Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Δημόσιος απολογισμός 2007-2008 του δήμου Αγρινίου

Ολοκληρώθηκε ο δημόσιος απολογισμός του Δήμου Αγρινίου για τα έτη 2007 και 2008. Πριν αναφερθούμε σε αυτόν, ας δούμε πρώτα συγκεκριμένα έργα& δράσεις που ουσιαστικά προανήγγειλε για τα επόμενα χρόνια:
-Έργο της διάνοιξης της περιμετρικής οδού τμήμα Β-Γ (τούνελ) από την οδό Μιχαλακέα έως την περιοχή του Νοσοκομείου ενώ δημοπρατήθηκε το έργο της αναδιαρρύθμισης της Εθνικής Οδού από τον κόμβο Αλιμέντα εως την Ερμίτσα. Πρόκειται για δύο έργα όντως πολύ σημαντικά αλλά και πλέον απαραίτητα, διότι ήδη το κυκλοφοριακό της πόλης λόγω της αύξησης των οχημάτων που κυκλοφορούν βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ειδικά τις ώρες αιχμής.
- Θεσμοθέτηση επιχειρηματικού πάρκου κατά μήκος της εθνικής οδού.
- Χοροθέτηση βιοτεχνικών πάρκων για τις επιχειρήσεις. Για να γίνει βέβαια αυτό πρέπει να παραμείνουν στη πόλη μας επιχειρήσεις και να μην κλείσουν άλλες, διότι οι καιροί δυστυχώς είναι πλέον δύσκολοι. ( τρανταχτό παράδειγμα το κλείσιμο της Κεραμοποιία «Κατσίκη»
Επίσης προαναγγέλλεται η δημιουργία δημοτικής αστυνομίας και η εκ νέου αναθεώρηση της κυκλοφοριακής μελέτης. Με βάση αυτή θα δοθεί περιοσότερη έμφαση στους δρόμους που περνάνε περιμετρικά την πόλη και φυσικά στην εθνική οδό, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως «αστική λεοφώρος».
Αναφορά γίνεται και στις γραμμές αστικής συγκοινωνίας με Mini Bus, οι οποίες όμως δεν θα λειτουργήσει ακόμα.
Απολογισμός.
Ο Δήμος Αγρινίου δίνει έμφαση ιδιαίτερη στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο μέχρι στιγμής λειτουργεί στη πράξη αρκετά ικανοποιητικά. Το «ισχυρό χαρτί» βέβαια της δημοτικής αρχής δεν είναι άλλο από τα έργα μέσα στη πόλη. Πρόκειται κυρίως για διανοίξεις δρόμων, αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις σε πολλά σημεία της πόλης. Πολλές από αυτές κατά καιρούς έχετε δεί και στο παρόν ιστολόγιο. Αυτή τη περίοδο εκτελούνται συνολικά 27 έργα σε διάφορα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα. Δεσπόζουσα θέση μεταξύ αυτών έχει η ανάπλαση της πλατείας , η οποία θα κοστίσει 1.600.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα «Θησέας».
Πολύ σημαντικό με την δικιά του ιδιαιτερότητα για την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης θεωρούμε την μετατροπή της παλαιάς λαχαναγοράς σε πολιτιστικό κέντρο. Σε αυτό συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση του παλαιού σταθμού του τρένου.
Γενικά, το Αγρίνιο, ως σύγχρονη πόλη, έχει ανάγκη από την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του. Δεν είναι λίγα όμως τα παλαιά κτήρια που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καπναποθήκες Παπαπέτρου. Ευελπιστούμε να ανοίξει και για αυτές σύντομα ο δρόμος για την αξιοποίησή τους.
Στο θέμα του πολιτισμού το Αγρίνιο ανταποκρίνεται αρκετά καλά καθώς, αναλογικά για το μέγεθος της πόλης, φιλοξενεί πολλές και καλές εκδηλώσεις ενώ ανάλογη είναι και η πολιτιστική δράση. Ξεχωρίζουμε τον ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου στη μνήμη του Μιχάλη Κούση, το grand prix κολύμβησης των Χριστουγέννων, φυσικά τη πορεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, και τη Φιλαρμονική ορχήστρα. Πολλές προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Κάρολος Παπούλιας, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, η κ. Γλυκαντζή Αρβελέρ, η κ, Μαρία Λαμπράκη-Πλάκα και άλλοι επισκέφτηκαν το Αγρίνιο. Στο πολιτισμό συγκαταλέγεται και η παροχή δωρεάν Internet. Οι τεχνικές εργασίες ( εγκατάσταση μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών) βέβαια δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Αφήσαμε τελευταία το θέμα πρασίνου, το οποίο – όπως και εσείς αναδείξατε μέσα από τα σχόλια σας- είναι ίσως το πιο τρωτό σημείο της πόλης. Βέβαια το πρόβλημα έλλειψης πρασίνου έχει τις ρίζες του στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ,όταν το Αγρίνιο άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία. Εκείνα τα χρόνια ουδείς ενδιαφέρθηκε να διασφαλίσει χώρους πρασίνου, μέσα στο κέντρο της πόλης. Στον παρόντα απολογισμό ο δήμος Αγρινίου αφιερώνει πολλές σελίδες σε φωτογραφίες με χώρους πρασίνου, Όλες όμως έχουν ένα κοινό: Δεν βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Το μεγάλο στοίχημα στο θέμα αυτό δεν είναι άλλο από το αν η καινούργια πλατεία δημοκρατίας, που είναι στη καρδιά της πόλης, θα έχει πράσινο. Ο καιρός βέβαια θα δείξει..
Αυτός ήταν συνοπτικά ο απολογισμός. Τα σχόλια δικά σας..

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

""Αυτός ήταν συνοπτικά ο απολογισμός. Τα σχόλια δικά σας..""

eseis re palikaria giati den kanete ena sxolio! ti fobaste????

Ανώνυμος είπε...

έχει γίνει ο σχολιασμός. Αλλά μάλλον πολύ έκατσες και το διάβασες

kostakoutas είπε...

Δημοπράτηση έργων....Μάλλον εδώ τα σχόλια είναι περιττά..
Το ισχυρό χαρτί δεν άλλο από τις αναπλάσεις μέσα στην πολύ...Υπάρχουν κι άλλες καφετεριες που απαιτούν πεζόδρομο για να βγάζουν τραπεζάκια?
Σε λίγο θα κάνουν και την εθνική οδό πεζόδρομο και θα τι γεμίσουν καφετεριες για να τα περνούν από τα τραπεζάκια..
Αποθήκες παπαπέτρου....Αυτές δεν είναι που επρόκειτο να γίνουν πανεπιστημιακή εστία?A ναι θυμήθηκα... Βγήκαν ακατάλληλα προς κατοίκηση..Το πως θα μετακομίσουν το δημαρχείο δεν μας είπαν σε ένα ακατάλληλο κτίριο..
Αν το αγρίνιο θέλει να αναδείξει την κληρονομιά του να(εννοείτε μέσω του αναλογου υπουργείου) πάει να κάνει ανασκαφές πέρα από τα κτίρια του ΟΑΕΔ και προς το χωριο μεγάλη χωρα μπας και επιτέλους αναδειχτεί η αρχαία ιστορία του.
Ποιον πολιτισμό αναφέρεται κύριοι?
Όλες τις kits, με μηδενική συμμετοχη του κόσμου διοργανώσεις? Γιατί όταν κάποιοι πρότειναν δημιουργία festival(με παγκόσμια προβολή και συμμετοχη) στα πρότυπα τις σαμοθράκης,ο δήμος αρνήθηκε αλλα παραίνεσε την δημιουργία festival κλαρίνων κλπ πνευστών οργανων...Δεν λέω,καλά και τα κλαρίνα,η παράδοση μας είναι αλλα ας κάνουμε και τίποτα καινούριο που θα φέρει κόσμο στην πολύ...
Grand prix κολύμβησης......Το κολυμβητήριο το έχει επισκεφθεί κανεις? Η στερνα της γιαγιάς(δεν έχει αλλα είναι άλλο θέμα αυτό) μου είναι πιο καθαρή και πρέπουσα για ένα grand prix...
Η πολύ του δωρεάν internet? Που είναι το internet ρε παιδιά? Aaaa μιλάτε γιαυτο που πιάνει στο σιντριβάνι και πουθενά αλλου? Αυτά είναι τα μεγάλα έργα?Μητροπολιτικό οπτικών ινών!!Ουάου δηλαδή έχω συγκλονιστεί...Θα μας φτάσει άραγε το 5-6-7-8 κοινοτικό πακέτο στήριξης για να το ολοκληρώσουμε η θα κάνουμε κάνα διαγαλαξιακό δίκτυο?
Πράσινο.....Το αγρίνιο πρέπει να είναι η μοναδική πολύ του γαλαξία(ολοκληρου) όπου προκειμενου να χτιστούν 7οροφα εκτρώματα στενεύουν οι δρόμοι σε απελπιστικό βαθμό και εξαφανίζεται κάθε μορφή χλωρίδας..
Έχουνε φτάσει τα σπίτια του αγίου χριστόφορου στην κυραβγενα...
Hail glorious Αγρίνιο!!
Hail glorious δήμαρχε...

Ανώνυμος είπε...

πες τα ρε αλάνι kostakoutas !!!
στο Αγρινιο δεν είναι να ασχολείσε με τα κοινά. Δουλειά και μόνο δουλειά ( όσοι δηλαδή έχουν..)
τίποτε αλλο!!!

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΛΑΚΟΥΒΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

κατσε μωρε 3.57 γκρινια να τελειωσουν τα εργα πρωτα και μετα βγες να πεις.ακομα δεν τον ειδαμε γιαννη τον βαφτισαμε.εγω πιστευω πως η πλατεια θα γινει πολυ ωραια,το ιδιο και οι γυρω δρομοι απο αυτην σιγα σιγα.φωτα παντου και πολλα και πρασινο και κανα συντριβανι ρε παιδια,τοσο κοπος ειναι πια λιγο νερο στο κεντρο της πολης....