή. Αλλά για το δεύτερο σκέλος ( Ρίο- Πάτρα) θα πρέπει να γίνουν μελέτες, να υπάρξουν απαλλοτριώσεις και θα είναι ένα δύσκολο έργο».
Ο βουλευτής Αχαΐας στην παρέμβασή του υπογράμμισε «Φαίνεται ότι ο σιδηρόδρομος, είναι αμφίβολο αν θα φτάσει στο λιμάνι της Πάτρας γιατί το χρονοδιάγραμμα δεν προσδιορίστηκε. Έχουμε ένα αόριστο χρονοδιάγραμμα περίπου μέχρι το 2015 για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το Ρίο, αλλά δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα μέχρι την Πάτρα. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα Είναι πρωτοφανές τρίτο αστικό κέντρο κράτους μέλους της ΕΕ να μην διαθέτει γραμμή υψηλών ταχυτήτων. Οι δε 53 θέσεις εμπλοκής, αν δεν λυθούν άμεσα θα προκαλέσουν περαιτέρω καθυστερήσεις.»
Ο κ.Τσούκαλης σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργείου δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφική τόσο για την Αχαΐα όσο και για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θεωρεί άκρως ζωτική για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση ολόκληρου του Δυτικού Άξονα τη σύνδεση της ΒΙΠΕ και του λιμανιού της Πάτρας με τη ΣΓΥΤ και καλούμε όλους τους φορείς της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας να αναγάγουν το σχετικό αίτημα ως κορυφαίο προς υλοποίηση κατά την 4η προγραμματική περίοδο.
Χαρακτηριστικά
Οι άξονες Καλαμπάκας - Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας και Αντιρρίου - Ιωαννίνων διέρχονται από την Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα, οι οποίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά σύνδεση με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι άξονες αυτοί θα συμβάλουν στην θεαματική βελτίωση των υποδομών των περιοχών αυτών, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα) και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ένα λιμάνι που με τα έργα εκσυγχρονισμού του καθίσταται ένας σημαντικός κόμβος, θα συνδεθούν σιδηροδρομικά με τις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και όλα τα μεγάλα αστικά, βιομηχανικά κέντρα και εμπορευματικούς κόμβους (λιμάνια, εμπορευματικά κέντρα). Σημειώνεται ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα συνδεθεί έτσι σιδηροδρομικά με τους λιμένες Πατρών, Ικονίου (Πειραιάς), Θεσσαλονίκης (βελτίωση υφιστάμενης σύνδεσης) και Αλεξανδρούπολης. Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη και των τεσσάρων αυτών λιμένων συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και τα σχετικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειώνεται επίσης ότι το προτεινόμενο έργο θα συνδέσει σιδηροδρομικά τους λιμένες Ηγουμενίτσας και Βόλου (πύλη προς Μέση Ανατολή και Τουρκία).
O άξονας Καλαμπάκας - Κοζάνης (-Θεσσαλονίκης) υλοποιεί την από πολλών ετών προγραμματιζόμενη (και εν μέρει ολοκληρωθείσα τότε) σύνδεση μέσω της οποίας αποκαθιστά την απ' ευθείας σύνδεση της βορειοδυτικής Μακεδονίας με την Κεντρική και Νότια Ελλάδα και ολοκληρώνει τον βόρειο κλάδο της σιδηροδρομικής Εγνατίας (νότιος κλάδος: Καλαμπάκα - Παλαιοφάρσαλος - Λάρισα/Βόλος - Θεσσαλονίκη).
O άξονας Ρίου - Πατρών - Καλαμάτας θα εξυπηρετήσει την Δυτική Πελοπόννησο προσφέροντας ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό άξονα κανονικού εύρους γραμμής.

Η ΕΡΕΥΝΑ 22 Ιανουαρίου 2010