Κυριακή 17 Αυγούστου 2008

H άλλη άποψη

Μετά από βραχεία διακοπή, επανερχομάστε, δημοσιεύοντας αυτή τη φορά ένα άρθρο που μας εστάλη, σχετικά με το ζήτημα τουΕφετείου.Στο άρθρο αυτό παρατίθεται η άλλη άποψη σχετικά με το ζήτημα αυτό.Τόσο εμείς, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών μας έχουμε αντίθετη θέση πάνω στο ζήτημα αυτό.Οφείλουμε όμως να παρουσιάζουμε όλες τις απόψεις.Το τι είναι σωστό και το τι λάθος θα προκύψει μέσα από το διάλογο που θα ακολουθήσει.


ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ
(Μετριοπαθής εκδοχή για μεσολογγίζοντες φούληδες ή φουλίζοντες Μεσολογγίτες)

Με αφορμή την πρόθεση της πολιτείας να ιδρύσει Εφετείο στη Αιτωλοακαρνανία και τις φήμες που φέρνουν την κυβέρνηση να επιλέγει ως τόπο εγκατάστασης το Αγρίνιο, αντί του Μεσολογγίου, έκανα κάποιες σκέψεις, από πικρές έως …πικρόχολες, που θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μια υπηρεσία, δικαιωματικά ανήκουσα στη πρωτεύουσα του νομού μας, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, παίρνει την άγουσα προς τη γείτονα, ακολουθούσα την …κατηφόρα της αδικίας, της αγνωμοσύνης και της ασέβειας της σημερινής Ελλάδας προς την ίδια την ιστορία της και τους θεσμούς.
Ας δεχτούμε πως και οι «γείτονές» μας πάσχουν, όπως ενδεχομένως κι εμείς, από τοπικιστικό σύνδρομο και δε δίνουν δεκάρα για Εξόδους, θυσίες, αγώνες, αίματα και ιδέες! Με γειά τους και χαρά τους! Το ζήτημα είναι τι κάνει και πως η συντεταγμένη πολιτεία συμπεριφέρεται και εκπληρώνει το χρέος της προς το Μεσολόγγι! Κάποιες μεγαλοστομίες σε κάποιους πανηγυρικούς, κάποιες επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις σε προεκλογικά κρεσέντο, κάποιες παπαρολογίες σε διαγγέλματα και κατά τα λοιπά …μην την είδατε! Η σημερινή Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να αισθάνεται τύψεις για το παρελθόν της. Τρώει σφαλιάρες και λέει ευχαριστώ! Την ακρωτηριάζουν και είναι ευτυχισμένη με την ποιότητα της τομής! Όταν η Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρεται στη μαθητιώσα νεολαία σαν …συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης, τότε είναι πολύ λογικό η Έξοδος του Μεσολογγίου να έχει προ πολλού αποτυπωθεί στη συνείδηση των Ταγών μας σαν …έξοδος αδειούχων αγωνιστών για ένα …χαλαρωτικό τριήμερο στα …σαλέ του Άϊ-Συμιού! Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι προφανές πως το όνομα «Μεσολόγγι» δεν τους λέει και δεν τους θυμίζει τίποτα! Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω γιατί φοβάμαι πως θα εκτραπώ σε ακρότητες ή θα αρχίσω τα μπινελίκια. Μιλώντας συνεχώς για τα αυτονόητα και τα αυτοδίκαια, φτάνεις κάποια στιγμή σε ένα σημείο που θεωρείς πλέον την επιχειρηματολογία άσκοπη!
Με ενόχλησε αφάνταστα η πληροφορία πως ο εκ Τρικάλων υπουργός Δικαιοσύνης δεν καταδέχτηκε να δει τον δήμαρχο Μεσολογγίου ο οποίος θα τον ενημέρωνε για τις θέσεις της πόλης μας πάνω στο θέμα του Εφετείου. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, που θα σεβόταν τον εαυτό της και την ιστορία της, ο αντίστοιχος Υπουργός, δεν ισχυρίζομαι πως θα έπρεπε να στέκεται σούζα, θα ήταν όμως σεμνός, ευπροσήγορος και κυρίως, ευήκοος! Δεν ξέρω πόσων …κάλων είναι το βεληνεκές της «διάνοιας» της αυτού υψηλότητάς του ή εάν το μυαλό του έχει σαλτάρει από τα DVD του ερωτύλου ομοϊδεάτη του, τέως Γ.Γ. του οιονεί υπουργείου Πολιτισμού. Δεν ξέρω επίσης, εάν ο Ληθαίος ποταμός, πλην του χωριού του, διασχίζει και το κέντρο της μνήμης του! Εάν, παρ’ ελπίδα, διατηρεί υπόλοιπα μνήμης, ας κάνει μια βόλτα ως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» και αφού βγάλει τα τσαρούχια του, ας κάνει ένα μακροβούτι στον Πατραϊκό για να την φρεσκάρει, μπας και καταλάβει ποια πόλη εκπροσωπεί ο συγκεκριμένος Δήμαρχος! Τέτοιοι επιλήσμονες, αγνώμονες, ανιστόρητοι, ασεβείς και ανήνορες πολιτικοί διαφεντεύουν τις τύχες της χώρας μας! Βγαλμένοι μέσα από τις στρούγκες των χωριών τους και κλεισμένοι μέσα στις στρούγκες των κομμάτων τους, νοιάζονται μόνο για το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον!
Αγρίνιο ή Μεσολόγγι; Ποιο έχει περισσότερες ψήφους; Το Αγρίνιο. ΑΓΡΙΝΙΟ, λοιπόν!!! Κομματική διαταγή και τα κομματόσκυλα δεμένα! Μπακάληδες της κακιάς ώρας! Λες και χειρίζονται μπακαλιάρους, ρεβύθια και σκουράτζους! Μια χώρα που τείνει να καταντήσει …ΕΒΓΑ! Με κάτι τέτοιες νοοτροπίες μας έχει πάρει στο «ψιλό» Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλλοι, Τούρκοι και Αμερικάνοι. Μας λοιδωρεί ακόμα κι εκείνο το αλβανογυφτοσλάβικο συνονθύλευμα των Σκοπίων! Ευτυχώς που οι Τούρκοι άρχισαν να ψιλοσέβονται το διεθνές …δίκαιο, γιατί αλλιώς η …υφαλοκρηπίδα μας θα είχε φτάσει στη …Δεξαμενή του Κωλονακίου!
Κύμβαλα αλαλάζοντα και κνώδαλα δυσειδή κοτταβίζουν τις τύχες μας. Άβουλοι πολιτικοί που γίνονται αισθητοί μόνο με την απροσμέτρητη μικρότητά τους και που όταν κλείσει ο κύκλος τους δεν θα τους θυμούνται ούτε τα εγγόνια τους! Εκ των υστέρων βέβαια τους θα κοτσάρουν και τον τίτλο του …«Ευπατρίδη»! [Δεν θυμάμαι το ακριβές νόημα του τίτλου, αλλά έχω την εντύπωση πως, στη νεώτερη παράδοση, περιλαμβάνει και την ιδιότητα του «αδερφίζειν»! Υπό την ...καλή έννοια, φυσικά!]
Στη συγκέντρωση που έγινε τις 24/01/2008 σε αίθουσα της «Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου», όπου ο δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος και άλλοι παράγοντες της πόλης μας έδωσαν συνέντευξη τύπου για το θέμα του εφετείου, παρατήρησα δύο απουσίες. Εκείνη των δημοσιογράφων και την άλλη των βουλευτών του νομού μας και ιδιαίτερα εκείνων που στηρίζουν την εκλογή τους στο εκτός Βραχωρίου εκλογικό σώμα. Ως προς την πρώτη περίπτωση, των δημοσιογράφων δηλαδή, το πράγμα μου φάνηκε ιδιαίτερα φυσιολογικό, κρίνοντας από την ποιότητα του τύπου σήμερα, έντυπου και ηλεκτρονικού. Καταλαβαίνω πως αν το θέμα δεν αναφέρεται σε …κλειδαρότρυπα, …DVD, χρηματισμό, αιμομειξία, πασαρέλα, ομοφιλοφιλία, βιασμό, γκλαμουριά και άλλες «αβανταδόρικες» και «δημοφιλείς» πλευρές του ελληνικού «γίγνεσθαι», τους είναι - κατά το μάλλον ή ήττον - αδιάφορο! Ιδιαίτερα, αυτή την εποχή, με την περιβόητη «Ζαχοπουλιάδα», έχουν απλωμένο τραχανά για μπόλικες μέρες ακόμα. Δυστυχώς, στα μέσα ενημέρωσης διαθέτουμε ελάχιστους συμπολίτες (ή της ευρύτερης περιοχής) δημοσιογράφους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προωθήσουν τα θέματα της πόλης μας. Επίσης μέχρι σήμερα δεν φροντίσαμε να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους δημόσιες σχέσεις, ώστε όποτε χρειάζεται να έχουμε πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης. Λυπάμαι που ακόμα και σήμερα, μετά από μισό αιώνα, αναγκαζόμαστε να ανατρέχουμε ξανά στον Ευαγγελάτο που είχε βρει τους τρόπους να κάνει τον τίτλο του δημάρχου Μεσολογγίου αξιοσέβαστο στα κέντρα των αποφάσεων. Μετά από αλλεπάλληλες περιόδους αδράνειας και αδιαφορίας, όπου μια σειρά δημάρχων είχε διακοσμητικό χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εμπνευσμένων πολιτικών, η πόλη απογυμνώθηκε σε σημαντικό βαθμό από την αίγλη που της είχε κληρονομήσει το ιστορικό της παρελθόν. Η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να κάνει κυκλώπειο έργο προς αυτή την κατεύθυνση για να φέρει τα πράγματα σε ένα υποφερτό επίπεδο.
Δυστυχώς, όταν τα δίκαια και τα αυτονόητα καταντούν να μετατρέπονται σε «αιτήματα», τότε δεν μιλάμε πια για κράτος δικαίου αλλά για κράτος χάρβαλο. Μια και κάνατε τον κόπο να διαβάσετε ως εδώ, δείτε και τους λόγους που στοιχειοθετούν το δίκαιο του υπόθεσης, όπως επιγραμματικά και σταράτα τους εξέθεσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Κώστας Ράπτης:
Λόγοι ιστορικοί: Στο Μεσολόγγι είχε ιδρυθεί ένα από τα τρία Εφετεία, αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας. Συνεπώς, εν προκειμένω, πρόκειται για επανίδρυση.
Λόγοι διοικητικοί: Σε όλη την Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο αυτού του είδους οι υπηρεσίες ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών και όχι στις μεγαλύτερες πόλεις. Το αντίθετο θα αποτελούσε μοναδική πρωτοτυπία.
Λόγοι χωροταξικοί: Η ίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι εξυπηρετεί την Αχαϊα, Ναυπακτία, την Αιτωλία, ακόμα δε και την Λευκάδα.

Λόγοι αναπτυξιακοί: Η ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής είναι ένας πρόσθετος λόγος.

Λόγοι ηθικής τάξεως: Λίγος σεβασμός προς την μόνη Ιερή Πόλη της χώρας μας δεν θά έρριχνε τη μύτη κανενός.

Το Εφετείο λοιπόν, μας ανήκει! Και για έναν επι πλέον λόγο. Όταν ένας εφέτης θα κάνει μια βόλτα στη λιμνοθάλασσα θα …ξελαμπικάρει το μυαλό του και θα μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις! Αντίθετα, εγκλωβισμένος μέσα στα τσιμέντα του Αγρινίου, θα …αγρίευε!

9 σχόλια:

zeidoron dtsoukas είπε...

Παρα πολυ ωραιο αρθρο και σωστο σε οτι αφορα το πως βλεπουν και το πως αντιμετωπιζουν οι πολιτικοι τους υπηκοους των.Οσον αφορα το Εφετειο εχω ξαναεκθεσει την αποψη μου στο μπλοκ σας:ειναι καπως σαν τα καθρεφτακια που εδιναν στους ιθαγενεις για να τους αρπαζουν τα διαμαντια.Ειναι ενα θεμα που ενδιαφερει ελαχιστους Αιτωλοακαρνανες και δεν προκειται να ωφελησει σε τιποτα τους πολλους.Ο καυγας γινεται για το πρεστιζ,το κυρος των δυο πολεων και μονο (ενταξει και για ψηφους).Θα προτεινα λοιπον οι προσπαθειες και οι αγωνες ολων,ενθεν και ενθεν,να επικεντρωθουν στο να ξεκινησει ΤΩΡΑ η διαπλατυνση της κατ'ευφημισμον αποκαλουμενης εθνικης οδου Αντιρριου-Ιωαννινων.Ακομη και αποχη απο τις εκλογες πρεπει να οργανωσουμε, ολοι οι κατοικοι της Δυτικης Ελλαδας, για να παψουμε να σκοτωνομαστε σ'αυτο το εκτρωμα.

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον έχουν χιούμορ!

Ανώνυμος είπε...

den mas xezete re me 1 efetio??poios asxolite re me auto apo ton aplo kosmaki??koroideuomaste?

asxolountai kai tsouzontai mono autoi pou exoun ikonomiko simferon kai psifothiriko en kairo eklogon,tipote allo!!!SE OLOUS EMAS TOUS ALLOUS MAS EINAI PANTELOS ADIAFORO!!.kai oso gia to kimeno to theoro poli klapsoura de aderfe mou.xilioiomena pragmata(ieri poli,dikaio,proteuousa,mexri kai gia kselampikarisma tou isaggelea stin limnothalasa leei,paparia mentoles kai xalasmenh karamela diladi se mia ilimeni adiafori apofasi se para polous!

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το "κυρίως θέμα" (εφετείο, όσον αφορά το άρθρο, που προιέρχεται από συγκεκριμένο μπλογκ κάποιου Μεσολογγίτη- καμία απαξία στο "Μεσολογγίτη": Ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι Σουηδός, Κογκολέζος, Πορτορικανός, Νησί Μαλάουι...- μια τριπλή παρατήρηση:

Το "άρθρο", το συγκεκριμένο, είναι πάρα πολύ παλιό, αλλά πάρα πολύ περισσότερο κομπλεξικό.
Ακόμη και ως νούμερο επιθεώρησης θα αποτύγχανε.
Ας δοκιμάσει ο συντάκτης του σε άλλο βαριετέ, γιατί ούτε το Αγρίνιο, ούτε το Μεσολόγγι αντέχουν πια κρύα θέατρα σκιών.

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΠΑΛΙΟ ΩΣΤΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΔΙΟΤΙ ΕΚΡΕΜΕΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ..ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΗΘΕΙ ΠΛΕΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΓΚΑΦΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗς ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΨΕΥΔΩς ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΤΗς ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑς ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΔΑΠΑΝΗς ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕς ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΕΠΑΡΚΕΙΑ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩς ΨΕΥΔΕς ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ,ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΤΕΙ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕς ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΘΟΤΙ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1980 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥς ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕς ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ Ο ΤΡΙΤΟς ΟΡΟΦΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΙΜΩΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΧΩΡΟΙ ΠΡΟς ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Η ΠΡΟς ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ..ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗς ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ..

Ανώνυμος είπε...

ωρε μανια οι ψαρομυαλοι. ρε σεις παρτε το χαμπαρι οτι τελειωσατε σαν πολη. φαγατε τοσα χρονια με τα τει σας με τα στρατοπεδα σας με τις νομαρχιες σας. εχουν σειρα αλλοι τωρα. και στο κατω κατω θα κανουμε δικο μας καποδιστρια χωριζουμε τον νομο και αι γεια ρε χελια,.

Ανώνυμος είπε...

ωρε μανια οι ψαρομυαλοι. ρε σεις παρτε το χαμπαρι οτι τελειωσατε σαν πολη. φαγατε τοσα χρονια με τα τει σας με τα στρατοπεδα σας με τις νομαρχιες σας. εχουν σειρα αλλοι τωρα. και στο κατω κατω θα κανουμε δικο μας καποδιστρια χωριζουμε τον νομο και αι γεια ρε χελια,.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά γίνεται το εφετείο στο Αγρίνιο και ας πονάει αυτό τους ψαρόμυαλους.Μας έχουν ζαλίσει με μια ιερή πόλη λες και σε άλλες πόλεις δεν πολεμήσαν και δεν σκοτωθήκαν για την πατρίδα.Ο τύπος θα μας τρελάνει θα βγεί τάχα ο εισαγγελέας στη λιμνοθάλασσα και θα ξελαμπικάρει,μάλλον θα χρειαστεί να πάρει τα βουνά από τη βρώμα για να έρθει στα ίσια του.Τόσα χρόνια τώρα έχουν πάρει τα πάντα έχουν ξεζουμίσει το νομό και από ανάπτυξη.. έχουν μείνει πρίν από την έξοδο.

Ανώνυμος είπε...

gia toyws mesologgizontes foylides (blepe anakyrixi agrinioy se martyriki poli) kai toys kathe logis tsaroyxades poy exegeiroyn ta ithi kai ta pneymata edo mesa exo na po ta exis..oti to artro ontos einai apo to martio grammeno kai xairomai poy 2 apo toyw grafontes ta theoroyn kalo i xioymoristiko..to xioymor eidika apotelei panta ti diexodo sti nosirotita tis vlakeias...ostoso ypodilonei kastarxin oti ena kommati mesologgiton exei diatirisei tin palia kai adiapragmateyti koultoyra toy mesologgioy ton kairio kai logotexnizonta logo poy teinei na xanetai dioti sto mesologgi den anadeiknyetai pia i peydeytiki syneidisi alla i vlaxotheorisi tiw kathimerinotitas kai i apeydesia exousa synafeia me ton tsaroyxoskeptikismo kapoion apo toys grafontes edo mesa oi oipoioi theroroyn os paroximeni kathe anafora se istories,thesmoys,proteyouses ,mnimes kai axies...pithanon einai toso aneptygmenoi i toso orthologistes i mallon toso texkokrates poy to pneyma toys einai peritto..exisoy periti toyw einai i istoria ,i mnimi i i anafora se xrei ,se agones kai axies..anamasoyn tin polyforemeni nootropia ton afetikon toys politikon..arivismos,oti arpaxei o kolos mas,texkokratiki antilipsi toy koloy,anafora se oikonomika megethi kai prroooptikes peizoyses,amorfosia kai apedeysia,asxetosyni kai limasmeni antilipsi,pleonexia kai trasos trasos trasos.....aytoi oi typoi exegeirontai otan toys peis vlaxoys....ilekrizontai otan toys ypentimiseis oti ta provata den prepei na meinoyn apotista kai ataista,ethelotyfloyn otan vazoyn to kainoyrgio toy armani dipla stin provia sti ntoylapa..anaptyxthikan.anevikan sto krevvati os xoriates se pliri stysi kai kairofylaktoyn na mas diqafenteysoyn parayta...einai lypiro deigma neograikylon poy aytoapokaloyntai eyropaioi kai aloithorizoyn limasmenoi pros vryxelles meria..alla mi mas xenizoyn sunolika ..apoteloyn to episimo plasarisma tis nootropias toy agrinioy..epilismones,aneptygmenoi,oikonomika isxyroi,aplistoi geitones kai aytoanakyrixtentes se ekrosopoys tis ait/nias..ante paidia gioyria..