Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Βράβευση του Αγρινίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό πολεοδομίας-χωροταξιας.


Το Αγρίνιο, για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, και η Λάρισα, για τις πεζοδρομήσεις της, είναι οι πόλεις που βραβεύτηκαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό πολεοδομίας-χωροταξίας.
που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ).

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν μόλις 17 δήμοι, σε σύνολο 1.033 σε όλη τη χώρα.

Το Αγρίνιο, που συμμετείχε στον διαγωνισμό με δύο μελέτες, τιμήθηκε με το βραβείο Χωροταξίας για την εμπεριστατωμένη πρόταση ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με βάση τις προοπτικές που δημιουργούνται με την υπό κατασκευή Ιόνια οδό και την ανάπτυξη της ναυτικής-βιομηχανικής ζώνης Αστακού.

Προβλέπονται παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή πανεπιστημιακού συγκροτήματος στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, τεχνολογικό πάρκο και νομαρχιακό νοσοκομείο επί της εθνικής οδού, μέτρα για την κυκλοφοριακή οργάνωση με τοπικούς οδικούς δακτυλίους, ζώνες ειδικής προστασίας που αφορούν κυρίως περιοχές κοντά στον Αχελώο και τη λίμνη Λυσιμαχία.

Προτείνονται επίσης δύο αθλητικοί πόλοι, στο Βοϊδολίβαδο και τη νότια πλευρά, καθώς και νέο κτίριο για το δημαρχείο.

Η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων με σημεία αναφοράς το ιστορικό κέντρο, καθώς και άλλες τέσσερις τοποθεσίες κοντά στην εθνική οδό, στον Αγιο Κωνσταντίνο, κατά μήκος των οδών Εθνικής Αντίστασης και Ηρώων Πολυτεχνείου. Συνδετικός κρίκος θα είναι το δίκτυο πεζόδρομων και χώροι πράσινου (πάρκα και πλατείες).

Μάλιστα επαναδιατυπώθηκε η πρόταση για τη δημιουργία Συμπολιτείας, στην οποία θα μετέχουν γειτονικοί καποδιστριακοί δήμοι.

Κοινή βράβευση λοιπόν για το Αγρίνιο & τη Λάρισα. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι οι δύο αυτές πόλεις μοιάζουν κατά πολύ ως προς την εμφάνιση τους. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά καλός, δεν αντιλέγουμε, όμως περιμένουμε να δούμε ο τελευταίος να υλοποιείται στο ακέραιο του.

Άλλωστε το πιο σημαντικό βραβείο στη πόλη του Αγρινίου μπορούν να το δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες του, όταν η ίδια η πόλη τους παρακινεί να την κρίνουν ανθρώπινη και αισθητικά όμορφη.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

που εισαι αρτεμη να τα ακουσεις;ετσι μπραβο ρα αγρινιαρα.ειναι αληθεια πως εχουν γινει τερστια βηματα ως προς το θεμα αυτο και οι νεες επεκτασεις του αγρινιου αποτελουν πραγματικα προτυπο.ουστ παλι πισω στο χωριο σου,στις λασπες και στις κοπριες αρτεμη...

Ανώνυμος είπε...

Δικαίως παίρνει η πόλη μας αυτή τη διάκριση,καθώς τα νέα έργα που έχουν κατασκευαστεί,και ιδιαίτερα οι δρόμοι,αποτελούν έργα προς μιμήση για κάθε πόλη του βεληνεκούς του Αγρινίου.Εννοείται πως ευελπιστούμε σε ανάλογη συνέχεια.

kostakoutas είπε...

Βραβείο χωροταξίας?.. xmmmm Δεν θέλω να γίνω κακός αλλα ας τα πούμε σε κάνα 5ari 10 χρονάκια που το αγρίνιο θα έχει μεγαλώσει κι άλλο και οι πολίτες του κέντρου θα ασφυκτιούν κυριολεκτικά..Όταν κόσμος θα εξακολουθεί να πεθαίνει μέσα σε κολλημένα από την κίνηση ασθενοφόρα..Σε νοσοκομείο το οποιο οι ασθενείς αντί να γίνονται καλά,θα κινδυνεύουν να πάθουν τίποτα λόγω τις εγγύτητας με την λίμνη..
Αλήθεια το νέο δημαρχείο θα είναι τα κτίρια στο σιντριβάνι που βγήκαν ακατάλληλα και προοριζόταν για το πανεπιστήμιο?
Για τους δακτυλίους μιλάμε,αυτούς που όταν υπάρχει λίγη κίνηση στην εθνική,γίνετε το έλα να δεις στις εισόδους? Η μήπως αναφέρεστε στον δακτύλιο όπως πάμε για αγια βαρβαρα που είναι ένα πράμα στην μέση του πουθενά που περισσότερο σε μπερδεύει παρα διευκολύνει...Μάλλον βραβείο πόλης δακτυλήθρας θα έπρεπε να πάρουμε...
Πάντως ξενέρωσα...Η λάρισα έχει περισσοτερους πεζοδρομους..Τι κρίμα..Κι εγώ που νόμιζα πως μονο εδώ γίνονται αυτές οι αθλιότητες...Αλλα μάλλον έχουμε πολλά κοινά με τους Λαρισαίους(δεν χρειάζεται να τα αναφέρω e?).
Το καλύτερο βραβείο που θα μπορούσε να λάβει αυτό το πράμα που λέγεται πόλη αγρινίου,είναι μια τεραστια βόμβα ή μια ακόμη μεγαλύτερη μπουλτόζα που θα την ισοπέδωνε και ίσος τότε γινότανε κάτι όμορφο και λειτουργικό, που θα έφερνε σε πόλη που ζουν άνθρωποι και όχι ζώα...

Pittermilk είπε...

Βραβείο χωροταξίας για μελέτες και έργα που θα γίνουν το βρίσκω γελοίο.Παιδιά δεν διαφωνώ πως έχει προοπτικές βελτίωσης η πόλη αλλά η κατάσταση είναι τραγική σε θέματα χώρου και τάξης.Και έλεος πια όχι άλλες πολυκατοικίες.Βλέπω τα κλασσικά αρχοντικά να γκρεμίζονται και να γίνονται τσιμέντο και δακρύζω.Καμία αισθητική ρε παιδιά;Σε όλα βάζουμε οδοστροτήρα στο όνομα της ανάπτυξης;;

Ανώνυμος είπε...

kostakoyta,etsi gkriniaris ise re kathe mera??tha se dioksi i gineka sou kai tha se varethoun oloi...xalarose kai ligo kai des kai kana aspro stin zoi sou..poli mizeria re aderfe.

kostakoutas είπε...

@2:03
Μπορείς να είσαι ιθαγενής που θαμπώνεται από καθρεφτάκια κλπ,καθώς επίσης μπορείς να είσαι και ρεαλιστής και να επικροτείς ή κατακρίνεις τειχών θετικά/αρνητικά στοιχεια που βλέπεις στον τόπο σου.
Αν εσένα σου αρέσει το αγρίνιο όπως το έχουνε κάνει με ένα κυκλοφοριακό που θυμίζει κυκλοφορικό παχύσαρκου,με μια ανύπαρκτη ρυμοτομία,μηδενικό πράσινο,ανύπαρκτη αρχιτεκτονική,ανύπαρκτους χορούς αναψυχής.δημοτικές/δημόσιες υπηρεσίες που τα παίρνουν απ'όπου μπορούν,οι οποιες έχουνε κάνει σκοπό τις ζωής τους την χειροτέρευση της πόλης τότε τι να πώ...

Ανώνυμος είπε...

εχει δικιο ο pettermilk.
η πολη πασχει απο ταξη και χωρο και εχει περισευμα απο τσιμεντο.
οχι αλλο πολυκατοικια.

Ανώνυμος είπε...

loipon sygxaritiria sto agrinio..exairetiki doyleia..kai kales prooptikes...einai gegonos oti an kai den exete polla petyxainete to kalytero..ayta na ta dei o katsiaplias o dimarxos mas poy den kanei oyte gia tsopanis kai olos o syrfetos ekei gyro toy...artemis

Ανώνυμος είπε...

mia xara kykloforeis sto Agrinio...me podilato!!To aytokinito apla den kineitai, eidika giortes (pasxa - xristoygenna)

Ανώνυμος είπε...

sketo xwni einai to agrinio.

Ανώνυμος είπε...

τι μιζερια ειναι αυτη ρε παιδια,ελεος...οποιος δεν βλεπει οτι το αγρινιο προοδευει και προσπαθει να γινει πιο ανθρωπινο και λειτουργικο απλα δεν θελει να τα δει και εχει κομπλεξ τεραστιο.μπραβο στην πολη του αγρινιου για αυτο που καταφερε και ελπιζω σε αναλογη και καλυτερη συνεχεια.οι υπολοιποοι τραβατε στα χωρια σας γιατι πολυ απλα δεν ειστε αγρινιωτες και ερχεστε αγρινιο μονο για ψωνια και για καφε...

Ανώνυμος είπε...

Ας γίνουν πρώτα τα σχέδια πράξη και μετά τα βραβεία! Στη θεωρία όλοι καλοί είμαστε! Βραβεύουμε μακέτες δηλαδή και χαιρόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

Ας γίνουν πρώτα τα σχέδια πράξη και μετά τα βραβεία! Στη θεωρία όλοι καλοί είμαστε! Βραβεύουμε μακέτες δηλαδή και χαιρόμαστε!

Ανώνυμος είπε...

afeiste tin mizeria kai kotaxte to antikeimeniko kerdos..se teliki analysi mia poli kalyteri pate na ftiaxate..arxisate pali ta sfyrigmata kai tis provatotsaxpinies?makari epanalamvano o dimarxos mas ne epairne myrodia kai na sas mimoutane sto elaxisto...kai pali mpravo sas...artemis

Ανώνυμος είπε...

ρε τον αρτεμη,ειναι συμπαθητικος τελικα αμα θελει μωρε και λεει και κανα καλο λογο.συμφωνω μαζι του,να μην αρχισουμε παλι την μιζερια και την ηττοπαθεια που μερικοι βγαζουν σε καθε ευκαιρια....οτι βημα γινεται για το καλο της πολης καλοδεχουμενο ειναι και τιποτα παραπανω.

Ανώνυμος είπε...

to kalo to anagnorizo,to epikroto kai to zileyo ypo tin kali enoia fysika...stiliteyo mono tis symplegmatikes,topikistikes kai anistorites ekdiloseis kapoion...artemis

Ανώνυμος είπε...

αν κατι πρεπει να αλλαξει στο αγρινιο ειναι το πως νιωθουν οι κατοικοι του για αυτη την πολη...την αντιμετωπιζουμε με υποτιμηση κ αυτο δεν μας παει μπροστα σιγουρα...!τιποτα δεν αλλαζει απο μονο του οτι κ αν χτιστει οποιος δημαρχος κ αν βγει...εμεις θα αποφασισουμε ανα θα κανουμε την διαφορα με αυτα που θελουμε πλεον με αλλον τροπο απ'οτι τα θελαν οι παλοι!ας ειμαστε πιο αισιοδοξοι,δεν θα χασουμε ;-)