Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Μετά το 4ο τμήμα …η αυτονόμηση (;)


Όπως ενημερωθήκατε πρώτοι από το agrinionews, η δημιουργία του 4ου πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη μας είναι πλέον γεγονός και θα φέρει την ονομασία ''Μάρκέτινγκ Αγροτικών Προϊόντων''. Η απόφαση ελήφθη μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας επί σχετικών θεμάτων κ. Κυριαζή, αλλά και του βουλευτή του νομού μας κ. Σαλμά ως εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Σαφώς, η τροπή που πήρε η υπόθεση σκόρπισε χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας του Παν. Ιωαννίνων κ.Παλιούρας σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο agrinionews μας ανέφερε χαρακτηριστικά: ''Η εν λόγω απόφαση αναμφισβήτητα αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Όμως, η ίδρυση του συγκεκριμένου τμήματος δε συνεπάγεται αυτόματα και την αυτονόμηση. Απαιτείται αγώνας από όλους μας και κυρίως συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.'' Τέλος, ο κ. Παλιούρας αναφέρθηκε στον κ. Σαλμά λέγοντάς μας ότι η στάση του υπήρξε καθοριστική στην έκβαση της όλης υπόθεσης.

Σε μια εποχή οπού τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συρρικνώνονται απ' τη μια και τα ιδιωτικά καιροφυλακτούν απ' την άλλη, η αυτονόμηση της Πανεπιστημιακής Σχολής της πόλης μας, πιστεύουμε ότι επιβάλεται να γίνει κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις. Απαιτείται δηλαδή, σχεδιασμός τμημάτων που να είναι ελκυστικά, ανταγωνιστικά, άρρηκτα συνδεδεμένα με τις ασχολίες της τοπικής κοινωνίας και να παρέχουν ορατές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Και το λέμε αυτό έχοντας γνώση στατιστικών στοιχείων που πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια και αφορούν νεοϊδρυθέντα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Συγκεκριμένα , το Παν. Αιγαίου τα τελευταία 2 χρόνια έχασε το 50% των νεοεισερχόμενων φοιτητών, ενώ την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας και του Ιονίου μόλις και μετα βίας κατορθώνουν να επιβιώσουν.

Και για να επανέλθουμε στις εξελίξεις κρατήστε αυτό που θα σας πούμε και το οποίο προέρχεται από έγκυρη πηγή του χώρου: Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου κανονίζεται συνάντηση μεταξύ του υπουργού, του αρμόδιου υφυπουργού και του εκπροσώπου της κυβέρνησης στο ΣΑΠΕ με ανθρώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας του τόπου προκειμένου επιτέλους το πάγιο αίτημα των πολιτών της ιδιαίτερης πατρίδας μας να λάβει σάρκα και οστά! Επίσης, όπως όλα δείχνουν (κάτι που είχαμε αναφέρει σε παλιότερη ανάρτησή μαςhttp://agrinio-news.blogspot.com/2008/06/blog-post_17.html) έχει συμφωνηθεί η ονομασία του υπο ίδρυση ιδρύματος να είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο.

Ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός, μετά την απόφαση του ΣΑΠΕ, δήλωσε ότι αυτή είναι μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση του Πανεπιστημίου Αγρινίου τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η ένταξη των υποδομών της πανεπιστημιούπολης στο ΕΣΠΑ (2007-2013) στην παραχωρηθείσα έκταση στο παλαιό αεροδρόμιο (178 στρέμματα). Τέλος και ο Σύλλογος Αγρινιωτών Φοιτητών και Νέων Αθήνας προέβη σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνοντας τα ακόλουθα: ''Ο Σύλλογος μας χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά την απόφαση για την ίδρυση του 4ου Πανεπιστημιακού τμήματος. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την αυτονόμηση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο την οποία παντοτε επιδιώκαμε και για την οποία θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.''

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.
ΩΡΑΙΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ, ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ Ο ΣΑΛΜΑΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΦΩΝΑΖΕ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΙ ΛΕΕΙ;
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΧΕΛΩΟ ΤΟΥ;

Ανώνυμος είπε...

ΧΑ ΧΑ πανεπιστήμιο Δ.Ελλάδας???? Με έδρα????το Αγρίνιο?? Ή το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ??? Μήπως σας δουλεύουν ολους???