Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Η Αιτωλοακαρνανία μπαίνει στο διασυνοριακό πρόγραμμα ανάπτυξης Ελλάδας-Ιταλίας!!


Άμεσα πάρε-δώσε οικονομικά και όχι μόνο αποκτά η Αιτωλοακαρνανία με την Ιταλία, καθώς σήμερα δημοσιεύτηκε στην διαδυκτιακή πύλη της Ευρωπαικής Ένωσης η απόφαση της Ευρωπαικής επιτροπής για το επιχειρησιακό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.Το πρόγραμμα θα στηρίξει Ελληνικές και Ιταλικές Περιφέρειες που βρίσκονται κατά μήκος των Ελληνοιταλικών συνόρων., οι οποίες είναι οι εξής:
Ελλάδα : οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας (περιφέρεια δυτικής Ελλάδας)· οι νομοί Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου (περιφέρεια Ιονίων νήσων)· οι νομοί Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας (περιφέρεια Ηπείρου).
Ιταλία : οι επαρχίες Bari, Brindisi και Lecce.
Με απλά λόγια το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών, δηλαδή ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση επικοινωνίας λιμεναρχείων, αεροδρόμιων όλων αυτών των περιοχών, προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς -περιβάλλον.Αναλυτικά σε αυτό το Link:http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/08/420&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en
Συμπέρασμα:Ένα τέτοιο πρόγραμμα προφανώς και θα ενθαρρύνει ιταλικές επιχειρήσεις να ανοίξουν στο νομό.Προφανώς η Δυτική Ελλάδα( πόσο μάλλον η Αιτωλοακαρνανία) είναι μια νεκρή σχετικά οικονομική ζώνη για τα δεδομένα της Ε.Ε.(π.χ. χαμηλά εγχώρια παραγωγή), οπότε ποντάρουν στο ανεβεί κάπως η περιοχή με το να εκμεταλευτούν την γεωγραφική της θέση και τους τουριστικούς, πολιτιστικούς και θαλάσσιους πόρους της.
Εικάζουμε ότι άμεση εμπλοκή θα έχει ο τουρισμός με όλα αυτά, καθώς οι στόχοι αυτοί εκεί μας παραπέμουν.Έτσι λοιπόν η Ιταλική οικονομία αποκτά κίνητρα να πατήσει πόδι για τα καλά και στο νομό μας, ενώ από την άλλη θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις προς και από Ιταλία.Ως προς το θέμα της ασφάλειας, μάλλον θα βλέπουμε π.χ. Λιμεναρχείο Πάτρας-Αστακού-Ναυπάκτου -Bari να είναι σε On line ..επικοινωνία για ζητήματα όπως λαθρομετανάστευση.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε μια εποχή που φτιάχνονται δρόμοι στην Δυτική Ελλάδα ( Ιόνια Οδος), που δουλεύει full το Πλατυγιάλι, που η Ιταλική Edison με την περιβόητη υπόθεση του Λιθάνθρακα , επιχειρεί να πατήσει πόδι στον Αστακόκ.α
Οι Ιταλοί λοιπόν ξανάρχονται..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, η Αιτωλοακαρνανία έχει μπει σε διασυνοριακό πρόγραμμα με την Ιταλία και στο 2° Κ.Π.Σ. και στο 3° Κ.Π.Σ., με σημαντικά για τη περιοχή μας αποτελέσματα. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.