Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Tα μαύρα μεσάνυχτα της διασκέδασής μας...


Γράφει η Β.Φ.Γ.

Ο στολισμός των εμπορικών καταστημάτων, η φωταγώγηση της πόλης και των κέντρων διασκέδασης εν όψει γιορτών μου έφεραν στο μυαλό εικόνες από το ξέφρενο γλέντι που θα κάνουμε πάλι τις μέρες αυτές. Μια από τα ίδια δηλαδή με ολίγη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Θα αρκεστούμε για μια ακόμη φορά θέλουμε δε θέλουμε στο να πίνουμε καφέδες και πάλι καφέδες. Φαίνεται ότι η διασκέδασή μας στην πόλη αυτή ανεξαρτήτως συνθηκών αρχίζει και τελειώνει στα ίδια σημεία όλες τις ώρες της ημέρας. Εκτός από καφέ το πρωί μπορεί κανείς να διασκεδάσει πίνοντας καφέ το μεσημέρι ή ακόμα να ξεφαντώσει πραγματικά πίνοντας καφέ μέχρι τα ξημερώματα (εννοείται στα ίδια πάντα μέρη τα οποία νομίζω δεν πρέπει να είναι πάνω από 7- τα ‘επισκέψιμα’). Εναλλακτικά για τη νύχτα υπάρχουν μάλλον μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού μαγαζιά που προσφέρουν ποτό και έχουν ενδιαφέρουσα μουσική(? αυτό είναι κουίζ, όποιος το βρει κερδίζει καφέ).Γενικά, παντού στον κόσμο αυτά ονομάζονται μπαράκια τώρα τι είναι ακριβώς εδώ πραγματικά δε ξέρω, μοιάζει σα να έχουν βγει από χιτσκοκική ταινία. Οι διαστάσεις τους τρομακτικές (μέσος όρος εμβαδού γύρω στα15 τετραγωνικά με την τουαλέτα και την κουζίνα), η χρήση τους ανεξιχνίαστο μυστήριο (πάντα προσφέρεται τσάι και καφές), η μουσική βάναυσα σκοτωμένη και οι πελάτες τα υπόλοιπα θύματα.

Για βραδινή διασκέδαση εκτός από τα καφέ υπάρχουν και 0 ή 1 ή 2 ή 3 καταστήματα με ζωντανή ελληνική μουσική έντεχνης ή άλλης ποιότητας στα οποία συνήθως προκαλείται ο απόλυτος συνωστισμός για μια θέση στην πίστα (τώρα γιατί ονομάζεται πίστα ο χώρος των 5 τετραγωνικών…) όπου εκεί γίνεται τρελό και ξέφρενο κέφι (τρελό είναι σίγουρα). Συμβουλή: πιείτε τουλάχιστον 6 ουίσκι -εννοείται σκέτα 12 άρια και νοθευμένα- και θ’ ακούσετε με ευχαρίστηση τους κακοφονίξ και τις απόλυτα κοψοφλεβίτικες μουσικές επιλογές. Μπορούμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε πίνοντας ούζα και άλλα ούζα στα αμέτρητα ουζεροκαφενεία που βρίσκονται μάλιστα δίπλα στα σπίτια μας (σε κάθε γειτονιά τουλάχιστον 2).
Να σημειωθεί ότι η διακόσμηση όλων αυτών είναι ενιαία και γνωστή και ως ρυθμός της ταπετσαρίας. Φαίνεται ότι η ανακάλυψή της έφερε πραγματική αισθητική επανάσταση στο χώρο της διασκέδασης. Καρέκλες, τοίχοι, φωτιστικά, καναπέδες, πόρτες, τουαλέτες, γλάστρες, ταβάνια, πατώματα και ομπρελοθήκες έχουν φορτωθεί με λατρεμένα κλαρωτά μοτίβα τύπου ανθισμένη αμυγδαλιά κοντούλα λεμονιά.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τα παραπάνω μίζερη και γραφική παραδοξολογία και επίδειξη δήθεν πνεύματος κουλτούρας, ωστόσο πραγματικά θεωρώ πως η δυνατότητα μιας διαφορετικής στην ποιότητα διασκέδασης σίγουρα δεν είναι χαρακτηριστικό των Αγρινιωτών(και όχι μόνο βέβαια). Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι σε μια τόσο μεγάλη πόλη η διασκέδασή μας εστιάζεται κάθε φορά γύρω από ένα-δύο ‘κεντρικά’ σημεία. Δεν είναι ξεχωριστή (π.χ. μπυραρίες ή κάποια ρεμπετάδικα ή μπαράκια κανονικά), παρείστικη, δε διαθέτουμε περισσότερες επιλογές γιατί μάλλον εμείς οι ίδιοι δεν τις επιζητούμε ή όταν τις εντοπίζουμε αδιαφορούμε γιατί δεν είναι must ή mainstream. Σαν από χρόνια ιδεολογικά και αισθητικά ντοπαρισμένοι δεχόμαστε άκριτα και μαζικά ό,τι απρόσωπο και καταναλωτικό μας προσφέρεται. Μάλλον μας αξίζει.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Anoikse kai esy kana kalo magazi tote kai papse na gkriniazeis!

Ανώνυμος είπε...

Β.Φ.Γ
Όταν έρθω από Σάμο την άλλη βδομάδα, θα πάμε για καφέ; Μια χαρά τα γράφεις...Όταν αυτή η πόλη έχει για καλύτερο μέρος το 'Άθλιον', sorry το 'Άύλιον', τι να πει κανείς...Πάντως είναι γενικότερο το φαινόμενο στην επαρχία. Η αισθητική δεν είναι προτεραιότητα...

Ανώνυμος είπε...

Το πώς διασκεδάζει ο καθένας είναι προσωπική του υπόθεση! Σ' αυτό δε χωράνε ούτε υποδείξεις ούτε νουθεσίες!

Ανώνυμος είπε...

μα και το καλυτερο μαγαζι να κανεις στο Αγρινιο ο κοσμος απλα δεν θα παει!!! Μονο απο ταβερνα Γιαννο ξερει!!

Ανώνυμος είπε...

re pedia den alazi to agrinio meta to 1991 eine xali mayro

Ανώνυμος είπε...

Θα διαφωνίσω μαζί σου. Θεωρώ πως το Αγρίνιο εχει πάρα πολλά cafe, bar, club, ουζερι, μεζεδοπωλεία κλπ. Μερικά από αυτά πολύ καλοφτιαγμένα. Και εγω τουλάχιστον που δεν μένω Αγρίνιο και έρχομαι χριστούγεννα-πάσχα περναω πολύ καλά στα παραπάνω μαγαζια. Τι θα θέλατε δηλαδή τον Τερζή πρώτο όνομα; "Κλασατα" cafe; για να πηγαίνετε μια φορα το μηνα; Μια χαρα είναι!

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν και χειρότερα μια χαρά είναι το αγρίνιο περιμενέτε λίγο είναι μία πόλη που βρίσκεται σε ανάπτυξη σε λίγα χρόνια δεν θα λείπει τίποτα τι να πω και εγώ που σπουδάζω στον πύργο?περάστε απο εκεί και θα καταλάβετε δύο τρία καφέ εχει όλα και όλα και εκέι τη βγάζουμε συνέχεια τώρα κάνω πως και πώς να έρχομαι αγρίνιο όταν ήρθαν φίλοι μου για πρώτη φορά εντυπωσιάστηκαν ξέρεις τι είναι μετά τις 12 στον πύργο να μην κυκλοφορεί ψυχή?άστα να πάνε...

Ανώνυμος είπε...

ε οχι και να γκρινιαζουμε και μεις στο αγρινιο που εχει τα παντα.για καντε καμια βολτα σε αλλες επαρχιακες πολεις και μετα μιληστε.εχουν δημιουργηθει τα τελευταια χρονια παρα πολλα σημεια σε διαφορετικες μεριες της πολης με πολλα και ωραια μαγαζια.και ειναι γεγονος ποιος οποιος ερθει στην πολη για πρωτα φορα σιγουρα του αρεσει.θελει και λιγο θετικη σκεψη για τον φιλο που εγραψε το αρθρο και οχι να τα βλεπει ολα μαυρα.

Ανώνυμος είπε...

ειμαι απο καρδιτσα και ειμαι φοιτητης στο τει μεσολογγιου και η κοπελια μου που σπουδαζουμε μαζι στο τει ειναι απο αγρινιο.αυτο που εχω δει στην πολη σας δεν το εχω ξαναδει πουθενα σε αλλη επαρχιακη πολη με πανω κατω τον ιδιο πλυθησμο.οι καφετεριες ειναι πιο πολλες και απο τα περιπτερα και ολες εχουν κοσμο.πραγματικα πιστευω πως το αγρινιο ειναι η πολη του καφε και το καλο ειναι οτι υπαρχουν πολλα στεκια μεζεμενα σε διαφορετικα σημεια της πολης.μακαρι να ηταν και η καρδιτσα ετσι εδω που τα λεμε,καλα για το μεσολογγι αστο καλυτερα...

Ανώνυμος είπε...

Για καφέ ναι, έχει πολλά. Και πάλι βέβαια, μόνο τους κλασσικούς καφέδες έχουν. Καμία διαφοροποίηση τα μαγαζιά μεταξύ τους. Καφέ που σερβίρουν και ποτά. Για βραδινή διασκέδαση, κλάφτα! Συμφωνώ με το άρθρο...

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια ελεος.το αγρινιο εχει γεμισει απο καφετεριες,ποσες αλλες επιτελους να ανοιξουν;αυτο που γινεται στο αγρινιο πρεπει να ειναι φαινομενο πραγματικα με τις καφετεριες και τον κοσμο που γεμιζουν ολη την ωρα τις καφετεριες.για βραδυ βραδυ ειναι σαφως πιο πεσμενα τα πραγματα αλλα ειναι γενικο το φαινομενο αυτο σε πολλες πολεις.για βραδυ ο κοσμος προτιμα να βγαινει παρ/ευη και σαββατο οπως γινεται παντου.ας μην ξεχναμε επισης οτι ο καφες εχει 2,5 ευρω ενω το ποτο 5.και καφε εναν θα πιεις ενω ποτο τουλαχιστον 2 και οι καιροι ειναι πολυ δυσκολοι πλεον.

Ανώνυμος είπε...

oles oi kafeteries gemates prwi kai apogeyma!
den peinaei o kosmos lemeeeeeeee

Ανώνυμος είπε...

οταν διαβαζα το αρθρο μου ηρθε στο μυαλο το τραγουδι των FFC-"18 Δεκα Ποντους Τακουνι"..

kostakoutas είπε...

Μια χαρά είναι το αγρίνιο,η νοοτροπία είναι το θέμα,αλλάξτε νοοτροπία και η πολύ θα λάμψει!
Ειδάλλως σκάστε!
Την έχουμε δει όλοι νίκος ξανθόπουλος,βασιλάκης καΐλας και Μάρθα βούρτση και κλαιγόμαστε από το πρωί μέχρι το βραδυ!
Αλλα όταν όταν όλοι πάνε στα ίδια μαγαζιά κι ενώ η εξυπηρέτηση,συμπεριφορά κλπ είναι χαλια μαύρα,τι περιμένετε να αλλάξει?
Κάποτε γινόντουσαν και τίποτα parties(της πλακας αλλα γινόντουσαν)τώρα τι γίνετε?
Έχει γεμίσει η πολύ διαστιμοβλαχους που μονο να κλαψουρίζουν ξέρουν και τίποτε άλλο.
Πάλι καλά που έγινε και πεζόδρομος και ξεκαθάρισαν ελαχίστως τα πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

για καντε μια βολτα οσοι γκρινιαζετε απο καμια αλλη επαρχιακη πολη και μετα ξαναμιληστε για το αγρινιο.ελεος,μερικοι εχουν πει μονο μεχρι τα ορια του νομου και εχουν να κανουν και παρατηρησεις κιολλας,τι να πει κανεις...σε καποιον φιλο μαλιστα παραπανω τον ενοχλουν ακομα και οι πολλοι πεζοδρομοι.ε καλα αποθεωση!τι το καλυτερο να γεμισει το κεντρο απο πεζοδρομους και να φυγουν επιτελους απο το κεντρο τα αυτοκινητα και ολοι οι καγκουρες που περνανε πανω κατω συνεχεια χωρις λογο.το αγρινιο οσο παει και ομορφαινει και γινεται πιο ανθρωποκεντρικη πολη και σε οποιον αρεσει αλλιως να κατσει στο χωριο του...

Ανώνυμος είπε...

Μην ξεχνάμε φυσικά - και αυτό δεν είναι μόνο στην πόλη μας - τις υπερβολικές ποσότητες καπνού σε όλα αυτά τα μαγαζιά. Για 'μένα είναι ένας σοβαρός λόγος που δεν πλησιάζω όταν έχει πολύ κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Signomi kiolas ala thelei para poli doulia akoma i diaskedasi sto Agrinio. Min trelenomaste diaskedasi den einai o kafes mono. Kai apo kafe ti? epidi iparxoun ena soro simenei pos einai kai kala? Xalia einai. I istoria xekinaei prota apola apo tous idiokties tou einai vlaxoi telios. Meta ti na poume gia bar kai club? Poia einai auta? Pou boreis na pas kai na peraseis axioprepos xoris na se prixoun me mazonaki kai paliorock? DEN IPARXOUN ENALAKTIKOI xoroi se auti tin poli. Ola auta pou exei boreis na ta varetheis mesa se mia vdoamada...
Oso gia ales poleis, signomia ala einai pio kala. Exw paei se para poles ta teleutea 2 xronia kai exo dei ala pragmata. Eimaste mia poli me plithimso ala me telios nekri agora. Ales mikroteres poleis einai pio zodanes. Vgite twra exw kai kopste kinisi gia na katalavete...

Ανώνυμος είπε...

οι αγορες φιλε 11.10 εχουν πεσει σε ολες τις πολεις.εδω εχει πεσει η αγορα στην αθηνα δεν θα επεφτε στις επαρχιακες πολεις.το φαινομενο ειναι γενικο και εχει αλλου τις ριζες του.το αγρινιο σαν μια μεγαλη επαρχιακη πολη και με ελαχιστους φοιτητες για τα δεδομενα του πλυθησμου του μια χαρα ειναι.η γκρινια δεν κανει τιποτα ποτε.

kostakoutas είπε...

11:10 για πες μου μερικές από τις πόλεις που έχεις επισκεφθεί σε παρακαλώ,ποίες είναι και τι παραπάνω προσφέρουν.