Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Το κίνημα κατά του λιθάνθρακα φαίνεται να πέτυχε τον στόχο του(!)

Μια σημαντική εξέλιξη συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, στο πλαίσιο της παρουσίασης των δράσεων του ΥΠΑΝ, για το 2009. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

“Την έναρξη εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των κομμάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το ενεργειακό μείγμα της χώρας εξήγγειλε ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2009.
Στόχος του διαλόγου θα είναι να αποφασιστούν με συναίνεση τα ποσοστά συμμετοχής των διαφόρων καυσίμων, καθώς και των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να αναθεωρηθεί η σχετική μελέτη του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Ο διάλογος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα πρέπει να στηριχθεί σε τεχνοκρατική βάση. Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι θα σταματήσουν όλες οι επενδύσεις για την εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων. 'Θέλω να είμαι σαφής, η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει το πρόγραμμα ίδρυσης μονάδων λιθάνθρακα, θα συζητήσουμε άμεσα με το ΣΕΕΣ τις εναλλακτικές μεθόδους με έμφαση στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ', είπε χαρακτηριστικά.”

Οι εξαγγελίες αυτές, ανεξάρτητα από δεύτερες σκέψεις που μπορεί να τις προκάλεσαν, αποτελούν μια σημαντική αναδίπλωση και μια τεράστια επιτυχία του κινήματος κατά του λιθάνθρακα. Ενός κινήματος που αναπτύχθηκε, κυρίως, στις περιοχές - υποψήφιες για εγκατάσταση λιθανθρακικών μονάδων - και αγκάλιασε μεγάλο μέρος της χώρας, με τη συνδρομή του πανελλαδικού δικτύου κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτικών δυνάμεων κ.ά..

Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει μια ριζική αναπροσαρμογή του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, με τρόπο που θα απαντά σε καίρια και ανεπίλυτα ζητήματα, όπως:

• η σαφής και αιτιολογημένη αποτύπωση των πραγματικών (σημερινών και μελλοντικών) αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με διάθεση αμφισβήτησης καθιερωμένων στρεβλών “αναπτυξιακών” προτύπων
• ο προσδιορισμός και η εφαρμογή δεσμευτικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
• η αντιμετώπιση της υπάρχουσας σκληρής πραγματικότητας των λιγνιτικών περιοχών και η εφαρμογή σχεδίου σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη
• η κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής λύσης
• η αποτροπή της ανεξέλεγκτης χρήσης του φυσικού αερίου, καθώς και της δημιουργίας ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και, ιδιαίτερα, της Βοιωτίας

Τέλος, και ανεξάρτητα από τη θετική τροπή στο θέμα του λιθάνθρακα, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε αυτή η μεταστροφή. Με μια διαδικασία πίσω από κλειστές κουρτίνες, μακριά από την κοινωνία και με απουσία της οποιασδήποτε δημόσιας διαβούλευσης. Με μια διαδικασία που αμφισβητεί, για μιαν ακόμη φορά, την αξιοπιστία του ΣΕΕΣ και της ΡΑΕ, που μέχρι σήμερα υπερασπίστηκαν, με λόγια και έργα, την επιλογή του λιθάνθρακα. Για το λόγο αυτό, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο, τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιοι πολιτικοί είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια διαφορετική λογική στον τομέα της ενέργειας. Όπως κρατάμε, επίσης, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας το ενδεχόμενο, ένας άλλος υπουργός, κάποια άλλη στιγμή, για τους δικούς του λόγους, να αποφασίσει ξαφνικά ότι ο λιθάνθρακας ή η πυρηνική ενέργεια είναι κάτι αναγκαίο και χρήσιμο.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ζητήματα της ενέργειας με την ίδια προσοχή, έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή (όπως κάναμε μέχρι τώρα) να παρέμβουμε. Μεταφέροντας το στίγμα των ενεργών πολιτών και τη διάθεση για ένα ριζικό αναπροσανατολισμό του ενεργειακού σχεδιασμού.

10 – 02 – 2009 http://lithanthrakas.wordpress.com/.

Το σχόλιο μας: Αν όλα αυτά ισχύσουν και στην πράξη, στο θέμα του λιθάνθρακα η λαική αντίδραση φαίνεται να πέτυχε τους στόχους της, όπως παλιές καλές μέρες..

Αλήθεια πόσο καιρό είχαμε να δούμε τη λαική δυσαρέσκεια να ματαιώνει κάτι, πόσο μάλλον ένα έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγίειας εν τη γενέσει του.

Ας γίνει ο λιθάνθρακας παράδειγμα προς μίμηση και για άλλα..

Για την ώρα- όπως λέει και η ανακοίνωση- το θέμα αυτό πρέπει να παρακολουθείται στενά.

'Αλλωστε η επικαιρότητα έχει τις κερκόπορτες της, ειδικά όταν τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ , ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Η ΛΟΓΙΚΗ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ(ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΔΑΝΙΑ ΚΛΠ)ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ(ΗΛΙΟΣ,ΑΕΡΑΣ)ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ!!!ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΥΓΚΡΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ.

Ανώνυμος είπε...

Σαν φλερτ με τους Οικολόγους Πράσινους μου φαίνεται...