Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Νεότερα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.


Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζονται δυναμικά & σήμερα. Κόσμος υπάρχει πολύς και στα δύο μπλόκα του νομού ( γύρω στα 200 άτομα στη γέφυρα του Αχελώου και πολύ περισσότεροι στον Εύηνο). Το δε μπλόκο του Ευήνου ανοίγει κατά διαστήματα, ενώ θα ξανακλείσει πάλι αυτή την ώρα. Η συγκοινωνία προς και από Αθήνα από το ΚΤΕΛ διεξάγεται με ανταπόκριση προς και από το μπλόκο του Ευήνου.
Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μπήκαν στο χωρό των κινητοποιήσεων θέτοντας ως βασικά αιτήματα το ζήτημα των τιμών σε βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι,πορτοκάλια κ.α. οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ελιές, το 50% στον καπνό. Στα αιτήματα επίσης είναι το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και προβλήματα των κτηνοτρόφων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιτροπή αγώνα:
"Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν μετά την ανακοίνωση των «μέτρων στήριξης των αγροτών» από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη, τα οποία θεωρούνται ημίμετρα και στοχεύουν μόνο στο να φέρουν τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες απέναντι στους αγρότες.
Στη σύσκεψη εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα, η οποία καλεί όλους τους αγρότες στο συλλαλητήριο και δήλωσε ότι οι αγρότες δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά λύσεις στα αυξημένα προβλήματα, ζητώντας παράλληλα την κατανόηση των πολιτών και την συμπαράστασή τους στον αγώνα που και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι απόλυτα δίκαιος.»

Τα προβλήματα για τους αγρότες είναι πολλά και συσσωρεύονται εδώ και καιρό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αγρότες κατέβηκαν στις εθνικές οδούς στα τελευταία χρόνια. Όπως δεν είναι λίγες οι φορές που μέρος της κοινής γνώμης αντιτάθηκε σε αυτούς για το κλείσιμο των δρόμων, όταν οι κινητοποιήσεις αυτού του είδους κρατούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η αγροτική οικονομία της έχει λιγότερες προοπτικές από αλλα μέρη της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι- κατι που είναι ευρέως γνωστό- ότι στη Θεσσαλία τα αγροτικά εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. και γενικότερα υπάρχει περισσότερη πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων.

Για αυτό και η κοινή γνώμη του τόπου μας πάντοτε έβλεπε και θα βλέπει θετικά τις κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού μας, εφόσον το κλείσιμο των δρόμων είναι το έσχατο μέσο πίεσης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Άλλωστε η κοινωνία μας από τα "σπλάχνα" της είναι αγροτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: