Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εκτέλεσης των 120 αγωνιστών..

Αναγνώστης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο με αφορμή την μαύρη επέτειο της εκτέλεσης των 120 αγωνιστών στις 14 Απρίλη του 1944. :
Περνώντας κάθε φορά από την Αγία Τριάδα τη συναντάω πριν φτάσω σπίτι....
Δε υπάρχει τίποτα εκεί που να θυμίζει τι είχε γίνει εκει πριν καμιά 60 χρόνια...
Μια Πυραμίδα να υψώνεται και να μου υπενθyμίζει ότι πυραμίδες δεν υπάρχουν μόνο στην Αίγυπτο..
2-3 τσιμεντένιοι στήλοι που υψώνονται λες και είναι οι πύλες του παραδείσου.
Παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρό (όπως έκανα και εγώ εκεί μικρός) χωρίς να ξέρουν την ιστορία της συγκεκριμένης πλατείας.
Είναι η πλατεία των 12Ο!!
Των 120 πατριωτών!!
Τίποτα δεν υπάρχει εκεί που να τους θυμίζει!Δεν υπάρχει μια πλάκα έστω να αναφέρει το γεγονός.Όχι για να αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα ο αγώνας αυτών των ανθρώπων. Άλλωστε και οι ίδιοι δε θα το ήθελαν.
Να υπάρχει κάτι για να εμπνεύσει νέους...
Υ.Γ ΄Μην απορούμε όταν σε <αφιερώματα>> για τη πόλη μας, μας δυσφημούν όταν στιγμές της ιστορίας για τις οποίες θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι τα περηφρονούμε της περιφρονούμε ή ακόμη χερότερα τις αγνοούμε.

Σαμπάχ

4 σχόλια:

zeidoron dtsoukas είπε...

Εχει απόλυτο δίκιο ο αναγνώστης σας Σαμπάχ.Τα ίδια ακριβώς γράφαμε και πέρσι τις μέρες της μαύρης επετείου της εκτέλεσης των 120 στην Αγία Τριάδα.Το γεγονός είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη μας και τη γειτονιά μας ιδιαίτερα.Θα έπρεπε να έχει γίνει ένα αξιοπρεπές μνημείο και μιά μεγάλη πλάκα που να αναγράφει όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων.Επίσης ο χώρος θα έπρεπε να είναι προσβάσιμος μόνο για προσκύνημα,όχι να παίζουν μπάλα και να κάνουν ποδήλατο τα παιδιά.Οσοι έχουν επισκεφτεί στην Καισαριανή το χώρο του σκοπευτηρίου καταλαβαίνουν τι εννοώ.Δεν νομίζω ότι ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει όσα χρήματα χρειάζονται για να τιμηθεί η θυσία τους και να αποκτήσει η πλατεία των 120 την ιερότητα που της αρμόζει.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αιτωλοακαρνανία υποψήφια η ΦεβρωνίαΠολιτική | 03/04/2009 - 23:46
Τελικά βρέθηκε εκλογική περιφέρεια για την γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρωνία Πατριανάκου. Αφού έκαναν μια πρώτη έρευνα αγοράς στο Υπόλοιπο, κοίταξαν μήπως την βολέψουν στη Β' Αθήνας τελικά κατέληξαν ότι η ιδανική περιφέρεια είναι η Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr ο Ζαγορίτης έχει αποφασίσει να την συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης περιφέρειας. Ήδη μάλιστα έχει βρεθεί και το πρόσωπο που θα γίνει δίδυμο η Φεβρωνία. Πρόκειται για τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο οποίος έχει περίσσευμα σταυρούς. Πάντως, εδώ που τα λέμε η γραμματέας Σχεδιασμού είναι πολύ καλύτερη επιλογή από τον Βασίλη Μαγγίνα με τους ανασφάλιστους Ινδούς και τον κουνιάδο του ανεπανάληπτου πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη

trixonidanews είπε...

Αυτό που χρειάζεται η πλατεία των 120 είναι 2 πλαέκς που η καθεμιά θα αναγράφει από 60 ονόματα των εκτελεσθέντων. Τόσο απλό . Και τόσα χρόνια η πυραμίδα και οι οπύλες στέκουν εκεί ως ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ κατασκευάσματα.

zeidoron dtsoukas είπε...

Παιδιά χτές ούτε 'γω το πρόσεξα.Η σωστή ημερομηνία της μαύρης επετείου είναι 14 Απριλίου 1944!
Στις 9 που γράφετε έγινε το σαμποτάζ από τους αντάρτες στο τραίνο κοντά στη Σταμνά κι έγινε αφορμή για να εκτελεστούν οι 120 πατριώτες στην Αγία Τριάδα.Για την ακρίβεια 117,οι άλλοι τρεις κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς στην κεντρική πλατεία Μπέλου(αυτό είναι το πραγματικό όνομα της πλατείας).