Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

¨Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την ιστορία της Ακαρνανίας


Ο Σύλλογος των εν Αθήναις ΑΕΤΙΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ , στα πλαίσια των πολιτιστικών - λαογραφικών πολιτισμικών και ιστορικών του δραστηριοτήτων , εξέδωσε πρόσφατα ( Ιούλιος 2008 ) , το ιστορικό βιβλίο με τίτλο . « ΑΕΤΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών χρόνων » .
Πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα , του Νικολάου Θεοδ. Μήτση , Στο βιβλίο αυτό που αποτελείται από (450) τετρακόσιες πενήντα σελίδες , περιέχει συν τοις άλλοις , πρωτότυπους χάρτες , πλούσιο και ανέκδοτο ιστορικό –φωτογραφικό υλικό προερχόμενο ως επί το πλείστον από τα διάσπαρτα και κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών από τον τ. Δήμο Εχίνου , αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνα στρατολογικούς καταλόγους των Οπλαρχηγών του 1821-1829 .
Αναφορές υπάρχουν στο βιβλίο αυτό μεταξύ άλλων:
-Για την Επισκοπή του Αετού καθώς και τα Εκκλησιαστικά μνημεία του 15-16ου μ.χ αιώνα ( άγιος Κων/νος , άγιος Δημήτριος, αγία Αικατερίνη ,άγιος Νικόλαος )κ.λ.π με πλούσιο φωτογραφικό υλικό αυτών.
-Για τον Αετό Ξηρομέρου ως έδρα του πρώτου Τούρκικου Σαντζακιού στην Αιτωλοακαρνανία ( Κάρλελι) στα 1450μ.χ.
- Για το Κάστρο του Αετού και την κατάληψη αυτού απ τους Βενετούς στα 1352μ
- Για την Πεντάπολη ( Αετός ), τη θέση αυτής και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλεως του Αετού , πόλης με δύο χιλιάδες δύο « αρροτρίοντα υνία ».
- Για το τι είπαν για τον Αετό οι Ξένοι Περιηγητές τον 18ο και 19ο μ.χ αιώνα.
- Για την κραταιά και περίτρανη μάχη στον Προφήτη Ηλία στον Αετό του
Ξηρομέρου στις 9 Αυγ .1822 , καθώς και για όλους τους Ξηρομερίτες
οπλαρχηγούς και καπεταναίους που πήραν μέρος σαυτή την μάχη π.χ ( Γεώργιος Βαρνακιώτης , Θεοδ. Γρίβας , Δήμο Τσέλιος , Δημ .Παλιογιάννης , Αποστ. Κουσουρής ,Στάθης Κατσαρός,Σπύρος Καρπούζης , Κωστας Καπογιωργάκης , Στάθης Κατσικογιάννης , Αντρέας Γριβογιώργος , Κωσταντής Βαλιανάκης , Καραγιάννης Μαγουλιάννος , κ.λ.π ).
- Για τα «καπάκια » και τον «αμφίβολο» , από πολλούς , ρόλο, του στρατηγού Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη απ΄ το 1823 ως το 1827.
-Για τα επαναστατικά γεγονότα στο Ξηρόμερο και στην Αιτωλοακαρνανία , με ιδιαίτερη αναφορά σε όλες τις διεξαχθείσες μικρές ή μεγάλες μάχες , από το 1821 έως και 1829 στη Δυτική Ελλάδα , καθώς και τους νεκρούς και τραυματίες στις εν λόγω μάχες.
-Για την οργανωτική και στρατιωτική δομή των αξιωματικών του στρατού ( Στρατηγοί, Αντιστράτηγοι , Χιλίαρχοι , Πεντακοσίαρχοι, Εκατόνταρχοι κ.λ.π ) από το 1821 έως και το 1836.
-Για τους 120 Ακαρνάνες αξιωματικούς του Ταξιαρχικού Σώματος του Καποδίστρια το 1830 στη Βόνιτσα και τους αξιωματικούς της Βασιλικής Φάλαγγας του 1836 του βασιλιά Όθωνα και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς αυτής , καταγόμενους από τον τ. Δήμο Εχίνου ( νυν Μεδεώνος ).
-Για τις πλούσιες σε ιστορικό υλικό βιογραφίες των τριάντα πέντε ( 35) βαθμοφόρων καπεταναίων , οπλαρχηγών και στρατιωτών από τον ΑΕΤΟ Ξηρομέρου του τ. Δήμου Εχίνου ( νυν Μεδεώνος ) , που συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα του 1821 -1829 , βιογραφίες οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με πρωτότυπα και ανέκδοτα ιστορικά έγγραφα του 1821 όπως στρατολογικοί κατάλογοι , προαγωγές , μισθολογικές καταστάσεις κ.λ.π .
Το σχόλιο μας: Σπουδαίας σημασίας είναι το γεγονός ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι σιγά σιγά ξεφεύγουν της "πεπατημένης" ( κοπές πίτας, χορευτικά που έρχονται ως περαστικοί από τις πλατείες των χωριών κτλ κτλ) και επιτέλους συνεργάζονται με άξιους ανθρώπους& κάνουν πράγματα που θα μείνουν κληρονομιά ιστορική και επιστημονική. Το Ξηρόμερο, κοιτίδα πληθυσμιακή και πολιτιστική της πόλης μας έχει μακραίωνη ιστορία που λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν και ξεκινά από τα μυκηναϊκά χρόνια! Στη συνέχεια θα υπάρξουν αντίστοιχα αφιερώματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ξρόμερο είναι πολύ ο ομορφο μέρος με σπανιες και ιδιαιτερες ομορφιές.
Προτείνω για όποιο θέλει να παρει το αμαξι τους και να κάνει μια εξόρμηση στη αγρια ομορφια του ξηρομερου.Τι να πεί κανεις.
Ψαρεμα στο Βαλτί.
Το Βαλτί έιναι ένας οικισμος με καμια 10καρια σπίτια.
Το διασχίζει ένα ποτάμι.Στο δρόμο πριν ακριβώς μπεί κάποιος στο Βαλτί υπάρχουν κάτι μικρά σπιτια τρυπια απο σφαίρες.Μου πανε ότι είχε γίνει μια μάχη με τους γερμανους ξέρεις κανένα αν ισχύει;
Πραγματικά το ξηρόμερο έχει μοναδική χρακτηριστική ομορφια στην Ελλάδα.