Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο Άκτιο

Δύο σπουδαία ευρήματα, δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων αποκαλύφθηκαν στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, (του Δήμου Ανακτορίου), μέσα από τον σηκό του ναού, στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη.
Τα δύο κεφάλια βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, λευκά, φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας και πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Για να επιβεβαιωθεί ή όχι αν υπάρχουν και τα σώματα των θεών χρειάζονται τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Εκτός, όμως, από τον χρόνο, εξαντλήθηκαν και τα χρήματα της ανασκαφής, της οποίας ένα μέρος του συνολικού της κόστους χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.
Το σημείο της εύρεσής τους, στο βάθος του δυτικού τοίχου του σηκού, αλλά και το μέγεθός τους, που αναλογεί σε αγάλματα ύψους 3,5 μέτρων, δείχνει πως πρόκειται για τμήματα των λατρευτικών αγαλμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να βρίσκονται ακόμη στο χώμα. Ο χώρος δεν έχει πλήρως ανασκαφεί και ούτε πρόκειται, αφού αύριο λήγει ουσιαστικά η άδεια του ΥΠΠΟ προς την πανεπιστημιακή ομάδα. Ηδη, σκάβουν εκεί τρεις εβδομάδες, από το πρωί στις 6 έως τις 12 το βράδυ για να προλάβουν. Και θα χρειάζονταν άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν ή όχι τα αγάλματα. Εν τω μεταξύ, εκτός από τον χρόνο, εξαντλήθηκε και η χρηματοδότηση.
Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Ακτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.). Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.). Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο. Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου.
Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.). Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Ο Γάλλος πρόξενος είχε δει την τετράπλευση αυτή βάση και είχε αναφέρει πως γύρω της βρέθηκαν θραύσμα κολοσσικού αγάλματος και επιγραφές ελληνικές με αρχαϊκούς χαρακτήρες. Η κ. Τριάντη είχε από πέρυσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.
Φιλολογικές πηγές αναφέρουν ότι εκεί υπήρχε από τον 7ο αι. π.Χ. το ιερό του Ακτίου Απόλλωνα. Το μαρτυρούν τα δύο αγάλματα Κούρων (Λούβρο) που αφιερώθηκαν σε αυτό, όπως επίσης θραύσματα γείσων του αρχαϊκού ναού που έχουν βρεθεί, ένας κίονας ύψους 3 μ. και πλήθος οστράκων της ίδιας εποχής.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι υψίστης ιστορικής σημασίας. Μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε ένα από τα κομβικά σημεία του ελληνιστικού και Ρωμαικού κόσμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εκεί συγκρούστηκαν το 31 π.χ δύο από τους ισχυρότερους στόλους του τότε κόσμου, του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας με τον Οκταβιανό Αύγουστο. Μια από τις σπουδαίοτερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας σε έναν τόπο, του οποίου η αξιοποίηση του υπολείπεται κατά πολύ από την αντίστοιχη ιστορική του κληρονομιά..

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε που κάτω απο τη γή που πατάμε είναι γεμάτο απο αρχαία.Αιτωλία και ακαρνανία χωρίς αρχαία;Αλλά είναι άλλα μέρη που πρέπει πρώτα να αναδείξουν τα δικά τους αρχαία και ας είναι και σκετες πέτρες με το έτσι θέλω.Ελλάδαρα ρε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι τα ωραία...(και εν μέσω προεκλογικής παραφροσύνης)!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΡΤΕΜΗ
Πόση ομορφιά προστάτευσε το χώμα
Και πώς ενίκησε το χρόνο
αυτό το ίδιο χώμα...
Όταν τα βάζει με θεούς
έτσι συμβαίνει
Τον καλλιτέχνη το ΘΕΟ
θέλω να πω
που φύσηξε πνοή να γίνουνε
Tα θε-ικά αυτά κεφάλια.
ςςς.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,ΣΤΗΝ ΑΚΑΜΑΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΣΙΩΠΗΡΗ ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΑΠΑΝΗΣ, Κ. ΤΡΙΑΝΤΗ!!

Ανώνυμος είπε...

na anadeixoume to arxaio agrinio meta spoudaia eyrimata...an einai dynati na epitaxynthei amesa i voitheia tis nasa stin eyresi

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΩΡΑ!!!

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1928 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΜΗΛΙΑΔΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ!!!

ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΝΤΑΒΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΛΣΤ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ KAI ΤΑ ΠΑΤΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ;;;;;

Η ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΛΕΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ,ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΠΛΕΥΡΩΝΑ,ΚΑΛΥΔΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΥΚΑΙΡΝΑ,ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΡΩΜΑΙΚΩΝ ΘΕΡΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΤΡΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΩΝ ΑΙΤΩΛΩΝ.ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΘΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ.ΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ.Η ΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΟΤΑΝ Ο ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΕΨΑΧΝΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑ ΣΤΤΕΓΑΣΕΤΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 1,5 ΩΡΑ ΔΡΟΜΟ

Ανώνυμος είπε...

EPEIDH PALI KAPOIOI MILHSAN GIA ARXAIO AGRINIO O KURIOS PAPATREXAS AGRINIOTIS SYGGRAFEAS TOPOTHETEI TO ARXAIO AGRINIO 4 XILIOMETRA APO TIN SIMERINI POLI KAI KONTA STO ZAPANTI.EPIPLEON EPEIDI GINETAI SYGRISI ME TO MESOLOGGI KAI KAPOIOI LENE GIA ONOMATA KLP.ANAFERO OTI TO AGRINIO PIRE TO SIMERINO TOY ONOMA TO 1835.MEXRI TOTE LEGOTAN BRAXORI KAI H LEXI PROERXOTAN APO TO BLAXOXORI I EVRAIOXORI LOGO TON POLLON EYRAION.STIN SIMERINI TOPOTHESIA TOY AGRINIOY DEN YPIRXE POTE OIKISMOS KAI TO ARXAIO AGRINIO EXAFANISTIKE APO KATHE ISTORIKI ANAFORA METEPEITA.YPIRXE MONO MIA MIKRI ANAFORA EPI ROMAION MONO.ETSI PROKEIMENOY NA DOTHEI ELLINIKI TAYTOTITA STIN POLI TOY BRAXORIOY PROSETREXAN STO ARXAIO ONOMA TIS PERIOXIS.........I PLEYRONA KAI I KALYDONA ITAN OI SIMANTIKOTERES POLEIS TIS AITOLIAS KAI SYMMETEIXAN STON TROIKO POLEMO ME 40 PLOIA.I PLEYRONA VRISKETAI 1,5 XILIOMETRA TOY SIMERINOY MESOLOGGIOY POY EXEI PALIOTERO ONOMA APO TO AGRINIO DIOTI OS ITALIKI LEXI EMFANISTIKE TO 1400 KAI OXI TO 1835.EPIPLEON I PLEYRONA OS I SIMANTIKOTERI ARXAIA POLI TIS AIT/NIAS MAZI ME TIN KALYDONA APEXEI LIGOTERO AP OTI APEXEI I ANASKAFI TOY MILIADI GIA TO ARXAIO AGRINIO.I DE KALYDONA VRISKETAI 6 XIOLIOMETRA APO TO MESOLOGGI KAI FYSIKA MESA STO DIMO MESOLOGGIOY.EPEIDI TO MESOLOGGI LOGO TIS EXODOY APEKTISE VARYTITA SAN ONOMA OI MESOLLOGITES KRATISAN TO ONOMA AYTO KAI DEN PROSETREXAN STO ONOMA PLEYRONA,KALYDONA I ALYKAIRNA POU APOTELOYN ARXAIES POLEIS TOY MESOLOGGIOY.THA MPOROYSE KALLISTA NA KANEI AYTO POU EKANE TO AGRINIO LOGO ISTORIKIS ASIMANTOTITAS KAI NTROPIS GIA TIN OTHOMANIKI TAYTOTITA TIS LEXIS VRAXORI KAI GIA TIN SYNTRIPTIKA OTHOMANIKI SYSTASI TOY PLYTHISMOY TOY.TA LEGOMENA MOY DEN ENTASSONTAI SE KONTRES METAXY POLEON ALLA KALO EINAI NA LEGONTAI GIA NA MIN GINONTAI PARANOISEIS KAI KAPOOIOI NA DIEKDIKOYN XORIS KAMIA SOVARI ISTORIKI ANAFORA MOYSEIA KAI DIAXEIRISI TON ARXAION TIS AITOLOAKARNANIAS.TA SYMPERASMATA DIKA SAS

ΡΑΪΝΙΩΤΗΣ είπε...

Τραβα μαθε πρωτα να γραφεις ελληνικα κυριε [ 21 Σεπτέμβριος 2009 5:48 μμ ] και μετα να μπαινεις να γραφεις εδω, αλλα φταινε και οι διαχειριστες του φορουμ, που εγκρινουν ανιστορητα και βλακωδη σχολια σαν τα δικα σου.
Μεσο-λόγγι δεν υπαρχει αρχαιο, ξεχασετο, μερικοι ψαραδες εισασταν που κανατε το χωριο σας στην ακρη της θαλασσας τον 17ο αιωνα, και για το οποιο δεν πολεμησατε εσεις επι τουρκοκρατιας, αλλα πελοπονησιοι, αγραφιωτες και Σουλιωτες, (και οσοι μεινατε τοτε σφαγιαστηκατε απο τους Τουρκους μεχρι ενος...) οσο για το Αγρινιο το ονομα του το εχει παρει απο τον Αρχαιο βασιλια Αγριο, και δεν ειναι νεοελληνικο ονομα, οπως θελετε να προπαγανδιζετε σε αυτο το Blog, για τις δικες σας σαφως εύλογες σκοπιμοτητες...
... και τα συμπερασματα ειναι σαφως δικα μας, αλλα και οσων γνωριζουν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ !!!!!

[ Και να προσεχετε εχεις οι Μεσο-λογγιτες, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΤΕ....ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ !!!! ]

ΡΑΪΝΙΩΤΗΣ είπε...

... Για τους ανιστόρητους :

ΑΓΡΙΝΙΟ:
Το όνομά του το Αγρίνιο το οφείλει ή στον ήρωα οικιστή Άγριο, γιο του βασιλιά της Πλευρώνας Πορθάονα, ή στον προστάτη των Αιτωλών Άγριο Απόλλωνα, ή τέλος στις αρχαϊκές τελετές "Αγριώνια" που τελούνταν προς τιμήν του Αγριώνιου Διονύσου.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ:
Αρκετές ιστορικές πηγές αναφέρουν πως το όνομα Μεσολόγγι προέρχεται από την ένωση των δύο ιταλικών λέξεων, ΜΕΖΖΟ/MESSO και LAGHI το οποίο σημαίνει «ένα μέρος εν μέσω λιμνών» ή «ένα μέρος που περιλαμβάνεται από λίμνες». Μέχρι το 1700 η πόλη βρισκόταν υπό Βενετική κατοχή. Οι κάτοικοί του ήταν κυρίως ψαράδες.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑ ΣΤΤΕΓΑΣΕΤΕ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 1,5 ΩΡΑ ΔΡΟΜΟ

21 Σεπτέμβριος 2009 5:05 μμ

ENΩ ΕΣΥ ΑΠΕΧΕΙΣ 3 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΤΙΟ.
ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΤΕ.ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ?

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΙΑ? Ε?

Ανώνυμος είπε...

καταρχην το μεσολογγι απεχει με την ευλογημενη παρακαμψη οσο απεχει το αγρινιο απο το ακτιο..σε 25 λεπτα εισαι αμφιλοχια.οποτε γυρισε το ρολοι σου πισω ανοητε. Σχετικα με το αρθρο του φιλου μου μεσολογγιτη αν διαβαζες καλα θα εβλεπες οτι δεν αμφισβητει την προελευση του ονοματος Αγρινιο ως αρχαιου ονοματος.Αλλα λεει .Ο ανθρωπος λεει οτι το αγρινιο το αρχαιο ηταν 4-5 χιλιομετρα απο το σημερινο αγρινιο και συγκεκριμενα στο ζαπαντι οπου και δεν βρεθηκε κατι αξιολογο που να μαρτυρα ιδιαιτερη παρουσια η ιστορικη σημαντικοτητα.Επισης λεει οτι το αγρινιο δεν ηκμασε ποτε και χαθηκε στην πορεια με ελαχιστες ΑΝΑΦΟΡΕς ΡΩΜΑΙΚΕς στα μετεπειτα χρονια.Παρουσιαστηκε μετα ως βραχωρι που προερχεται απο το βλαχοχωρι η εβραιοχωρι.Το αμφισβητει κανεις αυτο?αμφισβητει κανεις οτι το βραχωρι ειχε σχεδον μηδενικο ελληνικο πλυθυσμο και απαρτιζοταν απο οθωμανους και εβραιους επι το πλειστον>οτι ηταν το κεντρο των τουρκων της περιοχης και του οθωμανικου προτεκτορατου>Αμφισβητει κανεις οτι δεν τιμησε τον ελληνισμο με μαχεσ και προσφορα αλλα προσφερε αφειδως υπηρεσιες στους τουρκους?Απελευθερωθηκε απο τους ελληνες με σφαγες εβραιων και τουρκων ναι η οχι?το ξαναπηρε ο σουλτανος ξανα στην κυριαρχια του και απελευθερωθηκε αργοτερα παλι?Το τουρκικο βραχωρι πηρε το ονομα αγρινιο το 1935 ναι η οχι?και γιατι δεν συνεχιστηκε να λεγεται βραχωρι?Απλα διοτι ωσ ονομα κοθβαλαγε ντροπη και οι 4.000 ελληνες που το κατοικησαν για να δωσουν ελληνικοτητα στραφηκαν στο αρχαιο ονομα αγρινιο που υπηρξε αρχαια πολη στα ιδια περιπου γεωγραφικα ορια με το σημερινο αγρινιο(4 κμ μακρια).Δηλαδη γιατι το βραχωρι ειναι πιο παλια πολη απο το μεσολογγι που εμφανιστηκε το 1.300 και μεγαλουργησε ως το μεγαλυτερο εμπορικο ναυτικο κεντρο περι τα 1600-1700?Η πλευρωνα οντως ειναι 1.5 κμ απο το μεσολογγι και η καλυδωνα 4>Δηλαδη σε μικροτερη αποσταση απ οτι το αρχαιο αγρινιο απο το ονομασθεν αγρινιο του 1835.ΜΙΛΑΤΕ λοιπν εσεις για συγγριση πολεων οταν το μεσολογγι με την εξοδο εφταξε ενα ονομα παγκοσμιο συμβολο και επομενως δεν ειχε αναγκη να αναδειξει την ελληνικοτητα του ονομαζομενο πλευρωνα,οταν αντιστροφως το βραχωρι το ειχε απολυτα αναγκη αυτο προκειμενου να αποτιναξει την οθωμανικη ταυτοτητα απο πανω του και να αυτοπροσδιοριστει ως ελληνικη πολη.Ποιοι ειναι οι σκοπιανοι της ιστορκης αναφορας στην αιτ?νια πουμιλανε για αρχαιες πολεις και αλλα?Που θελουνε σωνει και καλα να ανακαλυψουνε ιστορια με το ζορι μπας και δεν βρισκουν εμποδιο το μεσολογγι ως ιστορικο τοπο και ως πρωτευουσα?Αυτα που γραφω κοιταξτε τα και στις ιστοσελιδες του αγρινιου εποχη κλπ.Αν ανοιξετε βιβλια αρχαιας ιστοριας και πατε στην αιτωλια και στην αιτωλικη συμπολιτεια οι αναφορες στο αγρινιο ειναι ελαχιστοτατες και στα πλαισια της απλης αναφορας.Να μην μιλησω τι λενε για πλευρωνα,καλυδωνα και θερμο.Οσο για τις πηγες της νεωτερης ιστοριας αναφερεται το βραχωρι ως τουρκικη πολη με πολλους εβραιους και μηδενικη αναφορα σε ελληνες.Να μην μας τρελανετε κιολας μ αυτα που λετε εδω μεσα.Η ιστορια δεν παραχαρασσεται.Η την εχεις η δεν την εχεις

Ανώνυμος είπε...

1.58 prepei na ta tsoyzeis.den ginetai allios.katarxin to mesologgi exei dyo istorikew anafores. i proti itan ta orlofika.katse diavase na matheisstin exodo eginan dyo poliorkies agori moy.stin proti eixe mono mesologgitew kai 500 soyliotes.To mesologgi ekeini tin epoxi eixe peri toys 12.000 plythismo toyrkovraxoriti pou proskynages ton aga fonazontas aferim aferim.Stin deyteri poliorkia epeidi paizontan olos o agonas zitontas voitheia oi mesologgites prosetrexan pera toy miaouli me to stolo kai misthoforoi soyliotes kai ellines apo to valto tin makryneia kai apo tin peloponniso..apo tin tote diladi apeleyteromeni ellada pou etrexe na ypostirixei tin idia tin yparxi toy agona.den prosetrexan mono ta goiusoyfakia toy vraxorioy poy ta epairne o agas tote koloferatza kai itan apasxolimena.Kata tin poliorkia skothothike polys kosmos gigeneis mesologgites kai alloi ektos mesologgioy.polloi pethanan apo tin peina.Legetai oti exodo ekanan gyro stoyw 10.000 kai emeinan mono 3.500 apo tin sfagi poy akolouthise pou sothikan ston aguo symeon opoy synantisan ton karaiskaki kai fygadeytikan ston zygo kai sta xoria tis makryneias.OLOI oi epizontes epestrepsan me tin apeleyterosi kai simera vlepeis onomata apogono exoditon ouk oliga.Fysika tote ellinaw sto agrinio den ypirxe kai an ypirxe toy xigiotane oi toyrkoi soultanina kai oi evraioi ton peripoioyntan stin synagogi me peritomes kai alla kolpakia.

Ανώνυμος είπε...

τι δουλεια εχουν τα αρχαια της ακαρνανιας με την σημερινη τριτη πολη της αιτωλιας που εχει πρωτη ιστορικη αναφορα στο 1600 μχ;

οταν οι ακαρνανες εφτιαχναν ναους θεατρα και οικιζαν πολεις οι αιτωλοι (της σημερινης τριχωνιδας) ετρωγαν βελανιδια και (αυτοι απο την λιμνοθαλασσα ετρωγαν) χελια.

οχι στην παραχαραξη της ιστοριας απο τους 'αιτωλους'.αγρινιωτες καΙ μεσολογγιτες.

Ανώνυμος είπε...

4.34 DIORTHONO OTI STIN PROTI POLIORKIA ITAN MESOLOGGITES KAI 500 AITOLIKIOTES

Ανώνυμος είπε...

Και ποιοι ηγουνταν και στις 2 πολιορκιες βρε ανιστορητε μοσχε 22 Σεπτέμβριος 2009 4:34 μμ ????
Για γραψε μας εδω μιας και γνωριζεις ιστορια.
Μια χουφτα εισασταν και σας αφανισαν οι Τουρκοι ολους, ουτε σκυλος μεσολογγιτης δεν εμεινε.
Την πολη ξαναφκιαξαν μετα την τουρκοκρατια τσιγγανοι και περιφερομενοι γυρω χωριατες...

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥΣ ΝΕΟΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ είπε...

Η δυτική Στερεά Ελλάδα ήταν στην αρχαιότητα η χώρα δυο μεγάλων «εθνών», των Αιτωλών και των Ακαρνάνων. Επίμαχο όριο ανάμεσα τους ήταν πάντοτε ο ποταμός Αχελώος. Ο σημερινός νομός της Αιτωλοακαρνανίας δεν συμπίπτει παντού με τα αρχαία γεωγραφικά όρια. Η γη της Αιτωλοακαρνανίας έφθανε και πέρα από το σημερινό νομό, ενώ η νότια στενή λωρίδα μεταξύ Ταφιασσού (Κλόκοβας) και Δάφνου (Μόρνου) ανήκε στους Λοκρούς. Μεγάλη και ορεινή καθώς ήταν δεν αποτελούσε γεωγραφική ενότητα. Κατά τον Στράβωνα ήταν χωρισμένη στην αρχαία Αιτωλία, δηλ. την παραλιακή ζώνη προς νότια του Αράκυνθου με τις πανάρχαιες πόλεις Καλυδώνα, Πλευρώνα, Χαλκίδα, Ωλενό, Πυλλήνη και τις εύφορες πεδιάδες γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, με κυριότερες πόλεις το Φύταιο (Παπαδάτες), το Τριχώνιο (Γαβαλού), τις Ακρες (Λιθοβούνι) προς Νότο, και το Αγρίνιο, το Βουκάτιο (Παράβολα), το Φίστυο, το Θέστιο (Βλοχός) προς Βόρεια της λίμνης. Στα βορειοανατολικά ήταν ο τόπος του Θέρμου με το παλαιό ιερό του Απόλλωνος, αργότερα έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Η ορεινή περιφέρεια στα βόρεια και ανατολικά, που με τον καιρό κατακτήθηκε και προστέθηκε στο αιτωλικό έθνος, λεγόταν επίκτητος Αιτωλία. Την κατοικούσαν οι Ευρυτάνες «αγνωστότατοι γλώσσαν και ωμοφάγοι» κατά τον Θουκυδίδη, οι Αγραίοι, οι Απέραντοι, οι Οφιονείς με τις ομάδες των Βομιέων και Καλλιέων και οι Αποδωτοί. Η Ακαρνανία αποτελούσε το δυτικότερο μέρος, από το Ιόνιο έως τον Αχελώο και από τον Αμβρακικό έως τον κόλπο του Αστακού και τις εκβολές του Αχελώου. Ο σημερινός νομός περιλαμβάνει και τον Βάλτο, όπου στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι Αμφίλοχοι και οι Αγραίοι.

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑΤΕ ΑΛΛΟΥ.
ΠΑΜΕ ΓΙΑ 2010.
ΕΜΕΙΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ.
ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΣ ΕΝΟΣ ΧΩΡΙΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

12.51 kai 12.02 aporo me ta grafomena sa eilikrina.fysika anistoritoi yppanaptyktoi kai toyrkoforoi kai stis dyo poliorkiew igoyntan o ratzikotsikas o arxigos tis frouras mesologgioy apolyta mesologgitis opos kai oloi oi yparxigoi toy.alla ti allo tha akoysoume apo kapoioys ?o allos mas vazei mesa tin istoria tis ait/nias poy vazoun stin istoselida tis nomarxias poy kapoioi theloun kai kala na parousiasoun to agrinio kai den prokyptei kamia simantikotita fusika.peri omos oson exoyn grafei parapano den eida omos apantiseis

Ανώνυμος είπε...

Το επιπεδο σας φτανει ως το σημειο να αποκαλειτε 100.000 ανθρωπους Τουρκοσπορους μιστερ 24 Σεπτέμβριος 2009 7:08 μμ ...
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΑΣ ???

S.F.T. είπε...

ΚΥΡΙΕ...
24 Σεπτέμβριος 2009 7:08 μμ ....

...ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΜΕΛΗΣ, ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ΚΙΤΣΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ, ΝΟΤΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, .... ΗΤΑΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ;;;;

ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ ΕΚΕΙ... ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ ΜΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΡΟΜΠΑ... ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΦΤΟΨΑΡΟΧΩΡΙ ΣΑΣ...