Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Νέος προπονητής της ΓΕΑ στο μπάσκετ


Η ανακοίνωση:
Το ΔΣ της ΓΕ Αγρινίου ανακοινώνει την συνεργασία με τον κ. Διαμαντάκο Ιωάννη στο πόστο του προπονητή, μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.
Στο σημείο αυτό αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους κ.κ Καβαδία Θ., Τσιαμάκη Κ., και Αυφαντόπουλο Χ., για τις υπηρεσίες και το πάθος που προσφέρουν στην ομάδα μας, καθώς ήταν είναι και θα είναι σημαντικά πρόσωπα στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ΔΣ της ΓΕΑ

Μια σταρ των ΗΠΑ με καταγωγή απο το Αγρίνιο


Μισή Ελληνίδα, μισή Μεξικάνα είναι η Melissa Jimenez, ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της αμερικανικής showbiz. Η Melissa γεννήθηκε το 1986 στη Νέα Υόρκη, όπου λίγα χρόνια πριν είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της από το ΜεξικόH μητέρα της Μαρία κατάγεται από το Αγρίνιο, απ’ όπου είχε φύγει ο παππούς της πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για αναζήτηση καλύτερης ζωής στο Μεξικό. «Είμαι περήφανη για την καταγωγή μου. Μισή Μεξικανή, μισή Ελληνίδα, τέλειος συνδυασμός! Οσο για το όνομά μου είναι καθαρά ελληνικό, το επέλεξε η μητέρα μου, επειδή ήμουν γι’ αυτή η “μελισσούλα” της», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ». Ο πατέρας της Horacio και η μητέρα της Μαρία είναι μουσικοί και τα πρώτα χρόνια στις ΗΠΑ συμμετείχαν στην ορχήστρα του club «Sirocco» στη Νέα Υόρκη, ενώ στη συνέχεια δημιούργησαν τη δική τους. (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 28-2-10 )

Aνοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας



Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για την «αποκατάσταση – αναστήλωση των Αρχαίων Θεάτρων των Οινιαδών και της Πλευρώνας» και με συμβαλλόμενα μέρη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, αποφάσισε κατά τη χθεσινή της (Μ. Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010) συνεδρίαση η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη.
Η προγραμματική σύμβαση χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, είναι της τάξης των 125 χιλιάδων ευρώ, από τα οποία το ποσό των 65 χιλιάδων ευρώ αφορά τη μελέτη του Αρχαίου Θεάτρου της Νέας Πλευρώνας και το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ τη μελέτη του Αρχαίου Θέατρου των Οινιαδών .
Η μελέτη περιλαμβάνει δυο υποέργα συμπληρωματικών ανασκαφικών ερευνών, αρχιτεκτονικής και τοπογραφικής απεικόνισης, πρότασης φωτισμού και καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την εκπόνηση ειδικής μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης των δυο αυτών Αρχαίων Θεάτρων.
Κρίνεται δε αναγκαία η ολοκλήρωση της μελέτης μέχρι τις αρχές του 2011 – έστω και τμηματικά – έτσι ώστε να κατατεθεί στο περιφερειακό σκέλος των προγραμμάτων πολιτισμού και να ενταχθούν τα δυο αυτά σημαντικά έργα για χρηματοδότηση από τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Μετά το Πάσχα η πλήρη αποκατάσταση του δρόμου Καρπενήσι-Αγρίνιο μέσω Προυσού

Μετά το Πάσχα θα γίνουν οι εργασίες της πλήρης αποκατάστασης του δρόμου Καρπενήσι- Αγρίνιο μέσω Προυσού, Η κυκλοφορία πάντως διεξάγεται κανονικά..
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα προχωρήσει αρχικά στις εργασίες σχετικής γεωτεχνικής έρευνας αμέσως μετά το Πάσχα και στη συνέχεια στη σύνταξη της μελέτης με βάση την οποία θα δημοπρατηθεί το εν λόγω έργο.
Εξίσου μια εναλλακτική πρόσβαση στο Προυσό από Αγρίνιο είναι μόνο μέσω Αγαλιανού- Βελωτάς, η οποία δεν ενδείκνυται σε περίπτωση κακοκαιρίας, διότι μέρος αυτής είναι ακόμη χωματόδρομος.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Παμπούκης: Το 2015 ολοκληρώνεται η επένδυση στο Πλατυγιάλι


« Η ολοκλήρωση της αδειοδότησης εκτιμάται περί το τέλος του 2010. Η υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011, ενώ η επένδυση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις φάσεις της το 2015

Αυτά απάντησε ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στην ερώτηση του Ανδρέα Μακρυπίδη που αναφερόταν στους οικονομικούς, αναπτυξιακούς και περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης.

Έτσι η κυβέρνηση δίνει επίσημα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το Πλατυγιάλι.

Επίσης ο Υπουργός Επικρατείας δίνει περαιτέρω διευκρινήσεις «Οι συνολικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση θα φτάσουν περίπου τις 1.500, ενώ η χρήση θερμοκηπίων άλγης για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπεται από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, τον καθιστά τον πιο καθαρό σταθμό του είδους στην Ευρώπη. »

Σχετικά με τον χαρακτήρα της επένδυσης καθώς και το ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν σε αυτήν ο Υπουργός Επικρατείας επισημαίνει τα εξής: «Το έργο θα αποτελείται από Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, Σταθμό επαναέριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), Σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων και Θερμοκήπια Άλγης για την απορρόφηση του εκπεμπόμενου από τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διοξειδίου του άνθρακα.

Η κοινοπραξία θα απαρτίζεται από τις ακόλουθες εταιρείες:

(α) Qatar Petroleum International (100% θυγατρική της κρατικής Qatar Petroleum, και αποτελεί το διεθνή επενδυτικό βραχίονα της)

(β) Qatar Electricity & Water Company (κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού και υδάτων του κράτους του Qatar)

(γ) Shabbagh & Khoury SAL (εταιρεία με έδρα τη Βηρυττό του Λιβάνου, ιδίας ιδιοκτησίας με την εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC)

(δ) Rosebud Energie Deutschland GmbH (Γερμανική Εταιρία με έδρα την Φρανκφούρτη και δραστηριοποιείται κυρίως σε ανανεώσιμε πηγές ενέργειας)

Το σύνολο της επένδυσης θα προέρθει από ίδια κεφάλαια και δανεισμό και δεν απαιτείται η συνδρομή του Ελληνικού Κράτους με επιχορηγήσεις κεφαλαίου. Η επένδυση θα προσφέρει στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.»

Ψαλιδίζουν τις γιορτές για να συνεχίσει το Συν-Κοινωνία


Τη συνέχιση του προγράμματος Συν-Κοινωνία με χρηματοδότηση από το Δήμο Αγρινίου με οικονομικούς πόρους που θα προκύψουν από την περικοπή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του (Δευτέρα 29 Μαρτίου), έπειτα από πρόταση του Δημάρχου κ. Παύλου Μοσχολιού. To ποσό που απαιτείται για να συνεχιστεί το πρόγραμμα είναι 131.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγρινίου στα πλαίσια του προγράμματος Συν- Κοινωνία είχε υπογράψει σύμβαση με το Αστικό ΚΤΕΛ για τη λειτουργία δύο γραμμών (τη Γραμμή Μ1 Άγιος Κωνσταντίνος- Πανεπιστήμιο και τη Γραμμή Μ2 Δοκίμι - Δύο Ρέματα), με δρομολόγια ανά μισή ώρα και εισιτήριο 0,50 λεπτά, σύμβαση η οποία έληξε το Μάρτιο του 2010 και τώρα πρέπει να εγκριθούν νέοι οικονομικοί πόροι για να συνεχιστεί, οι οποίοι αναγκαστικά θα προέλθουν από περικοπή άλλων δαπανών.
Η συνέχιση του πρόγραμματος αυτού όντως κρίνεται αναγκαία γιατί εξυπηρετεί κοινωνικές ομάδες όπως μαθητές, φοιτητές η ηλικιωμένους και έχει δώσει λύσεις.

Χωρίς ΦΕΚ η νέα Διοικούσα.


Στις 5 Μαρτίου ανακοινώθηκε η νέα διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στις 19 Μαρτίου βγήκε το ΦΕΚ. Η νέα διοικούσα έπιασε δουλειά.
Στις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και ΦΕΚ ακόμα δε βγήκε. Όπως έχει αναφερθεί και παλαιότερα, έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς τυπικά πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραίτησης της προηγούμενης διοικούσας.
Φυσικά η διοικούσα επιτροπή δε μπορεί να αναλάβει έργο. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισε ότι από 1η Απριλίου θα σταματήσει τη στήριξη προς τα τμήματα του Αγρινίου. Δηλαδή με άλλα λόγια σταματάει μεταξύ άλλων και η χρηματοδότηση επιστημονικού προσωπικού
Δυστυχώς πάλι προβλήματα που ευελπιστούμε να λυθούν το συντομότερο.

Γιορτές Εξόδου: Η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 184η επέτειο της ηρωικής Εξόδου, με την παρουσία για έκτη συνεχόμενη χρονιά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια καθώς και πολλών επισήμων.
Σας παραθέτουμε ως χαρακτηριστικό απόσπασμα από το messolonghinews.blogspot.com/ την αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου

Από τον αποκλεισμό της εθνικής οδού από τους κατοίκους του Μενιδίου



Την εθνική οδό στο ΜΕΝΙΔΙ ΑΡΤΑΣ, έκλεισαν συμβολικά την Παρασκευή οι κάτοικοι της περιοχής που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται για να αλλάξουν νομό.
Δυο εκπρόσωποι της ομάδας πρωτοβουλίας για ένταξη του δήμου Μενιδίου στην περιοχή Άρτας- που τώρα ανήκει στο νομό Αιτωλοακαρνανίας- περιγραφούν στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοικηση το απίστευτο φαινόμενο ενός δήμου που «ζει» σε άλλον νομό από αυτόν που ανήκει

«Είμαστε ένας δήμος στη Βορειοανατολική ακτή του Αμβρακικού κόλπου και πολύ κοντά στην Άρτα (παρόλο που διοικητικά ανήκουμε στο νομό Αιτ-νίας).
Η γεωδιαμόρφωση της περιοχής, οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις των κατοίκων μας και οι γενικότερες υποδομές (Οδικό δίκτυο, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Υγεία, Εκπαίδευση, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Δικαστικές Υπηρεσίες, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ), ήδη μας εντάσσουν στην περιοχή Άρτας.

Εδώ και 10ετίες καταβάλλουμε προσπάθειες για την ένταξή μας στο νομό Άρτας και κυρίως την ένωσή μας με τον όμορο δήμο Κομποτίου. Δυστυχώς όμως, λόγω έλλειψης κατάλληλου πολιτικού κλίματος για τολμηρές, σύγχρονες και ουσιαστικές αλλαγές, δεν το έχουμε πετύχει ακόμα.
Με την προσπάθεια για μεγάλες αλλαγές, που δρομολογείται με το σχέδιο "Καλλικράτης", δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία της Ελλάδας του 21ου αιώνα και αυτό θα καταστεί εφικτό με τολμηρά και αποφασιστικά βήματα μπροστά.

Στην 99/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου, αντικαθρεφτίζεται το χρόνιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων και των δημοτών μας, ο δήμος μας να συμπεριληφθεί σε μεγάλο δήμο της Άρτας, στην επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση.
Διεκδικούμε, η Διοικητική Μεταρρύθμιση να ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας (οικονομία, διοικητική αποτελεσματικότητα, προστασία περιβάλλοντος, αίσθημα ικανοποίησης των πολιτών κλπ) και να στοχεύει στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό κι όχι να προσαρμοστεί στην ικανοποίηση ελάχιστων προσωπικών φιλοδοξιών ή σε μικροπολιτικές επιδιώξεις. Για το λόγο αυτό ζητάμε την ικανοποίηση του χρόνιου και δίκαιου αιτήματός μας και την ένωση του δήμου μας με μεγάλο δήμο της Άρτας, στην επικείμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Εκ μέρους της ομάδας πρωτοβουλίας για ένταξη του δήμου Μενιδίου στην περιοχή Άρτας
Γιώργος Α. Μπόβης
Δημήτριος Γ. Πολύζος

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εικόνες από την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ στο Αγρίνιο



Οι φετινές θέσεις των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και ΤΕΙ Μεσολογγίου.


22. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (410)

1

Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (με έδρα το Αγρίνιο)

140

2

Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (με έδρα το Αγρίνιο)

150

3

Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (με έδρα το Αγρίνιο)

120


Αυτός είναι ο επίσημος αριθμός εισακτέων που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
Συνολικά είναι 410 θέσεις και στις τρείς σχολές.
Το ζήτημα είναι αν όλες αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν και αν γίνει αυτό πόσοι από αυτούς θα φοιτήσουν κανονικά η απλώς θα εγγραφούν..Και αυτό εξαρτάται άμεσα τόσο από την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων, όσο και από τη σύνδεση τους με την αγορά εργασίας, η οποία τουλάχιστον στα δύο πρώτα τμήματα είναι ικανοποιητική..

33. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ( 2330)


1

Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης




200

2

Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων




300

3

Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας




230

4

Λογιστικής




450

5

Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων




250

6

Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία




450

7

Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (με έδρα τη Ναύπακτο)




310

8

Αυτοματισμού




140


Αντίθετα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου οι θέσεις είναι πολύ περισσότερες ( συνολικά 2.330!), όμως ο αριθμός που φοιτούν σε αυτές είναι πολύ μικρότερος..

Στο Δήμο Αγρινίου το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την πώληση του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος (επί της οδού Αναστασιάδη), στο Δήμο Αγρινίου, ενέκρινε το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
Το τίμημα προσδιορίσθηκε στο ποσό των 2.585.000 (δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων ογδόντα πέντε χιλιάδων Ευρώ), το οποίο δεν απέχει από την προσφορά που είχε καταθέσει ο Δήμος Αγρινίου που ανέρχονταν στο ποσό των 2.500.000 Ευρώ, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται, ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Αγρινίου για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του κτιρίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, είχε εκδηλωθεί πριν από δύο χρόνια, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Παύλου Μοσχολιού, προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για το χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο μνημείο και του χώρου ως κοινόχρηστο.
Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.
Η απόκτηση του ακινήτου από το Δήμο Αγρινίου είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί πρόκειται για ένα χώρο που πέρα από το συμβολισμό του ως κέντρο της εμπορικής και οικονομικής ζωής του τόπου, έχει σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, και θα αξιοποιηθεί για ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως «Δημοτική Πινακοθήκη», αφού διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την πώληση του κτιρίου στο Δήμο, ο κ. Μοσχολιός έκανε την εξής δήλωση: «Με συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες επί μία διετία και βεβαίως με τη θετική ανταπόκριση της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας, καταφέραμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και να εξασφαλίσουμε ένα χώρο σημείο αναφοράς για την πόλη, με το μικρότερο δυνατό τίμημα.
Η απόκτηση του ακινήτου είναι καθοριστική γιατί έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, αυτό της έλλειψης χώρων πολιτισμού στην πόλη».

Πρωτιά της ντροπής..

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Και αυτή δεν είναι άλλη από τα τροχαία ατυχήματα τα οποία δυστυχώς συμπίπτουν με τις τροχαίες παραβάσεις σύμφωνα με έρευβα του Πολυτεχνείου Κρήτης στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Όπως βλέπετε ο νομός μας "φιγουράρει" στη πρώτη θέση μετά την Αττική ( εκεί λόγω πληθυσμού είναι αυτονόητο οι αριθμοί να είναι μεγαλύτεροι)
Αλήθεια τι άλλο περιμένει κανείς για να αντιληφθεί το χάλι του οδικού μας δικτύου και επιτέλους να γίνουν οι παρεμβάσεις που πρέπει;

Το είδαμε και αυτό!

Πινακίδα στο Θέρμο!

Μετά τους άνθρακες ο θησαυρός;


Επιστολή μας έστειλε η Κίνηση πολιτων Δυτικής Ελλάδας η οποία αναφέρει τα εξής:

Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι στο επίκεντρο. Όσοι μόνιμα πανηγυρίζουν τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάθε φορά που ένας επενδυτής βρίσκεται προ των πυλών, επιστρατεύουν πρίγκιπες εξ Αραβίας για να γίνουν πειστικότερα τα παραμύθια της Χαλιμάς. Και φαίνεται ότι τριάντα χρόνια μετά, και ενώ το Πλατυγιάλι παραμένει αποτυχημένη (και θλιβερή) ιστορία, πάμε για την τελική λύση.

Μέχρι σήμερα όμως μόνο οι γενικές γραμμές του σχεδίου είναι γνωστές, προς δόξα της δημόσιας διαβούλευσης και της δημοκρατίας(!).

Αλλά και απ’ τις γενικές γραμμές ξεδιαλύνεται ο μύθος απ’ την πραγματικότητα.

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα: Το Πλατυγιάλι πουλήθηκε!

Είναι το μοναδικό ελληνικό λιμάνι που δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά σε ιδιώτες, και μάλιστα σε εταιρία ξένων κρατικών συμφερόντων. (Καμία σχέση με την COSCO και τον Πειραιά. Εκεί εκχωρήθηκε ο προβλήτας για εμπορική χρήση. Εδώ η στρατηγική, η χρήση και η διακίνηση ανήκουν στους Καταρο-Aμερικανούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ανάπτυξη και την Εθνική Άμυνα).

Δεύτερο συμπέρασμα: Το επιχειρηματικό πλάνο αφορά σε μια τετραπλή επένδυση, που απαιτεί το σύνολο της Βιομηχανικής Περιοχής και του λιμανιού:

α) Μεταφορά, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG). β ) Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1000 MW από φυσικό αέριο. γ ) Μονάδα βιομάζας από άλγη, Καλλιέργεια και παραγωγή ενέργειας από φύκια. δ ) Μελλοντικά προβλέπεται η σύνδεση της μονάδας φυσικού αερίου με τον TGI, (Αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας καθώς και ανάπτυξη τοπικού δικτύου αερίου).

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας της Συμφωνίας, δηλαδή η ΠΩΛΗΣΗ του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής σε ξένο Κράτος, στην ουσία, καθορίζει κι όλα τα επιμέρους της επένδυσης.

Πιο αναλυτικά:

1. Όλη η μονάδα του φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα απ’ αυτήν ΑΝΑΙΡΟΥΝΤΑΙ απ’ το γεγονός ότι τον στρατηγικό έλεγχο της επένδυσης τον έχει η Εταιρεία του Κατάρ (μ’ ότι κρύβει πίσω της).

2. Μια χώρα με υποτιθέμενο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Ελλάδα, εγκαθιστά θερμοηλεκτρική μονάδα και εξάγει την παραγόμενη ενέργεια στη γειτονική Ιταλία, απ’ την οποία την επανεισάγει τους μήνες αιχμής.

Κι ενώ όλα αυτά γίνονται με κίνητρο το κέρδος και μόνο το κέρδος, απ’ την μεριά των ιδιωτών, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός εκτός απ’ το ξεμπέρδεμα με το Πλατυγιάλι και τα αδιέξοδά του.

Απ’ τη μεριά της κοινωνίας, όμως, τα πράγματα έχουν αλλιώς:

· Η συγκεκριμένη επένδυση αναιρεί τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού στο όνομα του οποίου, ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δόθηκαν «μάχες», μέχρι πρόσφατα, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, αλλά και από υπουργούς (σήμερα) και το σύνολο των βουλευτών του νομού.

· Καμιά σχέση με «πράσινη ανάπτυξη» δεν έχει το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο ηλεκ/παραγωγής, αφού είναι γνωστό πως όσον αφορά στη ρύπανση 1000 MW φυσικού αερίου ισοδυναμούν (στην ηλεκ/παραγωγή) με 500MW λιθάνθρακα.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και επειδή:

· Ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου ορίζεται σαν μια από τις πιο επικίνδυνες εγκαταστάσεις από τη νομοθεσία της ΕΕ (οδηγία 96/82/ΕΚ) - μια εγκατάσταση Seveso II.

· Η καλλιέργεια της άλγης βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα επακριβώς οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ

την «Αρχή της Πρόληψης» έτσι όπως αυτή έχει συμπληρωθεί από την «Αρχή της Προφύλαξης»

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ

· Την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να μην προβεί στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλιού

· Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αιτωλοακαρνανίας να την καταψηφίσει και να εμμείνει στους άξονες και στις προοπτικές, για τους οποίους η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πρώτου και Δεύτερου βαθμού) αποφάσισε - με συνεχείς αποφάσεις της - και το σύνολο του πολιτικού κόσμου υποστήριξε, με σειρά επερωτήσεων και τοποθετήσεων κατά το παρελθόν.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τηλ επικ: Γεωργαλής Ηλίας 6947633072, Ιωάννου Νίκος 6972670073, Τηλιγάδας Λευτέρης 6936423881, Φωτόπουλος Κώστας 6946611236, Ψειμάδας Μαρίνος 6976724485.

Ανακοίνωση του συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου ’’Εκπαιδευτική Προοπτική’’

«Αριστεία και κενο-τομία στην Εκπαίδευση»

Η διαίρεση των εκπαιδευτικών σε «καλούς» και «κακούς», η προώθηση του μεταξύ τους ανταγωνισμού είναι μόνο μερικοί απ’ τους στόχους της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που κρύβονται πίσω από τη “δράση” «Αριστεία και Καινοτομία στην εκπαίδευση».

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική επίθεση οπλοφόρου άνδρα από την προσωπική ασφάλεια της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου εναντίων των εκπαιδευτικών (μονίμων, ωρομισθίων, αδιορίστων) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΥΠΕΠΘ, πριν λίγες ημέρες, με θέμα: «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση»

Οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης μετά από αποφάσεις και κάλεσμα συλλόγων Π.Ε., ΕΛΜΕ, του συντονιστικού ωρομισθίων και της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική ασφυξία στην οποία έχει καταδικάσει η κυβέρνηση την εκπαίδευση, την εργασιακή περιπλάνηση και την απλήρωτη δουλειά, την επιστροφή στα 30άρια τμήματα, τις τεράστιες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, την παιδεία του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, της εντατικοποίησης, της χορηγίας και της ζητιανιάς, της πειθάρχησης και της χειραγώγησης.

Σχετικά με τη δήλωση της κυρίας υπουργού πως «η νεολαία μας έχει ανάγκη από πρότυπα. Τα πρότυπα είναι από δω και όχι από κει», αναφερόμενη στους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς, πολλοί απ’ τους οποίους ήταν ωρομίσθιοι που έχουν έξι μήνες να πληρωθούν, έχουμε να δηλώσουμε πως

Τους ωρομίσθιους κα Διαμαντοπούλου (Θατσεροπούλου) να επιβραβεύσετε πρώτα απ’ όλους, αν θέλετε να καινοτομήσετε πραγματικά, μονιμοποιώντας τους, αφού τους ζητήσετε- όπως οφείλετε-δημόσια ένα μεγάλο συγγνώμη. Τους ωρομίσθιους, τους σύγχρονους δούλους που εσείς και το σύστημα το οποίο υπηρετείτε έχετε εξαναγκάσει σε εργασιακή ομηρία, σε κυνηγούς του (προϋπηρεσιακού) χρόνου, άμμος που γλιστράει μεσ’ απ’ τα χέρια, όνειρα που θρυμματίζονται και σκορπάνε στ’ ατέλειωτα, πολλές φορές, χιλιόμετρα από σχολείο σε σχολείο για λίγα ψίχουλα ευρώ που δε θυμούνται πότε τα πληρώθηκαν τελευταία φορά, που δεν ξέρουν πότε θα είναι η επόμενη. Αυτούς που ποτέ δε θα προλάβουν να «γνωρίσουν» τους μαθητές τους.

Και τους άλλους κα Διαμαντοπούλου, τους χιλιάδες ανώνυμους δασκάλους της τάξης, που ποτέ δε ζήτησαν την αναγνώριση του έργου τους από εσάς, τους αρκεί η φλόγα στα μάτια των μαθητών τους, που ζουν κι αναπνέουν κιμωλία και παιδικά χαμόγελα.

Είναι ντροπή κα Διαμαντοπούλου ν’ αντιμετωπίζετε με τόσο απαξιωτικό τρόπο πρώτα απ’ όλα ανθρώπους, και μετά εκπαιδευτικούς, εσείς με τας τόσας «σπουδάς» και θητεία στας Ευρώπας.

Η κοινωνία και η ιστορία κα Διαμαντοπούλου θα σας ξεπεράσουν και θα σας νικήσουν όπως τόσους και τόσους προκατόχους σας, θλιβερά κι ασήμαντα ανθρώπινα πιόνια που κανείς πια δε θυμάται».

Απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές για την εκπαίδευση, αντιτάσσουμε τις ανάγκες μας για ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο των όλων και των ίσων, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, κατηγοριοποιήσεις, χωρίς φραγμούς κι αξιολογήσεις, που θα σέβεται τα δικαιώματα, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, που θα είναι ανοιχτό στην εργαζόμενη πλειοψηφία κι ορμητικά κλειστό στο μεσαίωνα της αγοράς, που θα προσφέρει ολόπλευρη γνώση κι όχι υποταγή στην αμάθεια της κατάρτισης, που θα μορφώνει, θα καλλιεργεί και δε θα ακρωτηριάζει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της προσαρμογής στην αγορά, για ένα σχολείο που θα απελευθερώνει και δε θα χειραγωγεί.

…θα 'ρθει ο καιρός που θα φανούν οι κήρυκες
κι όχι μονάχα ψεύτες και ρουφιάνοι

Μάνος Ελευθερίου

’’Εκπαιδευτική Προοπτική’’ συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα πετρελαίου;


Κινητικότητα υπάρχει σχετικά με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα thebest Ξαναξεκινούν οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα, με απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Δημιουργείται ένας φορέας με στόχο τη μελέτη, την έρευνα και τον συντονισμό δράσεων για εξόρυξη πετρελαίου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, καθώς εκτιμάται ότι ορισμένα κοιτάσματα μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά αξιοποιήσιμα και επικερδή.

Ο νέος φορέας θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε αντίστοιχα projects στη Νορβηγία , τη Μέση Ανατολή και το Τέξας ενώ συνεργάζονται και με κορυφαίους ελληνικούς ομίλους. Στόχος είναι να υπάρξουν αξιόπιστες μελέτες στις περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα τα τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με ξένους οίκους και να καταστεί η έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Πατρίδα" του Πύργου ψηλά στη λίστα των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το Κατάκολο Ηλείας, το Καστελόριζο και ο θαλάσσιος χώρος νότια της Κρήτης.

Από την άλλη η ενεργειακή Αιγαίου ξεκινά πάλι έρευνες στο Θρακικό πέλαγος. Δια στόματος δε του διευθύνων σύμβουλου κ. Ματθαίου Ρήγα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ενεργειακή Αιγαίου» στην εφημερίδα το Έθνος θα τεθούν νέοι στόχοι γεωτρήσεων σε χρονικό ορίζοντα πλέον των τριών ετών σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι αν όλες αυτές οι πληροφορίες που διαρρέουν για αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου θα γίνουν πράξη στο μέλλον, γιατί και στο παρελθόν υπήρχαν παρόμοια δημοσιεύματα και γινόνταν παρόμοιες συζητήσεις, αλλά δυστυχώς όλα έμειναν εκεί..

Eπιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ στο Αγρίνιο.


Θύμα επίθεσης ομάδας νεαρών ατόμων έπεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χθες τα μεσάνυχτα στο κέντρο του Αγρινίου. Ο κ. Παναγόπουλος παραβρέθηκε στα εγκαίνια καφετέριας, στενού συγγενικού προσώπου του, που βρίσκεται επί της πλατείας Δημοκρατίας. Φεύγοντας από το συγκεκριμένο μαγαζί έκανε μια στάση στο καφέ Μετρό όπου και του επιτέθηκαν οι νεαροί, οι οποίοι τον ακολουθούσαν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσουν, εκσφενδονίζοντάς του μπουκάλια με νερό. Ευτυχώς με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και την άμεση επέμβαση της αστυνομίας τα πνεύματα ηρέμησαν.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Eπιτυχία ή Ευρω-μπλόφα έναντι spreads;


Με διθυραμβικά σχόλια παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με τη χορήγηση η μη οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Εμείς τα συμπεράσματα που καταλήξαμε είναι τα εξής:
1) Όντως γλιτώσαμε τα χειρότερα. Μια ασαφή δήλωση η μια μη συμφωνία μας έσπρωχνε κατευθείαν στο ΔΝΤ τον ερχόμενο μήνα καθώς τα επιτόκια θα εκτοξεύονταν απαγορετικά. Και πάλι όμως το ποσό που δικαιούμασταν ( το πολύ 20 δις ευρώ) ήταν ούτε το μισό από τις φετινές ανάγκες καθώς ήταν με βάση τη συνεισφορά της χώρας μας. Τοτε οι εξελίξεις μάλλον θα ταν πολύ χειρότερες. Άρα υπό αυτήν την έννοια δικαιολογείται η προσωρινή ανακούφιση ( χαρακτηριστικό το ουφ! πρωτοσέλιδο "των Νέων").
2) Τι λέει η συμφωνία; Δάνειο από Ευρώπη που πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και ταυτόχρονα αίτημα στο ΔΝΤ το οποίο προφανώς και θα το εγκρίνει ποιο γρήγορα.
Δηλαδή αν δε δανειστούμε με καλύτερο επιτόκιο ( 4,5 θα μαστε ευτυχισμένοι) τότε κάνουμε ταυτόχρονη αίτηση σε Ευρώπη και ΔΝΤ με το δεύτερο να ανταποκρίνεται πιο άμεσα.
Άρα ...πάλι ΔΝΤ μπροστά. Ότι ακριβώς ήθελε η Γερμανία.
3) Άλλος Σκέλος: Το ΔΝΤ δανείζει με επιτόκιο έως 3%, αντίθετα τα Ευρωπαϊκά χρήματα με επιτόκιο των αγορών!Δηλαδή τι; Αν βγούμε στις αγορές και δανειζόμαστε με 7% ; Σε διευκρινιστική πάντως δήλωση αφήνουν να εννοηθεί ότι δε θα ναι πολύ κάτω από την αγορά. Κανά 5 - 4,5 στη πολύ καλύτερη δηλαδή.
4) Και το πιο βασικό: Σας δανείζουμε μόνο αν βρεθείτε στα πρόθυρα χρεοκοπίας ουσιαστικά, δηλαδή αν δε μπορείτε να δανειστείτε. Αδιευκρίνηστο και αυτό.
Συμπέρασμα: Δημιουργήθηκε μια ¨καβάντζα" 'ίσα ίσα για να αντιπαρατεθεί αντίπαλος πόλος στα spreads. Μπας δηλαδή και βάλουν νερό στο κρασί τους αν σκεφτούν ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι και να βγάλουν ομόφωνη απόφαση και να τα "βρούν".
Άρα αυτό το σχέδιο περισσότερο ως μπλόφα θα λειτουργήσει.
Και δώ βάζουμε το ακραίο σενάριο:
Βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές. Επιτόκιο αρκετά υψηλό. Κάνει αίτηση στην ΕΕ. Με τη διαφωνία ενός η βοήθεια δεν κρίνεται αναγκαία (σσ και εδώ μπορεί να μην βάλει veto η ίδια η Γερμανία αλλά μια άλλη χώρα που ενδεχομένως θα λειτουργήσει ως "λαγός" των Γερμανών για να μη φαίνονται συνέχεια κακοί.)
Ούτε από εδώ λεφτά. Ούτε από κει. Τότε;
ΔΝΤ...
Ας ελπίσουμε τιποτα από όλα αυτά να μη γίνει. Ούτε πιστεύουμε ότι είναι το πιο πιθανό. Απλά δεν χρειάζονται διθύραμβοι. Και βεβαίως ούτε γκρίνια ούτε μιζέρια.-αυτή είναι ο,τι χειρότερο. Το ιδανικό θα ήταν μια "αισιόδοξη" σιωπή που μόνο αυτή μπορεί να "γεννήσει" μια σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος.
Για να μπορέσουμε επιτέλους με γεμάτο το στόμα να πούμε το "νενικήκαμεν.."

Όλα τα χε η Μαριωρή, η "ώρα της Γης" της έλειπε!


Σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς να σου και η ώρα της Γης!
Σήμερα σβήνουμε τα φώτα λέει για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να δώσουμε ένα μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πρώτοι το σύνθημα δίνουν δήμοι, σύλλογοι, εταιρίες κτλ κτλ. και από κει και πέρα ακολουθεί ο απλός λαός, όλοι εμείς!
Το ζήτημα είναι όταν υπάρχουν "απτά" προβλήματα της πραγματικότητας που ζούμε το σύνθημα για αντίδραση έχει τελείως αμφίδρομη διαδρομή. Αφετηρία του-ποιός άλλος- ο απλός λαός. Οι προαναφερθέντες; Αδιάφοροι στη καλύτερη και ελάχιστοι από αυτούς συμπλέουν.
Παραφωνία λοιπόν η σημερινή μέρα και ο τρόπος αντίδρασης που πραγματεύεται στις σημερινές παγκόσμιες κοινωνίες που αλλού λιγότερο αλλού περισσότερο είναι ένα καζάνι που βράζει.
Και το βασικότερο από όλα: Η ώρα της Γης ζητάει μόνο να κλείσει διακόπτες και όχι να τιμωρήσει ενόχους. Όλους αυτούς δηλαδή που κλείνουν το διακόπτη μιας καλύτερης Γης καθε ώρα και στιγμή που περνάει..
Για αυτό λοιπόν ακόμα και η μόδα ρίχνει αδίστακτα στη λήθη ότι δε συμβαδίζει με τους καιρούς..

Βασιλιάς Άγριος

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ο δήμος ζητάει το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας για τη διοικούσα.

Την ενοικίαση του διατηρητέου κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη από το Δήμο Αγρινίου, προκειμένου να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος για τη στέγαση της Διοικούσας Επιτροπής με σκοπό να αποκτήσει έναν χώρο – «σημείο αναφοράς» - στο κέντρο της πόλης που θα εμπεδώνει την ύπαρξή του και τη λειτουργία του από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και θα αξιοποιεί το κτήριο, ζήτησε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλειο Ράπανο.

Αποκλεισμός της Εθνικής Οδού από κατοίκους του Μενιδίου.


Αποκλεισμό της εθνικής Οδού Αγρινίου-Ιωαννίνων στις 17:30 το απόγευμα έχουν προγραμματίσει αυτή τη φορά από κατοίκους του Μενιδίου. Άιτημα τους; Η ένταξη τους στην Άρτα και όχι σε έναν διευρυμένο δήμο Αμφιλοχίας. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:
Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μια αταίριαστη συγκόλληση με το δήμο Αμφιλοχίας, δυσλειτουργική, επιβλαβή για την εθνική οικονομία και τη διοικητική αποτελεσματικότητα, ζημιογόνα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής. Το Μενίδι ανήκει στην περιοχή Άρτας, πράγμα που αναμφισβήτητα επιθυμούν οι κάτοικοι και που κάθε αντικειμενική επιστημονική προσέγγιση για ουσιαστική μεταρρύθμιση απερίφραστα θα επιβεβαιώσει.
Θα αγωνιστούμε μέχρι να επικρατήσει το δίκαιο και η λογική».


Παρέλαση στο πνεύμα των καιρών..


Άμεσα πλέον έχουν συνδεθεί οι παρελάσεις με την επικαιρότητα και έχουν πάψει πλέον να είναι κάτι αποκομμένο με αναφορές μόνο στο παρελθόν.
Πρώτα απ όλα αισθητή ήταν χθες η απουσία πυροσβεστικής, αστυνομίας καθώς λόγω οικονομικής κρίσης δεν παρέλασαν άνα την Ελλάδα οι μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας.
Αντίθετα ενώ οι στρατιώτες παρέλασαν κανονικά στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο αυτό δεν συνέβη λόγω έλλειψης προσωπικού.
Και φυσικά η παρέλαση έγινε στην σχεδόν έτοιμη καινούργια πλατεία και επανήλθε στη διαδρομή Παπαστράτου- πλατεία Δημοκρατίας- Χαριλάου Τρικούπη χωρίς να κάνει τους κύκλους της προηγούμενης χρονίας από την Μπαιμπά, όπως έγινε στην αντίστοιχη περσινή γιορτή.
Πέρα από την κλασσική παρουσία των επισήμων , η παρέλαση ως εκδήλωση δίνει πλέον βήμα τα τελευταία χρόνια σε κοινωνικές ομάδες η πολιτικά σχήματα να εκφραστούν και να περάσουν τα δικά τους μηνύματα. Μέλη της ΚΟΕ διαδήλωσαν κατά των νέων μέτρων. Ανάλογες εκδηλώσεις εναντίον της ακρίβειας συνέβησαν και πέρισυ. Ανάλογες κινήσεις υπήρχαν και από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορούσαν αφίσες κατά των παρελάσεων.
Και όλα αυτά με φόντο μια ηλιόλουστη μέρα, όπου όλοι οι Αγρινιώτες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Η πόλη μέρα μεσημέρι ήταν ζωντανή!
Την μέρα αυτή όμως επισκίαζαν οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες όπου εκείνη την ώρα λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Αποφάσεις που δείχνουν "διάσωση" προσωρινή μεν, αλλά με άγνωστους τους ακριβείς όρους που θα υπάρξουν στη χορηγεία της βοήθειας. Παράλληλα το ΔΝΤ σε αυτή τη φάση παίζει τον ρόλο "του καλού" ( μαζί με τον Τρισέ) και δεν ζητά επιπρόσθετα μέτρα..
Με βάση όλα τα παραπάνω θαρρεί κανείς ότι η χθεσινή μέρα ήταν μια παρένθεση στην καταιγιστική επικαιρότητα μας..Ο καιρός θα δείξει αν τα μηνύματα της χθεσινής μέρας, μηνύματα δυναμισμού και αποφασιστηκότητας του Ελληνισμού θα ακολουθούν να αποτελούν τον βασικό οδηγό της πατρίδας μας προς το μέλλον. Στο χέρι του λαού είναι πάντως, ο οποίος αρκεί να είναι αυστηρός με τους εκάστοτε κυβερνώντες και να μην ξαναεπαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στην Επίδαυρο


Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία εμφανίζεται φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ανοίγοντας, μάλιστα, το Φεστιβάλ στην Επίδαυρο, που κλείνει φέτος 55 χρόνια.

Σε συνεργασία με τη «Θεατρική διαδρομή» και εκ των προτέρων εξασφαλισμένη την οικονομική κατάσταση, που σε καμία περίπτωση δε θα επιβαρύνει οικονομικά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ανεβαίνει το δύσκολο και απαιτητικό έργο του Αριστοφάνη, Ιππής σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βασίλη Νικολαΐδη και με δύο σημαντικούς ηθοποιούς της κωμωδίας στους κύριους ρόλους, τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιώργο Αρμένη.

Η παράσταση θα ξεκινήσει στην Επίδαυρο στις 2 και 3 Ιουλίου.

Θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία όπου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα ανεβάσει το έργο στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Αγρινίου στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ θα ταξιδέψει και στα μεγαλύτερα υπαίθρια θέατρα της χώρας.

Επίσκεψη του Συλλόγου Eμπεσιωτών στο νέο μουσείο της Ακρόπολης



Στην 14η τακτική συνεδρίαση του Συλλόγου μας, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης την Κυριακή 25 Απριλίου 2010.

Ο Σύλλογος των Εμπεσιωτών σας καλεί σε έναν περίπατο στις αίθουσες του νέου μουσείου της Ακρόπολης, σε μια διαδρομή στην ιστορία, ανάμεσα στα αριστουργήματα της Αρχαϊκής και Κλασικής εποχής αλλά και στις αρχαίες γειτονιές της Αθήνας.

Το μουσείο της Ακρόπολης, με εκθέματα ιστορίας 3.000 χρόνων, έχει ανοίξει τις πύλες του από τις 21 Ιουνίου του 2009. Παρέχει τη μοναδική δυνατότητα στον επισκέπτη να βλέπει συγχρόνως τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα στο νέο μουσείο και τον ίδιο τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη.

Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι, από κάθε γωνιά της γης, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο χώρο.

Η ώρα συνάντησης έχει ορισθεί στις 12.00 το μεσημέρι στην είσοδο του μουσείου. Η περιήγηση θα γίνει από ξεναγό. Με το τέλος της περιήγησης θα κατευθυνθούμε στην ταβέρνα «Η Πλακιώτισσα», η οποία βρίσκεται στην οδό Διον. Αεροπαγίτου 7, στην Πλάκα.

Το κόστος της συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ και περιλαμβάνει: είσοδο και ξενάγηση στο Μουσείο, πλήρες μενού, ποτά και διασκέδαση με ζωντανή μουσική στην ταβέρνα.

Δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Πατσαούρα Βασίλη: 2107640314 - 6972037949

Σας περιμένουμε!

Για το Διοικητικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος Η γραμματέας

Βασίλης Πατσαούρας Αγγελική Δημάκη

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Kατατοπιστική απάντηση...


Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί ποιος ο λόγος ύπαρξης των ερωτήσεων και των επερωτήσεων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Όχι δεν είμαστε υπερ της κατάργησής τους ούτε θέτουμε ζήτημα Συνταγματικότητας. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις οι εκτός θέματος απαντήσεις των μελών της εκάστοτε κυβέρνησης μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι ακριβώς κερδίζει το κοινωνικό σύνολο από την υποβολή τους και για ποιο λόγο οι βουλευτές μας ''σκοτώνονται'' για το ποιος θα καταθέσει τις περισσότερες.

Οι ανωτέρω σκέψεις γίνονται με αφορμή την απάντηση που έλαβε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ο βουλευτής του νομού μας Δημήτρης Σταμάτης, σε ερώτηση που κατέθεσε στις 19-2-2010 με την οποία ζητούσε εξηγήσεις γύρω από την υπόθεση της πορείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Ο κ. Σταμάτης ρωτούσε την κα. Διαμαντοπούλου τα ακόλουθα:
''Ερωτάται:
-Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
1. Ποιοι είναι οι λόγοι της εν λόγω απόφασης ; (εν. της απουσίας του 4ου τμήματος από τα μηχανογραφικά)
2. Τίθεται υπό υπονόμευση η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τη μη ίδρυση του τετάρτου Τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο;
3. Ποιες θα είναι οι ενέργειες του Υπουργείου, προκειμένου να αυξηθούν οι εισακτέοι φοιτητές στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, αν δεν ιδρυθεί το νέο Τμήμα Τεχνολογίας Υλικών;
4. Ποιοι είναι οι λόγοι αλλαγής της ορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας; Αληθεύει ότι αυτό αποφασίστηκε σε εν κρυπτώ συνάντηση της Υπουργού με τους βουλευτές Αιτ/νίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Εάν ναι, γιατί δεν προσκαλέστηκαν να συμμετάσχουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του νομού Αιτ/νίας;
5. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης των 178 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίου, για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας;

Η απάντηση που έλαβε ο αιτωλοακαρνάνας πολιτικός από την ηγεσία του υπουργείου είναι η εξής:
''Aπαντώντας σε σχετική Ερώτηση με αριθμό 6388/19-2-2010 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Σταμάτης και αφορά τη λειτουργία του Τμήματος Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, σας κάνουμε γνωστό ότι κανένα νέο τμήμα δεν συμπεριλήφθηκε στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ''

Με βάση τα παραπάνω το υπουργείο τελικά απάντησε σε κάποια από τις 5 ερωτήσεις; Θα μας πείτε και τι θα άλλαζε στη ζωή μας εάν έδινε σαφείς απαντήσεις ο κ. Πανάρετος; Μήπως όμως θα ήταν λίγο πιο κατανοητό να πει ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν ιδρύονται νέα τμήματα ή ακόμη πιο ειλικρινές εάν δεν απέφευγε να απαντήσει ότι ο κομματικός μηχανισμός στην Ελλάδα ανέκαθεν διόριζε την εκάστοτε Προσωρινή Διοικούσα με αποτέλεσμα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να οδηγηθούν στη σημερινή κατάσταση! Και μη μας πείτε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπεφταν από τα σύννεφα ακούγοντας τα προαναφερθέντα…αφού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση σε ανάλογες περιπτώσεις!

Έτσι, στην αρχική μας σκέψη τι κερδίζει το κοινωνικό σύνολο και για ποιο λόγο οι βουλευτές συναγωνίζονται (όχι όλοι, αφού κάποιοι μας θυμούνται ανά 4 χρόνια) για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα των ερωτήσεων βρήκαμε τις απαντήσεις: Ο πολίτης γνωρίζει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει μέσω αυτών, νιώθει όμως δικαιωμένος που ο βουλευτής του ''αγωνίζεται'' μέχρις εσχάτων για τα αιτήματά του. Εμείς δεν λέμε να καταργηθεί ο έλεγχος προς τα πεπραγμένα των εκάστοτε υπουργών και των υφυπουργών. Αντιθέτως αυτός πρέπει να εντατικοποιηθεί με πιο ουσιαστικές μεθόδους, μέσω των οποίων δε θα μένουν ''αναπάντητα'' ερωτήματα...

Σε κάθε περίπτωση όταν οι απαντήσεις έχουν τόσο πολύ ''ενδιαφέρον'' τότε οφείλουμε να τις δημοσιεύουμε προς ''ενημέρωση'' των αναγνωστών μας…

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Περιοδικό "Παρουσία" της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών



Με πολύ σημαντικό και πολυσέλιδο (210 σελίδες), αφιέρωμα στην Ελληνική Παροικία της Αυστραλίας, κυκλοφόρησε το 50ο τεύχος του τριμηνιαίου έγκυρου περιοδικού Λόγου και Τέχνης «Παρουσία», που εκδίδει η Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών.

Η έκδοση προέκυψε από τη συνεργασία της «Παρουσίας» με το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης και περιλαμβάνει 13 θεματικές ενότητες καθώς και ανθολόγιο Ελληνοαυστραλιανής ποίησης. Στη συγγραφή του συμμετέχουν 49 διακεκριμένες προσωπικότητες της ελληνικής παροικίας στην Αυστραλία - πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες.

Προλογίζει ο κ. Δημήτρης Δόλλης, Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Ακολουθεί εισαγωγή από την τριμελή εκδοτική επιτροπή του αφιερώματος αποτελούμενη από την κα Μαρία Ηροδότου, Διευθύντρια Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, τον Δρ Θανάση Σπηλιά, ερευνητή, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο La Trobe και πρώην Σύμβουλο ελληνικών στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας και Δρ Χρήστο Φίφη, επίτιμο ερευνητή του Πανεπιστημίου La Trobe, διδάκτορα για 30 χρόνια στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, το Viktoria College και το La Trobe. Η έκδοση ανοίγει με δεικτικές επισημάνσεις από τον Πρόεδρο και την Γεν.Γραμματέα της Ε.Α.Λ. κ. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο και κα Πολυξένη Χούση, αντίστοιχα.

Είναι το πρώτο αφιέρωμα σε ελληνικό περιοδικό που αφορά στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας, γραμμένο από ειδικούς στο χώρο τους. Περιλαμβάνει πτυχές από όλο το φάσμα της ελληνοαυστραλιανής εμπειρίας σε τομείς οικονομικής δράσης, πολιτικής, αυστραλιανού συνδικαλιστικού κινήματος, γραμμάτων και τεχνών. Καταγράφει τεκμηριωμένα την αγωνία και τον αγώνα του ελληνισμού της Αυστραλίας για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικότητας και της παροικιακής συνοχής του και ευελπιστεί, να καλύψει ένα κενό που υφίσταται στην έρευνα για τους Έλληνες της Αυστραλίας και να αποβεί χρήσιμο γενικά στη μελέτη του Απόδημου Ελληνισμού.

Περιέχονται οι ενότητες :

Η πορεία της Ελληνοαυστραλιανής παρουσίας: Σταθμοί, Χαρακτηριστικά, Προβληματισμοί.

Οι Έλληνες της Δυτικής Αυστραλίας : Μία συνοπτική ιστορία

Τα ελληνικά περιοδικά της Αυστραλίας και η συμβολή τους στα ελληνικά γράμματα.

Η ελληνικότητα στην ομογενειακή λογοτεχνία των Αντιπόδων : Σταθερές και Μεταβλητές.

Η γυναικεία φωνή σε πεζογραφήματα Ελληνίδων συγγραφέων της Αυστραλίας

Μία θεματική επισκόπηση της γραφής των Ελληνοαυστραλέζων Λογοτέχνιδων

Η ελληνική ταυτότητα στην Αγγλόφωνη λογοτεχνία των Ελλήνων της Αυστραλίας

Ανθολόγιο Ελληνοαυστραλιανής ποίησης

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην Πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας

Τα ελληνικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας

Η διδασκαλία της ελληνικής από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα στη Μελβούρνη.

Ελληνίδες νύφες με προξενιό στην Αυστραλία : Βιώματα και Μαρτυρίες

Σύντομες αναμνήσεις από τις εμπειρίες ενός κοινωνικού λειτουργού στην Ελληνοαυστραλιανή παροικία των δεκαετιών του 1970 και 1980

Το Αυστραλοελληνικό κάφε : Ένας «Δούρειος Ίππος» για την Αμερικανοποίηση της Αυστραλίας

Σχολική γιορτή με επίκαιρo χρώμα..




Οι εικόνες που βλέπετε είναι από το θεατρικό δρώμενο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα 24 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Εμπεσού στα πλαίσια της σχολικής γιορτής.
Η εν λόγω γιορτή, πέρα από την παράθεση ιστορικών στοιχείων, η οποία έγινε με την εναλλαγή θεατρικού δρώμενου και βίντεο έθιγε και πτυχές της ιστορίας μας, οι οποίες αφορούν την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, την διάθεση του απλού Έλληνα αγωνιστή να αποτινάξει τον ζυγό τους ( κάτι που όσοι το τόλμησαν δυστυχώς το πλήρωσαν ακριβά) τον δανεισμό του "εκκολαπτόμενου" ελληνικού κράτους από τους Άγγλους, μετά τον οποίο δυστυχώς ακολούθησε η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, αμέσως μόλις δοθήκαν τα χρήματα.
Την τεχνική υποστήριξη ανέλαβαν οι καθηγητές φυσικής Στεργιάκης Σπύρος και Καρανάσος Ευάγγελος, ενώ σκηνικά-κουστούμια η φιλόλογος Παπαζάνη Αγγελική. Το δρώμενο έγραψε και σκηνοθέτησε ο φιλόλογος Λίνος Υφαντής. Το πλήρες κείμενο μαζί με τους συνδέσμους των βίντεο που προβλήθηκαν μπορείτε να το δείτε στην ενότητα που αφορά το εκπαιδευτικό υλικό για τις εθνικές εορτές του πανελλήνιου εκπαιδευτικού δικτύου www.alfavita.gr