Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Μεταφορά όπλων μέσω Πλατυγιαλίου στη Μέση Ανατολή;


Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που αναφέρεται σήμερα σε αποκαλυπτική προκήρυξη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με όλα τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη μεταφορά. Πρόκειται για διεθνή, ουσιαστικά, διαγωνισμό για τη μίσθωση εμπορικών πλοίων τα οποία θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές υψηλής επικινδυνότητας από τον Αστακό στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ με δύο δρομολόγια. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Rauters) τοποθετούν τα δρομολόγια από τα μέσα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα πάλι με την ίδια εφημερίδα Η αίτηση για να ναυλωθεί το πλοίο έγινε στις 31 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου πολεμικού υλικού στο Ισραήλ από γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία. Επρόκειτο για 989 κοντέινερ των έξι μέτρων, συνολικού βάρους άνω των 2,6 εκατ. κιλών, που μεταφέρθηκαν από τη Βόρεια Καρολίνα στο Ασντόντ. Σύμφωνα με την «Τζερούζαλεμ Ποστ», το φορτίο αυτό έφτασε αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ και οι βόμβες που περιείχε χρησιμοποιήθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, για να πλήξουν τους υπόγειους εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς.

Κατά καιρούς έχει αναφερθεί από το τοπικό τύπο παρουσία αμερικάνικων πολεμικών πλοίων στο Πλατυγιάλι αλλά και στο λιμάνι του Αστακού. Τα πληρώματα αυτών δήλωναν ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε ευαίσθητα σημεία του πλανήτη. Σίγουρα δεν χωράει αμφιβολία ότι το Ιόνιο πέλαγος και τα δυτικά παράλια της Ελλάδας δεν είναι αμελητέας στρατιωτικής σημασίας. Πρόκειται για πέρασμα της Μεσογείου από και προς την Αδριατική ( εκεί υπάρχει η περίπτωση του Κοσόβου και της Βοσνίας) αλλά και προς τη μέση Ανατολή.

Η κοινή λογική λέει ίσως ένα από τα πιο σίγουρα θαλάσσια περάσματα της Αγγλοαμερικάνων, αυτή τη στιγμή. Ας μη ξεχνάμε ότι η Ρωσία του Πούτιν και του Μεντβεντεφ θέλει να πατήσει πόδι με κάθε τρόπο στην ανατολική Μεσόγειο ( φυσικό αέριο και τώρα τα αεροναυτικά γυμνάσια στο Αιγαίο). Την ίδια στιγμή έρχεται το Rauters το οποίο εμπλέκει την Ελλάδα στη μεταφορά όπλων από το Αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό στο Ισραήλ.

Ειδήσεις ουσίας η πόλεμος εντυπώσεων;

Όπως και να έχει, όλα αυτά ανήκουν στην σφαίρα της θεωρίας όταν δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Η κατάσταση όμως, ως έχει τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφήνει τα πάντα ανοικτά: Ακόμα και την μικρή Αιτωλοακαρνανία να είναι ένας μικρός κρίκος μιας διεθνούς αλυσίδας γεγονότων και κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο..

5 σχόλια:

ΛΕΝΑ είπε...

να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου;
σαν πολύ απλοικά δεν είναι όλα αυτά; μήπως παίζεται κάτι άλλο πίσω απ'όλα αυτά;
λέω τώρα ....

kostakoutas είπε...

Το λιμάνι του πλατυγυαλίου είχε προταθεί να πουληθεί στους αμερικανους ώστε να αράζουν έναν ακόμη στόλο τους.
Τώρα αν παίζει και αυτό ξανά...Ουδείς γνωρίζει..
Πάντως είναι πλέον ασφαλές για μεταφορά οπλων κλπ(θυμηθείτε το άλλο πλοίο με τα εκρηκτικά κλπ).

Ανώνυμος είπε...

Ti μας λες ρε kostakouta; Εσύ από την Αθήνα αισθάνεσαι την ασφάλεια;

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με τη Λένα.. Αμά ήθελαν να το καλύψουν νομίζω δε θα ήταν και πολύ δύσκολο. Ποιός ξέρει άλλωστε που ακριβώς κινούνται τα αμερικάνικα πλοία σε όλη την υφήλιο? Εμείς που ξέρουμε οτι θα έρθει εδώ? Έχουμε κατασκοπο στο Αμερικάνικο Πεντάγωνο?

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

H Είδηση και το σχόλιο μου


Η είδηση:

Από το ελληνικό λιμάνι του Αστακού πρόκειται να ξεκινήσουν δύο φορτία με όπλα και πυρομαχικά με κατεύθυνση το λιμάνι του Άσντοντ στο Ισραήλ στα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου. Τη μεταφορά των φορτίων έχει αναλάβει η Διοίκηση Θαλασσίων Μεταφορών των ΗΠΑ η οποία έχει ναυλώσει εμπορικά πλοία. Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για την ναύλωση των πλοίων που θα μεταφέρουν 325 κοντέινερ με 3.000 τόνους στρατιωτικού υλικού ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στο Ρόιετρς στις 31 Δεκεμβρίου 2008 και έληξε στις 5 Ιανουαρίου 2009


Το σχόλιο μου:

Δεν είμαι ειδικός πολιτικός ,στρατιωτικός ή ιστορικός αναλυτής. Ένας μέσος πολίτης είμαι που απλά διαβάζω 50 χρόνια τώρα τις εφημερίδες όλων των αποχρώσεων, και συχνά στέκομαι και ψάχνω « πίσω» από την είδηση και η παραπάνω είδηση μου βρομάει .

Η Αμερική έχει στείλει , στέλνει και θα στέλνει στο Ισραήλ εκατομμύρια τόνους όπλα , (κάποτε και πυρηνικά), από ανεξιχνίαστες διαδρομές .

Σήμερα που όλος ο κόσμος και ιδίως ο Αραβικός είναι τόσο ευαισθητοποιημένος από την σφαγή των Παλαιστινίων στην Γάζα , η Αμερική ανακοινώνει με ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ότι στέλνει όπλα στο Ισραήλ μέσω ΕΛΛΑΔΑΣ .

Αγνοεί την δυσμενή για την Ελλάδα απήχηση της είδησης στον Αραβικό κόσμο ή σκόπιμα επιχειρεί να διαταράξει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μας με τους Άραβες . Μήπως κάποιοι φροντίζουν να εξασθενίσουν τα όποια ερείσματα μας στον Αραβικό κόσμο , σήμερα που η Ελλάδα περιβάλλεται από κράτη που έχουν εδαφικές βλέψεις εις βάρος μας και «στήριγμα !?» έχουμε μόνο την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ ; Αν ναι , γιατί ;;;

Η Ελληνική κυβέρνηση τι κάνει ; Είναι αρκετό που σήκωσε το χαλί και προσπάθησε να βάλει από κάτω την ΕΙΔΗΣΗ ; Έχει καμιά μακριά ουρά το θέμα ;

Σε όλους τους πολέμους που έγιναν στα Βαλκάνια τον περασμένο αιώνα η Ελλάδα είχε συμμάχους . (Το 1912 Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία εναντίον της Τουρκίας. Το 1913 Ελλάδα , Σερβία , εναντίον Βουλγαρίας και το 1914-15 ήταν συμμαχικά Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη ).

Τώρα τι γίνεται :

Στα σύνορα μας όχι μόνο διαλύθηκε με την ανοχή και της τότε Ελληνικής κυβέρνησης η διαχρονικά σύμμαχος μας στα Βαλκάνια Σερβία αλλά και κοντόφθαλμα , στην μόνη φυσικά ανοχύρωτη περιοχή των Βορείων συνόρων μας , (χάριν κυρίως ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων ) συναινέσαμε στην δημιουργία του θνησιγενούς κρατιδίου των Σκοπίων. Το κράτος αυτό μπορεί να επιβιώσει οικονομικά μόνο εξαρτώμενο από την Ελλάδα ή επεκτεινόμενο , όταν κάποιοι μεγάλοι το θελήσουν , προς Νότο .

Τουρκία ,Βουλγαρία , Αλβανία και Σκόπια ή ( να τα λέω από τώρα Μακεδονία;).

Ποιοι με ποιους μπορεί να συμμαχήσουν , εντελώς υποθετικά μιλάω πάντα , για να διεκδικήσουν Ελληνικά εδάφη;
Ανησυχώ και δεν θέλω να ανησυχήσω άλλους , αλλά δεν αντέχω να μην γράψω κάπου, διακριτικά όσο γίνεται τις σκέψεις μου για να μην ταράξω και το γεύμα ή το δείπνο των κυβερνόντων.

Λεωνίδας Ορφανουδάκης