Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Επαναφέρεται το ζήτημα της κατάργησης του Ιχθυοκαλλιεργητικού κέντρου Αχελώου


Το «Ιχθυοκαλλιεργητικό κέντρο Αχελώου Α.Ε.» είναιμεταξύ άλλων ένας από τους δημόσιους οργανισμούς, ο οποίος έχει μπεί στο "στόχαστρο" της κατάργησης ή της συγχώνευσης στην καλύτερη περίπτωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος επανήλθε "δρυμήτερος" ξαναεπαναφέροντας το ζήτημα της κατάργησης για περισσότερους από 1500 οργανισμούς, οι οποίοι επιχορηγούνται από το κράτος, αναφέροντας μεταξύ άλλων και το ιχθυοκαλλιεργητικό κέντρο Αχελώου ΑΕ, το οποίο εδρεύει στο Νεοχώρι.
Δραστηριοποιήθηκε ερευνητικά συμμετέχοντας σε έργα έρευνας και τεχνολογίας προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκ. δρχ. καλύπτοντας την προβλεπόμενη ιδία συμμετοχή (50%) εξ ιδίων πόρων. Το αντικείμενο των έργων αφορά στην ανάπτυξη τεχνικών διενέργειας εμπλουτισμών την ελεγχόμενη αναπαραγωγή του χταποδιού και των κεφαλοειδών.
Από την άλλη οι εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην μισθοδοσία τους και βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Πάντως με επίσημη ανακοίνωση τους θεωρούν ότι το ΙΧΘΥΚΑ μπορεί να προσφέρει ακόμη πολλά στο τόπο μας με όποια μορφή και αν αυτό θα λειτουργήσει.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας το ΙΧΘΥΚΑ:
Υλοποίησε τρία προγράμματα μεταφοράς και διάδοσης τεχνολογίας (ΕΠΕΤ-ΙΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ, INNOVATION, CRAFT), με αντικείμενο τις τεχνολογίες διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και κυρίως των λιμνοθαλασσών.
Οι προσφερόμενες από το ΙΧΘΥΚΑ υπηρεσίες προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι οι ακόλουθες:

1. Υπηρεσίες συμβούλου για την ανάπτυξη, βελτίωση και διαχείριση εγκαταστάσεων και τεχνικών έργων στις λιμνοθάλασσες.
2. Μεταφορά τεχνογνωσίας, σχεδιασμός, εκπαίδευση στις μεθόδους συλλογής, εγκλιματισμού και προανάπτυξης άγριου γόνουευρύαλων ψαριών (κυρίως κεφαλοειδών).
3. Εμπλουτισμό λιμνοθαλασσών και λιμνών με φυσικό γόνο.
4. Τεχνική υποστήριξη στο σχεδιασμό και τη λειτουργία ερευνητικών έργων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας εκτατικών, ημιεντατικών και εντατικών συστημάτων εκτροφής.
5. Τεχνική βοήθεια και συμβουλές σε παραγωγικές επιχειρήσεις.
6. Κατάρτιση και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και των υδατοκαλλιεργειών.


7. Περιβαλλοντικές έρευνες και μελέτες

ΥΓ. Όντως πολλοί οργανισμοί βαρύνουν τον προυπολογισμό του κράτους σε τέτοιο σημείο που να την πληρώνουν άδικα μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν είναι πολύ περισσότερα από την μείωση αποδοχών.
Μήπως όμως ισχύει η παροιμία ότι "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά"..
Ας επιληφθούν όμως οι αρμόδιοι και ας γίνει ένας διαχωρισμός ποιοι από αυτούς τους οργανισμούς τονώνουν πραγματικά την οικονομία και ποιοί ( που δυστυχώς είναι οι περισσότεροι) επιβαρύνουν χωρίς όφελος τον κρατικό προυπολογισμό.
Για να μην αναζητούνται εύκολα θύματα ως υποψήφιες "Ιφιγένειες" για θυσία στο βωμό του προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_1054.html

Διαβάστε εδώ τα χάλια μας.

Ανώνυμος είπε...

Παιδια του agrinionews, ελέγξτε κι αυτό:

http://trelokouneli.blogspot.com/2010/04/blog-post_1606.html

Ανώνυμος είπε...

to ionio aneikh sta ψaria toy

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΛΑΝΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ SPREADS?