Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Yπάρχει Αγρίνιο κάτω από το Αγρίνιο;

Όλοι εως τώρα γνωρίζαμε ότι το τωρινό Αγρίνιο είναι μια καινούργια σχετικά πόλη στη σύγχρονη ιστορία..
Σε αυτή τη γή που είμαστε τώρα ήταν το Κάρλελι που αργότερα έγινε Βραχώρι..
6 αιώνες καλά καλά κατοικείται η τωρινή περιοχή που είναι χτισμένη η πόλη μας.
Στα ψηλά της ιστορίας υπήρχε η εκδοχή ότι κάπου στη περιοχή ήταν το παλιό Αγρίνιο.
Το ταυτίζουν με κάποια αρχαιολογικά ευρήματα ( απομεινάρια από ιερό, πήλινα ευρήματα, ίχνη οχυρώσεων) που βρήκαν σε περιοχή του τωρινού Καποδιστριακού δήμου Νεαπόλεως.
Εϊναι όμως έτσι τα πράγματα;
Αξίζει μια βόλτα στη περιοχή του Πάρκου απέναντι από το Παπαστράτειο αρχαιολογικό μουσείο όπου γίνονται εδώ και μήνες ανασκαφές. Έχουν βρεθεί αγγεία και διάφορα μικροαντικείμενα τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία κάτω από την πόλη.Ίσως υπάρξουν και άλλα σημεία εντός της πόλης, όπου θα γίνουν παρόμοιες ανασκαφές.
Όσο να ναι πάντως όλα αυτά αποτελούν απλές ενδείξεις.Δεν έχει βρεθεί ως τώρα θεμέλια από ναούς η οικίες, πόσο μάλλον ίχνη οχυρώσεων κτλ.
Σκεφτείτε ότι σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν υπόγεια νερά που αλλοιώνουν το έδαφος και μαζί με αυτό μπορεί να γίνεται μεταφορά χωμάτων, άρα και ευρημάτων εκατοντάδες μέτρα μακριά από την αρχική θέση τους.
Λέγανε παλιοί μάστοροι, όταν θεμελιώναν δημόσιο κτήριο την δεκαετία του 60 κοντά στο τωρινό ταχυδρομείο ότι είχαν βρεί συγκεντρωμένα πολλά ανθρώπινα οστά, όταν ανοίγαν τα θεμέλια.Μια εκδοχή ήταν ότι είχαν παρασυρθεί από υπογεια νερά και ότι προέρχονταν από παλιό νεκροταφείο επί τουρκοκρατίας που βρισκόταν δεκάδες μέτρα παραπάνω.
Φανταστείτε τι μπορεί να έχει γίνει με ευρήματα ηλικίας χιλιάδων χρόνων.
Φανταστείτε τι μπορεί να έχει γίνει σε προηγούμενες δεκαετίες, όταν θεμελιώναν σπίτια και αυτό δεν γινόταν υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.Θα μαθαίναμε 100% όλα όσα είχαν βρεθεί;
Όπως και να έχει το τελευταίο λόγο σε αυτό έχει η αρχαιολογική υπηρεσία, οι ειδικοί δηλαδή και όχι εμείς.
Μην αποκλείετε λοιπόν στο μέλλον η ιστορία του Αγρινίου η Βραχωρίου η Καρλελίου από την αρχή να ξαναγραφεί..

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΑΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΙΟ ΠΑΛΙΟ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΒΡΑΧΩΡΙ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ,ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ARXAIA POLI TO AGRNIO..E RE SYMPLEGMATA POY KOYVALATE//META TI MARTYRIKI POLI PSAXTE GIA EYRIMATA.....OSO KAI NA PROSPATHEITE OMOS VLAXOI THA STE...AKOY PALIO VRAXORI...OPOS LEME PALIA KOLOPETINITSA

Ανώνυμος είπε...

AΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΘΕΙΞΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.
ΓΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η' ΟΧΙ ΑΡΧΑΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η' ΟΧΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ας τον μισολογκ-κιτς είναι

Ανώνυμος είπε...

11:37 κοίτα τα χάλια του Ιερού χωριού σου κι άστο το Αγρίνιο ήσυχο!

Ανώνυμος είπε...

ARXAIOPREPIS AGRINIOTES..I ELEIPSI ISTORIAS SAS XTYPISE KATAKOYTELA KAI PSAXNETE GIA EYRIMATA..SKAPSTE SKAPSTE..MPOREI NA VREITE POLLOYS SKELETOYS TRAGON..SAS EXOYME MATHEI PIA..AKOY ISTORIA TO AGRINIO...KAI ARXAIOLOGIKO MOUSEIO..ELEOSSSSSSSSSSSSSS

Ανώνυμος είπε...

με σχολια σαν το παραπανω (4 σεπτ 2:29) καταλαβενει κανεις γιατι ο νομος παει πισω.
Υπαρχουν αυτοι που θελουν κατι να γινει ,και υπαρχουν και οι αρνητες των παντων που πιστευουν οτι το κεντρο του κοσμου ειναι η ιερη κομωπολη και αξιωνουν τα παντα για την παρτη τους αδιαφοροντας για τον υπολοιπο νομο (ειναι η τριτη 'πολη' σε πλυθησμο).
τελος ας παει προς το μουσειο που εχει γινει με ιδιωτικα λεφτα (και οχι με λεφτα του κρατους που ταιζει χρονια τωρα την κομωπολη) για να δει και μονος του αν υπαρχει ιστορια ή οχι.

Ανώνυμος είπε...

ti thes na mas peis oti den exete symplegmata?ma oti kanete to kanete me skopimotita kai egeiromeni apo ta symplegamata sas enanti toy mesologioy..ena xorio poy egine poli ta teleytaia 50 xronia psaxnei gia istoria..i istoriki sas syneidisi fainetai sto ps antimetopizete tin istoria toy mesologgioy..apaxiotika,kivdila,aplista kai me arpaktiki diathesi...

Ανώνυμος είπε...

ANAROTIEMAI POS STO AGRINIO ANAPROSARMOZOYN TIS ANAFORES TOYS STIN ISTORIA..I PRAKTIKI TOY AKRATOY TOPIKISMOY POY PROTASSEI TO AGRINIO OS KYRIARXI POLI TIS AIT/NIAS ,ME EIRONIKES ANAFORES STIN MESOLOGGITIKI ISTORIA KAI TON ORISMO TIS OS PROTEYOUSA,OI YPOPTES KAI APARADEKTES PARSASKINIAKES METODEYSEIS GIA IDRYSI EFETEIOY STO AGRINIO PARAKAMPTONTAS KATHE THESMIKI YPOXREOSI GIA IDRYSI STIN IERI KAI ISTORIKI POLI TOY MESOLOGGIOY DILADI TIN PROTEYOUSA TOY NOMOY ITHELA NA IXERA POS SYNADEI ME PROAGOGI TIS ISTORIAS TOY AGRINIOY...POS ANADEIKNYETE KATI POY PERIFRONEITE POIKILOTROPOS?

Ανώνυμος είπε...

το μεσολογγι πεθαινει και το εχουν ριξει στο παλαβο εκει κατω μου φαινεται και σταζουν χολη με το παραμικρο για το αγρινιο.αυτοι ειναι και γιαυτο θα μενουν παντα τελευταιοι.τι να πει κανεις...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ 1:41 ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΙΕΡΗΣ" ΠΟΛΗΣ. ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ (ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ) ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΜΕ ΝΤΑΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΟΥΖΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδια τι να λεμε τωρα.το μεσολογγι παει απο το κακο στο χειροτερο και το μονο που ξερουν να πουν ειναι για την ιστορια.μια πιπιλα που δεν τους οδηγει πουθενα αλλα δεν λενε να ξεκολλησουν το μυαλο τους και να προσγειωθουν στην συγχρονη πραγματικοτητα.το τει τους αργοσβηνει,το νοσοκομειο τους υπολειτουργει,αγορα δεν εχουν και τα λιγα μαγαζια που υπαρχουν ουτε τα εξοδα δεν βγαζουν και αυτοι ασχολουνται με το πως θα βλαψουν και κακολογησουν το αγρινιο.εχουν καταντησει η τριτη πολη του νομου και αυτοι ειναι '3 λαλλουν και 3 χορευουν'.οτι και να πεις μετα ειναι λιγο.ειναι αξιοι τις μοιρας τους.εχουν μεινει τοσο πισω που σε λιγα χρονια ουτε με κυαλια δεν θα βλεπουν το αγρινιο και αυτοι θα μενουν στις δοξες του παρελθοντος και θα ερχονται ακομα και για ψωμι στο αγρινιο.

Ανώνυμος είπε...

skapste skapste den tha to vreite...

Ανώνυμος είπε...

ρε κοιτα γλωσσα που εβγαλαν οι χωριατες οι μεσολογγιτες.ρε υποαναπτικτοι και μιζεροι ανθρωποι κοιτατε να λογικευτειτε και να βαλετε μυαλο γιατι δε σας βλεπω καλα.σε λιγο θα σας περασει μεχρι και η αμφιλοχια και θα ξεφτιλιστειτε τελειως.δε βλεπετε τα χαλια σας που δεν σας υπολογιζει πλεον κανενας βγαζετε και γλωσσα,ελεος...

ΛΕΝΑ είπε...

χαχαχα ο γνωστός ανώνυμος κομλεξικός αφού πέρασε από τη δική μου σελίδα είπε να γίνει νούμερο κι εδώ!

ωραία διαφήμιση για το Μεσολόγγι.Ετσι είστε όλοι;; Ξεροκέφαλοι στενόμυαλοι και υβριστές;;

Το Αγρίνιο έχει ιστορία όσο και να χτυπιέσαι και υπάρχουν αποδείξεις απτές.Εσείς αφήστε τους ηρωισμούς για τους ξένους φιλέλληνες,τους οπλαρχηγούς και τους γείτονες που πολέμησαν για σας στο Μεσολόγγι.