Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Δημοκρατία πολλαπλών διαστάσεων

Την τιμητική της έχει το τελευταίο καιρό στην τοπική επικαιρότητα της περιοχής μας το θέμα Blog, ελευθερία απόψεων,ανοχή από θιγόμενα πρόσωπα κτλ. Την Παρασκευή συνελήφθη ο εκδότης της εφημερίδας Παρόν της Αιτωλοακαρνανίας, ύστερα από μήνυση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ Σ.Γιαννακά. Τελικά η δίκη πήρε αναβολή.

Σήμερα μας ήρθε ένα mail από το Press-bank το οποίο σε άρθρο του αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον δικηγόρο του μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Κοσμά, ο οποίος φέρεται να έκανε παράπονα στους διαχειριστές της σελίδας για μια ανάρτηση που την θεώρησε προσβλητική για τη μητρόπολη. Η ανάρτηση αυτή αναφέρονταν σε μια περίπτωση όπου ζητήθηκε από τον μητροπολίτη να πάρει θέση στο θέμα μιας κυρίας, από της οποίας το οικόπεδο θα περάσει δρόμος από μέσα που θα καταλήγει στο Ιερό Ναό. Ο μητροπολίτης με απλά λόγια απήντησε ότι είναι θέμα δήμου και όχι της μητρόπολης. Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν η εν λόγω κυρία παίρνει αποζημίωση από την διάνοιξη του δρόμου.

Ας βάλουμε το θέμα σε μια άλλη διάσταση.

-Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αντιδράσει όπως θέλει όταν θίγεται.Βέβαια η αντίδραση του τον κρίνει και τον χαρακτηρίζει.Εξαρτάται από τον τόνο, την ένταση της και προπάντων έναντι ποιου αντιδράει. Από τη Μητρόπολη παράπονα γίναν, δεν μπορεί κανείς να τους κατηγορήσει για αυτό.

Η αντίδραση αυτή έχει κλίμακες:

Άλλος ( που αυτό κάνουν οι περισσότεροι) τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Άλλος μπορεί να κάνει παράπονα.(Αλήθεια στις εφημερίδες δεν ξεκινάνε να χτυπάνε τα τηλέφωνα από το πρώι για τι άλλο; Μα για παράπονα! Πώς έγραψες αυτό, τι ενοούσες με εκείνο κτλ κτλ)

Άλλος μπορεί να απειλήσει για αγωγή, άλλος να την κάνει

Και φυσικά άλλος μπορεί να σε τσακώσει κάπου και να σε αρχίσει στα μπινελίκια και πάει λέγοντας..

-Βλέπουμε συνεχώς στα δελτία ειδήσεων μηνύσεις, διώξεις κτλ κλτ. Λέμε ότι η δημοκρατία μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται. Μήπως όμως και σε παλαίοτερα χρόνια που υποτίθεται ότι η δημοκρατία δεν είχε συρρικνωθεί τόσο, "οι δυνατοί" είχαν άλλους τρόπους να αντιδρούν; Εποχές με πολιτικά πάθη σε έξαψη. Εποχές γεμάτες με αυγά στην Πλατεία λόγω ερχομού Σαμαρά; Η παλιότερα εποχές Rangers , Κενταύρων, Πρασινοφρουρών, οργισμένων Κνητών, Μαοϊκών κτλ. Αν υπήρχαν τότε Blog και τα έβαζαν με βουλευτές, κόμματα κτλ δεν θα την έπεφταν "αλλιώς" σε αυτά θερμοκέφαλοι, χωρίς καν εντολές από άνωθεν;

Τώρα τα κενά αυτά καλύπτονται αλλιώς.

Οι δυνατοί επιβάλλουν το δίκαιο, όπως έλεγε ο Hobbes και αυτό φύσει αδύνατον να αλλάξει.

Όμως και οι λιγότερο δυνατοί πρέπει να έχουν την εφευρετικότητα και την Πολυμηχανία του Οδυσσέα για να τυφλώσουν τον Κύκλωπα Πολύφημο..

Y.Γ. : Όσον αφορά το σεβαστό Μητροπολίτη κ.κ. Κοσμά θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο ταπεινό, ηπίων τόνων, που έχει προσελκύσει κατά πολύ τους νέους ανθρώπους, ενώ παράλληλα έχει να επιδείξει πλούσιο ποιμαντικό εργο σε όλο το νομό, αποφεύγοντας ο ίδιος συνειδητά να το ''διαφημίζει''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: