Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Δάνεια στους σεισμόπληκτους του νομού με εγγύηση του δημοσίου.

Την Απόφαση σχετικά με την "Παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις Τράπεζες για τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των Νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008", υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

Με την απόφαση προβλέπεται ότι στα δάνεια, τα οποία θα χορηγηθούν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν στον μηχανολογικό εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα, η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου παρέχεται σε ποσοστό 100% και μέχρι του ποσού των € 590.000 ανά επιχείρηση ή επαγγελματία.

Τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν μέσω μιας νέας αυτοτελούς δανειακής σύμβασης πενταετούς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος δύο ετών και θα εξοφλούνται σε ισόποσες εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με περίοδο χάριτος από την ημέρα της εκταμίευσης ως την 31.12.2010. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 30.06.2011 και η τελευταία την 31.12.2013.

Το επιτόκιο των δανείων αυτών θα είναι το εφαρμοζόμενο από κάθε Τράπεζα για κάθε κατηγορία δανειοδότησης. Το επιτόκιο αυτό επιδοτείται και ορίζεται σύμφωνα με τους όρους της με αριθμ. 31221/Β.1513/08.07.2008 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Το μη επιδοτούμενο μέρος των τόκων της περιόδου χάριτος κεφαλαιοποιείται την 31.12.2010.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στα πιστωτικά ιδρύματα, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών την 31η.10.2008.

Η Απόφαση ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης στα διοικητικά όρια των Δήμων Αροανίας, Βραχναίικων, Δύμης, Καλαβρύτων, Λαρισσού, Μεσσάτιδος, Μόβρης, Παραλίας, Πατρέων, Τριταίας, Φαρρών, Ωλένιας και της Κοινότητας Καλεντζίου του Νομού Αχαΐας, των Δήμων Αμαλιάδας, Ανδραβίδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Βώλακος, Γαστούνης, Ιαρδάνου, Κάστρου-Κυλλήνης, Λαμπείας, Λασιώνος, Λεχαινών, Πηνείας, Πύργου, Σκιλλούντος, Τραγανού, Φολόης και Ωλένης του Νομού Ηλείας, και των Δήμων Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αιτωλικού, Αστακού, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Οινιάδων και Φυτειών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: