Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

25η Μαρτίου: Θεατρικό δρώμενο: ''Ανδρέας Ίσκος''









Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γυμνάσιο Εμπεσού το θεατρικό δρώμενο με τίτλο 'Ανδρέας Ίσκος" στα πλαίσια της σχολικής γιορτής για την 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μυθιστορηματική ανάπλαση της ζωής του οπλαρχηγού του Βάλτου Ανδρέα Ίσκου βασισμένη σε ιστορικά στοιχεία από το ομώνυμο βιβλίο του Ευθύμιου Α. Πριόβολου. Παρουσιάζεται η δράση του Ίσκου το πρώτο έτος της ελληνικής επανάστασης, η μάχη κοντά στο χωρίο Λαγκάδα της Άρτας, όπου με 40 μόλις μαχητές από το Βάλτο σταμάτησε την οθωμανική εμπροσθοφυλακή του Ισμαήλ Πλιάσσα. Επίσης αναφέρεται στη σχέση του καπετάνιου Ανδρέα Ίσκου με τον ετεροθαλή αδελφό του, στρατηγό της Ρούμελης, Γ. Καραϊσκάκη καθώς και η στήριξη που έδωσε στον ήρωα της ελληνικής επαναστάσεως, όταν ο τελευταίος συκοφαντήθηκε από τον Γιαννάκη Ράγκο, προκειμένου να εξοντωθεί έτσι ηθικά, εξυπηρετώντας έτσι τα σχέδια του Μαυροκορδάτου.
Το θεατρικό αυτό δρώμενο έγραψε και σκηνοθέτησε ο φιλόλογος Λίνος Υφαντής.
Φωτογραφίες: Καραγιάννη Ελισσάβετ

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ,ΣΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΥΤΗ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΟΣΜΑ ΠΑΠΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΜΑΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και από εμένα.

g_nestoras

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στους συντελεστές της παράστασης. Και εύγε ιδιαίτερα στο φιλόλογο που είχε την έμπνευση να αξιοποιήσει πηγές της τοπικής ιστορίας γράφοντας ένα θεατρικό έργο.

Είναι σίγουρο οτι οι μαθητές του βίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το μάθημά του!Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ.Υφαντή!!!

Ανώνυμος είπε...

mpravo re Lino!!!
g

Ανώνυμος είπε...

Άντε και εις ανώτερα!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα στο Λίνο Υφαντή.Μακάρι η προσπάθειά τους να βρει μιμητές και σε άλλα σχολεία.

Ανώνυμος είπε...

para polla bravo sto Lino pou einai panta drastirios kai anisixo pnevma.
g.p

Ανώνυμος είπε...

Σημέρα η παρέλαση στο Αγρίνιο δεν έγινε λόγω των "υπευθύνων" και δευτερευόντως του καιρού. Τόσα χρόνια η παρέλαση ξεκινούσε στις 11 η ώρα, γιατί φέτος οι υπευθυνοι του δήμου όρισαν να ξεκινήσει η παρέλαση στις 12;;; Στην Μπαϊμπά όπου ξεκινούσε η παρέλαση έκτυλίχθηκαν στιγμιότυπα απείρου κάλλους. Η ωρα ηταν 11:30 και ενώ έχει αρχίσει να ψιχαλίζει περνά η κ. Κατσαρή (που μιλούσε στο τηλ) μαζί μετους παρατρεχάμενούς της και δέχθηκαν τα εντονοτατα πάραπονα του κόσμου. Αγανακτισμένοι γονείς που τα παιδιά τους έγιναν "κασάτα" από το κρύο, αφού έγιναν μούσκεμα, διαμαρτύρονταν γιατί δεν ξεκινούσε η παρέλαση. Τι περίμεναν;; Να πιουν οι επίσημοι το καφέ τους και το ουζάκι τους!!! Αίσχος ούτε μια παρέλαση δεν μπορούν να οργανώσουν οι σοσιαλδημοκράτες του δήμου! Και βεβαια θα πει κανεις τι να κάνουν να τα βάλουν με το καιρό;;; Ναι αλλά ο καιρός είχε δειξει τα δόντια του απο το πρωι(είχε ξαναβρέξει πριν γύρω στις 9)! Όλο αυτο το αίσχος θα μπορούσε να αποφευχθεί αν παιρναν ένα τηλέφωνο στο μετεωρολογικό σταθμό του Στρατιωτικού αεροδρομίου (132ΣΜ) που κάνει διαθέτει τοπική πρόγνωση (τονίζω τη λέξη τοπική δηλαδή πρόγνωση για το αν θα βρέχει πάνω απο το Αγρίνιο και για πόση ώρα)Αν κανανε αυτό το τηλέφωνο απο χθές ή νώρις το πρωι σήμερα θα ξέραν ότι από τις 10:30 έως τις 12 παρα δεν θα βρέχει και έτσι θα μπορούσαν να αλλάξουν την ώρα της παρέλασης! Όσο για την αντιδήμαρχο των πολιτιστικών, ούτε παρέλαση, δεν μπορεί να δημιοργανώσει, μόνο για ψευτοεκδηλωσεις θολοκουλτούρας στο παπαστράτειο είναι μαζί με όλες τις θείτσες του Αγρινίου! Κρίμα τα παιδάκια που περίμεναν με λαχτάρα να παρελάσουν και γυρίσανε σπίτι με πνευμονία , αφού αναγκάστηκαν να περίμένουν τους κοτζαμπάσηδες (ενν. επισήμους)! Ντροπή νροπή, αίσχος,αίσχος!!!!

Ανώνυμος είπε...

O KAIROS DEN EXEI POLITIKH . TI SOY FTAEI H KATSARH;;;;

Ανώνυμος είπε...

ASXETO!
SYGXARHTHRIA LINO!

Ανώνυμος είπε...

Na thimisw oti o linos, einai ek twn prwtergatwn ths monadikhs anaparasashs maxhs se olh thn ellada!
Ths anaparastashs ths maxhs srhn koromhlia, poy ginetai kathe aygoysto ston agio vlassh. oxi mono aythn thn empeiria toy alla kai tis istorikes toy gnwseis, kayorthose na metadwsei,me ton kalytero tropo,(dosmenos se ayto me to gnwsto toy pathos),stoys mahhtes toy lykeioy emmpesou! oi theatrikes parastaseis apoteloyn to kalytero mathima istorias se mikroys kai megaloys,ton kalyero foro timhs stoys hrwes mas, kai ton kalytero tropo anadeixhs ths istorikhs mas klhronomias!!

MPRAVO LINO!!

petros.sp.

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΜΟΣΧΟΛΙΕ. ΝΤΡΟΠΗ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΛΕΩ. ΝΤΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΝΑ ΔΕΙΩΞΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ. ΟΧΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΡΟΧΗ.

agrinionews είπε...

Φίλε 5:26 κατανοούμε την αγανάκτηση που ενδεχομένως σε διακατέχει. Όμως, πιστεύουμε ότι δεν είναι κομψό να εκφραζόμαστε με τέτοιες εκφράσεις δημοσίως για συγκεκριμένα πρόσωπα, ιδίως όταν αυτό γίνεται ανώνυμα. Απλά θέλουμε να τονίσουμε ότι καλό είναι να κρίνουμε και να επικρίνουμε τους αιρετούς μας άρχοντες για τα πεπραγμένα εκείνα τα οποία έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και στην ανάπτυξη του τόπου μας. Και επειδή κάποιοι ενδεχομένως μέσα από αυτό το σχόλιό μας θα σπεύσουν να πουν ότι μεροληπτούμε υπερ συγκεκριμένων προσώπων απλά επισημαίνουμε, ότι ο Μοσχολιός και ο κάθε Μοσχολιός (απ όποιο πολιτικό φορέα και αν προέρχεται), φέρουν ευθύνη για πολλά απ τα κακώς κείμενα που μαστίζουν την αγρινιώτικη κοινωνία. Γι αυτά τα μείζοντα θέματα οφείλουμε όλοι να επικρίνουμε τους πολιτικούς μας ταγούς.

Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρόκειται να απογορεύσουμε την ανάρτηση σχολίων και την ελεύθερη έκφραση σε αυτό το ιστολόγιο, αρκεί αυτά να μην περιέχουν προσωπικές επιθέσεις και περιεχόμενο που δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ιδεώδη και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ανώνυμος είπε...

Μοσχολιε αυτο που εκανες σημερα τα παιδια και οι γονεις θα σου το ανταποδωσουν στο υπολοιπο συντομο διαστημα της θητεια σου.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένω να δω τι θα γράψετε για την παρέλαση στο Αγρίνιο και την ανικανότητα του Δήμου. Υπάρχουν άραγε υπεύθυνοι;

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα τι εννοείτε με τη λέξη "κομψό" (φαντάζομαι δε συζητάμε για μόδα) αλλά όταν ένας "άρχοντας" και μάλιστα Δήμαρχος δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απλή απόφαση και δημιουργεί τόσο μεγάλο και σοβαρό ζήτημα με την υγεία των παιδιών μας τι πρέπει να κάνουμε; Να του πούμε μπράβο ή έστω να μείνουμε απαθείς; Αυτό πρεσβεύετε;
Για τα "μείζονα" που επικαλείσθε τα ζούμε καθημερινά αλλά πιστεύω τα είδατε και εσείς με τη συνέντευξη. Μηδέν από μηδέν= 0

trixonidanews είπε...

Σήμερα η μέρα ξυπνάει μνήμες του ένδοξου παρελθόντος και δε χρειάζεται να καταφεύγουμε σε επιθέσεις εναντίον προσώπων. Η εποχή που διανύουμε απαιτεί ενότητα κι ομόνοια. Λίγη ψυχραιμία.
Υ.Γ. Δεν ήμουν παρών και δεν δύναται να εκφέρω προσωπική άποψη, αλλά αν τα πράγματα έγιναν όπως περιγράφονται πιο πάνω, τότε πρέπει αυτή η ασυνεννοησία των υπευθύνων του δήμου να είναι και η τελευταία. Δε φταίνε σε τίποτα τα παιδιά να κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Η νεολαία απαιτεί περισσότερο σεβασμό. Αποτελεί το μέλλον του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

Η όλη ιστορία με την παρέλαση δείχνει ότι η δημοτική αρχή ενέργησε λες και έκανε αγγαρεία…σίγουρα δεν φταίει ο δήμαρχος που έβρεξε. Αλλά δεν του ζητήσαμε να διαχειριστεί τη νύχτα των Ιμίων μια παρέλαση του είπαμε να κάνει! Επαναλαμβάνω ότι με ένα τηλέφωνο στο αεροδρόμιο και το μετεωρολογικό σταθμό θα έπαιρνε την σωστή απόφαση. Είδα και τα πλάνα στον Αχελώο TV η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική. Και πολλοί επίσημοι να γελάνε από αμηχανία. Δεν είμαι ένας τρελός και εμπαθής με την δημοτική αρχή, αλλά επειδή ήμουν παρόν στο επεισόδιο που έγινε στην Μπαϊμπά με την κ Κατσαρή, έχω να πω πως αυθόρμητα πάρα πολύ γονείς, τουλάχιστον 15-20 άτομα, αγανακτισμένοι φώναζαν ντροπή! Και η ντροπή δεν πάει για το δήμαρχο μόνο αλλά εμάς τους μεγάλους γενικά και το παράδειγμα που δίνουμε στα παιδιά. Γιατί μετά από αυτό είναι σα να είπαμε στο παιδί: «τράβα παιδάκι μου να παρελάσεις να σε δουν οι βουλευτές και ο δήμαρχος». Δεν είναι όμως έτσι, η παρέλαση δεν γίνεται για τους επισήμους αλλά για την πατρίδα και τη νεολαία!!! Προσωπικά πιστεύω πως ίσως ήταν μια άτυχη στιγμή και πως αυτό που έγινε αδικεί τις ικανότητες του Π. Μοσχολιού. Έτσι είναι η ζωή τι να κάνουμε;;; άδικη καμία φορά!!! Εκεί στο Δήμο δεν χρειάζεται να ανησυχούν, οι ίδιοι θα ξαναβγούν στις εκλογές , αφού παίζουν χωρίς αντίπαλο, ας παραδεχτούν όμως το λάθος τους -τι πιο ωραίο και τίμιο από το να παραδέχεσαι τα λάθη και να δείχνεις ότι μπορείς να μάθεις μέσα από αυτά -. παραδεχτείτε το ρε παιδία μην είστε τόσο εγωιστές.
ΥΓ φίλε agrinionews αδυνατώ να καταλάβω για ποιο λόγο προσπαθείς να επιβάλεις κριτήρια (κομψό ή άκομψο) για το πώς θα κρίνει κάποιος όσα αντιλαμβάνεται. Σιγά τα ωά, δεν είπαμε κανέναν απατεώνα, ούτε βρίσαμε.

Ανώνυμος είπε...

"κομψo" φαουλ για το agrinio news...

petros sp

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Λίνο!

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε τρελλαθει τελειως μου φαινεται...Απο σημερα τα βάλατε και με τη βροχή....μπραβοο...φοβηθηκατε μη κρυωσουν τα μοσχοαναθρεμενα σας...φανταζομαι τι θα κανετε για αυτα αν ποτε χρειαστει να πολεμησουν(ποτε να μη χρειαστει) για τη δολια ετουτη χωρα...σας βλεπω να τα στελνετε με βαρκα στην Ιταλια...Με τετοιο λαο βγαινουν βουλευτες κατι τυποι σαν τους βουλευτες της Αιτωλοακαρνανιας...ονοματα δε λεμε τους ειδατε σημερα τους λιγουρηδες πως κανανε....
Ο Υπερβολικος

Ανώνυμος είπε...

Σκηνικά και σκηνογραφία , ποιός έκανε;Καταπληκτικά όμορφα, εδπίκαιρα , σουρεαλιστικά!

Ανώνυμος είπε...

Για όλους αυτούς που "ανησύχησαν" ή που "διαμαρτύρονται" για την μαθητική παρέλαση, τη βροχή τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής και όλα τα γελοία που γράφονται παραπάνω, ένα "ψαξιματάκι" στο GOOGLE για να βρούν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις παρελάσεις (πως με ποιές συνθήκες και πότε γίνονται κ.λ.π.) αλλά και τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ θα τους "άνοιγε" τα "γαλάζια" ματάκια τους και πιθανόν θα ένοιωθαν φοβερά ηλίθιοι για τα όσα γράφουν παραπάνω!!! Το χειρότερο δε από όλα είναι ότι με τα όσα ισχυρίζονται περί βροχής κ.λ.π. ρίχνουν νερό στο μύλο και δίνουν επιχειρήματα σε όλους αυτούς που διατυμπανίζουν και προπαγανδίζουν για την κατάργηση των παρελάσεων!!! Αλλά μπροστά στην επιθυμία τους να ασκήσουν την οποιαδήποτε "κριτική" αρλομπολογούν αναισχυντίνως!!!

Ανώνυμος είπε...

"φίλε" 2:14 πες και το ονοματάκι σου, να δούμε αν έχεις άντερα!!! Να δούμε τελός πάντως τι είσαι αντιδήμαρχος προπαγάνδας;; Ή μήπως πληρώνεσε για να γράφεις ανώνυμα στα blogs;; Ηταν όνειρό σου απο μικρός αυτό ή τώρα πάνω στην τρέλα σου ήρθε;; Και αφού θες να τα ακούσεις όλα θα στα πώ. Στην παρέλαση της 25ης/3 του 2007 η δημοτική αρχή δεν ενημερωσε την 132ΣΜ ότι άλλαξε ο τόπος κατάθεσης στεφάνου (έγινε τότε στην πλ.Δημάδη) με αποτέλεσμα το άγημα ένω βρισκόνταν στο πάρκο ξεκίνησε να πάει στην πλ.Δημοκρατίας για την κατάθεση στεφάνου και ψάχνανε τους επίσημους την ώρα που η κατάθεση γινόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω. Όλα αυτά τα γελοία, και αυτή η ασέβεια προς τις Ελ.Ενοπλες Δυνάμεις έγιναν εις βάρος του τότε διοικήτη Αναστασάκη Ιωάννη Σμηνάρχου(Ι), που αποδείχτηκε κατόπιν, ότι φάνηκε πολύ ...χρήσιμος... σε κάποιους άλλους "σοσιαλδημικράτες" (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί και από αυτό γιαλαντζί είστε) του Αγρινίου!!

Ανώνυμος είπε...

Η δημοτική αρχή του Αγρινίου διαχρονικά έχει δείξει ασέβεια τόσο στους θεσμούς του κράτους όσο και αυτούς της δημοκρατίας. Εκτός από το χθεσινό περιστατικό, όπου οι υπεύθυνοι έβλεπαν να πέφτει χαλάζι και δεν ματαίωναν την παρέλαση, ταλαιπωρώντας πολίτες, γονείς και μαθητές, υπάρχει και ένα ακόμη άγνωστο περιστατικό. Στην παρέλαση της 25ης/3 του 2007 η δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε την 132ΣΜ, (σε επίδειξη ασέβειας προς τις Εν. Δυνάμεις) ότι άλλαξε ο τόπος κατάθεσης στεφάνου (έγινε τότε στην πλ.Δημάδη) με αποτέλεσμα το άγημα να ψάχνει μάταια τους επίσημους (σαν να έψαχνε ψύλλους στα άχυρα), την ώρα που η κατάθεση γινόταν λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Απόδειξη η απαγόρευση του Κώδικα Da Vinci!!! Σε αυτή την περίπτωση στο σκεπτικό της δημοτικής αρχής βάρυναν πολύ οι ισχυρότατες θρησκευτικές(χριστιανικές) οργανώσεις της. Έτσι ο Δήμος Αγρινίου κατάφερε το απίστευτο : να συνδυάσει (προφανώς σουρεαλιστικά) σοσιαλισμό και ελληνοχριστιανισμό! Ας μην βιαστεί όμως να πει κανείς ότι η δημοτική αρχή έχει διχασμό προσωπικότητας! Υποκρισία και ψηφοθηρία κυριαρχούν τον χαρακτήρα της. Ικανοποιεί από τη μια τους πολλούς αριστεριστές της πόλης που χάρηκαν με την γελοιοποίηση της παρέλασης και την ταλαιπωρία των μαθητών, και από την άλλη τους θεομπαίχτες της δεξιάς με την αντιδημοκρατική απαγόρευση μιας ταινίας. Έτσι το Αγρίνιο έγινε «πόλη να ζεις», έχοντας πολίτες ικανοποιημένους, και πολιτικούς καλά θρονιασμένους στις «καρέκλες».

Ανώνυμος είπε...

AN KAI H KOYBENTA ΠΗΓΕ ΑΛΛΟΥ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΣ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΝΟ ΥΦΑΝΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΕΞΑΤΟΣ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

12.54..etsi einai o kosmos toy nomoy mas kai etsi oi voyleytes toy..apo ekei kai pera den katalavaino ton ntoro poy ginetai epeidi den egine parelasi logo vroxis...artemis