Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

6o Aντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περδικάκι Αιτ/νίας.


Το άλλο Σαββατοκύριακο 12-13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας, στην περιοχή Διάσελο Μηλογοστίου, το 6ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων. Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώνεται από τον ομώνυμο σύλλογο Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου από το νομό μας και όχι μόνο. Και το λέμε αυτό διότι είθισται κάθε χρόνο να συρρέουν στο Περδικάκι Σαρακατσαναίοι απ’όλη την Ελλάδα (Θεσσαλία, Μακεδονία κτλ) τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι με ζωντανή ορχήστρα, ποτά και ντόπια φαγητά. Ιδιαίτερη νότα θα δώσουν τα χορευτικά συγκροτήματα, ενώ αυτό που πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσει κανείς είναι τα σαρακατσάνικα δρώμενα!

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι για πολλούς ερευνητές και αναλυτές το Περδικάκι είναι η κοιτίδα των Σαρακατσαναίων. Εξάλλου είναι γνωστό σε όλους ότι μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες η ονομασία του χωριού ήταν Σακαρέτσι! Την ανωτέρω άποψη υποστηρίζει ο ηπειρώτης λόγιος και συγγραφέας Παναγιώτης Αραβαντινός (1809-1870) ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σαρακατσάνοι ή Σακαρετσάνοι ποιμένες σκηνίται έχοντες την καταγωγήν των εκ τινος κώμης του Βάλτου Σακαρέτσι, όπου οι προγονοί των κατοικούντες μετά των συγχωριανών τους, εξεπατρίσθησαν μετελθόντες την σκηνίτιδα ζωήν.» Αντίστοιχες απόψεις έχουν εκφράσει τόσο ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης (1868-1896) όσο και ο σύγχρονος Σαρακατσάνος συγγραφέας Ευριπίδης Μακρής.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σας προτρέψουμε να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο διήμερο το Περδικάκι. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας να διατηρήσουμε την επαφή μας με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και να γνωρίσουμε ένα ακόμη πανέμορφο χωριό του νομού μας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντάμωμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Ανδρέα Τάκη στο τηλ. 6973991762.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτυχα σε ανταμωμα Σουλιωτών πέρυσι στο Σούλι...Απλά απίστευτο...17 Αυγουστου ειναι... φοβερες μουσικες εγκαταστασεις και τρομερη ποιοτητα κλαρινου(ο Χαλκιας ηταν τοτε) και γραφικο μερος μεσα στο πρασινο προαυλιο του Δημοτικου Σχολειου! Οσοι μπορειτε πηγαιντε φετος...Αξίζει!

Ανώνυμος είπε...

γενικα φετος στο περδικακι θα παιξουν πολλες ομορφιες... ανταμωμα, πανηγυρι αγιας παρασκευης και πολιτιστικες εκδηλωσεις τον αυγουστο..χαμος και πολυ κλαρινο..