Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις

Σε όλες τους κανόνες πάντα υπάρχουν ένας-δυό εξαιρέσεις
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι θα πάμε σε ένα παράδειγμα κοντινό πολύ στην καθημερινότητα της πόλης μας.
Πολλές φορές όταν πηγαίνουμε να πιούμε τον καφέ μας παιρνάνε διάφοροι από το τραπέζι μας..
Συνήθως είναι μικροπωλητές, μικρή σημασία έχει αν είναι έλληνες η αλλοδαποί, μεγάλη σημασία έχει ότι είναι συνάνθρωποι μας που βγάζουν το ψωμί τους και αυτοί.
Άλλοι πουλάνε μικροαντικείμενα,άλλοι cd, άλλοι λαχεία και άλλοι ζητάνε κάποια βοήθεια..
Καλοδεχούμενοι όλοι, αποτελεί κάτι παραπάνω από προφανές ότι είμαστε μια κοινωνία σε σχέση με άλλους φιλόξενη και με ανοικτές τις πόρτες στον συνάνθρωπο.¨Αλλωστε δεν υπάρχει εδώ το απρόσωπο της πρωτεύουσας..
Πάνω από όλα όμως έχουμε να περηφανευόμαστε ότι ποτέ μα ποτέ, ούτε στο ελάχιστο, το Αγρίνιο δεν έγινε φορέας αντιλήψεων κοινωνικής εσωστρέφιας πόσο μάλλον ξενοφοβικών αντιλήψεων.
Τέτοιες ιδέες όχι μόνο δεν υιοθέτησε, αλλά ξέβρασε στο καιάδα σύσσωμη η κοινωνία της πόλης μας.Παλαιοί και νέοι το ξέρουν αυτό.
Γενιές και γενιές αγρινιωτών δεν είδαν τέτοιες αντιλήψεις ούτε σε ανθρώπους ούτε σε τοίχους ούτε πουθενά μέσα στη πόλη.Ούτε καν για αστείο.
Ας το σεβαστούν αυτό και ας καταλάβουν ότι ζούν σε μια τέτοια κοινωνία με ανεξίτηλη δημοκρατική σφραγίδα ένας με δύο μεμονωμένοι.Μπορούν να είναι περισσότερο ευγενικοί τόσο στα λόγια τους όσο στις χειρονομίες τους όταν σε ένα τραπέζι κάθονται κυρίες η δεσποινίδες, πόσο μάλλον όταν συνοδεύονται αυτές και φυσικά λιγότερο επίμονοι όταν κάποιος δεν επιθυμεί να αγοράσει αυτό που πωλούν.
Λίγη παραπάνω ευγένεια δε βλάπτει..

8 σχόλια:

despina είπε...

makari oloi sto agrinio na simerizontan tis apopsis sas... oloi omos gnorizoume oti stin pliopsifia tous oi simpolites sas ine ratsistes kai epomenos fovismenoi... o fovos prokali fovo kai sto sinomiliti esto kai an aftos ine enas aplos planodios politis. opios fovatai komplari kai simperiferetai analoga!!!!!!!! tin perigrafi aftis tis simperiforas molis tin dosate.
efharisto poli

Ανώνυμος είπε...

Δέσποινα το Αγρίνιο δεν είναι Σπάρτη.
λές : "opios fovatai komplari kai simperiferetai analoga!!!!!!!! "
αλλά ποιον να φοβηθούν όμως;
τις κοπελιές που κάθονται μόνες τους στο τραπέζι;

Ανώνυμος είπε...

δεν ειναι σωστο να γενικευουμε και να λεμε οτι η κοινωνια του αγρινιου ειναι φιλοξενη και δεν εγινε ποτε φορεας ξενοφοβικων αντιληψεων ή οτι καποια κοινωνια φοβαται και συμπεριφερεται συμπλεγματικα.
το ποια η συμπεριφορα του καθενος καθε σττιγμη της κοινωνικης του ζωης ειναι θεμα προσωπικοτητας και διαθεσης.
οποτε δεν συμφωνω ουτε με τις γενικοτητες του κειμενου ουτε με τα σχολια της 'despinas'.
ζητουμενο παντως πρεπει να ειναι ο σεβασμος στην προσωπικοτητα του καθε συμπολιτη μας.

Ανώνυμος είπε...

" Ας το σεβαστούν αυτό και ας καταλάβουν ότι ζούν σε μια τέτοια κοινωνία με ανεξίτηλη δημοκρατική σφραγίδα ένας με δύο μεμονωμένοι.Μπορούν να είναι περισσότερο ευγενικοί τόσο στα λόγια τους όσο στις χειρονομίες τους "

σίγα ρε φίλε ποιος είσαι εσύ που θα κάνεις και υποδείξεις;;;!!! Αν ένας δυο πλανόδιοι είχαν μια συμπεριφορά κάπως απρεπή δεν σημαίνει και κάτι! Μην ξεχνάς ότι πολύ από αυτούς είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και έχουν δεχθεί πολλά χτυπήματα από την κοινωνία ( αστυνομία ρατσιστικές επιθέσεις)! Στο κάτω -κάτω κοιτάνε να βγάλουν το ψωμί τους! δεν ξέρω αν εγώ και εσύ θα αντέχαμε μια τέτοια ζωή! και τέλος ζητάς το λόγο από ένα μικροπωλητή ή ζητιάνο για την "απρεπή" συμπεριφορά του και δεν ζητάς το λόγο από την κοινωνία που ανέχεται να έχει ζητιάνους;;;;;;;;; Ρατσιστάκος μου κάνεις!

Ανώνυμος είπε...

6:56 αργά η γρήγορα θα πετάγονταν ρατσιστολάγνοι φασιστοειδή σα και σένα.
ωραία κάτσε κοίτα τον steve να σου πειράζει τη γκόμενα και την αδερφή και κάνε ιδεολογικοπολιτικές αναλύσεις.
τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει μπει κανένας αρμόδιος στον κόπο να ρίξει μια ματιά στην πραμάτεια των Κινέζων μικροπωλητών στην Πλατεία; Εκτός από μπιχλιμπίδια κι ανεμιστηράκια πουλάνε από στιλέτα και πτυσσόμενα γκλομπς μέχρι σιδερογροθιές και πιστόλια με σιδερένιες βολίδες. Με σταθερή πελατεία μικρά παιδιά...

Ανώνυμος είπε...

Ωραία πράγματα, όταν κάποιος λέει αυτό που σκέφτεται για τις εικόνες που βλέπει γύρω του, χαρακτηρίζεται από τους προοδευτικούς της κάλτσας μου ως ρατσιστής και φασίστας. Κάποιοι μικροπωλητές είναι συμπαθέστατοι και κάποιοι άλλοι (ανεξαρτήτου χρώματος και εθνικότητος) είναι από θρασύτατοι, εώς απαράδεκτοι και όταν αρνείσαι ευγενικά να αγοράσεις τα προΪόντα τους (κυρίως cd)σου τα κολλάνε στα μούτρα και σου λένε ¨πάρε- πάρε¨ και σε ειρωνεύονται! Τότε το μπινελικώνεις ή όχι το φιλαράκι σου, κύριε προδευτικέ;

Ανώνυμος είπε...

ontos exei ginei aforiti i katastasi...mexri kai topolalies agriniotikes exoyn mathei opos "eisai kala kalarim" kai alles ligotero gnwstes.Ayto poy me enoxlei perissotero einai ta pneymatika dikawmata twm kallitexnwn..