Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Nέα ψηφοφορία:Ζητήματα που έχει να επιδείξει έργο ο Δήμος Αγρινίου.

Ψηφοφοριών συνέχεια στο agrinionews.Αυτή τη φορά ζητάμε τη γνώμη μας για τα ζητήματα έχει να επιδείξει πλουσιότερο έργο η παρούσα δημοτική αρχή της πόλης μας.Ως επιλογές έχουμε ενδεικτικά τα παρακάτω ζητήματα:
Οδικά έργα ( δρόμοι, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ)
Χώροι άθλησης&ψυχαγωγίας
Χώροι πρασίνου
Πάγια αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την πόλη ( Εφετείο, Πανεπιστήμιο κλπ)
Πολιτισμός& Ιστορική φυσιογνωμία της πόλης
Για κανένα από τα παραπάνω.
Στόχος της ψηφοφορίας είναι να διαμορφώσουμε μια συνισταμένη απόψεων μαζί με τους αναγνώστες του blog μας για το ποιά προτεραίοτητα έχουμε στο τι θέλουμε το Αγρίνιο να μας προσφέρει.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει ως τις 13 Ιουλίου.
Σημείωση:Συνίσταται να ανοίγετε με Mozilla Firefox την σελίδα, εφόσον σας προκύψει πρόβλημα με την καταχώρηση της ψήφου σας.Όπως και να έχει η ψήφος καταχωρείται μία φορά.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Άποψη: Από την Γενιά των 3 και 60 στην γενιά των 600

Κάποτε υπήρχε η γενιά των 3 και 60..


Λίγα τα λεφτά και λίγες οι ανάγκες..



Αμάξι ούτε κατά διάνοια.Αν είχες μετρητά σου λέει, δάνεια και τέτοια γιοκ.Λεωφορεία, οτοστόπ η βόλτα με κανά Lada κανενός φίλου,2 μπροστά και 4 πίσω.

Διακοπές δεν παίζαν μακριά, στα χωριά καταγωγής( βουνό η θάλασσα)

Να βγάλεις γκόμενα έξω;Που θα την πήγαινες;Ζαχαροπλαστείο άντε κινηματογράφο,άντε ταβερνάκι το πολύ πολύ.

Την υπόλοιπη μέρα σειρά γέμιζε με σφαιριστήριο, καφεδάκι σε καρέκλες πλαστικές.'Αντε μια φορά το μήνα άμα έπαιζε τίποτα έξτρα να τα σπαγες σε κανένα πιάτο σα τότε ξενυχτάδικα.



Τώρα υπάρχει η γενιά των 600..


Πάλι λίγα τα λεφτά αλλά πολλές οι ανάγκες..



Φαί στα σπίτια γιοκ, περιμένεις μαζί με το "μωρό" σου τον ντελιβερά.10ρικάκι με τα μπουρμπουάρ το λιγότερο άμα τη βγάλεις με πιτόγυρα.


Κινητό;3 τσακωμούς το μήνα με "το μωρό" σου χαλαρά το πιασες το 1οοευρώ( Α ναί, υπάρχουν και τα free to go).


Να βγάλεις γκόμενα έξω;Εμ και θα την αφήσεις να ψηθεί στο πεζόδρομο ;Και συ δεν θα παρεις το φίλο σου να πάς αλλού;Λευκάδα, μπανάκι, καφεδάκι, ξαπλώστα, ομπρέλα, κτλ κτλ.Διακοπές Αιγαίο δεν θα πάτε;Καράβια High speed, δωμάτια, ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη κτλ κτλ.

Τώρα το καφεδάκι δεν είναι φραπόγαλα σκέτο, αλλά φρεντο espresso, capuccino, fredocino, βάφλα παγωτό, τοστάκι, club sadwich, ότι γουστάρεις γίνεται..

Τώρα το πιάτο έγινε πανέρι με λουλούδια όχι στο Στράτο, αλλά στο Πλούταρχο, έστω μια φορά το τρίμηνο

Τώρα η καρέκλα δεν είναι πλαστική, αλλά έγινε καναπές..

Αυτές είναι οι ανάγκες .Το Budget είναι 600.

Ανάγκες για άλλους πλαστές.Εμείς όμως τις λέμε υπαρκτές, γιατί υπάρχουν, τις βλέπουμε.Δεν είναι λύση να μπαίνει το κεφάλι μεσα στη τρύπα όπως εκείνο της στρουμφοκάμηλου.

Το αμέσως παρακάτω πάει για εκείνους που τις δημιουργούν και οι ίδιοι δίνουν 600..

Θα γυρίσει ο τροχός..Έτσι έχει διδάξει η ιστορία.

Διότι "Ουκ αν λάβοιεν παρά των μη εχόντων!"


Βασιλιάς Άγριος

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Σειρά φωτορεπορτάζ:Ότι (δεν) απέμεινε από το παλίο Αγρίνιο.





Στο συγκεκριμένο σπίτι μάλλον ταιριάζει : Ότι ΔΕΝ απέμεινε από το παλιό Αγρίνιο, καθώς εδώ και κάποιες βδομάδες, "επενέβη" η μπουλτόζα του δήμου και σε αυτό το κτίσμα.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Συνελήφθη Αγρινιώτης blogger!

Όπως ενημερωθήκαμε, σήμερα το πρωί συνελήφθη από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ο εκδότης της εφημερίδας ''Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας'' και διαχειριστής του ομώνυμου blog κ.Νίκος Μουρτζιάπης . Όπως λέγεται η σύλληψη έγινε κατόπιν υποβολής μηνύσεως από πολιτικό πρόσωπο με το αιτιολογικό της συκοφαντικής δυσφημίσεως εξαιτίας δημοσιευμάτων που αναρτήθηκαν στο εν λόγω ιστολόγιο.

Εμείς ως συντακτική ομάδα του agrinionews είμαστε υποστηρικτές της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών στο διαδίκτυο, εάν και εφόσον αυτές δεν προσβάλλουν συνειδήσεις, υπολήψεις και πάνω απ'όλα την ανθρώπινη προσωπικότητα. Σε κάθε περίπτωση ρόλος των blogs είναι να παρεμβαίνουν και να σχολιάζουν τα κακώς κείμενα, δίχως να χειραγωγούνται από παράνομα και ιδιοτελή συμφέροντα, πρεσβεύοντας πάντοτε τις αρχές της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης.

Εμείς αναμένουμε τις εξελίξεις και όταν έχουμε νεότερα θα σας ενημερώσουμε...

2 πυρκαγιές σε λιγότερο από μια βδομάδα στο νομό..

Άσχημα ξεκίνησε το καλοκαίρι για την Αιτωλοακαρνανία στο μέτωπο των πυρκαγιών.Η πρώτη εκδηλώθηκε αρχές της εβδομάδας στη δασική περιοχή του χωριού Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.Δεν αναφέρθηκαν θύματα.Για τη κατάσβεση χρησιμοποιήθηκαν 2 αεροσκάφη και ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει τη περιοχή λόγω του δύσβατου εδάφους.
Η δεύτερη εκδηλώθηκε στα Σαρδίνια Αμφιλοχίας και σήμερα τέθηκε υπό έλεγχο.

Προς το παρόν οι πυρκαγιές δεν ήταν μεγάλης έκτασης και τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.'Ομως είναι οιωνοί ότι και αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τα δάση του νομού μας, κάτι που προφανώς απευχόμαστε.Ας έχουμε λοιπόν όλοι το νού μας.

Aποχή από την αγορά τροφίμων κάθε Πέμπτη

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών ( http://www.inka.gr/) ζητά από τους πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ στην αγορά τροφίμων κάθε Πέμπτη, «μέχρι να γονατίσει η ακρίβεια». Το ΙΝΚΑ ζητά από τους Έλληνες να απέχουν από την αγορά τροφίμων -εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές- κάθε Πέμπτη. Στην ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Καταναλωτών μεταξύ άλλων αναφέρει : «Τέλος στην κοροϊδία των μέτρων και των ελέγχων χωρίς να κάμπτεται η αγριότητα της ελληνικής αγοράς». Η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ έχει αποφασίσει το επόμενα διάστημα να καλεί τους καταναλωτές σε κυλιόμενο μποϊκοτάζ για ομάδες προϊόντων στα οποία εντοπίζονται μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.
Εδώ να σημειώσουμε ότι το Ινστιτούτο Καταναλωτών ( ΙΝΚΑ) είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση την προηγούμενη Παρασκευή στην πόλη μας και αφορούσε την προστασία του καταναλωτή όσο αφορά τα ψάρια.

Πρόεδρος του ΙΝΚΑ είναι ο συνδημότης μας Λεχουρίτης Γεώργιος που ζεί και διαμένει μόνιμα στο Αγρίνιο

Μάλιστα διατηρούσε επί τριετίας και άνω μόνιμη ραδιοφωνική εκπομπή για καταναλωτικά θέματα στο σταθμό ( 105,8 ΑΝΤΕΝΑ ΣΤΑΡ ), του Αγρινίου.

Να λοιπόν που το καταναλωτικό κίνημα συνδέεται άμεσα και με την πόλη μας.

Υ.Γ Γενικά προβληματιζόμαστε για το κάτα πόσο έχει αναπτυχθεί η καταναλωτική συνείδηση η αλλιώς το καταναλωτικό ένστικτο προστασίας.

Πολλοί από μας έχουμε συνηθίσει με τον παλιό τρόπο διαμαρτυρίας.Δεν μας αρέσει κάτι;Πορεία στο δρόμο, φωνές, συνθήματα κτλ κτλ.Κατά πολλούς ο τρόπος αυτός είναι παρωχημένος και αναποτελεσματικός.Ο "έξυπνος"και σύγχρονος τρόπος είναι το μπουκοτάζ, η αποχή κτλ κτλ.

Εϊναι ένα θέμα που σηκώνει όντως μεγάλη κουβέντα, που θα γίνει σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Προς το παρόν η ουσία είναι να ξυπνάμε και λίγο εναντίον του απρόσωπου ( η μάλλον πολυπρόσωπου) εχθρού που λέγεται ακρίβεια..

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Ναρκωτικά: Ένα taboo για την τοπική μας κοινωνία.

Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι πρόβλημα, το οποίο ζεί μονίμως στη σκιά της τοπικής κοινωνίας..
έτσι θέλει αυτή που το αντιμετώπιζε ως taboo δύο δεκαετίες τώρα..

έτσι θέλει αυτή που δεν το θεωρούσε ποτέ στην ουσία πρόβλημα δικό της..

έτσι θέλει αυτή που θεωρούσε ότι τα ναρκωτικά άρχιζαν και τελείωναν στην Αγία Τριάδα και στο Πάρκο, επείδη έβλεπαν πιτσιρικάδες με περίεργο μαλλί.Τόσο σχέση με το θέμα.

Δεν θυμίζει κυνήγι μαγισσών του Harlem;

Βέβαια το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με αναρτήσεις, ούτε με συζητήσεις σε στυλ εκθέσεων ιδεών της Τρίτης Λυκείου

Ούτε φυσικά με το να αναπαράγουμε το θέμα καθημερινά σε υπερβολικό βαθμό καθημερινά στη κουβέντα μας, γιατί το διαφήμίζουμε και μόδα δεν αργεί να γίνει ξανά..

Αποκλειστικά τη λύση τη δίνουν οι ΕΙΔΙΚΟΙ και τα ειδικά Κέντρα Πρόληψης, αν δεν προλάβουν όλοι οι υπόλοιποι..

Στη πόλη μας λειτουργεί Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Αιτ/νίας Δημοτική Μονάδα Πρόληψης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»

Η Πολιτεία όμως του γύρισε την πλάτη σε αυτό και τους εργαζόμενους του, όπως ακριβώς κάνει και στους χρήστες.Λεφτά τέλος λέει, με προφάσεις άκαμπτης γραφειοκρατίας.

Όλα αυτά τα χρόνια λίγες εκατοντάδες νέοι της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής πέρασαν το κατώφλι των μονάδων πρόληψης για να βρούν λύση στο ζήτημα τους.

Άλλοι επέλεξαν την ΑΘήνα για καλύτερη τύχη, με πολλαπλές καταλήξεις.

Βλέπετε αυτά δεν έχουν σημασία για την Πολιτεία.Γιατί να δώσουμε λεφτά εκεί σου λέει;Ας τα δώσουμε σε αλλού να φαίνονται καλύτερα και σε περισσότερους..

Και ο νοών νοείτο..

Πάμε ανάποδα..

Γράφει η Δήμητρα Κουνέλη
( Δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ)

Εξηγούμαι… σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων και συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Και επειδή για το νομό μας το μείζον θέμα διαχείρισης του νερού είναι η εκτροπή του Αχελώου, κι εκεί πάμε ανάποδα. Και δεν το λέω εγώ λόγω εντοπιότητας , το υποστηρίζουν μετά λόγου γνώσεως οι επιστήμονες.
Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2000 για τους υδατικούς πόρους αναφέρεται στην ανάγκη προστασίας λιμνών και ποταμών με έμφαση στη λεκάνη απορροής τους, που για τον Αχελώο το δέλτα του είναι στη Δυτική Ελλάδα. Ρητά λοιπόν αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να διαταράσσεται ο φυσικός ρους ενός ποταμού! Και ακριβώς το αντίθετο προσπαθούν κάποιοι να κάνουν στον Αχελώο, να πάρουν τα νερά του και να τα «μεταφέρουν» στην Ανατολική Ελλάδα , ο όρος «μεταφορά» είναι το τελευταίο τέχνασμα, δε μιλάμε δηλαδή πια για εκτροπή, αλλά για μεταφορά υδάτων! Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς..
Άλλο ελληνικό παράδοξο: με το φάντασμα της λειψυδρίας να πλανάται παγκοσμίως, εμείς «μεταφέρουμε» τα νερά του Αχελώου να ποτίσουν τις διψασμένες καλλιέργειες βαμβακιού του Θεσσαλικού κάμπου! Αντί να βρούμε καλλιέργειες που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού για να αναπτυχθούν, αποφασίζουμε να κάνουμε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, μόνο και μόνο γιατί οι επιδοτήσεις βαμβακιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι παχυλές!
Ίσως λοιπόν με αυτό το σκεπτικό είναι θετικό το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωδικαστήριο. Μήπως μπορέσει τελικά να εφαρμοστεί επιτέλους στην Ελλάδα εν έτει 2008 η Οδηγία του 2000!

Και επειδή αποδεδειγμένα ο γιαλός δεν είναι στραβός, μάλλον εμείς στραβά αρμενίζουμε!

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Οι παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας που είναι κατάλληλες για κολύμβηση.


Ο κατάλογος με τις παραλίες του Νομού μας που είναι κατάλληλες για κολύμβηση σύμφωνα με την νομαρχία:
ΔΗΜΟΣ
ΑΚΤΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
1 .Αμφιλοχίας
Πλαζ Μπούκα Πλαζ ΕΟΤ (ανατολική) Νέα πλαζ Αμφιλοχίας (δυτική) Πλαζ Σπάρτο
2.Ανακτορίου
Πλαζ ΒόνιτσαςΠλαζ Παναγιά
3.Παλαίρου
Πλαζ Πογωνιά (κεντρική) Πλαζ Πογωνιά (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις) Πλαζ Παλαίρου
4.Αλυζίας
Πλαζ Μύτικα (δυτική) Πλαζ Μύτικα (κεντρική) Πλαζ Αγριλιά
5. Αστακού
Πλαζ Βελά Πλαζ Χοβολιό Πλαζ Αστακού(ξενοδοχείο Stratos μπροστά)
6. Οινιαδών
Πλαζ Λούρος
7. Αιτωλικού
Πλαζ Ρεμπάκια Πλαζ Αστροβίτσα Πλαζ Άγαλμα Πλαζ Σταμνά
8. Μεσολογγίου
Πλαζ Θεοξένια Πλαζ Αγ. Τριάδα Πλαζ Τουρλίδα
9. Χάλκειας
Πλαζ Κρυονέρι Πλαζ Κάτω Βασιλικής
10. Αντιρρίου
Πλαζ Ρίζας Πλαζ Αντιρρίου Πλαζ Πλατανίτης
11. Ναυπάκτου
Πλαζ Παλαιοπαναγιά Πλαζ Ψανή Πλαζ Βαρειά

To Μπαλάκι στην Ευρώπη για την Εκτροπή.

Μια πολύ σοβαρή εξέλιξη έχουμε στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου.Το Συμβούλιο της Επικρατίας (ΣτΕ) αποφάσισε να στείλει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ )ερωτήματα για το αν συγκρούεται ή όχι η ελληνική νομοθεσία που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη συνέχιση του έργου με κοινοτικές οδηγίες που αφορούν την εκμετάλλευση και την προστασία των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων, την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές από διεθνείς συμβάσεις (NATURA).
Με άλλα λόγια , αν το Δικαστήριο Ευρωπαικών Κοινοτήτων, κρίνει ότι ουσιαστικά ότι η εκτροπή του Αχελώου μπορεί να προχωρήσει χωρίς τις κοινοτικές οδηγίες και τους νόμους της Ευρωπαικής Ένωσης.

Αν αυτό ισχύσει τότε το φράγμα που θα υψωθεί τελικά θα είναι το νομικό ΌΧΙ στη συνέχιση της εκτροπής.

Θα διακινδυνεύσουμε να διατυπώσουμε την εξής άποψη στο σημείο αυτό.Αν η απάντηση του ΔΕΚ είναι καταπέλτης για την εκτροπή, αμέσως μπαίνει βούτηρο στο προεκλογικό ψωμί τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αντιπολίτευσης, καθώς από τη μιά θα "πουλάνε" ως επιχείρημα στην Αιτ/νία ότι δεν έγινε η εκτροπή, ενώ από την άλλη στους Θεσσαλούς θα λένε ότι "κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά μας το "εκοψε" η Ευρωπαική Ένωση".

Υ.Γ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα απογευματινών εφημερίδων κατά της εκτροπής του Αχελώου έχουν ταχθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ινάχου και Οινιάδων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγροτών και οικολογικές οργανώσεις.

Ερώτηση: Στα παραπάνω δημοσιεύματα δεν είδαμε Δήμους όπως π.χ. ο Δήμος Αμφιλοχίας και οι Δήμοι της Ευρυτανίας.Για ποιό λόγο;

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Συναυλία Φιλαρμονικής στην Πλατεία Δημοκρατίας

Η εκδήλωση με το φωτογραφικό "μάτι" του φίλου sgs. (click2+)

Οι δύο όψεις της μάθησης..







Οι δύο όψεις του σχολείου..
Κάποιοι φοιτούν στα σχολεία που μόλις είδαμε παραπάνω.
Αυτά δημοσίευσε η Νομαρχία στην ιστοσελίδα της μαζί με την επιστολή του Νομάρχη στον υπουργό Παιδείας για τα κτιριακά χάλια ορισμένων σχολείων στο νομό μας.
Σημείωση: Πρέπει και αυτές οι φωτογραφίες-ντροπή να πάνε στον υπουργό.Και πολύ καλά έκανε το γραφείο τύπου της Νομαρχίας που τις ανέβασε για να μαθαίνει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται.
Αντίθετα κάποιοι άλλοι φερονται, σύμφωνα με ανάρτηση του troktiko.blogspot.com,το οποίο αναδημοσιέυει αντίστοιχη του blog prezatv να έχουν μάθει στο Αγρίνιο τα αποτελέσματα των Πανελληνίων από την Κυριακή.
Δείτε τα:

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Από σήμερα τέλος το κυκλοφοριακό κομφούζιο στη περιοχή των ΚΤΕΛ.

Από σήμερα δίνεται στην κυκλοφορία η οδός Τσιτσιμελή.Είναι ο δρόμος που περνά κάτω από το 30 Λύκειο.Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;Ότι αν πάτε να πάρετε κάποιον από το ΚΤΕΛ, τότε παίρνετε μια ευθεία, την Τσιτσιμελή και βγαίνετε στο κέντρο σχεδόν της πόλης.Ούτε διασταυρώσεις, ούτε τιποτα.
Επίσης σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Αγρινίου, τα Αστικά ΚΤΕΛ δεν θα διέρχονται μέσα από την πόλη.

Μένει να δούμε αν οι κίτρινες γραμμές σε ορισμένες γωνίες θα εξακολουθούν να ισχυουν στο βαθμό που είναι.Καθώς αυτέ ς είχαν τοποθετηθεί κυρίως για τα αστικά, μιας και ήταν τα μεγαλύτερα οχήματα που κυκλοφορούσαν μές τη πόλη.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

"Μετά την ολοκλήρωση του έργου για τη διάνοιξη και την πλήρη κατασκευή της, δίνεται πλέον σε κυκλοφορία, η οδός Τσιτσιμελή, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου και τίθενται σε εφαρμογή οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Μονοδρομείται η οδός Γριμπόβου με κατεύθυνση από την οδό Καλλέργη προς το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Επίσης, μονοδρομείται η οδός Τσιτσιμελή με κατεύθυνση από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ στην οδό Καλλέργη και μεταφέρεται η αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ από την οδό Καλλέργη στην οδό Τσιτσιμελή. Το μέτρο αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης αφού δεν θα διέρχονται τα δρομολόγια μέσα από αυτό."

Επαγγέλματα στην πόλη μας:Ποια έχουν περισσότερη ζήτηση;


Επαγγελματική αποκατάσταση: Ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί αρκετά την κοινωνία μας και προβληματίζει πολλούς.Εμείς κάναμε μια άτυπη έρευνα και σας παρουσιάζουμε μερικά επαγγέλματα:Ποιά από αυτά έχουν περισσότερη ζήτηση στη πόλη μας και ποιά λιγότερη.


Δεν αργείς να πιάσεις δουλειά

-Σερβιτόρος.Η πόλη του καφέ, των ουζερί και των ταβερνών πάντα τους έχει ανάγκη.

-Οδηγός: Ειδικά deliverάδες.Κατά δεύτερο λόγο αφορά κατόχους επαγγελματικού διπλώματος.

-Πωλητές: Σε μαγαζιά κυρίως, παίζουν κάποιες φορές και σε επιχειρήσεις, ενώ δημοφιλή είναι τα καταστήματα ενδυμάτων για κοπέλες.

-Ορισμένα Τεχνικά επαγγέλματα: Ψυκτικός, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός,Αρτεργάτης(!)Δημοφιλείς τελευταία στις αγγελίες τοπικών εφημερίδων:

-Κυρίες για φύλαξη ηλικιωμένων ή εργασία ως οικιακοί βοηθοί.

-Μάγειρες-Σεφ:Από τους πιο περιζήτητους.


Όποιος πρόλαβε πρόλαβε:

Ιατρικός Επισκέπτης: Βγαίνουν ακόμα θέσεις που και πού.Βέβαια το μπαμ είχε γίνει προ πενταετίας τουλάχιστον

Καθηγητής Πληροφορικής - Αγγλικών.Στον ιδιωτικό τομέα, τα αυξημένα προσόντα εξασφαλίζουν ακόμα αρκετές ώρες.Βέβαια καμία σχέση με την πληθώρα θέσεων εργασίας των προηγούμενων ετών.

Λογιστές:'Ηδη υπάρχουν πολλοί..


Αυξημένα προσόντα; Λίγο "βύσμα";Η και τα δύο;

-Δουλειές γραφείου.Υπερπληθώρα ζήτησης, παίζει το ρόλο της σε ορισμένες περιπτώσεις και κάποια σύσταση στην αρχή για να σε εμπιστευτεί ο (η) αφεντικός, αλλά από κει και πέρα τα προσόντα και η απόδοση στη δουλειά παίζουν το ρόλο τους.Σύνηθως γραμματειακή υποστήριξη.


Υποσχόμενα για το μέλλον

-Ναυτιλιακά!Κρατήστε το αυτό.Το Πλατυγιάλι λειτουργεί στο full και θα λειτουργεί στο εξής.Υποδομές θα γίνουν, έστω και αν αργήσουν, άλλα οι ναυτιλιακές εταιρίες είναι θέμα χρόνου να ξεφυτρώσουν."Τρανταχτό" προσόν οι ξένες γλώσσες, Αγγλικά-Γερμανικά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις τα Ιταλικά(!)Τώρα πόσες και πού ο χρόνος θα δείξει..

-Πολιτικός Μηχανικός: Άμεση σχέση έχει με την ανάπτυξη της περιοχής.Μπορεί να μη χτίζονται πολυκατοικίες όσο παλαιότερα, όμως εν όψει Ιονίας Οδού και παραδρόμων, οι κατασκευαστικές εταιρίες καραδοκούν..

Καλύτερα η Αθήνα

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, απόφοιτοι οικονομικών, παραιατρικά επαγγέλματα και νοσηλευτές.Οι τελευταίοι χρειάζονται επειγόντως και εδώ σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αλλά..Για τους δεύτερους υπάρχουν βέβαια περίοδοι που τράπεζες στη πόλη μας ζητάνε κόσμο

Δύσκολα τα πράγματα

-Πτυχιούχοι "θεωρητικών" σχολών( εξαιρούνται οι δάσκαλοι για την ώρα).


Συμπέρασμα:Δύσκολες μέρες για τα περισσότερα επαγγέλματα.Ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και αν υπάρχει δουλειά, συνήθως προβλέπεται χαμηλή αμοιβή και ελάχιστες δυνατότητες εξέλιξης.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Φωτορεπορτάζ:Ότι απέμεινε από το παλιό Αγρίνιο




Τα παραπάνω σπίτια είναι εξίσου από την περιοχή της Αγίας Τριάδας
Σημείωση:Πίσω από το σπίτι της φωτογραφίας 2 και 3 βρίσκεται ένα παλιό πηγάδι.Δυστυχώς η περίφραξή του έκανε δύσκολη τη πρόσβαση και δεν μας επέτρεψε να έχουμε εικόνα από αυτό.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Tελικά οι μαθητές τρώνε κουτόχορτο;

Η βραδιά που πέρασε ήταν βραδιά εξόδου για όλο τον μαθητόκοσμο.
Οι εξετάσεις τέλος, οι κλασσικές αφίσες με πάρτυ Λυκείων έκαναν παντού την εμφάνισή τους.
Ο μαθητόκοσμος κατέκλησε νυχτερινά μαγαζιά δικαιολογημένα βέβαια.Χαλαρή βραδιά άλλωστε, τέλος οι εξετάσεις, πανελλήνιες και προαγωγικές.
Η νύχτα επεφύλλασε "έκπληξη" γνωστής περιφερόμενης τηλεοπτικής σαβούρας, η οποία χορεύοντας κοιτάζοντας το ρολόι πότε τελειώνει ο χρόνος της, καπάκι απηύθυνε μήνυμα στην μαθητική νεολαία λες και ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχόμενη μεταξύ άλλων καλή πρόοδο (άκουσον άκουσον), μην παραλείποντας στη συνέχεια του "διαγγέλματος" να αναλωθεί σε τηλεσαχλαμάρες παραθύρων.
Η απάντηση βέβαια ήταν να σηκωθεί γιούχα από παντού, αναμεμειγμένη με χειροκρότημα σαφώς στο πολύ χαβαλεντζίδικο.Και η διασκέδαση συνεχίστηκε στο full με το μαγαζί γεμάτο, ως μηδέν εγένετο.
Κάπου τελικά οι πιτσιρικάδες δεν τρώνε τηλε-κουτόχορτο.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Η Αιτωλοακαρνανία μπαίνει στο διασυνοριακό πρόγραμμα ανάπτυξης Ελλάδας-Ιταλίας!!


Άμεσα πάρε-δώσε οικονομικά και όχι μόνο αποκτά η Αιτωλοακαρνανία με την Ιταλία, καθώς σήμερα δημοσιεύτηκε στην διαδυκτιακή πύλη της Ευρωπαικής Ένωσης η απόφαση της Ευρωπαικής επιτροπής για το επιχειρησιακό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.Το πρόγραμμα θα στηρίξει Ελληνικές και Ιταλικές Περιφέρειες που βρίσκονται κατά μήκος των Ελληνοιταλικών συνόρων., οι οποίες είναι οι εξής:
Ελλάδα : οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας (περιφέρεια δυτικής Ελλάδας)· οι νομοί Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (περιφέρεια Ιονίων νήσων)· οι νομοί Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας (περιφέρεια Ηπείρου).
Ιταλία : οι επαρχίες Bari, Brindisi και Lecce.
Με απλά λόγια το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, δηλαδή ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση επικοινωνίας λιμεναρχείων, αεροδρόμιων όλων αυτών των περιοχών, προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς -περιβάλλον.Αναλυτικά σε αυτό το Link:http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/08/420&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en
Συμπέρασμα:Ένα τέτοιο πρόγραμμα προφανώς και θα ενθαρρύνει ιταλικές επιχειρήσεις να ανοίξουν στο νομό.Προφανώς η Δυτική Ελλάδα( πόσο μάλλον η Αιτωλοακαρνανία) είναι μια νεκρή σχετικά οικονομική ζώνη για τα δεδομένα της Ε.Ε.(π.χ. χαμηλά εγχώρια παραγωγή), οπότε ποντάρουν στο ανεβεί κάπως η περιοχή με το να εκμεταλευτούν την γεωγραφική της θέση και τους τουριστικούς, πολιτιστικούς και θαλάσσιους πόρους της.
Εικάζουμε ότι άμεση εμπλοκή θα έχει ο τουρισμός με όλα αυτά, καθώς οι στόχοι αυτοί εκεί μας παραπέμουν.Έτσι λοιπόν η Ιταλική οικονομία αποκτά κίνητρα να πατήσει πόδι για τα καλά και στο νομό μας, ενώ από την άλλη θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις προς και από Ιταλία.Ως προς το θέμα της ασφάλειας, μάλλον θα βλέπουμε π.χ. Λιμεναρχείο Πάτρας-Αστακού-Ναυπάκτου -Bari να είναι σε On line ..επικοινωνία για ζητήματα όπως λαθρομετανάστευση.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε μια εποχή που φτιάχνονται δρόμοι στην Δυτική Ελλάδα ( Ιόνια Οδος), που δουλεύει full το Πλατυγιάλι, που η Ιταλική Edison με την περιβόητη υπόθεση του Λιθάνθρακα , επιχειρεί να πατήσει πόδι στον Αστακόκ.α
Οι Ιταλοί λοιπόν ξανάρχονται..

Ο τρόπος εφαρμογής "του Πίνδος"& η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας

Σας είπαμε χθές ότι το πρόγραμμα Πίνδος μάλλον προορίζεται στην κατασκευή δρόμων στα χωριά και ότι περιμέναμε σήμερα το δελτίο τύπο της Νομαρχίας.Πράγματι, το δελτίο τύπου βγήκε και φιλοξενούσε δηλώσεις του ίδιου νομάρχη Θ.Σώκου σχετικά με το θέμα, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα σε ποιές κατευθύνσεις θα κινηθεί το πρόγραμμα Πίνδος.Θα σταθούμε στα εξής σημεία:
-Έθεσε ως στόχο ότι τα λεφτά του Πίνδος θα δοθούν για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στα ορεινά χωριά.Ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού προυποθέτει ως προτεραίτοτητα βελτίωση ορεινού δικτύου εντός των ορεινών δήμων κυρίως και σε δεύτερη φάση δημιουργία υποδομών ( δημοτικοί ξενώνες κ.α.).Βέβαια επειδή ακριβώς το κονδύλι είναι μικρό, μάλλον το πρώτο θα έχει προτεραιότητα.

-Παραδέχτηκε τα λεφτά ότι είναι λίγα.Τίμιο από μέρος του, γιατί θα μπορούσε ως πολιτικός να παραμυθιάζει το κόσμο ότι π.χ "εξασφαλισαμε 3.000.000 ευρώ κτλ κτλ."Δεσμεύτηκε η νομαρχία να κυνηγήσει ακόμα περισσότερα χρήματα αλλά και να εντάξει κι άλλες περιοχές της Αιτ/νίας στο Πίνδος.

-Ουσιαστικά εκθείασε το ρόλο της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο να βγούν λεφτά για το Πίνδος.Έτσι πάμε μπροστά,όσο εγκλωβιζόμαστε σε κομματικές σκοπιμότητες, πάντα τελευταίοι θα ερχόμαστε.

-Σε κάποιο σημείο λέει ότι η Αιτ/νία μπήκε επιτέλους σε πρόγραμμα ορεινών όγκων.Να θυμίσουμε ότι από το 2000 βγαίνουν χρήματα στα πλαίσια το Leader και το Leader + , τα οποία δίνονται για προβληματικές περιοχές, ο χάρτης δράσης της Αιτωλοακαρνανίας στο Leader δεν διαφέρει και πολύ από εκείνον του Πίνδος ενώ τα προγράμματα Leader έχουν μεταξύ άλλων ως στόχο να δώσουν κίνητρα σε ιδιώτες να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους.

Το τί έγινε με όλα αυτά είναι ένα άλλο δύσκολο ζήτημα και θα ασχοληθούμε ειδικά με αυτό.

Περιμένουμε λοιπόν να δούμε στη πράξη την εφαρμογή του Πίνδος και πως "θα πέσουν" αυτά τα χρήματα.Η νομαρχία οφείλει, όπως κυνήγησε το Πίνδος, το ίδιο να κυνηγήσει και το πως θα εφαρμοστεί, για να υπάρχουν θεμιτά αποτελέσματα.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

To Eφετείο ΘΑ γίνει στο Αγρίνιο!

Σε εφημερίδες Πανελλήνιας κυκλοφορίας είδαμε ως είδηση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έβαλε στην αναμονή στην ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο, καθώς ζήτησε από το Yπουργείο Δικαιοσύνης να προσδιορίσει το ποσό, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προυπολογισμός από τα έξοδα για την δημιουργία υποδομών και την στελέχωση του Εφετείου.Την είδηση αυτή είδαμε και στο blog Μεσολόγγι News.
Το θέμα είναι ΤΥΠΙΚΟ και όχι ουσιαστικό:
-Γιατί με απλά λόγια το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ένα όργανο που ελέγχει μεταξύ άλλων λεπτομέρειες των προεδρικών διαταγμάτων και ουκ ολίγες φορές έχει επιστρέψει διατάγματα για διορθώσεις.
Αν ήθελε να παγώσει τη δημιουργία Εφετείου ως Εφετείου πολύ απλά θα το έκανε ρητά όπως με την περίπτωση της Εκτροπής του Αχελώου, όπου ακύρωσε τα έργα ως διαδικασία.Εδώ απλά ζητά να διευθετηθούν οι οικονομικές λεπτομέρειες.
Να το πούμε απλά;Είναι σαν να πας να καταθέσεις μια διπλωματική εργασία και τη πας στο καθηγητή και εκείνος σου λέει θα σε περάσω, αλλά για να είμαι καλυμμένος πάρτην πισω και κάνε διορθώσεις για να την υπογράψω!
-Ακούστηκε και η εκδοχή της σκοπιμότητας , που πάντα συζητιέται ως ενδεχόμενο.Σε σχόλια αναγνωστών μας υπήρχε η ανησυχία μήπως η αναβολή αυτή γίνεται επίτηδες προκειμένου να χρονοτριβήσει το θέμα και να αναβάλλεται συνεχώς.Η ανησυχία αυτή ενισχύονταν από το γεγονός ότι για την υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ο Γ όροφος του δικαστικού μεγάρου, όπως ανέφερε φίλος χθές στα σχόλιά του.'Αρα που είναι το οικονομικό πρόβλημα;
Εμείς, σε αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε , σας ενημερώνουμε ότι στη πόλη μας εξακολουθεί στο ακέραιο να υπάρχει μια σιγουριά για την ίδρυση του Εφετείου και την χθεσινή κίνηση του ΣτΕ την τη θεωρούν διαδικαστική.
Από την άλλη η ίδια Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι οποίες στην περίπτωση του Αγρινίου "αφήνεται να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κόστος που θα καλυφθεί από την απόδοση (!) ενώ θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τον κόσμο στην περιφέρεια αυτή. (!) "όπως γράφει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία!Άρα ακόμα και ο δικαστικός κόσμος θεωρεί ότι ο θεσμός του Εφετείου πρακτικά μπορεί να λειτουργήσει άμεσα στην πόλη μας παρά τις όποιες αντιδράσεις εντός του.Δεν είναι δηλαδή μόνο βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και βεβαίως και άλλων από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Αν πέρα από αυτά, θέλουμε ξανά να αναζητήσουμε ενδεχόμενο σκοπιμότητας, τότε σε αυτή τη περίπτωση πιθανόν το να πηγαίνει ένα θέμα πίσω χρονικά, ως τακτική επιδιώκει στο να "ξεφουσκώσει" τυχόν αντιδράσεις και να κατευναστούν τα πνεύματα εκατέροθεν.
Σε κάθε περίπτωση ας μην κυνηγάμε "μάγισσες", είναι καλό πράγμα οι χαμηλοί τόνοι και όλα θα γίνουν όταν και όπως πρέπει.

Στο οδικό τους δίκτυο θα πάνε τα λεφτά για τα ορεινά μας χωριά;

Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε κάνει λόγο για τα 3.000.000 ευρώ του προγράμματος "Πίνδος"που βγήκανε για τα ορεινά χωριά του Παναιτωλικού όρους και της Ναυπακτίας.
Είχαμε αναφέρει πια πληρούν τις προυποθέσεις κτλ κτλ.
Φημολογείται λοιπόν ότι τα λεφτά αυτά προορίζονται μάλλον κατά κύριο λόγο στη κατασκευή & τη βελτίωση του ορεινού δικτύου των ορεινών περιόχών.Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα Πίνδος εφαρμόστηκε σε άλλα μέρη της Ελλάδος για κατασκευή ξενώνων, αναπαλαίωση κτηρίων, καμπαναριών, για την παραγωγή προιόντων όπως ντόπια γλυκά και άλλα.
Προφανώς το να πάνε τα λεφτά αυτά αποκλειστικά σε δρόμους, μάλλον είναι σολομώντεια λύση, καθώς οι δρόμοι εξυπηρετούν όλους και ουδείς μένει παραπονούμενος.
ΆΛλωστε όπως σας είπαμε είναι λίγα τα λεφτά αυτά για 90 περίπου χωριά και οικισμούς που προβλέπει το πρόγραμμα.
Αναμένουμε και το δελτίο τύπου της Νομαρχίας να δούμε από επίσημη πηγή τι όντως ισχύει στην πράξη

Διημερίδα για την πιστοποίηση-ποιότητα & ασφάλεια τροφίμων


Το Διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ( Τμήμα Διαχείρησης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων και Τμήμα Ιατρικής )διοργανώνει ημερίδα με τίτλο πιστοποίηση-ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων.Η ημερίδα θα γίνει στις 19-20 Ιουνίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.Εισηγήσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων για τους στόχους και τη βιωσιμότητα Επιχειρήσεων Τροφίμων, για τις ανεπιθύμητες ουσίες στα αγροτικά προιόντα και τα τρόφιμα, για τα Νεοφανή Τρόφιμα και Κλωνοπροιόντα, για τη Πιστοποίηση των Βιολογικών Προιόντων.Επίσης θα γίνει παρουσίαση έρευνας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πεδίο της συσκευασίας τροφίμων.Αυτά την Πέμπτη 19 Ιουνίου, πρώτη μέρα της διημερίδας.
ΤηΤην Παρασκευή 20 Ιουνίου θα γίνουν εισηγήσεις για τα συστήματα ολοκληρωμένης Διαχείρησης, για τη πιστοποήση και Λειτουργικά Τρόφιμα, ενώ θα γίνει παρουσίαση της πορείας Υλοποίησης του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πιστοποίηση Αγροτικών Προιόντων Ποιότητας.
Όσο για τους εισηγητές στην πόλη μας θα έρθουν σπουδαίοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα προαναφερθέντα αντικέιμενα, όπως ο κ. Τριαντάφυλλος Αλμάνης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Ιωαννίνων, ο Κ Αλαχιώτης, καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών,(σ.σ. τι μας θυμίζει, τι μας θυμίζει αυτό το όνομα...;;;)Παναγιώτης Ευθυμιάδης, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος, ο Κ Μιχάλης Κοντομηνάς, Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. ο κ Άγγελος Ευαγγέλου, καθηγητής Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλοι.
Το σχόλιο μας: Υπάρχει πιο επίκαιρο θέμα από την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων και πως να κρίνουμε σε ποιά τρόφιμα μπορούμε να τη συναντήσουμε; Να λοιπόν που τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που βρίσκονται στη πόλη μας συνδέουν τα αντικείμενα ερευνών τους με επιτακτικές ανάγκες της εποχής.Αυτό ας αποτελέσει παράδειγμα για τη συνέχεια..

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος Αγ.Χριστοφόρου για τη πρόληψη πυρκαγιών!

Από τη νομαρχία ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας εκ περιτροπής, κατά τις μέρες κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, από της 21:00 μ.μ. μέχρι τις 06:00 π.μ. σε ορισμένες δασικές περιοχές μεταξύ άλλων στο Δασύλλιο Αγίου Χριστοφόρου.
Το μέτρο θα ισχύσει ως 31 Οκτωβρίου.
Παράλληλα θα ενισχυθούν οι περιπολίες της αστυνομίας ενώ θα τοποθετηθούν και ειδικές πινακίδες.
Πάντως μόνιμα βλέπουμε ένα πυροσβεστικό όχημα να σταθμεύει στη περιοχή και πυροσβέστες να κάνουν εκεί την βάρδιά τους.
Καλύτερα να μην αναλύσουμε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που -ω μη γένοιτο-το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου γινόταν θύμα εμπρηστών..

Από την ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε χθές το βράδυ, ομιλία στα πλάισια της επίσκεψης του στη πόλη μας στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Ως προς την ομιλία του: Στάθηκε στο ότι η Αιτωλοακαρνανία ήταν παραμελημένη,( σαν να γυρίζεις στη δεκαετία του 60 από θέμα ανάπτυξης και τοπικού οδικού δικτύου) ιδιαίτερα καυστικός με το ζήτημα του νοσοκομείου και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα για το νομό μας και γενικότερα στην ανεργία των νέων ανθρώπων.Ακόμη δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό κόμμα που πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος στη Θεσσαλία, όπως είπε.Τέλος κατά μιά έννοια απέδωσε ουσιαστικά τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα μέρη μας, στο γεγονός ότι σε περιοχές σχετικά πιο φτωχές, οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε υποσχέσεις.


Όσον αφορά τη συγκέντρωση.Υποτονική σε παλμό, λίγος κόσμος που να εκδηλώνεται ανοικτά με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με σημαίες, είτε απλά χειροκροτώντας, όμως έβλεπες αρκετούς που παρακολουθούσαν την ομιλία, είτε από απλή περιέργεια είτε για άλλους λόγους.Αυτό είναι ίσως το θετικό στοιχείο που αποκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ από μια περιοχή με δύσκολη αποστολή, όπου έχει τα χαμηλότερα ποσοστά στις προηγούμενες εκλογές.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αυτό δεν συμβαίνει σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στο Αγρίνιο.Μπορεί να βλέπει κανείς περισσότερη οργάνωση και περισσότερο οργανωμένο κόσμο, όμως πάνω κάτω βλέπει κανείς στάνταρ πρόσωπα!
Ουδείς γνωρίζει την τελική εκλογική συμπεριφορά εκείνων που περνάνε από τις συγκεντρώσεις απλά για να ακούσουν και να δούν!
Ίδωμεν..

Νέος δρόμος στο Αγρίνιο.

Από δρόμους καλά πάμε.Η οδός Γρίβα ενώθηκε με την Αλεξοπούλου.Μιλάμε για το τέρμα της Γρίβα, όπου βρίσκονται τα στούντιο του Αχελώος ΤV και για την Αλεξοπούλου, όπου παλιά βρισκόταν η αστυνομική διεύθυνση Ακαρνανίας.Έτσι π.χ. αν τα απογεύματα ημερών με ανοικτά τα μαγαζία είναι full η Παναγοπούλου, η κολλήσει από κανένα αστικό, πηγαίνοντας για συντριβάνι, η Γρίβα είναι πλέον διέξοδος, ώστε να βγείτε Χαριλάου Τρικούπη, αποφεύγοντας το κέντρο.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Σειρά το Πανεπιστήμιο..;

Η υπόθεση του Εφετείου φέρεται να έχει πάρει το δρόμο της.Ακόμα και οι απογευματινές εφημερίδες παρουσιάζουν την υπόθεση του Εφετείου ως την πιο εύκολη για τη κυβέρνηση σε σχέση με άλλα Εφετεία( αυτά που λέγαμε την Παρασκευή).
Η φόρμα Δυτική Στερεά με έδρα το Αγρίνιο μάλλον αρέσει ως λύση και προωθείται και για το ζήτημα του Πανεπιστημίου.Έτσι τουλάχιστον αφήνουν να διαρρέουν κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας.Από την άλλη άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το θέμα θα κλείσει μες στη χρονιά.

Σαν κερασάκι στη τούρτα έρχονται και οι δηλώσεις της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Ευρώπης κ. Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της στο Αγρίνιο, η οποία υπογράμμισε ότι γνωρίζει καλά το πρόβλημα με το Πανεπιστήμιο τονίζοντας ότι αυτή η πόλη είναι η καρδιά της Αιτ/νίας και πρέπει το Πανεπιστήμιό της να είναι αυτόνομο.

Εϊναι όλα αυτά τυχαία;Να θυμηθούμε και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ Καραμανλή, ο οποίος μιλούσε προεκλογικά για Πανεπιστήμιο Δυτικής Στερεάς/Αιτωλοακαρνανίας.

Να θυμηθούμε τα 178 στρέμματα του παλαιού αεροδρομίου που παραχωρήθηκαν για τη δημιουργία υποδομών για το μελλοντικό αυτόνομο Πανεπιστήμιο.;

Αναμένουμε λοιπόν εξελίξεις.Όλα είναι πιθανά, ακόμα και να δούμε πρυτανείο στο Αγρίνιο.Πολλά ονόματα είχαν πέσει στο τραπέζι.Φημολογούνταν έντονα όνομα νυν πρύτανη,όνομα αρκετά γνωστό στον Ακαδημαϊκό χώρο.

Όσο νά ναι όμως, ένα πρυτανείο δεν αρκεί, αν και είναι ένα αποφασιστικό βήμα.Ή ουσία είναι αν θα δούμε Σχολή καινούργια στο Μηχανογραφικό των πανελληνίων και ΤΙ Σχολή θα είναι αυτή!

Όπως και να έχει όμως, Εφετείο και Πανεπιστήμιο δεν θα δοθούν από την κυβέρνηση στο τόπο μας χωρίς ανταλλάγματα.Ποια θα είναι αυτά;Εν καιρώ από αυτό εδώ το Blog..

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Άτλας προσωπικοτήτων Αιτωλοακαρνανίας


Τη συνδρομή των Αιτωλοακαρνάνων για τον καλύτερο και πιο πλήρη σχεδιασμό του Άτλαντα των προσωπικοτήτων του νομού ζητά ο Σύλλογος Αιτ/νών Περιστερίου “Κοσμάς ο Αιτωλός” καλώντας όσους έχουν στοιχεία για πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του συλλόγου στο τηλ 2105779952 ή με το emai: info@kosmasaitolos.gr ή kosmasaitolos@hol.gr.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος από το Σύλλογο γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος “Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων” και κινείται στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος “Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση” εγκεκριμένο από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
Ο ψηφιακός Άτλας των προσωπικοτήτων θα διανεμηθεί δωρεάν σε τοπικούς φορείς (σχολεία, συλλόγους, βιβλιοθήκες, μητροπόλεις, νομαρχία, δήμους, ΜΜΕ κλπ) συμβάλλοντας έτσι στη διάσωση της τοπικής ιστορίας. Όπως αναφέρει στην έκλυση που απευθύνει ο σύλλογος ζητούνται στοιχεία ή φωτογραφικό υλικό που τυχόν υπάρχει στη διάθεση του καθενός, καθώς και πληροφορίες για την μέχρι τώρα βιβλιογραφία απ’ όπου θα μπορέσουν να αντληθούν διάφορες σχετικές πληροφορίες. Επίσης ζητούνται δημιουργικές ιδέες και απόψεις οι οποίες θα βελτιώσουν το εν λόγω έργο, συνεισφέροντας στη μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας

"Αυτοδυναμία" στην Αιτωλοακαρνανία!

Εν όψει Καποδίστρια και οι αναγνώστες του agrinionews έδωσαν αυτοδυναμία στην Αιτωλοακαρνανία.103 σε σύνολο 133 από τους αναγνώστες μας που συμμετείχαν στην ψηφοφορία θα προτιμούσαν το ενδεχόμενο η νέα Περιφέρεια να περιλαμβάνει την Αιτωλοακαρνία και ενδεχομένως όμορους νομούς ( Ευρυτανία, Φωκίδα, Λευκάδα).
Αν μη τι άλλο το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η συντριπτική τάση πιστεύει ότι μια περιφέρεια με βάση το νομό μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα προς οφελός του, καλύτερα από την τωρινή υπάρχουσα δομή της, που έχει ως έδρα την Πάτρα και περιλαμβάνει τους νομούς Αχαίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.Ακόμα περισσότερο η Ήπειρος είναι ένα ξένο κομμάτι διοικητικά.

Να λοιπόν που η Αιτωλοακαρνάνικη συνείδηση είναι στα ύψη και ευρείας αποδοχής σε επίπεδο διοικητικό ως προς άλλες λύσεις.Και βέβαια πιο προσιτούς σε εμάς θεωρούμε όπως είναι λογικό νομούς όπως Ευρυτανία, Φωκιδα, Λευκάδα για λόγους ευνόητους.

Η συνέχεια λοιπόν θα δείξει..

Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

Θέμα: Θρησκευτικός τουρισμός & Αιτωλοκαρνανία

Πρίν λίγο καιρό είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Θέρμο για τα βυζαντινό πολιτισμό και τα βυζαντινά μνημεία από το πνευματικό κέντρο του Δήμου. Ρεπορτάζ για την εκδήλωση αυτή υπάρχει στο blog Κοινό των Αιτωλών.Την εκδήλωση αυτή συντόνιζε ο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας.

Ένα ζήτημα που είχε τεθεί στην εκδήλωση αυτή είναι η σύνδεση των βυζαντινών μνημείων του Θέρμου με το προσκυνηματικό τουρισμό.

Με αφορμή αυτό τίθεται ένα ζήτημα:
Σύμφωνα με το βιβλίο βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία του ιδίου, στο νομό μας υπάρχουν 91 καταγεγραμμένοι ναοί-μνημεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.Όλα τα μνημεία αυτά έχουν αξιοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση;Γιατί όπως και να το κάνουμε, ο θρησκευτικός ( η προσκυνηματικός) τουρισμός είναι ένας τρόπος να γίνεται ο τόπος μας γνωστός, άσχετα με τα πιστεύω και τις αντιλήψεις που έχει ο καθένας μας.
Κυρίως είναι ένας τρόπος ανάδειξης της ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομίας.
Υπάρχουν μέρη ( Τατάρνα-Προυσός) που ζούν αποκλειστικά μόνο από το θρησκευτικό τουρισμό.Πολλοί δε στη περίπτωση του Προυσού προτιμούν να τελούν εκεί θρησκευτικά μυστήρια όπως βαφτίσεις.
Τι έχουν να ζηλέψουν π.χ η Μυρτιά, η Αγία Ελεούσα, η Ι.Μ Λιγοβιτσίου και η Βαράσοβα;
Ας όψονται οι αρμόδιοι..

Ορειβατικό οδοιπορικό ξεκινώντας από τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας..



Διαδρομή:Γραμμένη Οξιά (καταφύγιο) – Βαρδούσια – Αθανάσιος Διάκος.
Γράφει ο Στέφανος Σταμέλλος
"..Βρεθήκαμε στο καταφύγιο της Γραμμένης Οξιάς στα 1740 μέτρα 48 φίλοι ορειβάτες. Σκοπός ν’ απολαύσουμε την άνοιξη ορειβατικά. Ορειβάτες από τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ), τον ΕΟΣ Αθηνών κι εμείς …οι φίλοι της Βαρβάρας.

Η Γραμμένη Οξιά θεωρείται το μικρό αδελφάκι των ‘’γιγάντων’’ που την περιβάλλουν: Βαρδούσια, Γκιώνα και Βελούχι. Είναι ένα ενδιαφέρον βουνό με πυκνή δασοκάλυψη, ομαλές πλαγιές και εξαιρετική ομορφιά. Το δάσος της θεωρείται ως το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη.

Το απόγευμα του Σαββάτου ανεβήκαμε στη Σαράνταινα (1923 μ), την κορυφή της Γραμμένης Οξιάς. Μια ώρα περίπου ανάβαση από το καταφύγιο και μία ώρα επιστροφή. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά της από τους σαράντα ανθρώπους, που πέθαναν κοντά στο σημείο αυτό, όταν, γυρίζοντας από γάμο στο χωριό Γραμμένη Οξιά, έπεσαν σε χιονοθύελλα

Οι ορέξεις ορισμένων για την…ανάπτυξη έφθασε ως τα δω. Το real estate “παίζει” παντού. “Προτείνουμε την δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή μεταξύ του ορειβατικού καταφυγίου Οξυάς και της κορυφής “Σαράνταινα”, στη βόρεια πλευρά της κορυφογραμμής όπου η χιονοκάλυψη είναι ισχυρή και μακράς διάρκειας.” Είναι ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Φθιώτιδας τον Απρίλιο του 2006. Αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι το ΝΣ Φθιώτιδας προχωράει στη μελέτη για το χιονοδρομικό κέντρο…
Το καταφύγιο ανακαινίστηκε πριν λίγα χρόνια και η διαχείριση έχει ανατεθεί από την Ομοσπονδία στον Κλαουδάτο. Πριν την ανακαίνιση, η ευθύνη της διαχείρισης ανήκε στον ΕΟΣ Λαμίας, ο οποίος σήμερα κρατάει το καταφύγιο της Οίτης. Το καταφύγιο της Γραμμένης Οξιάς είναι το μόνο καταφύγιο στη Φθιώτιδα σε καλή κατάσταση. Δυστυχώς το καταφύγιο της Οίτης, αλλά περισσότερο του Καλλίδρομου, δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό μας επιτρέπει να μιλάμε για ορειβατική εγκατάλειψη των βουνών μας, σε αντίθεση με τη Φωκίδα, που διατηρεί δύο καταφύγια στα Βαρδούσια και ένα στη Γκιώνα. Δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει το κάθε καταφύγιο, γιατί τα βουνά ανήκουν σε όλους μας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις και τις συζητήσεις και με τη νόστιμη μακαρονάδα του καταφυγίου, κύλησε όμορφα η βραδιά για να πάμε για ύπνο σχετικά νωρίς στη σκηνή μας. Γιατί το πρόγραμμα έχει αναχώρηση στις έξι, που σημαίνει εγερτήριο τουλάχιστον στις 5.30

Πράγματι στις 5.30 όλοι στο πόδι και αναχώρηση από τη διασταύρωση στο διάσελο στις 6 και 20’ Το μονοπάτι ξεκινάει με ανηφόρα, μέσα από τις αραιές οξιές στην αρχή και την πυκνή βλάστηση, με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Ανεβαίνουμε στην πρώτη κορυφή, η κορυφή 1713, απέναντι από το καταφύγιο. Συνολικά η διαδρομή έχει δεκατρία γεωγραφικά υψομετρικά, άρα δεκατρείς κορυφές.

Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή με κατεύθυνση νότια έχοντας μπροστά μας στο βάθος διαρκώς τον όγκο των Βαρδουσίων. Αριστερά και ανατολικά είναι ο Γουλινάς(1467μ) πάνω από τη Σπερχειάδα, λίγο πιο νότια η Οίτη (2152μ) και μακριά μας απέναντι η Όθρης. Βόρεια φαίνεται το περήφανο Βελούχι(2315μ) (εξού και το “Βελούχι μου περήφανο και Οξιά ζωγραφισμένη” των δημοτικών μας τραγουδιών) και λίγο δεξιότερα με δυσκολία ξεχωρίζουν οι ανατολικές κορυφές των Αγράφων. Νοτιοδυτικά και απέναντι το χωριό η Αρτοτίνα (1350μ) και δυτικά ξεχωρίζουν μερικά σπίτια του χωριού της Γραμμένης Οξιάς. Ο ορίζοντας δεν επιτρέπει πολλά πράγματα.

Οι αρχηγοί μας εναλλάσσονται στην κεφαλή της πορείας κρατώντας αργή την κίνηση για να μην σπάσει. Μετά την κορυφή 1713 πρέπει να προσέξει κανείς γιατί μπορεί να πάρει κατά λάθος την κορυφογραμμή νοτιοδυτικά, η οποία οδηγεί στο χωριό της Γραμμένης Οξιάς. Η πορεία ανεβαίνει και κατεβαίνει κρατώντας τη διαδρομή διαρκώς πάνω από τα 1600 μέτρα.

Περνάμε την κορυφή Πύργος, τα Παλούκια, την 1604 και την Πολεμίστρα, περνάμε τη Μηλιά (1784μ) και το Ομαλό στο πλάι, από δυτικά, ανεβαίνουμε την Τσελίκαινα έχοντας απέναντί μας και ανατολικά τα Ζερέλια των Μαρμάρων, το όμορφο οροπέδιο με τις λίμνες. Σε κάποιο διάσελο εκεί σκοτώθηκε στις 21 Ιούνη 1949 ο καπετάν Διαμαντής, διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ

Κατεβήκαμε να περάσουμε το Σινάνι (2054μ) από δεξιά, δυτικά, στα τυφλά χωρίς μονοπάτι μέσα στο πυκνό δάσος, κρατώντας όμως σταθερά το ύψος, σύμφωνα και με το GPS. Κάτω το Καρυώτικο ρέμα, οι πηγές του Εύηνου, και απέναντί μας οι κορυφές των Δυτικών Βαρδουσίων Πάνω Ψηλό(2160μ) και Κάτω Ψηλό(2220μ), Γιδοβούνι (2065μ), Πλάκα – Πυραμίδα(2247μ) και Αλογόραχη (2264μ), απόκρημνες και δύσβατες, που παραμένουν σχετικά άγνωστες για τον περισσότερο ορειβατικό κόσμο.

Ακριβώς κάτω από το Σινάνι συναντάμε τα πρώτα αμυδρά κόκκινα σημάδια και το μονοπάτι αρχίζει να ξεχωρίζει. Πέφτουμε πάνω στη στάνη και στην πρώτη βρύση - ποτίστρα. Από δω ξεκινάει ο δασικός δρόμος και τα δύσκολα. Γιατί η κούραση μετά από τόσες ώρες αλλά και η πορεία στο χαλίκι είναι ένας δύσκολος συνδυασμός για τον ορειβάτη. Ευτυχώς μόνο που ανανεώσαμε όλοι το νερό και γεμίσαμε τα παγούρια μας.

Συναντάμε το Ε4 που έρχεται από την Αρτοτίνα Είναι μπροστά και δεξιά το Τυροκομείο, πάνω ψηλά τα καταφύγια και οι Πόρτες και αριστερά το Βουνό της Χωμήριανης (2298μ). Περνάμε τον Σταυρό, τη διασταύρωση για τα καταφύγια, και κατηφορίζουμε για τον Προφήτη Ηλία με τη γνωστή σε όλους διαδρομή. Περνάμε τον Προφήτη Ηλία και ακολουθώντας το Ε4, να ο Αθανάσιος Διάκος! Τίποτα
Η διαδρομή είναι στις 10 ώρες, 30 περίπου χιλιόμετρα, δεν έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές, αλλά πολλά σκαμπανεβάσματα.."

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Με "διεθνή" βούλα καθαρή η Τουρλίδα!


Άφοβα μπορείτε να κάνετε μπάνιο στη Τουρλίδα, καθώς σύμφωνα το Δελτίο Δειγματοληψίας με τα αποτελέσματα αναλύσεων (Sampling Document for the Analysis Results) από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευαισθητοποίησης «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ-International Blue Flag Programme» , το οποίο ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ,

τα νερά της Τουρλίδας είναι απολύτως καθαρά.

Επίσης όπως θα διαπιστώσετε και στη σελίδα http://iason.minenv.gr/, έγιναν δειγματοληψίες σε 3 περιοχές( Μύτικα, Ναύπακτο, Τουρλίδα Μεσολογγίου) με την ένδειξη Γαλάζια σημαία και αν δείτε τα αποτελέσματα δειγμάτων, όντως από τα πιό "καθαρά" νερά είναι και εκείνα της Τουρλίδας.

Πιστεύουμε ότι η ίδια δουλειά εξονυχιστικά πρέπει να γίνεται συστηματικά και για άλλες δημοφιλείς παραλίες ( Λούρος, Κρυονέρι, Ζαβέρδα), όχι τίποτε άλλο γιατί διάφορα (που μπορεί πολλά από αυτά να είναι και ράδιο-αρβυλιές) ακούγονται.Πάντως ο Λούρος έχει από τα πιο καθαρά νερά,καθώς βρέθηκαν μηδενικές τιμές σύμφωνα με στοιχεία του 2008.Για να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τί όχι και να μην υπάρχουν θολές εντυπώσεις στο κόσμο.Θα επανέλθουμε με το θέμα αυτό σε νεότερη ανάρτηση.

Καλύτερα μιας ώρας Εφετείο εδώ και κεί...

Είδαμε..απόειδαμε οπότε λέμε διάλειμμα για τις.. βαρύγδουπες αναλύσεις περί Εφετείου και ας το ρίξουμε στο χιούμορ.Ποιός είπε λοιπόν ότι η.."λαϊκή Μούσα" έχει πεθάνει;Είπε λοιπόν να συνθέσει το παρακάτω τραγούδι, έτσι για να αλαφρύνουμε κάπως την ατμόσφαιρα και να γελάσουμε.Οι ήρωες μεν υπαρκτοί, οι πράξεις τους φανταστικές, ελέω σάτυρας του ντόρου που προκάλεσε το θέμα( η... μορφονιά δηλαδή) που λέγεται Εφετείο.

Τρίτη εφάνη ο Χρήστος 'κει, Τρίτη εφάνη ο Σπήλιος,

στο κάμπο και στη ρεματιά βόλια ωρέ να φέρουν,

μη κλέψουνε οι Αγ(α)ρηνοί την όμορφη του Κάμπου,

Μήπως ωρέ την θέλανε για το προτέρο το βίο;

Η μήπως την εθέλανε για να μαλώνουν τούτοι οι δύο;

Ούτε ωρέ την εθέλανε για το προτέρο το βίο,

μήτε για να μαλώνουνε ετούτοι εδώ οι δύο

Ετούτη εδώ τη μορφονιά τη λέγανε Εφετείο,

Ο Γιάννης την ήθελε αγαπητικιά, μα εκειν' τον άφησε στο κρύο




Τούτη εδώ τη προσβολή δεν τη εβάσταξε ο Καπετάνιος,

και στον αρχιαρματολό επήγε να καλοπιάσει,

το Θύμιο απάν απ΄τά Άγραφα με το μεγάλο αρματολίκι

επήγε και του εμίλησε για τον κρυφό καημό του

Μα εκείνος εκοίταζε ψηλά και ίσιωνε το μουστάκι

"Αι βρέστα με τους Αγ(α)ρηνούς, έχω δουλειές να κάνω"

και εκείνος έφυγε 'απραγος και είπε στα παλικάρια

μήτε θα αφήσω Αγ(α)ρηνό, μήτε Βραχωρίτη,

αν δεν μου τη δώσουνε πεσκέσι στο Μποχώρι,

για να την επάω βόλτα εγώ, γύρα στο Μεσολόγγι,

να την θωρρούν οι υπόλοιποι και να τη ζηλεύουν.




Βαστάτε ωρέ τα φλάμπουρα , βαστάτε τα Γιαταγάνια,

και γλέντι ετοιμάστε καλό, πριν κάνουμε γιουρούσι,

σφάξτε αρνιά απ'τα Σάλωνα, φέρτε χρυσά κουτάλια,

και στρώστε τραπέζι με πιοτό, φάτε όλο το σουφλί,

μήτε προεστός εκείθε να ζυγώσει πλην του Σπήλιου και Βερελή

Μα εκείνοι δεν εζύγωσαν στο αρματολίκι του καπετάνιου Γιάννη,

γιατί οι άλλοι προεστοί δεν τσ' άρεσε ότι ο καπετάνιος φτιάνει

και την ομορφονιά έγνεψαν να δώσουν στο Βραχώρι.

και τότε σείστηκε η γής, στο Κάμπο, στο Μποχώρι,

και του Γιάννη εμάζευτήκανε τα πρωτοπαλίκαρά του,

γιουρούσι ωρέ να κάνουνε να κάψουν το Βραχώρι,

μήτε Πανεπιστήμιο να μείνει ορθό, μήτε Καπναποθήκη,

με τούτο το φλουρί να πληρώσουνε την τιμή Μεσολογγίτη,

να κλείσουνε με μιάς απάκρη σ'άκρη δρόμο

και το Βραχώρ να αφήσουνε με μια σταλιά κόσμο.




Καλυτερα μιας ώρας Εφετείο εδώ και κεί.

Παρά 40 χρόνια στη Βραχωρίτικη τη Γή!




Βασιλιάς Άγριος

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

"Ντρίμπλες" Ρουσόπουλου για το Εφετείο Αγρινίου

Σας παραθέτουμε διάλογο για το θέμα του Εφετείου στο Αγρίνιο του υπουργού Επικρατείας και εκπρόσωπου τύπου της κυβέρνησης Θ.Ρουσόπουλου με δημοσιογράφους:
ΧΙΩΤΗΣ: Για άλλο θέμα: Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας νέων Εφετείων στη χώρα; Διότι, εξ όσων γνωρίζω, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις βουλευτών και τοπικών φορέων, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις στο Ηράκλειο και το Αγρίνιο, ενώ η εισήγηση του Αρείου Πάγου είναι να προχωρήσει η δημιουργία τουλάχιστον τεσσάρων νέων Εφετείων.
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε συζήτηση μόνο για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σας ανέφερα. Δεν έγινε άλλη συζήτηση.
ΧΙΩΤΗΣ: Έχετε εικόνα επ` αυτού;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα, γενικώς, το γνωρίζω, αλλά δεν έχω κάτι περισσότερο. ΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε αν θα προχωρήσει η δημιουργία Εφετείων;
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να σας απαντήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω σε τέτοια λεπτομέρεια.
Συμπέρασμα:
Ο Ρουσόπουλος ίσως πετάει τη μπάλα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αποφεύγει να απαντήσει για να μη δώσει δημοσιότητα στο θέμα και "φωτιστούν" περισσότερο οι αντιδράσεις κυρίως για Ηράκλειο ( εκεί εχεί το βασικό ενδιαφέρον καθώς λέγεται ότι αντιδρά και το Μητσοτακικό μπλοκ που θέλει Εφετείο στα Χανιά) και δευτερευόντως για Αγρίνιο.Γιατί όπως και να έχει το σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί και τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.
Υ.Γ.1 Καλά θα κάνει να ταρακουνήσει και κανένα βουλευτή του κόμματος του εδώ γιατί έχει πέσει ύπνος βαθύς και δίκαιος στους" δικούς μας".Μπας και δούμε άσπρη μέρα..
Υ.Γ.2 Όσο για τις εδώ "Εφετειακές" αντιδράσεις θα υπάρξει προσεχώς ανάρτηση-έκπληξη.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

46 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα σε Αγρίνιο& Αστακό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα απογευματικών εφημερίδων Πραγματοποιήθηκαν 148 αυτοψίες στους Δήμους Αγρινίου και Αστακού. Μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 46 σπίτια.Κρίνουμε ότι θα ήταν καλό να ενημερωνόμασταν περαιτέρω από κάποιο επίσημο φορέα ( π.χ Δήμο Αγρινίου) π.χ για το πόσα σπίτια έχουν πληγεί μέσα στη πόλη μας και να υπάρχει έτσι πλήρη εικόνα.
Επίσης στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομαρχίας ( http://www.aitnia.gr) ανακοίνωση με τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να καταθέσουν όσοι έχουν πληγεί από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 προκειμένου να τύχουν των οικονομικών ενισχύσεων.

H ασχετοσύνη ορισμένων..

Η παρακάτω φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο agrinionews τη περασμένη Δευτέρα.Μέρες αργότερα κάποιοι ,που αυτο-τιτλοφορούνται με το όνομα "κοπρόσκυλο", την ανεβάζουν στη σελίδα τους και καπάκι την στέλνουν στο Press-gr και γράφουν με μαύρα γράμματα πάνω στη φώτο εκτός των άλλων ..Ζάκυνθος!!!Ήθελαν με αυτό το τρόπο να δείξουν την "αποκλειστικότητα" τους, αλλά προφανώς η πατάτα "Ζάκυνθος" τους αυτοδιέψευσε οικτρά.
Για την ιστορία τη φωτογραφία τη βρήκαμε στο forum του agriniofans.Τραβήχθηκε από κάποιον που ήταν παρών εκεί.Και μάλιστα η συνέχεια που ακολούθησε ήταν οι λουόμενοι να μπούν μέσα στο νερό της Θάλασσας προκειμένου να αποφύγουν τις πέτρες που έπεφταν στην παραλία.
Η ίδια φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, την Τετάρτη 11 Ιουνίου φυσικά σε ρεπορτάζ που αναφέρεται στο Πόρτο Κατσίκι.Προφανώς οι συντάκτες της διαβάζουν αρκετά blog!

Τα χωριά που πληρούν τις προυποθέσεις για το "Πίνδος""

Όπως σας είχαμε προαναγγείλει, θα δημοσιεύσουμε μια λίστα με χωριά και οικισμούς που πληρούν τις προυποθέσεις που έθεσε η Περιφέρεια για το πρόγραμμα Πίνδος.Δηλαδή 600μ υψόμετρο και πάνω, τόπος το Παναιτωλικό όρος και η ορεινή Ναυπακτία. Τα παρακάτω χωριά βρίσκονται στους Δήμους Αποδοτίας, Πυλλήνης, Πλατάνου, Ναυπάκτου ( Ορεινή Ναυπακτία), και στους δήμους Θέρμου, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων( Παναιτωλικό όρος) και Ινάχου ( όρη Βάλτου).Στη λίστα αυτή συμπεριλάβαμε όσο το δυνατό περισσότερα και από οικισμούς τους πιο βασικούς.
Σημείωση:Κάντε Alt Και F και πληκτρολογήστε το όνομα του χωριού που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να διευκολύνετε την αναζήτησή σας.
Αγ Δημήτριος Βαλμάδα Κόνισκα Περδικάκι Αγ Θεόδωρος Γάβρος Κοσκινάς Περδικόβρυση
Αγ Ιωάννης Κόνισκας Γολέμι Κρυονέρια ΠεριβολιάΑγραπιδόκαμπος Βάλτου Γραμμένη Οξυά Κρύο Νερό ΠερίσταΑετόπετρα Γρηγόρη Λάλικα Περιστέρι Λαμπύρι ΠέρκοςΑμβρακία Δάφνη Λεύκα ΠουλιανήΑμπελακιώτισσα Δεντροχώρι Λιβαδάκι ΠόκισταΑμπέλια Δοβίτσα Λούσκα Σταθάς Aναβρύτη Διπλάτανος Μακρά Λόγγα Στράνωμα Ανθόφυτο Ελευθεριανή Μαμουλάδα Στριγανιά Άγιος Βλάσης Ελατόβρυση Μαραθούλα Σίμος Αφροξυλιά, Άνω Ελατού, Μηλιά Τερψιθέα Θύαμος Νεόκαστρο Τρίκλινο Δρυμώνας Άνω Καλλονή Νεοχώρι Χούνη Άνω Χώρα Καλλιθέα Νεροσύρτης Χόμορη Αράχοβα Καστανιά Νεροχώρι Χρυσοβίτσα, Αργυρό Πηγάδι, Καταφύγιο, Παλαιόπυργος, Ασπριά, Κάτω Πλάτανος, Παλαιοχώρι( Αράχοβας), Αυλάκι, Κάτω Χώρα, Παλαιοχώρι( Σίμου)Αχλαδόκαστρο, Κεντρική, Πεντάκορφο,Koκκινόβρυση, Διασελάκι