Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τρωκτικό: Τέλος μιας εποχής, αρχή μιας άλλης;

Χθές σίγησε το Blog τρωκτικό. Ένα από τα πιο δημοφιλή Blog που αν και είχε λίγο καιρό ζωής ( μόλις δυο χρόνια) δημιούργησε την δικιά του εποχή στο διαδίκτυο.
Ιθύνων νους ήταν ο αδικοχαμένος δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας.
Εισήγαγε την γρήγορη ανάρτηση-είδηση, μέσο όρο 5 λεπτά στις ώρες αιχμής, αναμείγνυε καταγγελίες αναγνωστών, ροή γεγονότων καθώς και ειδήσεις γενικού ενδιαφέροντως από επιστημονικά έως Life style που είχε απήχηση στο ευρύ κοινό.
Προσπάθησε να εξοικειώσει την ελληνική κοινωνία στη σκλήρή κριτική ( όπως και άλλα Blog πριν από αυτό). Δεν διάλεγε μόνο ζητήματα η πρόσωπα της κεντρικής επικαιρότητας, αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Είχε γίνει το καταφύγιο κάθε πολίτη που ένιωθε αδικημένος, δικαίως η αδίκως. Έπαιρνε το ρίσκο να δημοσιεύσει μια καταγγελία άδικη η υπερβολική. Ακόμα και αν αυτό γινόταν, την αλήθεια αποκαθιστούσε πανηγυρικά η ίδια η πραγματικότητα.
Όπως και να έχει, πράγματα που μπορεί να λέγονται πίσω από τις πλάτες άλλων ή ενδόμυχες σκέψεις ακόμα και λανθασμένες "σεντράρονταν" στην πραγματικότητα και στη δημόσια κριτική. Και το τρωκτικό συντέλεσε ακόμα και σε αυτό: Ακόμα και στο να δείξει όλο το τρόπο σκέψης του νεοέλληνα ακόμα και λανθασμένο με το να του δίνει βήμα.
Απλά τα εξαϋλωνε η ίδια η πραγματικότητα.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι έκαναν τόσους πολλούς Έλληνες να διαβάζουν το τρωκτικό από τη δουλειά τους το πρωί, από το σπίτι τους όταν επέστρεψαν κάνοντας παράλληλα τις εργασίες τους στον Η/Υ, όταν το βράδυ ξενυχτούσαν, όταν ήταν χαρούμενοι, λυπημένοι, τσαντισμένοι, οργισμένοι, πικραμένοι με όσα γίνονται.
Άλλοι ξεχνιώνταν, άλλοι προβληματίζονταν, άλλοι τα έχωναν, άλλοι κριτίκαραν
Δεν θα σταθούμε γιατί οι συνεχιστές του σταμάτησαν τη λειτουργία του. Ίσως αυτό ποτέ δεν θα το μάθουμε. Ούτε θα μπούμε σε παραφιλολογίες ποιος, ποιοι, γιατί κτλ.
Όταν μιλά κανείς άλλωστε για κάποια πράγματα χωρίς αποδείξεις φτάνει στα όρια της φαιδρότητας.
Εκεί που θα σταθούμε είναι στο τέλος του: Όπως το τρωκτικό εγκαινίασε μια άλλη εποχή για την ενημέρωση στην αρχή του και στη μέση του, έτσι το τέλος του ιδίου εγκαινίασε μια άλλη εποχή για την ενημέρωση αλλά και την ελεύθερη διακίνηση έκφραση των απόψεων: Εκείνη της λογοκρισίας με τις σφαίρες των όπλων, της λογοκρισίας από ανθρώπους χωρίς πρόσωπο, από ιδέες και αρρωστημένες σκέψεις χωρίς προέλευση.
Αυτές είναι αρκετές για να ψάχνουμε τις απαντήσεις και άλλοθι στη διαπλοκή.
Όμως είναι επίσης αρκετές για να ξεφυτρώσουν και άλλα Blog και άλλες μορφές έκφρασεις.
Και κυρίως είναι αρκετές για να αξιολογηθεί η συνεισφορά, ο χαρακτήρας και ο βαθμός κοινωνικής έκφρασης από ιστορικούς του μέλλοντος.
............
Μπορεί την υπόθεση τρωκτικό να τη πάρει πρόσκαιρα στη λήθη ο χείμαρρος του διαδικτύου που λόγω της ροής ειδήσεων και πληροφοριών ποτίζει το δέντρο του πρόσκαιρου αντικαθιστώντας το τωρινό με κάτι πιο τωρινό.
Όμως η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει υποθέτουμε την κοινή γνώμη είτε σε βιβλία με ιστορικά ντοκουμέντα είτε σε τηλεοπτικές εκπομπές που εξετάζουν ιστορικά γεγονότα. Γιατί πολύ απλά η κοινή γνώμη θα ζητά και μετά από χρόνια να μάθει τα γιατί.
Και αυτό όσες σφαίρες και να πέσουν δεν μπορούν να σκοτώσουν τα γιατί τόσων αναγνωστών...

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μακαρι να βρουν τη σεχτα και μακαρι να κρεμαστουν στην πλατεια. ζωα ειναι σα ζωα πρεπει να τους φερομαστε////

Ανώνυμος είπε...

Χασαμε το troktiko....και τωρα απο ποιον να ενημερωθεις;;;;

Ειχαν κατεφερει να εχουν την ειδηση..πριν την παιξουν με εκτακτο στη τηλεοραση...
Γινοταν κατι κι ελεγες..κατσε να μπω στο troktiko να δω τι εγινε...
Εχω ακουσει απο δημοσιογραφους εφημεριδων να λενε οτι κι εμεις απο εκει ενημερωνόμασταν..

Το σπουδαιο που καταφεραν ηταν οτι "χαλασαν τη σουπα" των κατεστημενων εφημεριδων και των τηλεοπτικων σταθμων της διαπλοκης και της μιζας...

Αυτη η ομαδα ειχε μπει στη μυτη ολων των δηθεν εγκυρων και δηθεν εγκριτων...εφημεριδων και μεγαλοδημοσιογράφων....
Καταφεραν αρκετα καλα να εκφρασουν το μεσο Ελληνα...εγιναν η φωνη του..η ανασα του..παρολα τις υπερβολες και τα λαθη τους...Αλλωστε λαθη δεν κανει εκεινος που δε κανει τιποτα....

το προβλημα με το troktiko ηταν οτι εβγαζε ειδησεις, σκανδαλα καταγγελιες και γεγονοτα που οι εφημεριδες δε τολμουσαν να πουν...και εσερναν αναγκαστικα και τις εφημεριδες να τα σιγομουρμουρισουν αφου η ειδηση ειχε κανει το γυρο του διαδικτυου...

Ενα τετοιας μορφης μεσο...ηταν αγκαθι...για την εκαστοτε εξουσια..εγχωρια και ξενη...
ηταν απροβλεπτο...
ηταν αντισυστημικο..ειχε ανθρωπους που δεν φαινεται να ειχαν εξαρτηση απο το χρημα...
ηταν μια βομβα στο συστημα της διαπλοκης και εξουσιας...
ηταν ΑΝΕΞΕΓΧΕΚΤΟΙ....κι αυτο πληρωσε ο δημιουργος του...
Βλεπετε η ανωνυμια δε προστατεψε τον δημιουργο..του Σωκρατη Γκιολια...γιατι ο ΕΘνικος ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ..τον εξεθεσε..

ΜΑκαρι να βρουμε κι αλλους ΣΩΚΡΑΤΗΔΕΣ....
Μονο ετσι θα εχουμε ελπιδα ως λαος και ως..χωρα..

Υγ: δειτε το φθονο ολων των ανταγωνιστων του τρωκτικου....
ολοι απο εκει παιρνανε θεματα...και ελαχιστοι βρεθηκαν να πουν μια καλη κουβεντα....

ΚΑτι υπερευαισθητοι..τυπου συριζα...οικολογοι και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις...χαμενες στο διαστημα......μουγκα στη στρουγκα.....εξαφανοζολ......

Ακομα μια φορα ειδαμε αυτο που χρονια εχουμε καταλαβει οτι γινεται σε αυτη τη χωρα...
ΦΙΜΩΣΗ καθε Ελευθερης και Αδεσμευτης Φωνης..

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ.ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ!ΘΑ ΤΟ ΦΩΝΑ-ΖΩ.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για την αριστερή ηγεμονία της ενημέρωσης ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.τ.λπου ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΝΕ.Οτι και να κάνουν με στημένες κυβερνήσεις και δημοσκοπήσεις η ωρα τους έρχεται...ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΠΙΑΣΘΑΓΚΩΝΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑ BLOG

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο είδος ενημέρωσης.Κάθε είδους κουτσομπουλιό, κάθε είδους κακοήθειας, κάθε είδους και μορφής εκβιασμός με ένα μείγμα αληθινών γεγονότων και ειδήσεων αποτέλεσε το επιτυχημένο κοκτεϊλ του "Τρωκτικού" αλλά και άλλων παρόμοιων που δυστυχώς υπάρχουν. Η δολοφονία του εμπνευστή του και ενός εκ των διαχειριστών του είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Και σε αυτό δεν επιδέχεται καμία συζήτηση. Ούτε πρέπει η μεγάλη επισκεψιμότητα του να αποτελεί κριτήριο για την θετική αξιολόγηση του. Και την τσόντα της Τζούλιας την αγόρασαν εκατομμύρια και την παρακολούθησαν ακόμη περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι η εν λόγω είναι σπουδαία ηθοποιός (το αντίθετο φάνηκε). Να μην μπερδευόμαστε λοιπόν. Άλλωστε και τοπικά έχουμε πολλά παραδείγματα "δημοσιεύσεων" του "τρωκτικού" (πρωκτικό το αποκαλούν και αποκαλούσαν οι του INDYMEDIA)που εένεπλεκαν ανθρώπους σε ανύπαρκτα και φανταστικά ζητήματα... Ή μήπως δεν τα γνωρίζετε; Και εν κατακλείδι: Μου μένουν στο μυαλό και στη σκέψη τα λόγια στο δελτίο του MEGA του δικηγόρου του δολοφονηθέντος Σωκ. Γκιόλια. Λόγια σχετικά με τις επαφές που είχε αυτός με τις κάθε είδους αρχές! Μην τα ξεχνάτε....

Ανώνυμος είπε...

@8:31

ΜΑρεσει που αναφερεις τις αποψεις του φασιστικου INdymedia για να στηριξεις τις αποψεις σου..

Δες μονο τις αναρτησεις τους για τη δολοφονια του Γκιολια...
μιλαμε για προσβολη νεκρου...
οχετος...σκετος...

και για ολους τους "ποιοτικους"δημοσιογραφους και λοιπους ψευτοκουλτουριαρηδες που απλοχερα απο τη δευτερα ριχνουν τη χολη τους....ενα εχω να πω
οσα δε φτανει η αλεπου τα κανει κρεμασταρια....

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα μας λείψει καθόλου το troktiko......

Ανώνυμος είπε...

8.31 Οντως εκανε πολυ ζεστη τις τελευταιες μερες στο Αγρινιο και εχει μπλοκαρει ο εγκεφαλος σου. Δες τα πραγματα πιο ρεαλιστικα και ασε τις παραφιλολογιες

zeidoron dtsoukas είπε...

Παιδιά πολύ σωστή προσέγγιση ενός πάρα πολύ σοβαρού θέματος!
Μακάρι κάποτε να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του παλικαριού,έστω και τυχαία.
16 σφαίρες ως απάντηση στην ελεύθερη έκφραση σημαίνουν πως και η Δημοκρατία είναι νεκρή!

Ανώνυμος είπε...

eleutherh ekfrash=alhtes - roufianoi - dymosiokafroi

Ανώνυμος είπε...

Το indymedia είναι κυριολεκτικά είναι ανέγγιχτο.Ο καθένας καταλαβαίνει γιατί και τι χωρους εξυπηρετεί.

Ανώνυμος είπε...

To troktiko ap thn allh htan kai gamw e ?

Ta xe ola!

na spw kati, h apolitik fash h opoia plassaretai twra teleutaia kai o kurios katanalwths einai o aganaktismenos poliths pou antidra mesw tou plhktrologiou, einai xeiroterh kai apo tis malakies pou lene kai oi fasistes kai oi anarxes.

Ανώνυμος είπε...

sovari enimerosi ekane to troktiko,asemas more tora kalimera elege ke i misi eitan psema.kathisate na dite meta tis tris ta mesanixta ti psemata katevaze ke ta mazeve meta apo kana misaoro.o makaritis KRIMA gia ta niatatou alla PIONI itan ke pexnidia alon exipiretouse.vlepe (komistes ke sia)