Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού: Διαδρομή στο χρόνο, στο χώρο, στο λόγο, στις τέχνες

''Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού: Διαδρομή στο χρόνο, στο χώρο, στο λόγο, στις τέχνες'' είναι ο τίτλος του Λευκώματος που εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, με κατάμεστο ακροατήριο. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Επίκουρος Καθηγητής, κ. Καλαβρουζιώτης.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως κ. Αναγνωστόπουλος, ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Παλιούρας και ο Καθηγητής Πολεοδομίας-Χωροταξίας κ. Κοκκώσης,.
Η πολυτελής και προσεγμένη έκδοση περιλαμβάνει στις 215 σελίδες της, φωτογραφίες και κείμενα επιστημόνων τα οποία εναλλάσσονται αρμονικά ως εξής:
1. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Επίκουρος Καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου: «Πρόλογος».
2. Φώτης Περγαντή, βιολόγος ,οικολόγος M.Sc: «Ο φυσικός χώρος» .
3. Αναστασία Ρούσση, γεωλόγος: « Η αλιεία στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού» .
4. Αναστασία Ρούσση, γεωλόγος: «Αλυκές».
5.Αθανάσιος Παλιούρας,ομοτ. Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Μνημεία ευλάβειας ολόγυρα στις λιμνοθάλασσες».
6.Χρυσούλα Σπυρέλη, δρ. Νεοελληνικής φιλολογίας: «Η Λιμνοθάλασσα (Μεσολογγίου-Αιτωλικού) στη λογοτεχνία».
7.Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια Λαογραφίας «Ανιχνεύοντας την κοινωνία και τον πολιτισμό των ψαράδων στη Λιμνοθάλασσα».
8.Αθανασίου Λύρα, γεωπόνος: «Οικοτουριστική- οικολογική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας».
Την έκδοση επιμελήθηκε ο καθηγητής Αθ. Παλιούρας.Το πλούσιο και άριστο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, από αεροφωτογραφίες Φώτη Περγαντή με τη σύμπραξη της Αερολέσχης Μεσολογγίου, από το φωτογραφικό αρχείο του αρχιτέκτονα Απ. Μπλίκα και του φωτογράφου Νίκου Σιάμου, καθώς και από το φωτογραφικό αρχείο συλλόγου πανηγυριστων Ο Αι-Συμιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: