Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Εκεί που συναντιούνται 4 νομοί...

Στο ερώτημα με πόσους νομούς συνορεύει η Αιτωλοακαρνανία, μη βιαστείτε να δώσετε απάντηση. Και αυτό διότι έχει επαφή έστω και λιγοστών χιλιομέτρων με δύο νομούς, τον νομό Καρδίτσας και τον νομό Φθοιώτιδας.Για να το διαπιστώσετε βέβαια αυτό χρειάζεστε στον χάρτη ..μεγεθυντικό φακό, καθώς τα σημεία αυτά ελάχιστα διακρίνονται.

Για να το δείτε όμως «ιδίοις όμμασι», θα χρειαστείτε να κάνετε διαδρομές μεγάλες αλλά συναρπαστικές, που να αξίζουν τον κόπο, καθώς επιφυλλάσουν σπουδαίες φυσικές ομορφιές.

Θα χρειαστεί να διασχίσετε τον Δήμο Ινάχου. Περνώντας από τις λίμνες Στράτου και Καστρακίου φτάνετε στον Εμπεσό. Από εκεί ανηφορίζετε για το Περδικάκι μέσα από ένα άγριο τοπίο που επιφυλλάσει και μαγευτική θέα προς τη λίμνη Κρεμαστών.


Ακολουθώντας σταθερά την ίδια πορεία, περνάτε το χωριό «Βρουβιανά» και φτάνεται σε μια διασταύρωση. Αριστερά οδηγεί στο χωριό Αυλάκι και δεξιά στην τοξωτή γέφυρα του Αυλακίου.
Έχετε οδηγήσει ήδη 1 ½ ώρα. .
Μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν τη Γέφυρα του Αυλακίου έχετε μπροστά σας την θέα 4 (!) νομών: Του νομού Αιτωλοακαρνανίας( όπου βρίσκεστε), αριστερά σας είναι ο νομός Άρτας, στη μέση ο νομός Καρδίτσας, ενώ δεξιά πίσω σας ο νομός Ευρυτανίας. Το μοναδικό σημείο στην Ελλάδα όπου συναντιούνται 4 νομοί σε μια ακτίνα λίγων χιλιομέτρων (!). Το πιστοποιεί άλλωστε και η πινακίδα που βρίσκετε μπροστά σας,( σε κάκιστη όμως κατάσταση) ότι είστε μπροστά στα 4..σημεία του ορίζοντα.
Αν ακολουθήσετε τον δρόμο ευθεία θα βρεθείτε στον νομό Άρτας στα χωρία Βρυσούλα, Βελανιδιά, ενώ ο ορεινός όγκος που υπάρχει χωρίζει το ποταμό Αχελώο από το ιστορικό χωριό Σκουλικαριά Άρτας, που κατά πολλούς θεωρείται ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα της επανάστασης Γ.Καραισκάκη


Η θέα όμως του ποταμού Αχελώου σας παρακινεί να εγκαταλείψετε το σημείο αυτό και να συνεχίσετε την διαδρομή σας ως το ποτάμι μερικές εκατοντάδες μέτρα. Φτάνοντας, βρίσκετε μπροστά σας την τοξωτή Γέφυρα του Αυλακίου.

Αν την περάσετε βρίσκεστε με μερικά βήματα στο..νομό Καρδίτσας και συναντάτε το πρώτο χωριό το Αρδάνοβο! Αυτό βέβαια αν πάτε αριστερά. Αν πάτε όμως δεξιά στον χωματόδρομο, σε λίγα μέτρα είστε στον νομό Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Ασπροποτάμου. Εκεί σε απόσταση αναπνοής είναι το χωρίο Νέο Αργύρι.

Μαρτυρία της επικυνδυνότητας των νερών του Αχελώου..


O ορεινός όγκος που ανήκει στο νομό Καρδίτσας που εφάπτεται με την Αιτωλοακαρνανία.Διακρίνεται από το χωριό Αυλάκι.

Για να έχετε καλύτερη και ταυτόχρονη εποπτεία και των 4 νομών, δεν έχετε παρά να επιστρέψετε στην διασταύρωση και να κατευθυνθείτε προς το χωριό Αυλάκι. Εκεί με μια στροφή του κεφαλιού σας μπορείτε να δείτε τα βουνά της Ευρυτανίας και της Άρτας, τα οποία στη μέση χωρίζονται με μια μικρή νησίδα του νομού Καρδίτσας

Αυτό είναι το απευθείας πέρασμα προς Θεσσαλία στο νομό μας. Αν και γειτονικοί νομοί δυστυχώς η οδική πρόσβαση είναι υποτυπώδης. Για να φτάσετε από το Αυλάκι ως την πόλη της Καρδίτσας χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μιάμιση ώρα οδήγηση ακόμα. Για την ιστορία την απευθείας οδική σύνδεση Καρδίτσας-Ευρυτανίας-Αιτωλοακαρνανίας οραματίστηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας, όχι από αυτό το σημείο που περιγράψαμε όμως, αλλά από την άλλη πλευρά των Αγράφων.Όμως διανύουμε την πρώτη δεκαετία του 2000 και τα τα χωρία Νεράιδα-Μαυρομάτα, που απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα μεταξύ τους ακόμα δεν συνδέονται..και μαζί με αυτά η Θεσσαλία με την Δυτική Στερεά Ελλάδα. Οψόμεθα λοιπόν για κάτι καλύτερο.
Λίνος Υφαντής

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειναι πολυ αξιολογο αυτο που κανετε..
Καιρος να μαθουμε τις ομορφιες του τοπου μας...
Συνεχιστε να μας προτεινετε διαδρομες...και τοποθεσιες...

"ΕΥΔΡΟΜΟΥΝΤΩΝ ΑΛΕΙΠΤΗΣ" είπε...

Μπράβο σου Λίνο.Πολύ καλη η αναρτηση!Σε ευχαριστούμε αγαπητε Φίλε.Καλή συνέχεια και συγχαρητήρια για το agrinionews.gr

Agrinio Smile Clinic είπε...

Συγχαρητήρια!!!
Ο ορεινός όγκος του νομού μας πράγματι είναι πανέμορφος και χρήζει προβολής. Κρίμα που δεν έχει αναδειχθεί τόσα χρόνια και οι υποδομές έχουν παραμείνει σε άλλες εποχές.........
Τα αντισταθμιστικά της ΔΕΗ είναι ανάγκη να υλοποιηθούν......

Πέτρος Σμάνης είπε...

Συγχαρητήρια για το σύντομο αλλά περιεκτικό οδοιπορικό.

Aristote92-France είπε...

Poly kalo to arthro sas. Bravo !... Mas kanei na oneirevomaste tin omorfia tis patridas mas.

Ανώνυμος είπε...

ωραιο ταξιδι.
οι νομοι που συνορευει η αιτ/νια στο σημειο ειναι καρδιτσας και ευρυτανιας και οχι φθοιωτιδας οπως κατα λαθος εγραψες.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό οδοιπορικό.
Γράψτε και για άλλες διαδρομές γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά μας...

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ κε ΥΦΑΝΤΗ.

thanos s. είπε...

Πολύ καλό άρθρο, μπράβο. Είναι μια απο τις ομορφότερες περιοχές του νομού μας. Η διαδρομή είναι εκπληκτική με το δρόμο να ακολουθεί παράλληλα τον Αχελώο σε όλη τη διάρκεια της.

Σαμπάχ είπε...

Σε όποιον αρέσουν οι Ορεινές αποδράσεις το Σ/Κ που έρχεται στην Ανω χώρα Ορεινής Ναυπακτίας θα γίνμει ΓιΟρτή Κάστανου!Πρόκειται για μια γιορτή που μαζεύει 2.000 κόσμο και πάνω!Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα!Χαρακτηριστικό είναι ότι τουριστικά γραφεία από το Αγρίνιο βάζουν λεωφορεί αυθημερόν!!
Η γιορτή είναι Παρασκευή και Σάββατο!Πιο πολύ κόσμο έχει το Σάββατο!Τσίπουο, κάστανα, γλυκά και γίδα βραστή τα ξημερώματα για τους τελευταίους..
Εγώ θα πάω φέτος για 4η χρονιά!!

Ανώνυμος είπε...

Αμα έχει και γίδα βραστή πάμε.Μα πάντα γίνονταν γιορτές στο νομό αλλά που δε τ ήξερε κανενας αφου είμαστε πίσω απο τον ήλιο.

Ανώνυμος είπε...

σιγα ρε σαμπαχ μην παμε στους μπουλιαριδες, εχει αλλα τοσα ωραια να δεις.

Ανώνυμος είπε...

ne re ama exei gida vrasti min jexasete na pate

Ανώνυμος είπε...

ΛΙΝΟ,

ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ!ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ AGRINIONEWS.

Ρ.Υ

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι αποδράσεις, αλλά όπου πάει κανείς πρέπει να σέβεται και τη φύση, την ομορφιά της και να μην πετά τα σκουπίδια του όπου νά'ναι.
Αρκούν και περισσεύουν οι ρύποι των αυτοκινήτων που μας οδηγούν σε αυτά τα όμορφα μέρη.
Ας τα προσέξουμε...για να τα έχουμε.
Καλλίτερα π.χ. μια φωτογράφηση παρά το κόψιμο ενός σπάνιου φυτού.
Συνιστώ προσοχή λοιπόν σε όλους μας, ως μια υποτυπώδη αναγνώριση και ανταπόδοση των αγαθών που μας προσφέρει η όμορφη ελληνική φύση!