Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Εγκαίνια στην Διέξοδο με τη συμμετοχή της Λυδίας Κονιόρδου


Με την παρουσία εκλεκτών προσωπικοτήτων, κυρίως των γραμμάτων και των τεχνών, εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στους χώρους του Μουσείου και της Πινακοθήκης του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου η έκθεση "Το ΄21 και οι πρωταγωνιστές του"
Με την έκθεση αυτή, που συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Μεσολογγίου και η "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" στο ομώνυμο Πολιτιστικό Κέντρο, ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ 2009.
Παρούσα στην έναρξη της εκθέσεως θα είναι μεταξύ των άλλων προσωπικοτήτων του Πνεύματος και της Τέχνης και η μεγάλη τραγωδός Λυδία Κονιόρδου η οποία θα απαγγείλει στίχους από τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Διονυσίου Σολωμού.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η αρχαιολόγος - ιστορικός Ανδρονίκη Χρυσάφη, έχει εξαιρετικό ιστορικό και εικαστικό ενδιαφέρον και απαρτίζεται από τριακόσια περίπου κειμήλια και τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου Αντώνη & Κυριάκου Σκιαθά, δύο δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων ελλήνων συλλεκτών του είδους.
Κεντρικός άξονας της έκθεσης, για την οποία εκδόθηκε πολυτελής κατάλογος - λεύκωμα, είναι οι επώνυμοι και ανώνυμοι πρωταγωνιστές του Αγώνος αλλά και το ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής απο τις παραμονές της εθνικής εξέγερσης (τέλη 18ου αιώνα) έως την έξωση του Βασιλιά Όθωνα και το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος.
Τα πρόσωπα και τα γεγονότα προβάλλονται μέσα απο εφημερίδες, ανακοινώσεις, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, γκραβούρες, φορεσιές, εργαλεία γραφής και τυπογραφίας, έργα τέχνης και εκατοντάδες ακόμη πρωτότυπα ιστορικά αντικείμενα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 17 Μαΐου και θα λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 6.30 το απόγευμα έως 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων μαθητών απαιτείται προηγούμενη επικοινωνία με την γραμματεία του Κέντρου στο τηλέφωνο 26310 51260.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ....

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω απολυτα με το σχολιο του φιλου

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. ΣΕ ΟΛΟΥΣ....

Ανώνυμος είπε...

bebaia kai se olloys midenos exairoymenoy kai ton fillelinon eidika..oloi loipon mesologgites..osoi de theoroyn eauton ypagomeno sto mesologi na erthoun pros tin poli mas einai kalodexoumenoi..an de einai kai apo to agrinio na erthoyn pio grigora kai tha exoun thesi sto pantheon ton iroon..an niothoyn apogonoi iroon pou polemisan sto mesologgi tote giati kathontai sto agrinio poy den exei kamia istoriki axia kai vasi?na erthoyn amesa stin poli mas na kanoyn kai agona gia tin anaptyxi tis polis mas toy mesologgioy....den pisteyo na exoyn antirissi dioti an polemisan tote kai edosan ti zoi toys simera tha dinoyn kai to vraki toys na erthei sto mesologgi to efeteio ..empros loipon ola ta iroika tragia einai kalodexoymena....artemis