Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Aπό τις κινητοποιήσεις στη Μεσοχώρα για τον αχελώο




Συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα στη Μεσοχώρα Τρικάλων, δίπλα στην κοίτη του Αχελώου οι εκδηλώσεις και οι δράσεις της Πανελλλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, του «Αχελώου Ρους» και δεκάδων άλλων οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών. Την Παρασκευή 7/8 στις 12.30 το μεσημέρι ακτιβιστές του κάμπινγκ πραγματοποίησαν παρέμβαση στο εργοτάξιο των έργων εκτροπής στη Δρακότρυπα Καρδίτσας, φθάνοντας μέχρι την έξοδο της σήραγγας εκτροπής, όπου έγραψαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας. Το Σάββατο 8/8 στις 7.30 το βράδυ στην πλατεία της Μεσοχώρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, που διακόπηκε λόγω βροχής για να συνεχιστεί στο κοινοτικό γραφείο του χωριού. Οι εξελίξεις σε πολιτικό (εμμονή Γ. Σουφλιά να προωθήσει με κάθε μέσο το έργο) και νομικό επίπεδο (αναμονή αποστολής προδικαστικού ερωτήματος από το ΣτΕ προς το Ευρωπαικό Δικαστήριο για την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι τοπικοί φορείς ενάντια στο νόμο Σουφλιά) αναλύθηκαν στην συνέλευση και αποφασίστηκε:

-Συντονισμένη δράση στο κοινωνικό-κινηματικό πεδίο για να ακυρωθεί στην πράξη το έργο.

-Αποτροπή της εγκληματικής και επιβαλλόμενης κτηματογράφησης των περιουσιών των παραποτάμιων οικισμών που θα αφανιστούν από το φράγμα.

- Διοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας στις 12/10, ημέρα εκδίκασης στο ΣτΕ της προσφυγής κατά του ν. 3481/2006, με τον οποίο εγκρίθηκαν πραξικοπηματικά από τη βουλή οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση ανανέωσαν την απόφαση τους να μην επιτρέψουν τον αφανισμό της Μεσοχώρας και του ίδιου του ποταμού.


Την Κυριακή 9/8 στις 11 το πρωί εκατοντάδες ακτιβιστές και πολίτες από όλη την Ελλάδα μαζί με τους μεσοχωρίτες διαδήλωσαν στο φράγμα της ντροπής. Ακτιβιστές της Πανελλαδικής Κίνησης κατά της εκτροπής του Αχελώου κρεμάστηκαν με ορειβατικά σκοινιά πάνω στο φράγμα, όπου ανέγραψαν με χρώμα το «Όχι στην εκτροπή».

Το δεκαήμερο οικο-camping συνεχίζεται με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις και συζητήσεις γύρω από το θέμα του νερού και της σχέσης του με τον αστικό χώρο, την τουριστική ανάπτυξη και τη γεωργία. Την Παρασκευή 14/8 θα παρουσιαστεί το παραμύθι του Ν. Σκιαδά «Το παιδί και το ποτάμι» ενώ καθημερινά στο camping οι κατασκηνωτές θα απολαμβάνουν ήχους funk jazz από τους Threesome καθώς και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

τηλ. επικοινωνίας 6942-476998

Περισσότερα στο aheloos.blogspot.com και www.mesochora.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά οι ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΛΑΟΣ τι λένε γι'αυτό το θέμα;Που κρύβεστε ρε;Τουμπεκί;
Το μεγαλυτερο έγκλημα κατα του νομού.
Αλλα τι να μας πούν.Αυτοί κανουν μπανακια και θα έρθουν απο Σεπτέμβρη και θα μας τα πρήζουν πάλι.Πολύ λίγο τελικά έχουν καταντήσει αυτοί οι άνθρωποι το Αγρίνιο και το νομό.

Μάρκος είπε...

Εγώ ακόμη απάντηση δεν πήρα: την δεκαετία του 80 το τουμπεκί όλως σας για την εκτροπή που θα έκανε ο μέγιστος Αντρέας το θυμάστε; Τώρα είναι άλλη εκτροπή αυτή;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΄΄ΑΛΕΚΑ-ΑΛΕΚΟΣ-ΑΛΕΞΗΣ΄΄ ΤΙ ΛΕΝΕ; Ή ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ (ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΛΟΥΣΙΩΤΕΡΟΙ)

Ανώνυμος είπε...

Αυτούς που θα ερθουν να σας ξαναπιασουν τον πισινο, και να ξεπουλησουν οτι εχει απομεινει, αυτους θα ΞΑΝΑΓΛΥΨΕΤΕ παλι στις επόμενες εκλογες και θα του δωσετε κανα την εξουσία... ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

kostakoutas είπε...

νομίζω πως το ξεπούλημα θα ολοκληρωθεί όταν όλοι θα χειροκροτούν του πολιτικούς...Άρχοντες καθώς θα μπαίνουν οι υπογραφές για την δημιουργία νέου δρόμου πέριξ της παληοβούνας,του πανεπιστημιου,της ένωσις του αγρινίου με την ιόνια και κάνα 2 αλλα έργα τα οποια έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρονια αλλα θα προσφερθούν σα καθρεφτάκια προς τέρψιν των ιθαγενών...
Να μας χαιρόμαστε!!

Agelos Titis είπε...

Όταν θέλει το ΥΠΕΧΩΔΕ γίνεται άμεσα κτηματογράφηση!!!

Ολοκληρώθηκε και η κτηματογράφηση της Μεσοχώρας
Οι πίνακες αναρτήθηκαν στο δημαρχείο Πινδέων – Μία «κομβική» διαδικασία η οποία ανοίγει το δρόμο και για την προώθηση των υπολοίπων διαδικασιών.

Πηγή: http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=71515