Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Θετικά τα νέα για ευρωπαικά κονδύλια

Το ΕΣΠΑ (4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης΄) είναι προ των πυλών. Στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται οι χρηματοδοτήσεις για έργα που πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τη μερίδα του λέοντος στην Δυτική Ελλάδα έχουν οι περιφερειακές-τοπικές οδοί, οι υποδομές υγείας και παιδείας, ενώ έμφαση δίνεται στη διαχείρηση υδάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. Πολύ μικρότερα ποσά από τις παραπάνω δραστηριότητες δίνονται για τον τουρισμό, ενώ έμφαση δίνεται και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ( ψηφιακή σύγκλιση). Αντίθετα λίγα σχετικά είναι τα κονδύλια για λιμάνια ενώ μηδαμινά για σιδηρόδρομο.( Τον τελευταίο καλύτερα να τον ξεχάσουμε).
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος προορίζεται για αστικές περιοχές. Σε αυτό συνηγορεί και το αν οι λεγόμενοι "αστικοί" δήμοι καταθέτουν τις κατάλληλες προτάσεις. Προυποθέσεις σαν αυτές και άλλες πολλές πιστοποιούν την Διαχειριστική Επάρκεια ενός δήμου, η οποία είναι απαραίτητη για να μπεί στο "χορό" αυτών των κονδυλίων.
Μέχρι στιγμής ο μοναδικός δήμος στην Αιτωλοακαρνανία που έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες προυποθέσεις είναι ο Δήμος Αγρινίου. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά ώστε να διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για έργα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ανάλογα συμβαίνει προφανώς και με τη Πάτρα ( σην οποία δίδεται ιδιαίτερη προτεραιότητα από το ΕΣΠΑ). Αν όλα έχουν την επιθυμητή κατάληξη,( που είναι πλέον το πιο πιθανό) αυτό σημαίνει ότι στη πόλη μας θα γίνονται αρκετά ακόμα έργα τουλάχιστον ως το 2013. Το ίδιο δε συμβαίνει με άλλους ορεινούς η δήμους της υπαίθρου, όπου εκεί η εξασφάλιση κονδυλίων θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Μένει να δούμε όλα αυτά στη πράξη τα επόμενα χρόνια και όχι να μιλάμε για όνειρα θερινής νυκτός..

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΣΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ.

Ανώνυμος είπε...

και με επισημο πλεον τροπο φαινεται η κυριαρχη θεση του αγρινιου στις περιφερειες δυτ.ελλαδας αλλα και ηπειρου.οπως εχουμε ξαναγραψει εδω μεσα η πολιτικη του κρατους αλλα και της ευρωπαικης ενωσης ειναι η δημιουργια μεγαλων πολεων αυτονομων κεντρων και προς τα κει κατευθυνονται ολες οι κινησεις που γινονται.ελπιζω να γινονται κατανοητα και απο τους μεσολογγιτες ολα αυτα γιατι δεν θελει και πολυ μυαλο για να το εμπεδωσει καποιος και να μην δουμε τιποτα κουφο εδω μεσα παλι που να τα βαζουν και με την ευρωπαικη ενωση που πριμωδοτει το αγρινιο αντι του μεσολογγιου.

Ανώνυμος είπε...

δεν ξεχνιέται ο σιδηρόδρομος κυρίοι...

Ανώνυμος είπε...

Aνώνυμε 6,36
Εκεί εσύ, κόλλησες στο τραινάκι

Ανώνυμος είπε...

Oi dimotikoi symbouloi mporei na min xeroun ti simainei ESPA otan einai omws gia to Psito ormane san ta ornia sto psofimi