Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

AΓΡΙΝΙΟ...μια ιστορία απαξίωσης

Γράφει ο Φ. Ραγούσας (Οφθαλμίατρος/Ιδιώτης Αεροπόρος)
Το CIV Aγρινίου είναι ένα από τα αρχαιότερα αεροδρόμια της Ελλάδος .Ξεκίνησε σαν χωμάτινο για στρατιωτική χρήση πριν από τον Β’ παγκ. πόλεμο και συνέχισε σαν ένα από τα πρώτα πολιτικά μεταπολεμικά από το 1946. Αρχικά ήταν στρωμένο με PSP μεταλλικό και κατόπιν έγινε τσιμεντόστρωση επί μήκους 800μ+400μ blast zone.΄Εχει προσανατολισμό 14-32 και είναι δίπλα στην πόλη. Εξυπηρετούσε ενδιάμεσο σταθμό για τις πτήσεις της ΕΛΛΑΣ, ΤΑΕ και ΟΑ προς Ιωάννινα. Οι πτήσεις γινόντουσαν με DC3 & YS11 μέχρι περίπου το 1970 όταν κρίθηκε ότι η μεταστάθμευση αυτή δεν παρουσίαζε πλέον εμπορικό ενδιαφέρον. Η ασφαλτοστρωμένη ‘νέα εθνική οδός’ και τα καραβάκια του Ρίου-Αντιρίου έκαναν υπερβολική την χρήση του αεροπλάνου.
Από τότε και μέχρι σήμερα η πίστα έχει εξυπηρετήσει τις ανάγκες της δυναμικής τοπικής αερολέσχης {υπερελαφρά + μοντέλα}, σχολές οδηγών, αγώνες καμικάζι, γεωργικές εκθέσεις, ξήρανση καλαμποκιών και καπνού ,ίσως φαγωθεί για ανάπτυξη οικισμών και κτίσιμο πανεπιστημιακής σχολής.
{σας θυμίζει τίποτα ?}
Δίπλα ακριβώς δημιουργήθηκε από το ΓΕΑ άλλο αεροδρόμιο, το LGAG, το οποίο εποπτεύει και τον εναέριο χώρο του πρώτου. Στο παρελθόν, όποιος ζητούσε άδεια να πάει στο CIV έπαιζε πινκ-πονκγ ανάμεσα σε ΥΠΑ-ΓΕΑ χωρίς αποτέλεσμα. Η μεν ΥΠΑ δεν έδινε άδεια διότι το είχε κάνει delete από τους καταλόγους της, ενώ το ΓΕΑ απαντούσε ότι δεν μιλάει με ιδιώτες και παρέπεμπε στην ΥΠΑ ξανά. Ιστορίες θαρραλέων που τόλμησαν να προσγειωθούν εκεί αντιμετώπισαν αερονομία & αστυνομία. Η ΥΠΑ δε, θεωρούσε ότι η προσγείωση οφείλετο σε τεχνικό πρόβλημα με τα γνωστά συνεπακόλουθα. To γεγονός ότι ένας τ.Υπουργός Μεταφορών και ένας τ.Διοικητής ΥΠΑ ήταν από την περιοχή,δεν άλλαζε τίποτα.
Με την πρόσφατη γνωστή διευθέτηση των αεροδρομίων ΖΖΖΖ,το Αγρίνιο θα βγει από την αφάνεια και την ημιπαρανομία. Σε πρόσφατη Πασχαλινή πτήση μου εκεί δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από αποδοχής σχεδίου πτήσης, επικοινωνία με τους στρατιωτικούς οι οποίοι για την τελική προσέγγιση με παραδώσανε να μιλήσω στην ίδια συχνότητα με τον πρόεδρο της αερολέσχης Αγρινίου και να δώσει το CLEAR. Πολλά μέλη περίμεναν στο έδαφος και μοιραστήκαμε απόψεις. Είχαν εντυπωσιασθεί από το πρωί που η Σμηναρχία είχε στείλει σμηνίτες να σκουπίσουν τον διάδρομο {σίγουρα βρίζοντας από μέσα τους}.Τους παρέδωσα το Δηλωτικό με την ευχή ,το αεροδρόμιό τους να πάρει νέα πνοή,να τραβήξει και κόσμο της Γ.Α. και να βάλουν τα δυνατά τους να το κρατήσουν. Δεν έχουν αισθανθεί πόσο βίαιο είναι να αποχωρίζεται κανείς το τοπικό αεροδρόμιο του και πόσο τυχεροί είναι που το έχουν μέσα στα πόδια τους.
Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για την αλλαγή νοοτροπίας και πολλές ευχές στην Αερολέσχη,να μεγαλώσει και να μη την πάθει σαν τους Αθηναίους.

Πρόεδρος της Αερολέσχης Αγρινίου είναι ο Κος Κ. Γρίβας,τηλ 6974-934168. Μπορεί αυτός ή άλλος να σας κατευθύνουν, παραλάβουν, βοηθήσουν σε περίπτωση που θελήσετε να προσγειωθείτε εκεί. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν σκυλιά, μηχανοκίνητα και άλλα FODs που μπορεί να κάνουν κακό στην ψυχική, σωματική και οικονομική υγεία σας.

Επίσης : http://www.aleagr.com/ & /φαξ-τηλ 26410-28724 Τετάρτες απογ.

Για την παρουσίαση, SV5AZR

Δεν υπάρχουν σχόλια: