Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Nεότερα για το θέμα του Πανεπιστημίου.

Όπως βλέπετε και εσείς, έχει ακόμα πολύ συζήτηση αυτή η υπόθεση..

Η απόφαση για την ίδρυση του τέταρτου Πανεπιστημιακού τμήματος είναι ιστορική για τη πόλη μας.Από εκεί και πέρα το επόμενο είναι η αυτονόμηση για το οποίο αναφερθήκαμε προσφάτως.

Παρόλα αυτά υπήρχαν πολλές φωνές οι οποίες ήταν επιφυλακτικές στο αν θα προλάβει να λειτουργήσει φέτος το τμήμα, πότε θα προσλάβει διδακτικό προσωπικό κτλ κτλ.Πολλοί δε μάλιστα θεωρούν τη διαδικασία ιδιαιτέρως χρονοβόρα.

Χθές λοιπόν συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Ιωάννη Γεροθανάση.Σας παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Δήμου Αγρινίου για τη συνάντηση αυτή.Από αυτό εμείς συμπεραίνουμε ότι και τόσο ο κ. Παύλος Μοσχολιός, όσο ο κ. Ιωάννης Γεροθανάσης έχουν ως πρόθεση να "τρέξουν"το θέμα των υποδομών, προκειμένου να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν το τέταρτο τμήμα.Η είδηση που βγαίνει δηλαδή είναι η δέσμευση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι το συντομότερο δυνατόν θα μισθώσει κτήριο, προκειμένου να υπάρχει μια "προσωρινή υποδομή" για να ξεκινήσει άμεσα το τμήμα Marketing αγροτικών προιόντων.Το ίδιο προσδωκούμε ν α κάνει και με το επιστημονικό προσωπικό& τις υποδομές.Βέβαια αδιάψευστος κριτής όλων το πως θα κυλήσουν όλα αυτά στη πράξη.Αναμένουμε λοιπόν..

Το κρίσιμο θέμα των υποδομών του Πανεπιστημίου Αγρινίου ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ιωάννη Γεροθανάση.Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε η Α΄ φάση του ρυμοτομικού σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης, στην παραχωρηθείσα έκταση στο παλαιό αεροδρόμιο (178 στρέμματα), το οποίο έχει αναλάβει να εκπονήσει ο Δήμος Αγρινίου, και συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με το χωροταξικό σχέδιο, καθώς και οι δύο μελέτες για την κατασκευή των κτιρίων όπου θα στεγαστούν τα τρία τμήματα.Επίσης, στη συνάντηση αναλύθηκαν διεξοδικά τα θέματα υποδομών που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία του τέταρτου τμήματος, η ίδρυση του οποίου ανακοινώθηκε στο ΣΑΠΕ, και αποφασίστηκε, το συντομότερο δυνατό, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να προχωρήσει σε μίσθωση χώρου, όπου θα στεγαστεί το εν λόγω τμήμα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του.Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση έγινε στα πλαίσια της διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αντικείμενό της ήταν οι υποδομές του Πανεπιστημίου Αγρινίου. Παρουσιάσαμε την Α΄ φάση του ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο έγινε από όλους αποδεκτό, και τώρα προχωράμε στην επόμενη φάση ώστε να είμαστε έτοιμοι στα τέλη Σεπτεμβρίου με το ρυμοτομικό σχέδιο».

Ο κ. Μοσχολιός αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις και την απόφαση του ΣΑΠΕ για την ίδρυση του τέταρτου τμήματος «Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων» τη χαρακτήρισε θετική, αρκεί να λειτουργήσει άμεσα, επισημαίνοντας όμως, ότι εμμένουμε σταθεροί στο πάγιο αίτημά μας για την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου στο Αγρινίο.

Τέλος, ο κ. Μοσχολιός τόνισε ότι η χρηματοδότηση των υποδομών της Πανεπιστημιούπολης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, είναι μεγίστης σημασίας και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να συνταχθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο έθεσα για μια ακόμη φορά το θέμα της χρηματοδότησης των υποδομών του Πανεπιστημίου Αγρινίου μέσα από το ΕΣΠΑ. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το θέμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας για το μέλλον του Πανεπιστημίου και η οποιαδήποτε ανάπτυξη και εξέλιξή του σχετίζεται με την ανάπτυξη των υποδομών. Σε μια περιφέρεια όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που διαθέτει ένα μεγάλο Πανεπιστήμιο και δύο ΤΕΙ ενδεχομένως δεν θα προφέρει τίποτα μια επιπλέον υποδομή στα ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά και τεχνικά ιδρύματα, όμως οι υποδομές που διεκδικούμε για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι είναι μεγίστης σημασίας με δεδομένο ότι άλλος τρόπος χρηματοδότησης πέραν του ΕΣΠΑ δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ι. Γεροθανάσης, δήλωσε ευχαριστημένος από τη συνεργασία και ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προχωρήσει άμεσα στη μίσθωση χώρων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τριών υπαρχόντων τμημάτων και του τετάρτου, ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την άμεση λειτουργία του τετάρτου τμήματος. Επίσης, υπογράμμισε δύο σημαντικά στοιχεία που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ένταξη των υποδομών του Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ. Το πρώτο έχει να κάνει με το Αναπτυξιακό - Ακαδημαϊκό πρόγραμμα που έχει ήδη καταθέσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Υπουργείο Παιδείας και το δεύτερο με το γεγονός ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει ήδη πιστοποιηθεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, θετική αλλά όχι και "ιστορική" η ίδρυση απλά ενός ακόμα τμήματος στην πόλη. Το θέμα είναι η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, για την οποία μας δουλεύουν χρόνια και χρόνια τώρα οι πολιτικοί...