Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα σφαγεία Αγρινίου

Οι αντιδράσεις για τα σφαγεία Αγρινίου συνεχίζονται.
Τη σκυτάλη πήρε το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης, Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Καραθανασόπουλος προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η ερώτηση αναφέρει ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
«Η εισαγγελική - αστυνομική παρέμβαση και η καταδικαστική απόφαση νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την επιθετικότητα της εργοδοσίας που ζητούσε ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν δουλειά με το κομμάτι ή ανεργία. Αυτό ακριβώς το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το μεροκάματο και όσα άλλα δικαιούνται χτυπιέται με την κρατική καταστολή.
«Τα παραπάνω έχουν προφανή σύνδεση με το πρόσφατο έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου η συνδικαλιστική δράση χαρακτηρίζεται ως "έγκλημα". Ο αποτελεσματικός συντονισμός, και στο Αγρίνιο, Εισαγγελίας - εργοδοσίας δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, με στόχο να χτυπηθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να πάψουν η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία να στηρίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας και να λειτουργούν ως μηχανισμοί καταστολής των αγώνων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Αντιεξουσιαστική κίνηση Αιτωλοακαρνανίας που μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης:
"Το Αγρίνιο βρίσκεται στη δίνη της ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας εδώ και πολλά χρόνια. Μια απονευρωμένη λόγω κεντρικών σχεδιασμών οικονομία οδηγεί στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα παραδείγματα είναι πολλά και καθημερινά. Το φαινόμενο όμως της επίθεσης σε διασφαλισμένους όρους εργασίας όπως αυτοί είχαν διαμορφωθεί ως τώρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά κεντρική πολιτική απόφαση. Η συνεχής πίεση για εξομοίωση των αμοιβών προς τα κάτω δεν είναι αποτέλεσμα κρίσης αλλά συγκέντρωσης οικονομικής δύναμης στα χέρια λίγων. Η απόκτηση οικονομικής εξουσίας συνοδεύεται από την μη παραχώρηση και την περιστολή των δικαιωμάτων.
Ο νομός Αιτ/νίας, κτηνοτροφικός σε μεγάλο ποσοστό, είχε πάντα την ανάγκη σύγχρονων σφαγείων. Ένα τέτοιο λοιπόν είναι και ο βιομηχανικό σφαγείο που διαχειρίζεται η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου (ΕΑΣ).
Στη συνέχεια η ίδια ανακοίνωση αναφέρεται στα γεγονοτα που συνέβησαν στις 10 Απριλίου:
"οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κατάληψη των σφαγείων, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ισχυρή αστυνομική δύναμη, με εντολή του εισαγγελέα, τους συλλαμβάνει οδηγώντας τους σε δίκη και καταδίκη ενώ οι μηνύσεις του σωματείου εκδοροσφαγέων παραμένουν στο συρτάρι.
Μέσα από τα σύννεφα των διακηρύξεων για ελεύθερη οικονομία και ανταγωνιστικότητα ο Γ. Αυφαντης επιχειρεί να αποκτήσει το μονοπώλιο των σφαγείων. Η ΕΑΣ Αγρινίου, έσπευσε να συνδράμει την επιθυμία του.
Όμως, η διατροφή είναι κοινωνικό αγαθό. Το σφαγείο, είναι κομβικό σημείο στην διαδρομή των κτηνοτροφικών αγαθών προς τον καταναλωτή. Επηρεάζει την τιμή του προϊόντος, την ασφάλεια και την απρόσκοπτη διακίνησή του. Επίσης, η λειτουργία του απουσία κανόνων και υποδομών διαχείρισης των αποβλήτων του, επιβαρύνει το περιβάλλον. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να εγγυηθεί τέτοιου είδους όρους λειτουργίας. Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι η μέγιστη οικονομική απόδοση της επιχείρησής του εις βάρος κτηνοτρόφων και καταναλωτών, των ίδιων των εργαζομένων των σφαγείων, αλλά και του περιβάλλοντος.
Τα σφαγεία Αγρινίου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Αποτελούν διαδικασία που απαιτεί κοινωνικό έλεγχο.
Το δημόσιο – συνεταιριστικό σφαγείο είναι η πρόταση που μπορεί να εγγυηθεί τον κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία των σφαγείων Αγρινίου, και το σωματείο εκδοροσφαγέων είναι ο μόνος φορέας που έχει την εμπειρία να διεκπεραιώσει αυτή τη λειτουργία:
Συνδιαχείρηση των σφαγείων από κτηνοτρόφους, εκδοροσφαγείς και λοιπούς εργαζομένους σε αυτό, κτηνιάτρους και άλλο επιστημονικό προσωπικό, σε κοινωνικό επίπεδο (διαχειριστική συνέλευση).

Όχι στην εξάρτηση της κοινωνίας από τα οικονομικά λόμπυ.

Η αλληλεγγύη της κοινωνίας είναι το μοναδικό όπλο των εργαζομένων.
Ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν.

Μας αφορά όλους.
"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΦΙΚΤΗ.
ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΟ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ,