Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Γενιά 700 ευρώ στο Δημόσιο!!


ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ 700 ευρώ !
CASUS BELLI ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Του Κώστα Κορδάτου*

Εκπαιδευτικού

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Νομοσχέδιο που θα μειώνει δραματικά τους μισθούς των νεοπροσληφθέντων ετοίμασε η κυβέρνηση για το φθινόπωρο θα το υλοποίηση όποιο κόμμα κυβερνήσει! Με το νομοσχέδιο αυτό η εξουσία ανατρέπει ριζικά όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο δημόσιο τομέα για τους υπαλλήλους.
Η επιδίωξή της να δημιουργήσει άλλες μισθολογικές προϋποθέσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους δεν είναι μια απλή επιμέρους αλλαγή. Στοχεύει στο σύνολο των οικονομικών, εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων του δημοσίου τομέα. Είναι η κερκόπορτα για την καθολική σε έκταση και βάθος ανατροπή των όσων γνωρίζουμε έως τώρα.
Μέσω της αυτής της νομοθετικής ρύθμισης ετοιμάζουν στους εργαζομένους του στενού δημόσιου τομέα ένα δομικό σοκ!! , χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και τη διάσπαση νέων και παλιών εργαζόμενων, με στόχο την οριστική κατάργηση της μονιμότητας.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη προχθές αναγγέλλει ότι το νέο ενιαίο μισθολόγιο ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους από το 2010 συμπεριλαμβάνεται στο πακέτου της αναδιάρθρωσης του κράτους, χωρίς ουσιαστική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει διαφωνήσει επί της ουσίας.Το «νέο μισθολόγιο» θα συρρικνώσει τους μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σήμερα 739,56 ευρώ το μήνα στον άγαμο), προσεγγίζοντας μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Θα υπάρξει κατάργηση όλων των επιδομάτων (διευθυντών, προϊσταμένων κ.λ.π.) πλην οικογενειακών και σπουδών.
Ο στόχος είναι διπλός: Το χτύπημα και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δημόσιου τομέα που είναι το μοναδικό πλέον κομμάτι εργαζομένων που επειδή ακριβώς διατηρεί ακόμη τη μονιμότητα και τη σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις εξακολουθεί να χρησιμεύει σαν «κακό» παράδειγμα-σημείο αναφοράς για τις διεκδικήσεις όλων των εργαζόμενων. Ο μισθολογικός διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζόμενων στο Δημόσιο, με επακόλουθο τη διάσπαση τους και την αποδυνάμωση των συνδικάτων τους.
Εκ προμελέτης το έγκλημα! Το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο είναι συνέχεια των συστηματικών προσπαθειών και αναδιαρθρώσεων για μεταφορά των μεσαιωνικών συνθηκών του ιδιωτικού τομέα και στο δημόσιο. Είναι συνέχεια της προσπάθειας για αναθεώρηση του συντάγματος και κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.Είναι συνέχεια της συνεχούς αύξησης της ελαστικής εργασίας σε όλο το δημόσιο (και στην εκπαίδευση με την ωρομισθία και την δουλική ΠΔΣ). Είναι συνέχεια του παγώματος των μισθών το 2009 (και το 2010 όπως έχει αναγγελθεί).
Είναι συνέχεια του ανάλογου νόμου για το ευρύτερο δημόσιο (ΔΕΚΟ) του 2005, που εφαρμόζεται σήμερα.


Μισθολόγιο - φτωχολόγιο για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς για μια ακόμη φορά, μεγάλη μπάζα για τους καρχαρίες του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, όπως αποτυπώνονται και στις οδηγίες της Ε.Ε για τη δημοσιονομική πολιτική, θέλει να προχωρήσει σε νέο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Για να είναι δυνατή η βαθύτερη και πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση των εργαζομένων του δημοσίου, εμπόδια στέκονται τα σημερινά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και η μονιμότητα. Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν και θα «υλοποιήσουν» μαζί και οι δύο συνέταιροι του κυβερνητισμού βάλει ευθέως κατά των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, την κοινωνική ασφάλιση εφόσον οι εισφορές στα ταμεία είναι συνάρτηση των αποδοχών, τη μονιμότητα ενώ χρηματοδοτεί άμεσα το κεφάλαιο αφού οι πόροι που θα «εξοικονομηθούν» θα δοθούν σε μέτρα στήριξης του κεφαλαίου όπως επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.τ.λ.

Άμεσος στόχος η διάσπαση των εργατικών αγώνων
Τυχόν εφαρμογή τέτοιου νομοσχεδίου θα δημιουργήσει μια νέα μαζική κατηγορία εργαζομένων στο στενό δημόσιο μαζί με ωρομίσθιους, συμβασιούχους, αναπληρωτές. Θα διασπάται έτσι ο ενιαίος χαρακτήρας των δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων στους χώρους δουλειάς, στην κατεύθυνση της βαθύτερης εκμετάλλευσης όλων των εργαζόμενων.

Οι συναυτουργοί κάθονται στις καρέκλες της γραφειοκρατίας
Η ευρωπαϊκή διάσταση στην Ελλάδα στο θέμα αυτό είναι
όλο και πιο επιθετική και πιο επικίνδυνη για τον κόσμο της εργασίας γιατί έχει την πλήρη στήριξη των κομμάτων εξουσίας και τη συναίνεση του υποταγμένου, γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Γιατί την εποχή που ο κοινωνικός πόλεμος μαίνεται, ο κρατικός συνδικαλισμός παντός καιρού επιλέγει τα τραπέζια του διαλόγου με τους φονιάδες των εργατικών δικαιωμάτων αντί τη μαχητική αναμέτρηση μαζί τους. Είναι συναυτουργοί στο έγκλημα που συντελείται:

Γιατί αποδέχτηκαν το νόμο για τις ΔΕΚΟ του 2005 και άνοιξαν την πόρτα για την κατάργηση των ΣΣΕ και την ύπαρξη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Γιατί υπονόμευσαν και αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες για δημιουργία μαζικών νικηφόρων αγώνων
ενάντια στο μισθολόγιο του 2003, και την επιχειρούμενη συνταγματική αναθεώρηση του 2007. Πολύ περισσότερο στήριξαν ουσιαστικά τα συγκεκριμένα βήματα αναδιάρθρωσης είτε με την κριτική τους μόνο στα σημεία είτε με την ανοιχτή τους αποδοχή.

Γιατί φέτος και ενώ είχαν ανακοινωθεί μηδενικές αυξήσεις στο Δημόσιο η ΑΔΕΔΥ περιορίστηκε σε τυπικές απεργίες διαμαρτυρίας ρουτίνας.


Γιατί ΠΑΣΚ- ΔΑΚΕ αρνούνται γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;

Γιατί στο 14ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ «στήριξαν» την θέση για τη συνέχεια του ενιαίου μισθολογίου (φτωχολόγιου) των καθηγητών (δημοσίων υπαλλήλων), ξεπερνώντας εύκολα την σημερινή πραγματικότητα της εκπαιδευτικής οικογένειας; Πότε τελικά θα διεκδικήσουμε γενναίες αυξήσεις στο μισθό μας;

Η κλαδική σύμβαση εργασίας δεν ενισχύει τον διαπραγματευτικό και θεσμικό ρόλο της ΟΛΜΕ και του δημόσιου καθηγητή;

Εμείς λέμε ΟΧΙ σε ελιτίστικες αντιλήψεις και χειραγώγησης των συναδέλφων μέσου της αξιολόγησης - βαθμολόγησης που προτείνει η ΔΑΚΕ χρόνια τώρα!

Γιατί στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αρνούνται καιρό τώρα (με διαφορετικό τρόπο η κάθε πλευρά) την πρόταση των Παρεμβάσεων να μπει ως διεκδίκηση η Συλλογική κλαδική Σύμβαση Εργασίας στο πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας ;

Γιατί επέλεξαν να μην περάσει στο συνέδριο της ΟΛΜΕ η θέση για κλαδική ΣΣΕ με όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό (πλην τα οικογενειακά επιδόματα και τα επίδομα θέσης), όπως εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Χανίων, Αντώνης Ναξάκης την ίδια στιγμή που υποτίθεται ότι όλες οι παρατάξεις αγωνίζονται για την αύξηση του μισθού της καθηγήτριας και του καθηγητή; Ή μήπως γιατί δεν τολμούν να «σιχτιρίσουν» τη γραφειοκρατική και κομματική νομενκλατούρα της ΑΔΕΔΥ όλων αυτών των κυρίων που θα χάσουν τα οφίκιά τους;

Μια Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης, γνωρίζουν όλοι ότι θα αμφισβητεί την κυριαρχία των κομματικών παρατάξεων, θα βάζει σε κίνηση τους ίδιους τους εργαζόμενους καθηγητές από τα κάτω (αφού θα απελευθερώνονται δυνάμεις και θα οργανωθούν σε νέα βάση οι Γεν. Συνελεύσεις) ενώ από ηθικής πλευράς θα βγάζει στο φώς όλα τα ζητήματα στην πολιτική μισθών και θα ανοίγει δρόμο για πραγματικές συγκρούσεις ενάντια στα διπλά μισθολόγια (νέων και παλιών) και την απελευθέρωση από το «ενιαίο» φτωχολόγια της ΑΔΕΔΥ.

Γιατί τελικά οι δεσμεύσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στο παιχνίδι εξουσίας είναι τεράστιες. Το υπάρχον μισθολόγιο αποτελεί πλαίσιο παγιωμένης και διαρκούς λιτότητας αφού:
Από το σύνολο των αποδοχών αναπροσαρμόζεται μόνο ο Βασικός Μισθός και το χρονοεπίδομα, με αποτέλεσμα όλες οι άλλες αποδοχές να μην αναπροσαρμόζονται, αν και αποτελούν πάνω από το 1/3 του μισθού. Έτσι όχι μόνο οι πραγματικές αποδοχές μειώνονται σταδιακά, αλλά και τα δώρα, τα επιδόματα άδειας κλπ. καταντούν «προνοιακά βοηθήματα». Ταυτόχρονα οι συνέπειες στις συντάξιμες αποδοχές είναι ακόμα πιο οδυνηρές, αφού όλα αυτά τα επιδόματα δεν υπολογίζονται στη διαμόρφωσή τους με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά.

Η επιδοματική πολιτική όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά συνεχίζεται αμείωτη, στην κατεύθυνση πλήρους ενσωμάτωσης των κλάδων αυτών που έχουν μια ιδιαίτερη θέση στον κρατικό τομέα, κυρίως ως εισπρακτικός μηχανισμός.

Το ενιαίο μισθολόγιο προκαλεί το φρενάρισμα των αγωνιστικών διεκδικήσεων μια και μόνο από την βαθιά γραφειοκρατική ΑΔΕΔΥ μπορεί να διεκδικηθεί. Την ΑΔΕΔΥ, την αποσπασμένη από τη βάση των εργαζομένων με την παντελή απουσία σοβαρών αγώνων από τη μεριά της. Σήμερα, με εκφρασμένη την κυβερνητική πρόθεση να γίνει ακόμα δυσμενέστερη χρήση του νέου ενιαίου μισθολογίου, είναι προδοτική μια τέτοια διεκδίκηση. Γι’ αυτό στην απεργία του 2006 διεκδικούσαμε 1400 ευρώ στο νεοδιόριστο μέσα από γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Casus belli για τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι στους μεγάλους κλάδους του δημοσίου που έχουν σημαντικές αγωνιστικές παραδόσεις και εμπειρίες (εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και την υγεία) χρειάζεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από διαδικασίες βάσεις να οργανώσουν τη σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση.Η ανατροπή αυτής της επίθεσης θα απαιτήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος του δημόσιου τομέα που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, τον έλεγχο των αγώνων από τους ίδιους τους εργαζομένους και αποφασιστικούς απεργιακούς αγώνες διάρκειας για να:

- Αποτρέψει τα σχέδια για μισθολόγιο δυο ταχυτήτων

- Διεκδικήσει τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς για τις δεκάδες χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενους και περιπλανώμενους εκπαιδευτικούς με μόνο κριτήριο το χρόνο λήψης πτυχίου.

- Διεκδικήσει Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εφ όλης της ύλης με πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη, σταθερή και μόνιμη εργασία, με 1400 ευρώ στο νεοδιόριστο και με εξασφάλιση των επιδομάτων που στην εκπαίδευση είναι πραγματικής εργασίας και όχι εικονική !.

Εδώ θα δοκιμαστούν τα κόμματα που μας ζητάνε την ψήφο μας.

Για κανέναν δεν είμαστε σίγουροι

!Όμως και τίποτε δεν έχει κριθεί…

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Ο Κώστας Κορδάτος είναι μέλος του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας και εκλέγετε από τη ΡΑΣ, επίσης είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΠΕΤΕΕΜ) πτυχιούχων ΠΑΤΕΣ- ΣΕΛΕΤΕ και εργάζεται στο ΕΠΑΛ Καινουργίου Αιτωλ/νίας.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρώτη δημοσίευση στο www.anaitolika.gr ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

http://www.anaitolika.gr/article.php?artro=6250

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΡΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΡΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΠΗΞΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΣ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ Ο ΠΟΛΥΣ ΕΧΕΙ ΒΛΑΨΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Ανώνυμος είπε...

10:51 ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΡΟ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ.
ΕΙΝΑΙ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΄΄ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ΄΄ ΚΗΦΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ 1500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, ΠΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ.

ΒΡΩΜΟΓΕΡΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ!!!