Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Διαμαρτυρία χθες στον Αστακό κατά του αμερικάνικου πολεμικού πλοίου.


Συχνά-πυκνά περνάει από το λιμάνι του Αστακού πολεμικό πλοίο του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού. Το πλοίο αυτό λέγεται ότι μεταφέρει στρατιωτικό υλικό, ενώ όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" διαθέτει μηχανήματα για φωτογράφιση της περιοχής, εξερεύνηση του βυθού κτλ.Θυμίζουμε ότι το πλοίο κυκλοφορεί σε μια περιοχή όπου υπάρχει η νατοϊκή βάση του Ακτίου,ενώ αποτελεί θαλάσσιο πέρασμα προς την Αδριατική θάλασσα και τις ακτές της Αλβανίας και των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το πολεμικό πλοίο -κρατάμε μια επιφύλαξη αν επρόκειτο για ακριβώς το ίδιο που γίνεται τώρα λόγος-από τοπικά ΜΜΕ κατόρθωσαν να πλησιάσει δημοσιογραφικά το περιοδικό Επίκαιρα πριν κάποιο καιρό.Εκεί σε μια συνέντευξη που πάρθηκε από το πλήρωμα του πλοίου( το οποίο εμφανίστηκε με στυλ "απενοχοποιητικό" και άνετο στη συγκεκριμένη συνέντευξη) βγήκε το συμπέρασμα, ότι το πλοίο εκτελεί αποστολές στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη Εκ νέου διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία αμερικανικού πλοίου στο λιμάνι του Αστακού πραγματοποίησαν χτες το βράδυ κάτοικοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου και των Επιτροπών Ειρήνης Αγρινίου - Μεσολογγίου - Ναυπάκτου. Εκεί απαίτησαν να φύγει το πλοίο, ενώ πραγματοποίησαν και πορεία κατά μήκος του λιμανιού. Η συγκέντρωση ήταν οργανωμένη κατά βάση από το ΚΚΕ.

Ο ρόλος του πλοίου σίγουρα έχει κάποιες "περίεργες" σκοπιμότητες, που όμως δεν εφάπτονται της βούλησης μιας τοπικής κοινωνίας, αλλά κεντρικής πολιτικής στρατηγικής.Σίγουρα αν υπήρχε μια βάση στρατιωτική που να κατέστρεφε το περιβάλλον, η που το προσωπικό της να δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική κοινωνία, όπως στη Σούδα της Κρήτης παλαιότερα, το ζήτημα άλλαζε και απαιτούσε την κατά μέτωπο επίθεση.

Αλλά μετά από όλα αυτά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο πλανήτη μας, αποτελέσματα διαπλοκής παγκοσμίων συμφερόντων ( πόλεμος στη Γεωργία), μάλλον δεν μας πέφτει λόγος από πρακτικής πάντα πλευράς..

Δεν υπάρχουν σχόλια: