Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Εκδήλωση στη μνήμη των 6 αεροπόρων.

Το μνημείο των πεσόντων

Η κα. Μπεσύρη καταθέτει στεφάνι εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων.


Ο αντιπτέραρχος κ. Γαλανόπουλος

Η Γραμματέας της Αστροφυσικής εταιρείας Δυτικης Ελλάδος κα. Κραβαρίτη

Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας μας "αποκάλυψε" η Αστρονομική και Αστροφυσική εταιρεία Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο Μακρυνείας, το Σάββατο 29 Αυγούστου στο παραλίμνιο χωριό "Δαφνιάς" του Δήμου Μακρυνείας. Πρόκειται για τους πεσόντες Αιτωλοακαρνάνες αεροπόρους. Από την περιοχή δε της Μακρυνείας κατάγονται 6 από αυτούς ( οι δύο μάλιστα από το χωριό Δαφνιάς). Ένα μικρό βήμα για την αναγνώριση της προσφοράς τους έγινε το 1937, όπου "ανηγέρθη μνημείο για αυτούς και έγινε για πρώτη φορά πανελλαδικό μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων αεροπόρων με τη συμμετοχή του τότε Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού της Αεροπορίας" όπως ανέφερε στην ομιλία της η Γραμματέας της Αστροφυσικής εταιρείας κ. Ε. Κραβαρίτη.
Το Σάββατο το πρωί λοιπόν πραγματοποιήθηκε η τελετή αυτή αφιερωμένη στη μνήμη τους που περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλίες. Με πρωτοβουλία επίσης της Αστροφυσικης Εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο ακούραστος Θ. Παπαναστασίου, τοποθετήθηκαν στο χωρο του μνημείο σε μεγάλα ταμπλό τα βιογραφικά των 6 αεροπόρων. Απώτερος στόχος: Η δημιουργία μνημείου στη θέση Συκιά, στη σημερινή εθνική οδό.
Παρόντες πολλοί επίσημοι: Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαίοτητα της τελετής και της αναγνώρισης της προσφοράς των πεσόντων, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί Αιτωλοακαρνάνες αεροπόροι που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, κάνοντας ειδική αναφορά στον Β. Παναγόπουλο που έπεσε στην Κύπρο και στον Ν. Σιαλμά ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια του να αναχαιτήσει τουρκικό μαχητικό στο Αιγαίο.
Παρόντες εκπρόσωποι των ενόπλεων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, της 132 ΣΜ . Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκπροσώπησε ο αντιπτέραρχος κ. Γαλανόπουλος ( ο οποίος κατάγεται από το Αγρινιο) και αναφέρθηκε διεξοδικά στους 6 αυτούς αεροπόρους στην ομιλία του.
Ποιοί ήταν οι 6 αεροπόροι:
Ταγματάρχης Παπαναστασίου Δημήτριος: Κατάγοταν από το Δαφνιά Μακρυνείας. Πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας. Σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου 1930 λόγω αεροπορικού δυστυχήματος που συνέβη κατά τη διάρκεια επιδεικτικής πτήσεως πάνω απο τη Λαμία.
Ανθυπασπιστής Μπαρλάς Βασίλειος: Γεννήθηκε στο Δαφνιά Μακρυνείας. Σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου 1930 λόγω αεροπορικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στο αεροδρόμιο του Τατοϊου, όπου συγκρούστηκε με αλλο αεροσκάφος.
Ανθυποσμηναγός Μεράτζης Κωνσταντίνος: Γεννήθηκε στο Τριχώνιο Αιτωλοακαρνανίας. Σκοτώθηκε το 1936 όταν το αεροσκάφος του συναντώντας ισχυρά ρεύματα αέρος κατέπεσε και συνετρίβη στα Λιόσια Αττικης.
Μαθητης Φλωρόπουλος Γεώργιος: Καταγόμενος απο το Λιθοβούνι Μακρυνειας. Σκοτώθηκε το 1929 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης στη σχολή αεροπορίας του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη, από λάθος του συνχειριστή του, λόγω απότομου ανυψωτικού χειρισμού.
Ανθυποσμηναγός Μπεσύρης Κωνσταντίνος: Γεννήθηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας. Σκοτώθηκε το 1957, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε και ανεφλέγη κοντά στη Τανάγρα Βοιωτιας, 3 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου.
Σμηναγός Στρατόπουλος Θωμάς: Γεννήθηκε στα Λιθοβούνι Μακρυνείας. Σκοτώθηκε το 1949 στο Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία όμως, λέγεται ότι το αεροπλάνο ανετράπη κοντά στο αεροδρόμιο Αγρινίου λόγω αναγκαστικής προσγείωσης, καθώς προσέκρουσε στις ράγες σιδηροδρομικής γραμμής.

4 σχόλια:

S.F.T. είπε...

Δοξα και τιμη στους Ελληνες ήρωες των αιθερων !!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΟ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΗΡΩΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

Ανώνυμος είπε...

Έχω ακούσει ότι ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν στην Κύπρο με τα NORATLAS ήταν και Αγρινιώτες. Ισχύει; Κι αν ναι, δεν θα έπρεπε να τιμηθούν κι αυτοί;

kostakoutas είπε...

Γνωρίζω τον σμήναρχο παναγόπουλο αδριάντας του οποιου υπάρχει απέναντι από τα multirama.
Επίσης υπάρχει αδριάντας του Σιαλμά(συνετρίβη με mirage f1 κατά τη διάρκεια αερομαχίας) μπροστά από το δίπορτο.

Όσον αφορά τους αναφερθέντες πεσόντες και την τιμήση τους μετά θάνατον,δε νομίζω ότι πρέπει να έχει πέσει σε πολεμική επιχείρηση για να τιμηθεί κάποιος,όλοι στο καθήκον πέσανε.