μαζί με τους μαθητές των Λυκείων του Αγρινίου
Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου έγινε χτες το απόγευμα μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον ποιητή Γιάννη Δάλλα. Ο Γιάννης Δάλλας κατάγεται από την Ήπειρο (Φιλιππιάδα) και είναι ένας από τους σημαντικούς μεταπολεμικούς ποιητές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έργα του υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια του Λυκείου.
Παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης .(Το θέμα ήταν σαφώς εξειδικευμένο).
Η εκδήλωση περιλάμβανε 4 εισηγήσεις.
-Του Ερατοσθένη Καψωμένου, καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μίλησε για την ποίηση του Γιάννη Δάλλα.
-Του Παναγιώτη Νούτσου, επίσης καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ζήτημα τις κοινωνικές παραμέτρους της ποίησης του.
-Του Δημήτρη Ρεντίφη, επίτιμου σχολικού συμβούλου φιλολόγων, δρ κλασσικής φιλολογίας ο οποίος αναφέρθηκε στην ενδοποιητική του ποιητή.
-Της Χρυσούλας Σπυρέλη, καθηγήτρια Μ.Ε.-δρ νεοελληνικής φιλολογίας, η οποία αναφέρθηκε στα ποιήματα του Γιάννη Δάλλα στα σχολικά εγχειρήδια.
Συνιδοργανωτές ήταν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου και το Τμήμα Διαχείρησης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο.
Ποιός είναι ο Γιάννης Δάλλας
Ο Γιάννης Δάλλας αποφοίτησε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1952.
Επαγγ. Σταδιοδρομία: Το 1955 ως το 1973 εργάστηκε στο πρώτο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Ηπείρου, το Πρότυπο Λύκειο Ιωαννίνων, του οποίου υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια ιδιοκτήτης και διευθυντής. Από το 1964 και για τρία χρόνια δίδαξε στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και από το 1975 ως το 1986 στη Σχολή Μωραΐτη, όπου είχε νωρίτερα (1974-1975) διατελέσει διευθυντής προγράμματος των εκδηλώσεων στην Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Παράλληλα δίδαξε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης (1976-1985), ενώ από το 1986 ως το 1993 δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1988 ως σήμερα διδάσκει Νεοελληνική Παιδεία και Λογοτεχνία στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τιμητικές (και άλλες) διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του (1999)
Παράλληλες Δραστηριότητες: Διοργάνωσε συνέδρια και σεμινάρια στα Γιάννενα (Η πεζογραφία μεταξύ πολέμου και μεταπολέμου, Η κριτική στη νεώτερη Ελλάδα, Ο μεταπολεμικός υπερρεαλισμός) και την Κέρκυρα σε συνεργασία με το περιοδικό Πόρφυρας (Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Ανδρέας Κάλβος, Ιάκωβος Πολυλάς, Διονύσιος Σολωμός), ενώ έχει πάρει μέρος σε συνέδρια και διαλέξεις της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αλλά και Θεσσαλονίκης, Ρεθύμνου και ξένων πανεπιστημίων (Κύπρου, Ιταλίας, Γερμανίας). Συνεκδότης του περιοδικού Ενδοχώρα, που κυκλοφόρησε από το 1959 ως το 1967 και υπεύθυνος ύλης του περιοδικού Δοκιμασία από το 1973 ως το 1974, ο Γιάννης Δάλλας συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα Το Βήμα και πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Συνεργάστηκε επίσης στη σειρά των εκδόσεων Σοκόλη
2 σχόλια:
kanei kai to agrinio ekdiloseis poiisis?
WWW.ARELIS.GR
ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΡΘΟΔΡΟΜΗς ΑΝΑΔΡΟΜΙΑς ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΥΘΙΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΩΤΟΝΟΜΙΚΟΝ
Δημοσίευση σχολίου