Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Το πρώτο μαθητικό musical ανέβηκε σήμερα στη πόλη μας!


Το έργο των Ρότζερ- Χάμερστάιν « Η μελωδία της ευτυχίας» σε μετάφραση της Ιρένε Ιωαννίδου, επέλεξε να ανεβάσει για φέτος η Θεατρική ομάδα Μουσικού Σχολείου Αγρινίου. Πρόκειται για το μιούζικαλ που στην κινηματογραφική του μεταφορά έκανε μεγάλη επιτυχία, με την Τζούλι Άντριους στον κεντρικό ρόλο, ενώ στα « καθ ημάς» υπήρξε η τελευταία θεατρική επιτυχία της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Είναι η πρώτη φορά που το Μουσικό Σχολείο πειραματίζεται σ αυτό το είδος που οι απαιτήσεις του ξεπερνούν τις δυνατότητές μας. Δεν στοχεύσαμε βέβαια να εμφανίσουμε μια παράσταση ιλουστρασιόν, όπως μας έχει συνηθίσει η αγορά του μιούζικαλ. Κάτι τέτοιο είναι μακράν της προβληματικής και της καλλιτεχνικής προοπτικής της ομάδας. Άλλωστε γι αυτό και δώσαμε το γενικό τίτλο «Σπουδή στο μουσικό θέατρο», αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο κάθε συσχέτιση με γνωστές πετυχημένες παραγωγές μιούζικαλ στο θέατρο και στον κινηματογράφο αφ ενός. Και αφετέρου η λέξη «σπουδή» είναι μια υπενθύμιση του πειραματικού χαρακτήρα που έχει το θέατρο στο σχολείο, όχι σαν όργανο αναπαραγωγής του εμπορικού θεάτρου και όλου του πλέγματος των σχέσεων που το διέπουν, αλλά σαν ένα πεδίο ελεύθερης και δημιουργικής εξερεύνησης.
Για μας ήταν αρκετό να μελετήσουμε τις κοινωνικές, πολιτικές παραμέτρους του έργου, να οικοδομήσουμε τους σύνθετους χαρακτήρες του, να αναπτύξουμε τις αισθητικές μας κεραίες στην πρόκληση του μουσικού θεάτρου, δοξάζοντας πάντα την πρωτότυπη και ανεπανάληπτη δημιουργία που προκύπτει από την παιδική έκφραση όπως προτείνει η ηθική του σχολικού θεάτρου.

Όμως η ιερή δημιουργία των μικρών μαθητών, χρειάζεται εκτός από την ηθική υποστήριξη και την οικονομική βοήθεια. Δυστυχώς για μας και ίσως η δική μας δυστυχία αγγίζει και τον προσανατολισμό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που θέλει να αγνοεί την ευαίσθητη αυτή δημιουργία και ενθαρρύνει μόνο ότι χαϊδεύει τις αισθήσεις και τις κοιμίζει .
Κάθε οικονομική ή ηθική βοήθεια αποκτάει μια άλλη ποιότητα αφού αξιοποιείται όχι μόνο για να καλύψει τις υλικές ανάγκες αλλά για να στηρίξει μια προσπάθεια που έχει σαν στόχο να εμπλουτίσει τον πνευματικό ορίζοντα των
« παραμελημένων» από το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα παιδιών μας, θωρακίζοντας έτσι τις ευαίσθητες ψυχούλες τους συμβάλλοντας στη δημιουργία υγιών πολιτών του αύριο. Για τούτο, αξίζει να αναφερθούν εδώ οι άνθρωποι που διαθέτοντας τα «ψιχία» τους, έθρεψαν το ευγενικό μας όραμα.


Ευχαριστούμε, την σχολή “dance academy” και τη Λένα Πίσιου που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να διδάξει το χορό και την κίνηση της παράστασης.
Τον μουσικό Κώστα Γκίκα και τη συζυγό του Διώνη που διέθεσαν το studio τους αφιλοκερδώς επίσης για να καταγράψουν και να επεξεργαστούν τα μουσικά μέρη του έργου.
Τη Ρούλα Μπαλωμένου- Σπυρέλη για το σχεδιασμό και το ράψιμο των κουστουμιών.
Χρωστάμε ένα ευχαριστώ επίσης και στο Γυμνάσιο Καλυβίων όπως και στον Βασίλη Ραμόπουλο από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, που μας χάρισαν το βασικό σκηνικό της παράστασης, που συμπληρώσαμε με πενιχρά μέσα και την εθελοντική βοήθεια του Αντρέα Τσιρώνη.


Τα στοιχεία της παράστασης:

Η μελωδία της ευτυχίας

(Aπο το έργο των Howard Lindsay και Russel Croyse, βασισμένο στο « Ημερολόγιο» της Marias Augoysta Trapp )


Μουσική Richards Rodgers
(Κείμενο- στίχοι Oscar Hammerstein II
Μετάφραση κειμένου =Ιρένε Ιωαννίδου
Μετάφραση τραγουδιών =Παύλος Μάτεσης

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΟΝΑΧΕΣ =Mαρία Κωσταρέλλου
=Ντίνα Ζαρμακούπη
=Μαρίνα Ντέκα
=Δήμητρα Κοσμά
=Σοφία Μπιτσιώρη
= Λίλυ Σαράκη
=Αντιγόνη Αλεξοπούλου
= Μαριάμ Κατσαρή
ΚΥΡΙΑ ΣΜΙΘ = Εύη Λαμπροκωστοπούλου
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΦΟΝ ΤΡΑΠ = Πάρις Κωνσταντάρας
ΦΡΑΝΣ =Σάμμυ αλ Σάλεμ ,
=Κώστας Καρακώστας
ΟΥΡΣΟΥΛΑ =Αφροδίτη Καραγιώργου
ΜΑΞ ΝΤΕΝΤΒΑΙΛΕΡ =Κωστής Σκαμνέλος
ΡΟΛΦ =Θανάσης Ρακάς
ΜΑΡΙΑ =Ελενίκη Μαυροπούλου
ΒΑΡΩΝ ΕΛΜΠΕΡΦΕΡΝΤ =Βασίλης Γιαμαλάκης
ΝΑ ΦΟΝ ΣΚΡΑΙΜΠΕΡ = Γιώργος Ράπτης
Κ. ΤΖΕΛΛΕΡ = Θύμιος Γκρίζης
ΕΛΣΑ ΣΡΕΝΤΕΡ =Καλομοίρα Δόσιου
ΛΙΖΛ =Χριστίνα Λορένζου
ΜΠΡΙΓΚΙΤΑ =Χριστίνα Τσιλιμέκη,
=Ηλιάννα Λαζούρα
ΜΑΡΘΑ =Διονυσία Κορδάτου
ΓΚΡΕΤΛ =Κέλλυ Βραχά
ΛΟΥΙΖΑ =Μαντώ Ζώγα
=Κωνσταντίνα Δόσιου
ΦΡΙΝΤΡΙΧ =Νίκος Θετάκης
ΚΟΥΡΤ =Κωνσταντίνος Γοργολίτσας

Γείτονες, Ες- ες = Παγανιάς Δημήτρης
=Βασίλης Ζήσης
= Βαγγέλης Κωσταρέλλος
Βάσω Κορδάτου

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΗΣ Χριστίνα Τσιλιμέκη, Κωνσταντίνα Δόσιου


ΣΚΗΝΙΚΑ, ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Συνεργασία όλης της ομάδας

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΩΝ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΡΟΛΩΝ Βάια Σπυρέλη

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ ΄Αννα Πανοπούλου

ΠΙΑΝΟ Αγγελική Δαλιάννη


Με εκτίμηση
Οι συντελεστές της παράστασης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΠΑΙΖΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΤΗΝ ΓΡΕΤΛ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 5 χρονών ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΜΑΙ 14. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΒΟΉΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ, ΕΠΙΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΞΑΜΕ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΌΤΗΜΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ,
ΚΕΛΛΥ ΒΡΑΧΑ
Η
ΓΡΕΤΛ ΤΠΑΠ

Unknown είπε...

Θα ανεβάσουμε το έργο αυτό στο σχολείο μας για την τελική μας γιορτή. Θα ήταν πολύ δύσκολο να μας στέλνατε τα κείμενα στα ελληνικά; Θα μας βοηθούσε πάρα πολύ, θα σας ήμασταν ευγνώμονες.

Ευχαριστώ Χρίστος Σολωμού (Δάσκαλος στο Β΄Δημοτικό Αυγόρου, Κύπρος)
Το e-mail μου: slmchristos@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.....ΕΠΑΙΖΕ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΘΗΤΡΙΑ ΜΟΥ-ΕΝΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΤΑΣ(ΗΛΙΑΝΝΑ)-Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ...ΕΠΑΙΞΑΝ ΟΛΟΙ ΤΕΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΙΧΤΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΩ....ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ~ΚΥΡΙΩΣ Η κα ΒΑΊ'Α..ΑΦΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΙΑ...