Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Προτεραιότητα οι καπναποθήκες Παπαπέτρου να γίνουν Μουσείο.

«Μας είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν σκέψεις, για μη ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιερή μας Πόλη, η ίδρυση του οποίου έχει εκφρασθεί πρόσφατα με σειρά επίσημων εγγράφων.
Η αντίδραση μας θα είναι σθεναρή και σε κάθε κατεύθυνση, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες».
Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος.
Την τιμητική τους για άλλη μια φορά έχουν οι δηλώσεις του δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου στην τοπική επικαιρότητα.Αν μη τι άλλο πολλοί αντιλήφθηκαν τις δηλώσεις αυτές ως νέο προάγγελλο νέου γύρου κινητοποιήσεων τύπου Εφετείου.Μένει να δούμε περισσότερες τυχόν διευκρινήσεις στο διάστημα που ακολουθεί για να βγούν ασφαλή συμπεράσματα.
Η θέση μας είναι η εξής:
Το Αγρίνιο δικαιούται νέο μουσείο γιατί:
1)Υπάρχουν οι τεράστιες σε χώρο αποθήκες Παπαπέτρου, που μπορούν να εκτίθονται όσο τον δυνατόν περισσότερα ευρήματα.Πανελληνίως 9 στα 10 ευρήματα αρχαιολογικά ΔΕΝ εκτίθονται στα Μουσεία, λόγω έλλειψης χώρου!!
2) Λέγεται στο Μεσολόγγι ότι λόγω Πλευρώνας, Καληδώνας, Οινιαδών ( και αρχαίας πόλης Χαλκίδας- συμπληρώνουμε εμείς) ότι το Μουσείο πρέπει να γίνει εκεί.Εμείς πάνω σε αυτό συμπληρώνουμε ότι από τα 91 Καταγεγραμμένα βυζαντινά & μεταβυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας περίπου 20 βρίσκονται στην περιοχή Ναυπάκτου & Μεσσολογγίου.Χάρτης των μνημείων του νομού υπάρχει στο βιβλίο "Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία" του καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιου Παλιούρα.
Επίσης στην Αιτωλοακαρνανία από τις 53 θέσεις με ευρήματα ρωμαικής εποχής γύρω στα 15 βρίσκονται στη περιοχή Ναυπάκτου-Μεσολογγίου.Στις θέσεις αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις αντιστοιχούν και πόλεις που άκμασαν την αρχαία εποχή.Αν προσθέσουμε και αρχαίες πόλεις που δεν επιβεβαιώνουν τη Ρωμαϊκή Περίοδο ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος ( Μεδεών, Θέστιον-Βλοχός) Αντίστοιχος χάρτης υπάρχει στο βιβλίο των Πρακτικών του Α Αρχαιολογικού και ιστορικού συνεδρίου Αιτωλοακαρνανίας.
3) Αντίστροφα Είναι αστείο να αμφισβητεί κανείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε το Μεσολόγγι στην επανάσταση του 1821.Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Έξοδος του Μεσολογγίου για το πανελλήνιο.Η Ι.Π όμως έχει αναδείξει το κομμάτι αυτό της ιστορίας της και ο επισκέπτης της το αντιλαμβάνεται αυτό.Μπράβο της και καλά έκανε και έτσι έπρεπε να κάνει.Ας αναδειχθεί και η ιστορία του υπόλοιπου νομού, που τόσα χρόνια παραμελήθηκε.

Από κεί και πέρα:
Eίδαμε μια ανάρτηση για το ίδιο θέμα στο Mεσολόγγι News κινούμενη γενικά σε επικοδομητικό πνεύμα που μιλά για ίδρυση πολλών μουσείων στην Αιτωλοακαρνανία.Με βάση βέβαια τα παραπάνω πιστεύουμε ότι οι αποθήκες Παπαπέτρου έχουν προτεραιότητα και φυσικά αν μπορούν κι άλλα Μουσεία να γίνουν, Ναι να γίνουν!Από το να μαλώνουμε και να τσακωνόμαστε σα να είμαστε η Villariba και το Villabaho, οι Φουρτουνάτσηδες και οι Βροντάτσηδες, ας γίνει οριοθέτηση των περιοχών των αρχαιολογικών ευρημάτων,ας πάνε π.χ τα ευρήματα των περιοχών που ονομάζονταν επαρχίας Ναυπάκτου-Μεσολογγίου στο Μεσολόγγι, ας πάνε π.χ τα ευρήματα της της περιοχής του Αγρινίου, της Τριχωνίδας, του Ξηρομέρου αντίστοιχα στο Αγρίνιο.

Άλλωστε η περιοχή μας έχει τόσα ευρήματα και τόση ιστορία, ώστε οι αποθήκες Παπαπέτρου στο τέλος θα φανούν ακόμα και αυτές μικρές ώστε να χωρέσουν τα πάντα.Αυτό το σκόπο έχουν τα μουσεία άλλωστε: Για να φέρνουν στο φως την ιστορία μιας περιοχής που δυστυχώς και με ευθύνες δικές μας είναι άγνωστη στο πανελλήνιο και στο ευρύ κοινό.

«

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά εκεί κάτω θέλουν νομίζουν ότι είναι Παρίσι.
Να τους φτιάξουμε και Λούβρο να τελειώνουμε

ΛΕΝΑ είπε...

ευνόητο είναι να θέλουν κι αυτοί κάτι για την πόλη τους, κοτζάμ πρωτεύουσα είναι.
κι εγώ θα πρότεινα να γίνουν δύο μουσεία, αν και γι'αυτούς καλό θα ήταν να είναι σχετικό με την ιστορία της εξόδου και της επανάστασης του '21, αφού γι'αυτό είναι γνωστή η πόλη.

Παναιτωλικος είπε...

αρχίσαμε πάλι τις κόντρες;
νά'χουμε ν'ασχολούμαστε

Υ.Γ. καλή δουλεια κάνετε, μπράβο.
Λευτέρης
www.panaitolicos--osfp.pblogs.gr

Ανώνυμος είπε...

Στην εκδήλωση "Πότε ή ποτέ" δε θυμάμαι να ήταν στα "φλέγοντα" θέματα οι αποθήκες Παπαπέτρου. Νοσοκομείο, νοσοκομείο και πάλι νοσοκομείο! Αλλιώς κάθε χρόνο θα γινόμαστε θέμα στα δελτία ειδήσεων για κάποιο νεαρό που δυστυχώς... δεν πρόλαβε. Της διατήρησης της τέχνης και της ιστορίας προηγείται η διατήρηση της ζωής.