Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

17 Νοέμβρη 1973, 1974, 1975...2008, 2009...


Αν θα ήμουν περήφανος για αυτή εδώ τη χώρα είναι και γιατί είναι ίσως η μόνη που γιορτάζει σήμερα ευρέως αυθόρμητη λαική εξέγερση νέων κυρίως ανθρώπων..
Διότι και σε άλλες χώρες υπήρξαν τύραννοι και δικτατορίες με περικάλυμμα πολιτικό, εθνικιστικό, κομμουνιστικό η θρησκευτικό, που άφησαν πολλούς νεκρούς δίπλα τους, ίσως και περισσότερους.
Βλέπε π.χ. Ισπανία, Χιλή, Ιράν, Καμπότζη, κάποιες του μουσουλμανικού κόσμου, κάποιες της Λατινικής Αμερικής κτλ κτλ.
Επί 35 συναπτά έτη όμως ίσως μόνο στην Ελλάδα μια τέτοια εξέγερση έχει τέτοια αποδοχή στη λαική συνείδηση αλλά και σε κρατικό επίπεδο.. Αν και παλαιότερα γιορτάζονταν πιο μαζικά, δεν παύει όμως να έχει "ριζώσει" ως επέτειος στις συνειδήσεις μας.
Μεγάλη κατάκτηση έστω και αυτό: Για να μην ξεχνιώμαστε και για να κοιτάμε και λίγο γύρω μας..ας βάλουμε τον πύχη ψηλά.
Μπορεί το Πολυτεχνείο να συνέβησε το 1973 υπό συγκεκριμένες συνθήκες..
Τότε που ο απλός λαός έστω και αυθόρμητα ήθελε να βάλει φρένο στην Αμερικάνικη αυτοκρατορία η οποία προτιμούσε τις " χούντες" από το να καταλαμβάνει τη μια χώρα μετά την άλλη όπως ο Χίτλερ.
Όμως στην αλυσίδα λείπουν άλλοι 35 κρίκοι: Δηλαδή άλλα 35 χρόνια ώς το 2009.Αυτά που παίζουν το ρόλο του σηματοδότη στη διαδρομή της ιστορικής επετείου μες το χρόνο.
Σε αυτά τα 35 χρόνια
Είδαμε ένα ατέλειωτο γαϊτανάκι με πολύχρωμες κορδέλες που προσπαθούσε η κάθε μια να ρίξει το καπέλο της πάνω στην ιστορική επέτειο του πολυτεχνείου και να του δώσει ιδεολογικοκομματική ταυτότητα..
Αποκορύφωμα; Να πλακώνονται κάποιες φοιτητικές παρατάξεις για τα στεφάνια..
Είδαμε τα πρώτα χρόνια τον Ιάκωβο Κουμή και τη Ματούλα Κανελλοπούλου νεκρούς και αργότερα τον Καλτεζά..
Είδαμε το "πάρτυ βίας" των παρακρατικών η των οργισμένων νιάτων με την αστυνομία μέσα και έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου..( ιδίως μέσα δεκαετίας 90 τα πιο πρόσφατα)
Εϊδαμε τις σχολικές γιορτές, που άλλες προκαλούν συγκίνηση και άλλες καταντούσαν ρουτίνα ..
Και τελικός παρονομαστής όλων αυτών δεν είναι άλλος από τα μηνύματα, τα πολιτικά ευχολόγια της ημέρας ανάμεικτα με κροκοδείλια δάκρυα ..
Εγώ δεν ζούσα ακόμη στα χρόνια του Πολυτεχνείου, ευτυχώς η δυστυχώς..
Αυτό που μου λέει όμως η 17 Νοέμβρη είναι το σκληρό ροκ της νέας γενιάς προς κάθε κατάχρηση εξουσίας που υποδεικνύει δρόμους βίας σε σκληρές εποχές όπως τότε και δρόμους δημιουργίας, υψηλών αντανακλαστικών, συμμετοχής, άποψης και δράσης σε εποχές ουδέτερες όπως η σημερινή..
Γιατί πολυτεχνείο της 17 Νοεμβρίου 1973, 74, 75...2008, 2009 δεν είναι μόνο τα στεφάνια και τα λουλούδια, αλλά στάση ζωής. Και αυτό οφείλει να είναι το τελικό του νόημα..

Βασιλιάς Άγριος


17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

katarhin i pio gelia telika kai sapia genia einai ayti tou politehniou.oi agones gia pedia psomi kai eleytheria ginan epitages gia vouleytoipourgikes karekles.tipota apo ta tria den pragmatopiithike ,pedia den iparhi psomi to 20%den ehi na pari kai elefteria simeni oxi koukoula oxi tsigaro apagorefsi diamartiaras gia tous misthous ton 500 euro.ara edo kai to 1,2,3 pola politehnia.

Ανώνυμος είπε...

΄΄ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ, ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ΄΄,

ΝΑ ΛΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Tα γεγονότα του Πολυτεχνείου συνέβησαν πριν απο 35 χρόνια.
Οι ανάγκες που τα προκάλεσαν δεν είναι και πολύ διαφορετικές σήμερα, αν εξαιρέσει κανεις το Δημοκρατικό μας (;) σύστημα ...
Οι άλλοι γύρω μας προχωρούν και εμείς βολευόμαστε... στη μιζέρια μας.

g_nestoras

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΡΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ???ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΛΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΤΕ.ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.
ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΡΙΞΑΝ.
ΑΙ ΤΡΑΒΑΤΕ ΠΙΕΙΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΠΥΡΙΤΣΑ.

Ανώνυμος είπε...

«Δεν πίστεψα ποτέ στον κομμουνισμό, που τον θεωρώ πνευματική ψώρα» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Ανώνυμος είπε...

.. Είχε ισως πιστεψει στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, γιατι του αρεσε το .... κυνηγι ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ... χαχαχαχα ...

Μάρκος είπε...

Το κείμενο φάσκει και αντιφάσκει. Ξεκινά λέγοντας ότι είναι περήφανος που γιορτάζουμε τόσα χρόνια μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση, και στη συνέχεια επισημαίνει-και σωστά-το πανηγυράκι που στήνεται κάθε χρόνο και τον εκφυλισμό των εορτασμών.

Ανώνυμος είπε...

Τιποτα παει και τελειωσε, για ολα φταιει η χουντα οχι αυτη του μεταξα (γιατι και αυτη χουντα ηταν) η αλλη, η χουντα των συνταγματαρχων, που παρεδωσε το κρατος υπερχρεωμενο με 2ο κατακαφαλη εισοδημα στη ευρωπη μετα την ελβνετια, που εκλεψε τα λεφτα της χωρας και πληρουσε τα κριτιρια για ΕΕ τοτε 3 φορες ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΩΡΑ με στοιχεια ΓΕΣΕΕ, που δεν χαρισε τα δανεια, που δεν εδωσε ατοκα δανεια ΚΑΙ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ στους αγροτες, που δεν χαρισε λεφτα να φτιαξουν ολοι οι ελληνες το δικο τους σπιτι, που τριπλασιασε το εξωτερικο χρεος, που δεν εχτισε σχολεια, που δεν εκτισε νοσοκομεια ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΜΟΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, που δεν εδωσε αδειες οικοδομης,ΠΟΥ ΚΚΕΔΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΓΑΖΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΤΑ!!! που δεν πηγε ρευμα στο τελευταιο χωριο, που δεν εβαλε βρυση στη πιο απομακρυσμενη κουζινα, που αφηνε τους εμπορους ναρκωτικων να μπαινοβγαινουν στις φυλακες, που ξεπουλησε τη μακεδονια, που εκανε τοσα σκανδαλα, βατοπεδι,ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ, ζιμενς, χρηματΙστηριο, που ενω ο κοσμακης πειναει αυτοι (η χουντικοι) εως σημερα ζουνε στην απολυτη χλιδη, κυκλοφορουν με πανακριβα αυτοκινητα, πηγαινουν διακοπες στη μυκονο και στην αραχωβα, ζουνε στην εκαλη Η ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕ ΒΙΛΕΣ, τη στιγμη που ο λαος και οι....αγωνιστες του πολυτεχνειου (ολοι σχεδον οι δημοσιογραφοι οι ηθοποιοι και γενικοτερα οι θαμωνες του κολονακιου) ζουνε σε φτοχωγειτονιες και μονο με τα βασικα προς επιβιωση τους, ασφαλως και φταιει η χουντα που ειχε το κοσμο να ζει σε ανασφαλεια, γεμιζοντας το τοπο με αλλοδαπους ληστες κατακρεουργωντας την ελευθερια του ελληνα πολιτη, που οποιος του καπνιζε πηγενε και εκλεινε το κεντρο της πολης, βεβαιως και φταιει η χουντα γιατι η ανεργια ηταν σε τεραστια επιπεδα, το εμποριο δεινοπαθουσε, τα μαγαζια, η αγορα ασφυκτιουσε, φταιει που εδινε ολα τα δημοσια εργα στους δικους της που ξεπουλησε δρομους, λιμανια, αεροδρομια, ναι φταει γιατι αφηνε τον ελληνα να πηγαινει να αγοραζει ενα πορτοκαλι με....κουπονι τη στιγμη που ολοι οι γειτονες λαοι ευδοκιμουσαν, οπως οι βουλγαροι, οι ρουμανοι, οι γιουγκοσλαβοι, οι αλβανοι οι τουρκοι...ασφαλως και φταιει η χουντα για ολα και τρεχουν οι σημερινες.... δημοκρατικες κυβερνησεις των δυο αυτων κομματων να σωσουν οτι μπορουν, αλλα ειναι δυσκολο να τα καταφερουν διοτι η χουντα αφησε τεραστια χρεη απο κομπινες απο επιδοτησεις που εφαγε, απο τα λεφτα που εστελνε η ευρωπαικη ενωση και απο την κατασπαταληση του δημοσιου πλουτου, φταιει η χουντα που εκανε απιστευτη επιδειξη πλουτισμου επι εφτα συναπτα ετη και τα χιλιαδες σκανδαλα που εκανε στην εφταετια και οι σεμνοι και ταπεινοι μαζι με τους....σοσιαληστες δεν μπορουν να συμαζεψουν το κρατος... για αυτο και δεν μπηκαν ποτε φυλακη ισοβεια (οι χουντικοι) εν αντιθεσει με τους σημερινους πολιτικους που μολις αντιληφθει η κυβερνηση οτι κλεβουν τους στελνει αμεσως στη δικαιωσυνη και αυτη αμεσως στη φυλακη....ισοβεια....αχ χουντα παλιοχουντα εσυ φταις για ολα.....

ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΨΕΥΤΟΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΕΣΥ ΝΑΡΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ...ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ...ΖΕΙΤΕ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Το παραμύθι των νεκρών του Πολυτεχνείου
Χρόνια τώρα η ψευτοαριστερή βρώμικη προπαγάνδα, προσπαθεί να δημιουργήσει αισθήματα μίσους.

Δεξιά είναι η μισή Ελλάδα. Είναι ο εργάτης, είναι ο αγρότης, είναι μικρομεσαίος, είναι ο συνταξιούχος, είναι ο βιοτέχνης.

Άλλωστε η ζωή απέδειξε ότι όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοεκδότες είναι ΠΑΣΟΚ !

Στα πλαίσια αυτής της γελοίας προπαγάνδας, δεν διστάζουν να δηλητηριάζουν τις ψυχές των παιδιών με ψέμματα, μιλώντας για "νεκρούς του πολυτεχνείου", όταν όλα τα λαμόγια, δήθεν προοδευτικοί, με τις παχυλές τραπεζικές καταθέσεις, γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός στο χώρο του πολυτεχνείου τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη 1973. Ο-Υ-Τ-Ε Ε-Ν-Α-Σ.

Για την ίστορική ακρίβεια:

α. το γνωστό τανκ που εικονίζεται στην πασίγνωστη φωτογραφία, δεν συνέθλιψε κανέναν φοιτητή.

β.Κανένας από τους έγκλειστους αγωνιστές (ναι αγωνιστές ήταν, δεν αμφισβητώ την αξία των αγώνων τους, τα γελοία ψέμματα των σημερινών παραμυθάδων κατακρίνω), δεν σκοτώθηκε. Οι στρατιώτες προστάτευαν τους φοιτητές από τους αστυνομικούς. Υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες για αυτό.

γ. Το αν σκοτώθηκε κανείς, υπάρχει καταγεγραμμένο στην Αναφορά της Συγκλήτου του ΕΜΠ 33437/11-10-1974. Ας τη φέρει στο φως όποιος τολμάει ! Βγάλτε την στο διαδίκυο, κύριοι του ΕΜΠ σήμερα!

δ. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το ανεξάρτητο πόρισμα Τσεβά της 22-10-1974.

ε. Τέσσερις ακόμη έρευνες, όλες από ανθρώπους "αριστερών" φρονημάτων, δηλαδή

1. εισαγγελική (Τσεβάς, Φαφούτης, Ζαγκίνης)

2. αστυνομική (Σαμπάνης)

3. επιστημονική-ιατροδικαστική (Καλλιβρετάκης)

κατέληξαν ότι οι νεκροί της περιόδου ήταν 23, άπαντες φονευθέντες σε διάφορους δρόμους της Αθήνας, μακριά από το Πολυτεχνείο .

Κανείς δεν σκοτώθηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου την 17η Νοέμβρη 1973, παρά μόνο η αλήθεια. Δεν βοηθάει σε τίποτα να δηλητηριάζουμε τις ψυχές των παιδιών σήμερα, με τους δήθεν νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Αν θέλουμε να κάνουμε άλλου είδους κουβέντα για το τι είναι δημοκρατία, να την κάνουμε.
Όχι βασισμένη σε ψέμματα, που δημιουργούν τεχνητή εμπάθεια προς την "επάρατο δεξιά".
Μια δεξιά, που έχει με τη χούντα, όση σχέση έχουν οι δολοφόνοι της 17Νοε του ΕΛΑ και της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της φωτιάς", με το ΠΑΣΟΚ. Ταυτίζονται οι κάφροι αυτοί με το ΠΑΣΟΚ; ΟΧΙ?
Τότε γιατι κάποιοι προσπαθούν να ταυτίσουν τη Ν.Δ. με τη χούντα των συνταγματαρχών;
Και ήρθε η ώρα να βάλουμε τον υπέροχο -ναι, υπέροχο- αγώνα των φοιτητών, στις πραγματικές του διαστασεις και να τον γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες, μαζί, ομόψυχα, σαν μια κατάκτηση όλων των Ελλήνων για τη δημοκρατία κι όχι σαν κομματικό επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Και να σταματήσει να στιγματίζεται η δεξιά με κάτι που δεν την αφορά.
Άλλωστε τα εύσημα του πολυτεχνείου τα εξαργύρωσαν οι ΠΑΣΟΚοι αγωνιστές με Υπουργικές (και παράνομες) βίλες στη Μύκονο και πολυδαίδαλες offshore.
H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ.Σημερα θα ημασταν Αλβανια Βουλγαρια Σκοπια αν ο Ελληνικος Στρατός δεν νικουσε την επιβολη κοκκινης δικτατοριας στην Ελλαδα με θυσιες χιλιαδων νεων. Γιαυτη τη γιορτη δεν θα μιλαμε? Κοκκινη η μια Μαυρη η αλλη η δικτατορια. Ωραια Δημοκρατια του παρτα ολα για την αριστερα.
Γι΄αυτό είμαι περήφανος Δεξιός. Γιατί εμείς οι Δεξιοί, δεν εξαργυρώνουμε τους αγώνες μας με αργομισθίες. Ζήτω η Δεξιά, ζήτω η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της πατρίδας.

Ανώνυμος είπε...

η Ελλάδα βρίσκεται σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς πίσω και από χώρες που ανήκουν στον τρίτο κόσμο, όπως το Μπαγκλαντές, η Μποτσουάνα, η Τουρκία, η Κούβα, το Μπουτάν, το Μακάο, η Ναμίμπια, οι Σεϊχέλλες, η Μαλαισία και το Κουβέιτ έχουν υψηλότερη βαθμολογία σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σχόλιο : Από το "εδώ Πολυτεχνείο" στο "εδώ κωλοχανείο".

Ανώνυμος είπε...

πω ρε φιλε ουτε εγω να το εγραφα! με καλυψες τελειως.μαλλιασε η γλωσσα μου να λεω αυτα που λες και εσυ

Ανώνυμος είπε...

fasistiakia ksesalonete piso apo tin anonimia,de ntrepese re vlaka 141

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ????? ΑΚΟΜΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΟΣΜΑΚΗ ΔΕΡΝΑΤΕ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ .... ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΕΡΙΘΑΛΠΑΤΕ "ΝΩΝΤΕΣ" ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ... .

Ανώνυμος είπε...

3:06 διαβασε ιστορια, αν δεν υπηρχε δεξια σημερα δεν θα υπηρχε ΕΛΛΑΔΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε Ιστορικομαθή 3:06 , εξαιτιας της δεξιας των τραμπουκων εισαι στον πατο της Ευρωπης, χαμένε ε χαμενε καπιταλα.

Ανώνυμος είπε...

α ρε αθανατη δεξια σε εσενα το χρωσταμε την υπαρξη μας
μονο και μονο απο αυτα τα λογια καταλαβαινεις τον κομπλεξισμο και την ανυπαρξια εκεφαλικων κυταρων στα δεξια κοματατοσκυλα ξαφνικα απο εκει που στηριζαν χουντες δικτατοριες και βασιλιαδες απο οσα εχει αποδειξει η ιστορια
μας εγιναν δημοκρατικοι πολιτες τωρα με φιλελευθερες ανησυχιες

αληθεια ο φον μαρκογιανακης στην περιοδο φιλευθερης δημοκρατιας 67-73 (το 74 ειχμε δικταορια του ιωαννιδη πριν ειχαμε αστικη δημοκρατια)ηταν εισαγγελεας τησ χουντας η διαβαζε και αυτος σαν τον χριστοδουλο και δεν ηξερε

συνεχιστε ετσι δημκρατες φιλευθεροι μας χαριζετε γελιο αφθονο

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΝΙΞΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ "ΣΩΣΙΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ !!!
ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΩΝ ΛΟΓΙΩΝ ΜΑΜΙΑΔΕΣ ... ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.. ΑΙΣΧΟΣ.