Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Τελικά θα γίνουν τα χαλκούνια;

Δεν χρειάζεται να κάνουμε αναφορά στο έθιμο των Χαλκουνιών που όλοι γνωρίζουμε.Άλλωστε τα χαλκούνια είναι αυτό που μας κάνει όταν επιστρέφουμε στην Αθήνα να παινευόμαστε στους εκεί φίλους μας, οι οποίοι παίρνουν κάθε πάσχα"τηλεοπτική "γεύση από Αγρίνιο, εξαιτίας του έθιμου αυτού.
Δυστυχώς όμως το έθιμο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και δεν είναι λίγα τα θύματα που έχουμε θρηνήσει.Αυτός είναι και ο λόγος που ματαιώθηκαν πέρισυ τα χαλκούνια.Λέγεται ότι η ματαίωση έγινε προληπτικά λόγω της υγρασίας.

Από ότι γνωρίζουμε μέχρι τώρα το έθιμο θα γίνει κανονικά τη Μ.Παρασκευή.Θεού θέλοντος αλλά και..καιρού επιτρέποντος.Αυτά για την ώρα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"το έθιμο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και δεν είναι λίγα τα θύματα που έχουμε θρηνήσει"

Έ, όχι ρε παιδιά!..Επικίνδυνα, σκέτος θάνατος, είναι τα εκρηκτικά, οι ..όλμοι(το είδαμε και αυτό σε άλλες περιοχές), τα βαρελότα, πολλά "αυτοσχέδια" κλπ.
Επικίνδυνα είναι αυτά που σκάνε στους δρόμους, που πέφτουν ανάμεσα στον κόσμο, οι μαγκιές και ό,τι "ετοιμάζεται" και σκάει στα χέρια, στα πόδια, ακρωτηριάζει...
Από όλα αυτά, ναι υπάρχουν και δυστυχώς θα υπάρχουν θύματα.
ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΛΚΟΥΝΙΑ ΟΜΩΣ;
Μην τα μπερδεύουμε!
Τα φτιάχνουν εξαιρετικά έμπειροι Αγρινιώτες, ξέρουν πόσο μπαρούτι βάζουν, πώς τα δημιουργούν και πώς τα καίνε. Όλοι έχουμε δεί ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιο αντί να βγάλει αυτή τη "βροχή" από φωτιά, ανατιναχτεί αμέσως, στα χέρια του χαλκουνά που το κρατάει δεν προξενεί τίποτα. Με την επανάληψη του εθίμου, τα τελευταία χρόνια, οι χαλκουνάδες βλέπετε, πολύ σωστά, προτίμησαν να μας χαρίζουν λιγότερο θέαμα και περισσότερη ασφάλεια. Έχουν μειώσει τη "γόμωση".


Κίνδυνοι και θύματα, ναι έχουν υπάρξει. ΑΛΛΟΥ, όμως! Πχ στην Καλαμάτα, με τα ψευτοχαλκούνια τους (που τα λέμε εμείς) τις "ρουκέτες" (που λκένε αυτοί).
Παρόμοιες κατασκευές, με άλλους ανθρώπους, άλλες συνθήκες, διαφορετική προσοχή..
Κίνδυνοι και παραλίγο θύματα, υπάρχουν στην "περιφέρεια" των χαλκουνιών.
Με τις μ.. άντε μην πω ολόκληρη τη λέξη που πετάνε ορισμένοι στην κεντρική πλατεία, πριν και μετά τα χαλκούνια. Τότε που κανονικά δημιουργείται κατάσταση "του φευγάτου η μάνα...".
Αυτά που το καφριλίκι, Αγρινιώτικο ή μη τα πετάει είτε υπάρχουν χαλκούνια είτε όχι!

Αλλα τα Χαλκούνια, μην τα κατηγορούμε τζάμπα, άδικα.
Όχι μόνο και καλά γιατί είναι παράδοση.
Άν ήταν φονική παράδοση, ας πήγαιναν καλιά τους, ας μην τα βλέπαμε ποτέ.
Είναι όμως και το έχει αποδείξει ΑΘΩΟΣ ο "κατηγορούμενος" και μακάρι να τον δούμε και φέτος.

Ανώνυμος είπε...

Παίδες μην το γκαντεμιαζετε το εθιμο και βαζετε ιδεες σε ορισμενους.εδω μας εμαθε ολη η ελλαδα και ερχεται τοσος κοσμος για να τα δει.
Αλήθεια τοσα χρονια με τοσα καναλια media κτλ. που δεν μας ειχαν παρει χαμπαρι...οι αρμοδιοι που κοπτονται για να βγει το αγρινιο απο την αφανεια τι εκαναν?
Το εθιμο εχει αντεξει αιωνες και σαφως πρεπει να διατηρηθει και να το διαφυλαξουμε.
Oπως και το κουζινομαχαιρο μπορει να γινει φονικο οπλο ετσι και τα χαλκουνια θελουν προσοχη και υπευθυνοτητα.