Κυριακή 13 Απριλίου 2008

των αντιεξουσιαστών..

Γράφει ο Παπα-Ηλίας Υφαντής
Η Κυριακή, που μας έρχεται, η 5η Κυριακή των Νηστειών, όπως λέγεται στη γλώσσα της Εκκλησίας, (13 του Απρίλη φέτος), είναι η Κυριακή των αντεξουσιαστών. Η Κυριακή της μεγαλύτερης επανάστασης και ανατροπής και του συγκλονιστικότερου σεισμού.Που, όταν κάποτε οι άνθρωποι θ' ακούσουν τον φοβερό και συνάμα γλυκό ορυμαγδό του και θα συγκλονισθούν οι καρδιές τους, θα τα κάμει όλα γυαλιά-καρφιά και θα φέρει τ' απάνω κάτω. Γκρεμίζοντας, όπως λέει η Παναγία τους τύραννους απ' τους θρόνους και ανεβάζοντας τους ταπεινωμένους και καταφρονεμένους.Η κήρυξη αυτής της επανάστασης θα γίνει, για μια ακόμη- πολλοστή-φορά με την ευαγγελική περικοπή (Μάρκου: Ι: 32-45), που θα διαβάσουμε οι παπάδες στις εκκλησιές. Παρότι ούτε ξέρουμε τίποτε για την επανάσταση αυτή κι ούτε ποτέ θα μάθουμε. Κι αν ακόμη την υποπτευθούμε δεν τολμούμε να μιλήσουμε γι' αυτήν. Γιατί, όπως είπε ο Χριστός, την επανάσταση αυτή την ακούνε όσοι έχουν αυτιά ν' ακούνε και τη ζούνε, όσοι έχουν καρδιές. Ενώ οι περισσότεροι από μας έχουμε μόνο κοιλιές και τσέπες. Και, όπως λέει ο ποιητής, «αφού εφάγαμε καλά, πέσαμε εδώ στα χαμηλά ανίδεοι και χορτάτοι»…Αλλά την επανάσταση αυτή δεν την ξέρουν ούτε αυτοί, που περιορίζονται να μέμφονται τους άλλους, θρονιασμένοι στο ναρκισσισμό τους και την αδιαφορία και τη βόλεψή τους. Παρά μόνο αυτοί, που ξέρουν ότι ο δρόμος για το μεγάλο ΣΥ, που είναι ο Θεός, περνάει μέσα απ' τα' απειράριθμα εσεις, που είναι οι συνάνθρωποί μας.Και τον περπατούν, ακολουθώντας τα ίχνη του Γιου του Ανθρώπου. Που δεν ήρθε, για να καταπιέσει και να καταληστεύσει τους λαούς και να στείλει στο θάνατο χιλιάδες και εκατομμύρια. Ούτε, για να δοξαστεί και να λιβανιστεί απ' τους κόλακες και τους καιροσκόπους. Αλλά μόνο, για να υπηρετήσει και να δώσει ακόμη και τη ζωή του για τη λευτεριά, την αξιοπρέπεια και τη λύτρωσή των λαών

3 σχόλια:

zeidoron dtsoukas είπε...

Ν'αγιασει το στομα σου παπα-Ηλια.Νασαι καλα να τα λες και να τα γραφεις κι "ο εχων ωτα ακουειν ακουετω".Δεν ειναι μακρυα ο καιρος που θα ξεσπασει η επανασταση.Φτασαμε πια στο μη περαιτερω.Περαν των αλλων χαθηκε και αυτο που στα μερη μας το λεμε τσιπα.Η ΝΤΡΟΠΗ.Οποιος μπορει να κλεψει,να ληστεψει,να εξπατησει η ο,τι τελος παντων θα του αποφερει κερδος το κανει.Απληστια και θρασος περισσο.Αβουλοι βολεμενοι λιβανιστες των τυραννων!
Ξεχναμε ολοι οτι ειμαστε περαστικοι απ'αυτο τον κοσμο κι οτι το μοναδικο αγαθο ειναι η ιδια η ζωη συνοδευομενη απο υγεια.Ισως γιατι μας χαριστηκε.Εκει που θα παμε μετα δεν απαιτουνται παρα μονο δυο τρεις χιλιαδες για τα πρωτα μας εξοδα (της κηδειας).Κι αν δεν ταχουμε δεν χαθηκε δα κι ο κοσμος!
(Παρενθεση ασχετη-σχετικη.Ζωντανο παραδειγμα της ματαιοδοξιας μας το νεκροταφειο Αγρινιου.Κοινοι θνητοι οπως ολοι μας εχουν φτιαξει μικρα παλατια ως τελευταια κατοικεια των ανθρωπων τους.Γιατι ρε παιδια τετοια χλιδη;Αυτα τα χρηματα δεν θα μπορουσαν καπου αλλου (γηροκομεια,νοσοκομεια,ορφανοτροφεια κ.λ.π) να πιασουν τοπο και να τιμαται και η μνημη των νεκρων αιωνιως;Μερες πουναι ολοι θα κατηφορησουμε προς τον Αι Γιωργη.Ας αφησουμε κατα μερος τον πονο μας κι ας ρηξουμε μια ματια γυρω μας για του λογου το αληθες.)
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Ζειδωρον

Ανώνυμος είπε...

Ονειρεύονται πραξικοπήματα οι παππάδες...

Ανώνυμος είπε...

Παπα-Ηλία τέτοια ΄κείμενα να γράφεις σαν και αυτό.Σύντομα και περιεκτικά
Το προηγούμενο ήταν πολύ μεγάλο και να σου πώ την αλήθεια κούραζε
Ένας φανατικός αναγνώστης