Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Παγώνει οριστικά ο Καποδίστριας 2!

Στο ψυγείο μπαίνει ο Καποδίστριας 2 για το 2010. Όχι πως δεν το γνωρίζαμε, απλά τις επόμενες μέρες θα εκφραστεί και επίσημα δια στόματος του ιδίου του υπουργού Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε απ'τον κ.Κακλαμάνη να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ στις 21 Νοεμβρίου, στην οποία ο δήμαρχος Αθηναίων είναι πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα ενημερώσει τους δημάρχους ότι είναι αδύνατη στην παρούσα φάση η εν λόγω διοικητική μεταρρύθμιση, εξαιτίας της έλλειψης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Βέβαια, οι κακές γλώσσες τιρβάζουν περί του αντιθέτου λέγοντας πως αυτό είναι απλά η πρόφαση. Η πραγματική αιτία τονίζουν, έγγυται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, λόγω των πολιτικών εξελίξεων που δεν την ευνοούν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν θέλει να ανοίξει και άλλο μέτωπο με πολίτες που ενδεχομένως δεν επιθυμούν ο δήμος τους να υπαχθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι λοιπόν, όπως όλα δείχνουν ο νομός μας το 2010 πάει σε αυτοδιοικητικές εκλογές με 29 δήμους, ενώ κάποιοι εξ αυτών που είχαν εκράσει την αντίθεση τους ακόμη και με λαϊκές συνελεύσεις μπορούν προς το παρόν να κοιμούνται ήσυχοι! Δεν ξέρουμε όμως αν μπορούν να πράξουν το ίδιο και κάποιοι υπερχρεωμένοι δήμοι, οι οποίοι έβλεπαν την εν λόγω μεταρρύθμιση ως σανίδα σωτηρίας….

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ ΠΛΕΟΝ.ΑΥΤΟΣ ΛΟΓΙΚΑ ΗΛΠΙΖΕ ΣΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ,ΟΠΩΣ ΠΧ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ.ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΗΜΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

Ta xwria einai akoma prasinotera!

Ανώνυμος είπε...

Μετά το Μαντούδι και την εκεί εγκριθείσα μονάδα λιθάνθρακα, έρχεται το Πλατυγιάλι και η Edison;



Σιωπηρές εξελίξεις



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά εξηγήσεις απ’ τους συναρμόδιους υπουργούς, εν αναμονή της γνωμοδότησης απ’ τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας



Όσοι έσπευσαν προ μηνών να πουν ότι το θέμα τελείωσε, μάλλον βιάστηκαν να το κάνουν. Η υπόθεση της εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Πλατυγιάλι θα έχει κατά τα φαινόμενα πολλά επεισόδια ακόμη και δεν αποκλείονται οι αιφνιδιασμοί. Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι κάτοικοι και οι φορείς που αντιδρούν στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και αυτό είναι που ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης θέλησε να προλάβει με την ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.



Η μεγάλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να… μας πιάσουν στον ύπνο! Αυτό μας μετέφεραν φορείς της περιοχής του Αστακού που συναντήθηκαν μάλιστα προχθές και παρουσία του πρώτην γενικού διευθυντή του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Τσούκα αποφάσισαν μέσω της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίες και θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η «άπνοια» που παρατηρείται όλο αυτό το διάστημα, χαρακτηρίζεται… ύποπτη! Την ίδια στιγμή υπάρχει η εξέλιξη στο Μαντούδι, αλλά και αναλύσεις επί του ενεργειακού προγράμματος που η ΔΕΗ έχει καταθέσει, απ’ τις οποίες προκύπτει, κατά την άποψη πολλών, ότι η Επιχείρηση έχει υπολογίσει και τη μονάδα στο Πλατυγιάλι!

Να σημειωθεί πάντως ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει σχετικά. Ανεξάρτητα όμως απ’ το ποια θα είναι η γνωμοδότηση, υπάρχει το μεγάλο ερώτημα της πολιτικής απόφασης του υπουργού. Και ασφαλώς η εκκρεμότητα της αλλαγής χρήσης του λιμανιού, που σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει απαρατήρητη…

Ο κ. Λαφαζάνης στην ερώτησή του κάνει λόγο για ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Αστακού στο ενδεχόμενο λειτουργίας ενός τέτοιου εργοστασίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Για μια ακόμα φορά στο όνομα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση παραδίδει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μια πανέμορφη περιοχή για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το λιθάνθρακα, επιβαρύνοντας αλόγιστα το περιβάλλον και ακυρώνοντας στην πραγματικότητα κάθε βιώσιμη προσπάθεια τουριστικής, πολιτιστικής, οικιστικής και ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις κοινωνικές ομάδες στην περιοχή.

Πρόκειται για την εγκατάσταση στην περιοχή Πλατυγιάλι (περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας) από τον όμιλο EDISON-ΕΛ.ΠΕ, επένδυση ύψους 810 εκ. €, που προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 KW με λιθάνθρακα. Παράλληλα προβλέπεται η μετατροπή της χρήσης του λιμανιού του Αστακού από εμπορικό ναυτιλιακό κέντρο, όπως είχε επιλεγεί, σε κέντρο ρύπανσης όλης της Δυτικής Ελλάδας, αφού θα χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση και τη διακίνηση των μηχανημάτων και των προϊόντων του εργοστασίου.

Η αίτηση του ομίλου EDISON- ΕΛ.ΠΕ για έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει κατατεθεί στις 31/05/2007.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής (Νομαρχίες και Δήμοι), αντιδρώντας στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στη μη ορθολογική – προοπτική της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Επειδή η εν λόγω επένδυση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Επειδή οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον τουρισμό, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στην χλωρίδα και πανίδα, στην υγεία των κατοίκων είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί

1. Θα επιτρέψουν την εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας; Θα επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης του λιμανιού του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας;



2. Πότε έγινε διάλογος με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής για την τύχη, τα επενδυτικά σχέδια, τη διαμόρφωση, την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής; Αν δεν έχει γίνει, γιατί δεν γίνεται τώρα;



3. Θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που ζητούν να μην προχωρήσει η εν λόγω επένδυση, γιατί απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή μια προστατευόμενη και ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή που από τις φυσικές ομορφιές της απασχολούνται και ζουν;».

apo sinidisi



Εδώ είναι ένα πρόβλημα παιδιά ,αφήστε του πολιτικάριους να πάνε να συνουσιαστουνε.Πρέπει να μαστε έτοιμοι για καθε ενδεχόμενο.
Ο σουφλιας αλλο που δε θέλει να μας διαλύσει και δε το παω πολλιτικά μη παρασυρθεί κανένας.Ειναι τεραστιο λαμογιο ο ανθρωπος και ανθαιτωλοακαρνανας.Μη χανομαστε με τα φαντάσματα που προκαλουν κόντρες ανμεσα στο κόσμο της αιτωλοακαρνανιας.

ολοι μαζί παιδιά εδώ δεν υπα΄ρχουν χρώματα ιδεολογίες και παρατάξεις αφορά την ιδια μας τη ζωή και παργματικά για κόμη μια φορά κοιτάχτε τα λαμόγια πως σιωπαινουν και περιμένουν πως και πως να μας φάνε ζωντανους και να μας αποτελειώσουν.

agrinionews να παρακολουθείτε το θέμα και να μας κρατατε ενήμερους όπως και κανετε και αν χρειαστεί να βγούμε όλοι στου δρόμους να αντισταθούμε.ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

δεν συμφωνώ

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ(ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ,ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ...).Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.