Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Το πρώιμο shopping therapy

Στην επικαιρότητα ήρθε τις τελευταίες μέρες ένα ζήτημα που αφορά τις σχολικές εκδρομές. Συγκεκριμένα με ερώτηση του πρώην υπουργού μεταφορών και νυν βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρίστου Βερελή προς το υπουργείο Παιδείας θίγεται το θέμα ότι πολλές από τις σχολικές εκδρομές έχουν ως προορισμό γνωστά μεγάλα πολυκαταστήματα, με σκοπό μόνο την πρόσβαση σε καταναλωτικά αγαθά.
Είναι όντως αλήθεια ότι στο πρόγραμμα αυτών εκδρομών περιλαμβάνονται τέτοιοι προορισμοί. Πολλοί συνοδοί καθηγητές επιλέγουν τέτοιους πολυχώρους στις σχολικές εκδρομές είτε γιατί είναι ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμοι και κυρίως γιατί είναι "κλειστοί" σχετικά χώροςι που εποπτεύονται οι μαθητές σχετικά ευκολότερα από ότι αν αφήνονταν για ψώνια π.χ στο Μοναστηράκι η κάποιο άλλο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Σε όλες τις σχολικές εκδρομές καθορίζεται από το πρόγραμμα κάποιος ελεύθερος χρόνος για τους μαθητές, οι οποίοι επιλέγουν σε αυτόν αν θα φάνε, αν θα πιούν η αν θα ψωνίσουν.

Το ζήτημα είναι αν είναι σωστό να διοργανώνονται εκδρομές που να αφιερώνουν μόλις 1-2 ώρες στον "εκπαιδευτικό" σκοπό και όλη την ημέρα να διατίθεται για πρώιμο shopping therapy σε οποιοδήποτε σημείο της πρωτεύουσας η της Θεσσαλονίκης η οποιοδήποτε άλλου προορισμό. Αυτό και θέμα σχολείου είναι, μα πάνω από όλα θέμα κουλτούρας.

Ο ρόλος άλλωστε του εκπαιδευτικού είναι να δίνει σωστές κατευθύνσεις στους μαθητές που να βασίζονται στα "θέλω" για να έχουν αποτέλεσμα και όχι στο "πρέπει"..

Και σίγουρα στα θέλω δεν είναι ότι καλύτερο να υπάρχει το πρώιμο shopping therapy..

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΚΟΜΑ...
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΞΟΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ...
ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ....

Ανώνυμος είπε...

ευτυχως ο κ. Βερελης απο το ήθος που διαγει το δημοσιο βιο του, υπάρχει και περισευμα να μας κάνει και έμας ανθρώπους!!! τον ευχαριστούμε για τις συμβουλες του!!! ειναι γνωστο ποσο πολύ ο "σοσιαλισμός" του, αντιπαλευτηκε τα πολυκαταστήματα και τον καπιταλισμό....

Ανώνυμος είπε...

kai poy na fane oi mathites otan taxideyoyn? Se amfivolhs poiothtas estiatoria twn ethnikwn odwn kai na trexoyn se nosokomeia anti gia ekdromes?
Dystyxws den empneei empistosynh h ellhnikh epixeirhsh...
etsi ploytizoyn oi diethneis alysides fast food, akrivws gia ton idio logo poy o katanalwths empisteyetai to antistoixo super market anti toy paradosiakoy mpakalikoy, to zara apo ton ellhna emporo...
Toylaxiston ayto to proion parexei kapoies eggyhseis kai an den tis exei... toylaxiston den to xrysoplhrwneis!

Ανώνυμος είπε...

peter: kala ta eipe gia to shopping therapy, to oti pane ekdromes mono kai mono gia na vgoune to vradi sta bouzoukia to ksexasame ?? ta paidia etsi exoun "didaxthei" ap tin tileorasi, oi kathigites ti kanoun ??