Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Επιστολή με θέμα τα σκουπίδια


Λάβαμε την παρακάτω επιστολή που υπογράφεται από την Κίνηση πολιτών "Μια πόλη με άλλον αέρα" και σας την παραθέτουμε:

KOINOΠΟΙΗΣΗ: ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΔΗΜΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΜΜΕ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΑΙΤΩ/ΝΙΑΣ


"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε της Αμφιλοχίας,

γνωρίζουμε ότι τόσο εσείς όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αγωνίζεστε με τάξη και μεθοδικότητα για να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα του ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ.

Στην προσπάθεια μας να υποστηρίξουμε το έργο αυτό, νοιώθουμε την υποχρέωση να σας μεταβιβάσουμε τις ανησυχίες μας για το φλέγον ζήτημα των σκουπιδιών. Ανησυχίες που εκφράζονται τόσο από τους συμπατριώτες που ζούνε στην ΑΘΗΝΑ, όσο και από τους φίλους της ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ΔΗΜΟ ΜΑΣ για τουρισμό.

Η κατάσταση είναι γνωστή και όλοι μας έχουμε γίνει κατά καιρούς μάρτυρες άθλιων εικόνων, που υποβαθμίζουν και επιβαρύνουν αρνητικά την φυσική του ομορφιά.

Όλοι μας νοιώθουμε αγανάκτηση και δυσφορία αντικρύζοντας αυτές τις εικόνες. Όλοι μας νοιώθουμε ανησυχία και φόβο για τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ποιό είναι το μέλλον; Τι εικόνα θα παρουσιάζει Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ σε 5-10 χρόνια αν δεν ληφθούν τώρα κάποια μέτρα;

Επιτρέψτε μας να σας αναφέρουμε μερικές απο τις προτάσεις μας ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ:

•Οργάνωση για τον καθαρισμό του βυθού της θάλασσας από σκουπίδια και σκουριασμένα αντικείμενα σε συνεργασία με επαγγελματίες βουτηχτές.

•Οργάνωση για τον καθαρισμό της αμμουδιάς σε όσες παραλίες υπάρχει.( ΠΧ στον “Αράπη” όποιος θέλει χτίζει & όποιος θέλει γκρεμίζει! Επιπλέον τα αυτοκίνητα ειναι 1η θέση στην παραλία. Ευτυχώς υπαρχει και η συνθήκη RAMSAR!

•Οργάνωση ελέγχου καθαριότητας στις παραλίες από τους υπαλλήλους καθαρισμού του Δήμου. Η συχνότητα του ελέγχου θα οριστεί με βάση τις ανάγκες κάθε παραλίας. Ο ορισμός συγκεκριμένων ημερομηνιών ελέγχου, θα βοηθούσε στην σωστή οργάνωση αυτής της δραστηριότητας (π.χ. λίστες στον Δήμο με το ποιος συνεργάτης και πότε, θα ελέγξει κάποια συγκεκριμένη παραλία).

•Σε πρώτη φάση για τον γρήγορο καθαρισμό των παραλιών από τα σκουπίδια, (π.χ. χρήση πλαστικών γαντιών που θα προμηθεύσει ο Δήμος) θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ίσως και τα παιδιά. Η οργάνωση επαναληπτικών εξορμήσεων ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ και ΠΑΙΔΙΩΝ θα συνέβαλε εξίσου πολύ. Πάντα βέβαια σε εθελοντικό πλαίσιο.

•Μια μικρή ευχαριστήρια γιορτή ( ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ SHOW ΒΕΑCH SOCCER) εκ μέρους του Δήμου για τους εθελοντές που θα συμμετάσχουν, σίγουρα θα ανεβάσει το ποσοστό επιτυχίας αυτής της προσπάθειας.

•Τοποθέτηση επιπλέον μεγάλων κάδων σκουπιδιών από τον Δήμο στις παραλίες του Δήμου.(ειδικά στην παραλία “ΑΡΑΠΗ” δεν υπάρχει τίποτα)

•Καθαρισμό των δρόμων (π.χ ΒΑΤΑ, ΧΟΡΤΑ ) που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στις παραλίες.

Η σωστή παιδεία δίνει τις βάσεις. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών του ΔΗΜΟΥ πάνω στο θέμα είναι αναγκαία! Η ενημέρωση για τους κινδύνους από τα σκουπίδια, η ενημέρωση για την ανακύκλωση και η καθοδήγηση για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα σχολεία σε επίσημο τοπικό πλαίσιο.

(π.χ. τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένα τραύμα από σκουριασμένο κουτί αναψυκτικού που ήταν πεταμένο στην παραλία).

Η παρότρυνση των παιδιών για δικές τους ιδέες και προτάσεις και ειδικά η επιβράβευση, η αναγνώριση και εφαρμογή αυτών, θα είχε σίγουρα εξαιρετικά αποτελέσματα!

Ίσως κάποιες από τις προτάσεις μας να τις έχετε ήδη σκεφτεί, ίσως κάποιες να τις θεωρήσετε απραγματοποίητες. Ίσως πάλι κάποιες να τις θεωρήσετε δαπανηρές. Πιστεύουμε όμως ότι το κόστος είναι μηδαμινό, μπροστά στο τεράστιο κέρδος που θα αποκομίσει Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ.

Σας παρακαλούμε να επιληφθείτε του θέματος το γρηγορότερο. Πρέπει επιτέλους να βρεθούν λύσεις, που θα δώσουν ένα τέλος στο τεράστιο αυτό πρόβλημα των σκουπιδιών, που καταστρέφουν την πανέμορφη εικόνα της ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ και απομακρύνουν τον τόσο αναγκαίο για το ΔΗΜΟ ΜΑΣ τουρισμό.

Παρακαλούμε να λάβετε την επιστολή μας μόνο ως ένδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης προς τον τόπο μας και σε καμία περίπτωση ως υπόδειξη των καθηκόντων σας ή παρατήρηση.

Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε νέα σας και αν μπορούμε με οποιονδήποτε τρόπο να συνεισφέρουμε, μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας.

2/7/09

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

“ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΑΕΡΑ”

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΛΕΩ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΑΦΙΣΕΣ, ΠΑΝΟ ΚΛΠ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΤΑ BLOGGS. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ.
ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΕΣΤΑΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΑΠΟ ΠΡΙΝ.