Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Φοιτητικές εκλογές: Όσα δε διαβάσετε και δεν ακούσατε!

Οι φοιτητικές εκλογές 2008 ανήκουν πλέον στο παρελθόν...και στο παρόν θα λέγαμε αφού σε κάποιες σχολές ακόμη μετρούν! (όπως π.χ. στην ΑΣΟΕΕ). Οι ηγεσίες των νεολαιών (όπου αυτές υπάρχουν!) προέβησαν για ακόμη μια φορά στις επινίκιες δηλώσεις και έτσι δημοσίως όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Βλέπετε απ’τη στιγμή που η ΕΦΕΕ έπαψε να λειτουργεί, διότι έτσι θέλουν κάποιοι, ο καθένας νομιμοποιείται (!) να ανακοινώνει τα δικά του αποτελέσματα. Εμείς βέβαια ως συντακτική ομάδα του agrinionews, ασχέτως του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει ο καθένας και η καθεμιά μας, θα σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα τα οποία απηχούν τη γενικότερη κατάσταση, έτσι όπως ορισμένοι από εμάς τα ζήσαμε αυτές τις μέρες εκ των έσω ανά την Ελλάδα!
Η ΔΑΠ παρότι αναμενόταν να πέσει αρκετά, κατόρθωσε να διατηρήσει τις δυνάμεις της πέφτοντας 1%. Βλέπετε το ασφαλιστικό σκιάστηκε απ’το Σκοπιανό, αλλά και την αξιολόγηση που έκαναν σημαία της προεκλογικής τους εκστρατείας οι δαπίτες. Η ΠΑΣΠ, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέβηκε ακέφαλη (σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης) απώλεσε και αυτή δυνάμεις της τάξης του 2%, ενώ η Πανσπουδαστική αύξησε τα ποσοστά τις γύρω στο 1% με 2%. Εκεί που αξίζει να σταθεί κανείς είναι στην Αριστερή Ενότητα (ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ). Οι πάντες περίμεναν θεαματική άνοδο, αντίστοιχη ή παρόμοια με αυτή που δίνουν oι δημοσκοπήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ (15%). Όμως η αναμενόμενη άνοδος ποτέ δεν ήρθε. Έτσι η Αριστερή Ενότητα αύξησε τα ποσοστά της κατά 2% με 3%. Βέβαια υπήρξαν και εξαιρέσεις, όπως στη Νομική Αθηνών, όπου ανέβηκε 10 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα να κερδίσει για πρώτη φορά έδρα! Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν η ΕΑΑΚ, η οποία για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει είτε να αναθεωρήσει την ιδεολογικοπολιτική της ταυτότητα είτε να αναζητήσει συνεργασία και «συγχώνευση» με άλλη αριστερή παράταξη. Το λέμε για να χει το νου του ο Αλέξης...
Όσον αφορά το νομό μας είχαμε ανατροπές ως προς την πρώτη θέση. Μεγάλος κερδισμένος η ΠΑΣΠ. Συγκεκριμένα στο Αγρίνιο επανήλθε στην πρωτιά μετά από χρόνια κερδίζοντας και στα τρία τμήματα. Μάλιστα το ένα εξ’αυτών το πήρε με αυτοδυναμία. Ίδιο σκηνικό και στο Μεσολόγγι, όπου οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ πρώτευσαν και στις δύο σχολές, εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο τα εσωκομματικά προβλήματα που είχαν οι δαπίτες.

Υ.Γ: Tελικά στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Ρεθύμνου τι έγινε τη βραδιά της καταμέτρησης; Φήμες φέρουν κάποιους εξωπανεπιστημιακούς «κυρίους» να απείλησαν φοιτητές ότι θα κάνουν χρήση όπλου, προκειμένου να επιβάλλουν τις απόψεις τους υπερ μίας παράταξης! Εμείς απλά μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη αυτό που ακούσαμε, ευελπιστώντας να είναι απλές φήμες....

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ζωη ετεροχρονισμενοι... μεχρι και τους φοιτητες τους "κολλησαμε"... η μονη εγνοια μας σαν νομος, σε ο,τι αφορα το δημοσιο βιο, ειναι μη και χασει το πασοκ... ψηφιζουμε ανθρωπους που δεν εχουν ΤΙΠΟΤΕ πλεον να προσφερουν στον τοπο μονο και μονο για να μεινει το κομμα (το ποιο;)στην εξουσια. και ποσο πολυ μας εκτιμα ο γιωργακης, που στη "σκιωδη" κυβερνηση ουτε εναν δεν εχει απο τον καταπρασινο νομο. συμπολιτες, δε ζουμε ουτε στη δεκαετια του 80 ουτε στα 90's. ξ-υ-π-ν-η-σ-τ-ε ε-π-ι-τ-ε-λ-ο-υ-ς!

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει κοσμος ακομη, που επιμενει να ασχολειται με τα...κομματα? που ζει, στον προηγουμενο αιωνα?

Ανώνυμος είπε...

Μια απάντηση

Για τα (Σχήματα των..) Ε.Α.Α.Κ. , από που συνάγεται πως ήταν «ο μεγάλος χαμένος των εκλογών»;
Άσε το άλλο «συμπέρασμα»! «..Για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει είτε να αναθεωρήσει την ιδεολογικοπολιτική της ταυτότητα είτε να αναζητήσει συνεργασία και «συγχώνευση» με άλλη αριστερή παράταξη».

Προφανώς ,καθένας είτε έχει σχέση με τα Πανεπιστήμια, είτε όχι και, περισσότερο, είτε γνωρίζει τις δυναμικές του φοιτ. και κοινωνικού Κινήματος , είτε ..πάλι όχι , μπορεί να εκφράζει τις επιθυμίες του για οποιονδήποτε ξένο προς αυτόν Χώρο.

Όμως..

Πρώτο,
και άν ακόμη τα Σχήματα Ε.Α.Α.Κ. είχαν εκλογική πτώση , ακόμα και δραματική , αυτό δε θα αποτελούσε με τίποτα «όρο» ..αναθεώρησης της ταυτότητάς τους ή «συγχωνεύσεων» με Συνασπισμένους και μη...
Για τα Σχήματα Ε.Α.Α.Κ. άλλωστε οι εκλογές και οι κάλπες δεν είναι λόγος και όρος ύπαρξης.
Αποτελούν ένα καθρέφτη του τί συμβαίνει στα «τοπία» που αγωνίζονται. Άν το «καθρέφτισμα» δεν μας αρέσει, φυσικά δεν ισχύει το ..τόσο το χειρότερο για τον καθρέφτη ή τόσο το χειρότερο για τα Ε.Α.Α.Κ.
Σημαίνει περισσότερη προσπάθεια να αλλάξει , να γίνει πιο ζωντανό το τοπίο.

Δεύτερο,
Δε χρειάζεται να ζει κανένας μέσα στους φοιτητικούς χώρους για να διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε «πτώση». Μέχρι και η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ που ξεκίνησαν με καθυστέρηση μιας δυο ημερών να δίνουν κάποια σημαντική ροή ..πειραγμένων «αποτελεσμάτων», και «καταγράφουν» μια «μείωση» των Ε.Α.Α.Κ. , το κάνουν τελείως ...εθιμοτυπικά- σχεδόν σε αμελητέο επίπεδο.
Ακόμα και ο Συνασπισμός που το πρώτο βράδυ «έβλεπε» την ΑΡ.ΕΝ. να διπλασιάζεται και να ξεπερνάει τα Ε.Α.Α.Κ. ,γρήγορα τα μάζεψε.
Ακόμα και αν θεωρήσει κανένας ..ανάρμοστα τα αποτελέσματα που καταγράφουν τα ίδια τα Ε.Α.Α.Κ. , που δίνουν μια οριακή άνοδο, ακόμα και άν αγνοηθούν οι άπειρες εκλογικές και υποκειμενικές παράμετροι και άν «διαγραφεί» ότι νέα σχήματα κατέβηκαν σε Φοιτητικούς Συλλόγους που δεν είχαν παρουσιαστεί ξανά ,όπως ΚΑΙ στο Αγρίνιο , αυξάνοντας το συνολικό άθροισμα ψήφων των Ε.Α.Α.Κ. , ακόμα και άν...
Η συγκεκριμένη Δύναμη έχει μια σταθερή (εκλογική) καταγραφή 9-10% ή έστω με τα αποτελέσματα των - κάθε άλλο παρά φιλικών τους ΠΚΣ και ΑΡ.ΕΝ. - πάνω από το 8% ,δηλαδή τουλάχιστο όσο πέρυσι και πολύ παραπάνω από πρόπερσι, παραπρόπερσι..

Αρκετά όμως με τις εκλογές- άν και εδώ είναι φοβερό ότι για αντικρούσει κανένας ένα μερικών λέξεων , πρέπει να απαριθμεί στοιχεία και στοιχεία , πηγές και πηγές..

Η πραγματική καταγραφή των Ε.Α.Α.Κ. όμως είναι στα αμφιθέατρα, στους δρόμους, στο Κίνημα,
μπροστά στις χακί αλυσίδες των ΜΑΤ, μέσα σε διαδρομές σε θαλάμους αερίων από τα χημικά των μπάτσων και απέναντι από τα γκλοπς τους, στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου στέλνονται Φοιτητές και Εργαζόμενοι κατηγορούμενοι.
Η καταγραφή τους είναι όταν ακυρώνουν νόμους και αναθεωρήσεις...

Θανάσης Κάππος
μεταπτυχ. φοιτητής Ε.Μ.Μ.Ε. Παν. Αθήνας

Μέλος Ε.ΣΗ.Ε.Α.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ Ε.Α.Α.Κ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΥΤΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΑΑΚ.ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΠΛΕΟΝ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΙ.ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΗΔΕΝ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕΣ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΑΑΚ;ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΛΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ!

Ανώνυμος είπε...

Τα ΕΑΑΚ τι ψηφίζουν στις κανονικές εκλογές.τόσος κόσμος στα πανεπιστήμια, δεν θα έπρεπε να έχει έκφραση κάπου για να πιέζει περισσότερο;

Σαμπάχ είπε...

Για τη ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ τι να πω!!!Εκφραστές της υποταγής και της κυρίαρχης πολιτικής!Οι μεν πρώτοι προσπαθούν να βάλουν ένα αριστερό μανδύα αλλά δε μορούν να κρύψουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και ήταν αυτό που υπέγραψε τις διακηρύξεις της Μπολόνια και της Πράγα!!Άλλωστε τι να βγουν να πουν αφού μέσα στα συνέδρια του Πασόκ στελέχοι της Πασπ έχουν στηρίξει τις αποφάσεις για το άρθρο 16 και γενικά ψηφίζοντας αυτό το κόμμα και στηρίζοντάς το πολιτικά είναι συνένοχοι!
Οι μεν δεύτεροι είναι απλά ανοιχτά υπέρ τις ιδιωτικής παιδείας!Συθμφωνούν σε όλα με τη Πασπ και οι διαφορές τους είναι ποιος κάνει τα καλύτερα πάρτυ,ποιος διοργανώνει τις καλύτερες εκδρομές και ποιος έχει τα περισσότερα κονέ με καθηγητές!
Πάμε στο δίκτυο τώρα!!
Δε πήραν σε καμία περίπτωση το ποσοστό που περίμεναν να πάρουν!Μας έπρηξε ένα χρόνο τώρα ο Αλαβάνος για τους αγώνες του Σύριζα για τη παιδεία!Ότι και καλά πρωτοστάτησε!Με τι δυνάμεις??????Με το 3,4% που πήραν πέρυσι ή με το 5% το φετινό!!!Αλλά ελέω εκλογών που ερχόταν κάτι έπρεπε να πει και να αυτοανακυρήξει το κόμμα του σε μπροστάρη των αγώνων!!Δε μας είπε όμως ο φίλτατος Αλέκος ότυαν ήταν Ευρωβουλευτής με το Συν γιατί ήταν υπέρμαχος της αναγνώρισης των Κέντων Ελευθέρων σπουδών και της διαδικασίας της Μπολόνια...!!Πέρυσι στη κίνηση των 1000 πανεπιστημιακών πυ τάχθηκαν υπέρ του Νόμου-πλαισίου τι έχουν να μας πουν που συμμετείχαν στελέχοι του ΣΥΝ??

Ανώνυμος είπε...

o ΣΥΝ Η΄ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ..ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ,ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΣΟΚΑΡΑ...
ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΠΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ..

xazopouli είπε...

Ποιος σου είπε φίλε Σαμπάχ οτι ΟΛΟΙ οι αριστεροί είναι... κατά της αλλαγής του άρθρου 16; Για ποιο λόγο έχετε κάνει πιπίλα το άρθρο 16; Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος που είναι φοιτητής, συμμετέχει και στα κοινά και ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ έστω μια φορά το άρθρο 16.

Γιατί τόσο βάσανο για αυτό το κωλοάρθρο; Ποιοι σας τα λένε αυτά; οι καθηγητάδες σας; Αυτοί φίλε Σαμπάχ, ήταν πριν από σένα εκεί, θα είναι και μετά από σένα. Αυτοί, είναι που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Ζητημα καρέκλας είναι και βολέματος.

Έκανα καταλήψεις το 91. Τότε γίνανε τα ΕΑΑΚ (τρομαρα τους). Τότε, σε πολλές σχολές διαλύθηκαν παρατάξεις. Γίνανε άλλες. Ανακατεύτηκε η σαλάτα και χάλασε η μανέστρα πολλών. Μονάχα η ΔΑΠ παρέμενε, κάνοντας πάρτυ στα.. μπουζούκια. Σήμερα, βλέπω ΟΛΟΙ να τους ακολουθούν κατα πόδας. Καμιά κουβέντα για την ουσία. Γιατί αν υπήρχε ουσία, δεν θα υπήρχε η ανάλωση για τα τηλεπαράθυρα, το καπέλωμα από τα κόμματα (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ΚΚΕ παλιότερα, ΠΑΣΟΚ ΝΔ πάντα). Αν υπήρχε ουσία, θα υπήρχε ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Γιατί το πρόβλημα είναι τα ίδια τα πανεπιστήμια, όχι το 5% για την παιδεία (παλαιότερα 8%, πριν 10 πιο πριν 12% - εκπτώσεις κάνει το κίνημα εδώ και χρόνια).

Το πρόβλημα τότε (το 91) ήταν κυρίως των ΤΕΙ. Τότε, στα ΤΕΙ υπήρχαν δύο καταλήξεις για το κίνημα: ή ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ των ιδρυμάτων αυτών.

Βλέπεις ήταν πρόβλημα... ΑΡΘΡΟΥ 16 (περι... διαχορισμού ανώτερης και ανώτατης τριτοβάθμιας και λοιπές βλακείες).

Μέσα απ αυτές τις καταλήψεις, τα ΤΕΙ βγήκαν ζωντανά.

Και σήμερα σε πληροφορώ, ότι οι απόφοιτοι αρκετών σχολών των ΤΕΙ, έχουν πρόσωπο στην αγορά εργασίας ή τουλάχιστο ΕΧΟΥΝ τα προσόντα να είναι ανταγωνιστικοί.

ΟΧΙ ΟΛΟΙ... μόνο όσοι τέλειωσαν σχολές ή τμήματα που ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ της προκοπής. Αυτά τα ΤΕΙ προχώρησαν.

Τα υπόλοιπα... απλά συνέχισαν να ακολουθούν τον δρόμο των πανεπιστημίων. Της στασιμότητας, του βολέματος των καθηγητάδων στις δάφνες της έδρας, της ρεμούλας κλπ.

Δεν μπορώ να καταλάβω...

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

ΟΛΕΣ, πλην της ΔΑΠ (!!!).

αν ειναι δυνατόν...

Παιδάκια... ξεκολλάτε!

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια μην ασχολειστε με το τι λεει ο Σαμπαχ ...γνωστο παιδι του Περισσου ειναι!!! Κλασσικη κομμουνιστικη λασπη πεταει...Σε μαθαμε κυριε Σαμπαχ ποιος ειστε...Γνωστο το ποιον σας...

ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.!!! ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!