Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Προτάσεις για τις βιοκαλλιέργειες


Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργο Αγγελόπουλο είχαν σήμερα εκπρόσωποι βιοκαλλιεργητών από την περιοχή του πρώην Δήμου Θεστιέων Αιτωλοακαρνανίας, με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Τραπεζιώτη.Στη συνάντηση συζητήθηκαν επί μακρόν πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί με σκοπό την προώθηση των βιολογικών προϊόντων και την υιοθέτηση ενός άλλου μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης που θα κάνει τα προϊόντα περισσότερο ποιοτικά και ανταγωνιστικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Εκ μέρους του κ. Τραπεζιώτη, ενόψει και της παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, τέθηκε αίτημα ώστε τέσσερα προϊόντα της περιοχής, το κάστανο, η ντομάτα, το σαγκουίνι και η μαλαγουζιά (σταφύλι) να περιληφθούν στο «Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας».
Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας», με κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pde.gov.gr) και μέχρι τις 31 Μαρτίου όλοι οι φορείς αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ρητή δέσμευση της Περιφέρειας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η με κάθε τρόπο ενθάρρυνση της βιολογικής γεωργίας και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων εμπορίας ώστε τα αγροτικά προϊόντα να φτάνουν «από το χωράφι στο ράφι», προς όφελος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών.
Στη συνάντηση τέθηκε, επιπλέον, αίτημα στήριξης από μέρους της Περιφέρειας της Έκθεσης Προϊόντων που είχε ξεκινήσει ο πρώην Δήμος Θεστιέων και η οποία θα συνεχιστεί.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ενόψει της παρουσίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας συνεχίστηκε και σήμερα ο κύκλος επαφών του κ. Αγγελόπουλου με συνεταιριστικές οργανώσεις απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Γιάννης Γ είπε...

Δεν θέλω να γίνω ο κακός εδώ της παρέας, αλλά όσες προτάσεις για καλλιέργειες η βιοκαλλιέργειες αγροτικών προιόντων και να γίνουν,δεν θα γίνει τίποτα σωστό, αν δεν γίνουν πρώτα κάποια μαθήματα δυστυχώς σε πάρα πολλούς καλλιεργητές, οτι οι εποχές της κουτοπονηριάς και οι εποχές να ξεγελάσουμε τους εμπόρους η τους καταναλωτές εχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Μια του κλέφτη δυό του κλέφτη τρείς και τον πιάνουμε.
Δυστυχώς πολλοί δεν το εχουν καταλάβει ακόμα.

Το εμπόριο σήμερα δεν συγχωρεί λάθη πόσο μάλλον τις οποιεσδήποτε κομπίνες η κουτοπονηριές.

Ο κάμπος κάτω απο τον Εθνικό δρόμο μπορεί να ταίσει την μισή Ελλάδα.

Δυστυχώς ομως με τα ..... κατορθώματα κάποιων εκ των προαναφερόμενων εκαναν π.χ το Φράουλες απο τα Οχθια, το Δοκίμι,κλπ. να απορριφθούν απο τα εμπορικά δίκτυα , και να κυριαρχούν οι αντίστοιχες με το ονομα Μανωλάδος.
Γιατί αραγε?

Να μήν πω και για κάποια αλλα για καρπούζια, πεπόνια τα γνωστα Λεσινίου που ανακαλύφθησαν οτι ηταν Made in Pyrgos Illias και ως Λεσηνίου προσπαθησαν πολλοί μέσω Αιτωλοακαρνανίας κρυφα να τα διαθέσουν στο εμπόριο.

Γενικά εχω να πώ οτι υπάρχει ενας κάμπος χρυσάφι αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν μυαλά.