Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

To παλαιό κτίριο στην οδό Τσαλδάρη


Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από τις εργασίες που γίνονται σε παλαιό κτίριο ( που χρονολογείται από τις αρχές περίπου του 20ου αιώνα) στην οδό Τσαλδάρη στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο αυτό ήταν αρκετά επικίνδυνο ειδικά μετά τους σεισμούς.
Τώρα, όπως βλέπετε και εσείς, οι εργασίες που γίνονται θα έφερναν ένα τελείως διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Mάλλον όμως προορίζεται και αυτό για κατεδάφιση..

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι πρόκειται για εργασίες αναπαλαίωσης!Το κτίριο αυτό, αν εννοούμε το ίδιο πρόκειται να κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθεί πολυκατοικία.

Ανώνυμος είπε...

αυτο το κτίριο έχει ωραία ιστορία αλλά τελικά τα έχουν αυτοί που δε έπρεπε.
http://www.anaggelia.gr/index.php?section=column&column_section=themata&column_id=63


Η αναλγησία του Υπουργείου Πολιτισμού

Το κτήριο στην πάλε ποτέ οδό Τσαλδάρη, νυν Σπύρου Τσικνιά, χτίστηκε «για να κρύψει τον ήλιο» όπως χαρακτηριστηκά μου είπε ένας γείτονας. Η ιστορία αυτού του σπιτιού από γεννησιμιού του είναι τραγική. Το κτήριο του Κυρίτση.

Χτίστηκε κοντά στη δεκαετία του 1930. Στην άκρη του έπεσε η πρώτη βόμβα των γερμανών κατακτητών στην πρώτη γερμανική αεροπορική επίθεση στο Αγρίνιο. Ποτέ δεν κατοικήθηκε, γιατί απλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Χάσκει εκεί στο δρόμο. Ένα σπίτι που ποτέ δεν άνοιξε τις πόρτες του να υποδεχτεί Αγρινιώτες σε βεγγέρες. Που έγινε στο παρελθόν αποθηκευτικός χώρος για τα φέρετρα του συχωρεμένου του Χολιασμένου. Που οι κληρονόμοι του είχαν επιχείρηση με φυτοφάρμακα και όσοι περνούσαμε από κει μικροί στην ηλικία, γυρίζαμε το κεφάλι από φόβο για να μη δούμε τα φέρετρα και κλείναμε τη μύτη από τη δυσοσμία των φυτοφαρμάκων.

Το κτήριο αυτό το έχτισε ο αρχιτέκτωνας Καζατζής, ο οποίος σπούδασε στη Γερμανία και ήταν ο επιβλέπων μηχανικός στην κατασκευή των αποθηκών Παπαπέτρου. Εκεί αμέσως μετά την απελευθέρωση του Αγρινίου από τους Γερμανούς στεγάστηκε η Αμερικανική βοήθεια «Ούντρα» που μοίραζε τρόφιμα και ρούχα στους Αγρινιώτες. Εκεί, κατά μαρτυρίες, Αγρινιώτες έκρυβαν στα τελευταία πατώματα Εβραίους συμπολίτες. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι και αυτό το πανέμορφο κτήριο σύντομα θα δοθεί αντιπαροχή.

Ανώνυμος είπε...

Τι εργασίες, για κατεδάφιση πάει και είναι από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης. Απλά λόγω του κεντρικού σημείου που βρίσκεται και του μεγέθους του δεν γίνεται να γκρεμιστεί απευθείας και το ρίχνουν σιγά σιγά προς τα μέσα. Φυσικά θα γίνει πολυκατοικία στη θέση του. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας!!

Ανώνυμος είπε...

και γω τις ιδιες πληροφοριες εχω με τον 1.21.δεν ξερω εξαλλου αν μπορει να κρατηθει ο σκελετος του κτηριου απο αποψη αντοχης γιατι ειναι πολυ παλιο κτισμα.αν γινοταν ομως να κρατηθει και να ενισχυθει η εξωτερικη του πετρινη προσοψη θα ηταν πολυ ωραιο κτηριο.μακαρι να γινει το δευτερο γιατι ειναι στο κεντρο της πολης.αν εχετε περισσοτερες πληροφοριες παρακαλω ενημερωστε το blog γιατι ειναι ενα ενδιαφερον ζητημα.

Ανώνυμος είπε...

soste ta palia ktiria sas..min ypotasesste stin mania ton ergolavon kai ton epigonon toy kits kai tis eleipsis aisthitikis....artemis

Ανώνυμος είπε...

o 9:02 εχει δικιο.
αν ειναι να χτιστει νεο κτιριο πρεπει να κρατηθει η παλαια προσοψη του ,συνδιαζοντας το παλιο με το νεο οπως γινετε σε ολα τα προηγμενα μερη του κοσμου.μπορει να κοστιζει πιο πολλα ομως αξιζει τον κοπο αφου ανεβαινει και η εκτιμηση για αυτον που το εφτιαξε.
συμπερασμα οχι αλλο μπετον η αλλιως χτιστε πιο εξυπνα.

Ανώνυμος είπε...

Στο Αγρίνιο ζούμε. Δεν πρόκειται να κρατηθεί καμιά πρόσοψη, εδώ βασιλεύει η πολυκατοικία.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αθήνα έχει γίνει αυτό σε πολλά κτίρια στο κέντρο. Διατηρείται η παλιά πρόσοψη και κατασκευάζεται εκ βάθρων εσωτερικά. Αυτό πρέπει να γίνει πάσει θυσία. Έχουν γκρεμιστεί τα πάντα στο κέντρο,καμιά ένδειξη του παρελθόντος,ντροπή. Κι όλο αυτό έγινε κυρίως τα τελευταία 20-25 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με καταστηματαρχη της περιοχης το γκρεμιζουν...Δυστχως,και χαρηκαμε για λιγο μολις ειδαμε σκαλωσιες...

Ανώνυμος είπε...

εδώ γκρεμίσαν όλοκληρες καπναποθήκες δε θα γκρεμισουν αυτό;
aGrinionews.gr για κράξε λίγο εδώ πέρα τις αρχές και αυτά.
Βασικα΄σε ποιον ανήκει το κτίριο;
Εγώ ξέρω ρε παιδιά ότι σε χρηματοδοτεί το κράτος για αναπαλαιώσεις αλλά είναι πολλά στο Αγρίνιο που έχουν πάει σε λάθος χέρια μετά την απελευθέρωση απο τους γερμανούς και αυτή η κατάρα μας ακολουθεί ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

ELA RE PAIDIA TI KANETE ETSI?1 PALIO KAI PANO APO OLA ASXIMO KTISMA EINAI,EPIKINDINO PROS OLOUS POU PERNOUN APO KATO.AXARO ENTELOS,KAI SAN SKIAXTRO ANAMESA STA ALLA.DEN TERIAZI POYTHENA ME OTI IPARXI TRIGIRO.EPREPE NA KATEDAFISTEI EDO KAI XRONIA!

KALA KANOYN!

Ανώνυμος είπε...

το κτηριο αυτο ας μην γελιωμαστε δεν μπορει να διατηρηθει με τιποτα.ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση και καλαμ κανουν και το κατεδαφιζουν.τωρα για την προσοψη δεν ξερω αλλα δεν μου φαινεται και πολυ λειτουργικο το να διατηρηθει(αν γινεται βεβαια).

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ!
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ;ΞΕΡΕΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΕΙ.

Α ΡΕ ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ ΧΑΛΑΤΕ ΤΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;ΜΗΠΩς ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΘΕΛΗΜΕΝΑ ΝΑ ΣΑΠΙΣΕΙ ΡΕ;

ΕΜ ΒΓΑΖΕΙ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΔΕΑΦΙΣΗ.

ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΕΙ θΕΜΕΛΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΡΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΟΙΧΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΧΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

poli thriler koitas 10.45!axxaxaxaxaxaxaxaaxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxa!!
''xalate tin eikona tis polis mas''exxeexxexexexexexexe!!!exeis gousto file!!

Ανώνυμος είπε...

poli thriler koitas 10.45!axxaxaxaxaxaxaxaaxxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxxaxaxaxaxaxaxa!!
''xalate tin eikona tis polis mas''exxeexxexexexexexexe!!!exeis gousto file!!

Ανώνυμος είπε...

δεν μπορω να καταλαβω γιατι ο δημος επιμενει σε μερικους κεντρικους δρομους της πολης να βαζει στα φωτα του δημου πανω απο τον δρομο λευκες λαμπες και οχι πορτοκαλι.οι πορτοκαλι φωτιζουν πολυ περισσοτερο μια περιοχη απο οτι οι λευκες.τρανο παραδειγμα οι κεντρικοι δρομοι ,ακομα και παραδρομοι στην αθηνα,στην θεσσαλονικη,στην πατρα τον βολο και αλλες μεγαλες πολεις φανταζομαι.και ποτε θα αρχισει επιτελους η ανακατασκευη της κεντρικης πλατειας;;;;;