Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

¨Ερχεται ο πολιτιστικός Αύγουστος!!!

Στα χέρια μου έπεσαν σήμερα τέσσερις εφημερίδες από τέσσερις διαφορετικές γωνίες Αιτωλοακαρνάνικης υπαίθρου.

Ξεφυλλίζοντας τις, διαπίστωσα ότι είχαν ακριβώς τον ίδιο φόντο του Αυγουστιάτικου χωριού..

Τραγουδιστάδες, διαγωνισμοί παιχνιδιών, βραβέυσεις, θέατρικες παραστάσεις, χοροί, κλαρίνα, φουστανελοφόροι, πανηγύρια, Dj συνωστίζονται στις ασπρόμαυρες, δίχρωμες η έγχρωμες σελίδες των εφημερίδων, προκειμένου να παρελάσουν για λίγες μέρες στα πανέμορφα χωριά μας, λίγο πριν η λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Οι εύφορες μέρες αυτές θα ρθούν, όλα αυτά που προαναγγέλονται θα γίνουν, βουλευτάδες, δημαρχαίοι, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλου, πρόεδροι συλλόγων, επίτιμοι πρόεδροι, πολιτευτές, κτλ κτλ θα καταγραφούν μέχρι λεπτομερείας στο δελτίο των παρευρισκομένων που τίμησαν με την παρουσία τους.

Από τις εκδηλώσεις αυτές κάποιες από αυτές θα περάσουν τα όρια της Αιτωλοακαρνανίας.

-Παρεπιπτόντως, αυτές μας αρέσουν περισσότερο και τις παρουσιάσαμε η θα τις παρουσιάσουμε από τούτο δώ το ιστολόγιο-

Όπως και να έχει πάντως. τα φώτα που θα ανάψουν στη πλατεία του χωριού, τα φώτα του θεάτρου, του πανηγυριού, των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα σβήσουν..

Θα σβήσουν μαζί με την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο..

Θα αφήσουν πάλι στην σκιά των 360 και πλέον ημερών τους λιγοστούς κατοίκους, τα άθλια οδικά δίκτυα, τα άδεια κέντρα υγιείας, την εγκατάλειψη, την...την.. την..

Τελικά το Lifting που έκανε στη κυρία Έφη Θώδη ο σχεδιαστής της αφίσας, που παρουσιάζει τη λαϊκή αοιδό με ροζ φόρεμα κατά 20 χρόνια νεότερη είναι μάλλον απαραίτητο!

Οχί προφανώς στην εν λόγω κυρία αλλά στις ιδέες και στους τρόπους δράσης, προκειμένου τα ζωντανά κύτταρα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του τόπου μας να βρίσκουν διεξόδους έκφρασης χωρίς ημερομηνία λήξης!


Βασιλιάς Άγριος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι που λένε ο πολιτισμός στην πράξη!Φαίνεται οτι μόνο τις πολιτιστικές δραστηριότητες αυτού του τύπου (γλέντια και χαρές) μπορούν να υποστηρίξουν οι τοπάρχες και οι βουλευτές μας!

Ανώνυμος είπε...

Μην κατηγορείτε μόνο αυτές τις εκδηλώσεις όμως! Και οι άλλοι οι "κουλτουριάρηδες" (βλ. θέατρα κτλ) ζούνε για τον Αύγουστο και τις περιοδείες της αρπαχτής! Καλύτερα να σχολιάσετε την ευρύτερη έννοια της αρπαχτής του Αυγούστου.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι υπάρχει θέμα με τις αρπαχτές. Ας το δούμε συνοπτικά:
Αρπαχτές του καλοκαιριού (θέματα και καλλιτέχνες)
1.ξεχασμένοι λαϊκοί (συνήθως αυτοί εξορμούν ταυτόχρονα σε πανηγύρια από 25 Ιουλίου ως 15 Αυγούστου) 2.ποπ τραγουδιστές "σαρώνουν" τη χώρα
3.φιρμάτοι τραγουδιστές και έντεχνα σχήματα
4.ξεχασμένοι και φιρμάτοι ηθοποιοί
5. παίζονται όλες οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και λίγο από Σαίξπηρ και Λόρκα
6.όλες οι τραγωδίες ανεξαιρέτως