Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Γκρίζες ζώνες στην εκτροπή του Αχελώου βλέπουν στη Θεσσαλία.


Η παραπομπή της σχεδιαζόμενης εκτροπής του Αχελώου στο Ευρωπαικό δικαστήριο φαίνεται να έχει θορυβήσει τους υποστηρικτές της εκτροπής στην Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, συνεδρίασε για αυτό το θέμα στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΑΣΕ) για την εκτροπή του Αχελώου.
Η αγωνία αυτή για τη πιθανή ματαίωση των έργων εκφράστηκε δια στόματος του νομάρχη Τρικάλων κ. Βλαχογιάννη, ο οποίος είπε ότι: ''υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” από την κ. Μπιρμπίλη και από τον κ. Μωραϊτη, στο θέμα εκτροπής του Αχελώου. Ανησυχούμε για το αν θα συνεχιστούν τα έργα στην εν λόγω περιοχή.''
Μάλιστα προτίθονται να επισκεφτούν ως ΕΝΑΕ το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους από τη δικιά τους σκοπιά, δηλαδή ότι " το έργο δε βλάπτει τον Αχελώο, ούτε περιβαλλοντικά ούτε οικονομικά".
Με τις τελευταίες εξελίξεις στην εκτροπή του Αχελώου φέρεται να έχει να κάνει η αλλαγή προεδρίας του εν λόγω συντονιστικού οργάνου, καθώς νέος πρόεδρος είναι πλέον ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος. Και αυτό γιατί ως επίσημος λόγος προβάλλεται ότι ο νομός Καρδίτσας που εκπροσωπεί ο κ. Αλεξάκος έχει εντονότερο το πρόβλημα της ύδρευσης. Αυτό φαίνεται να είναι η σημαία των επιχειρημάτων των Θεσσαλών στο αίτημα τους για τη συνέχιση των έργων της εκτροπής.
Αυτή η κινητικότητα των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία δείχνει ότι πλέον υπάρχουν αντικειμενικά μεγάλα εμπόδια στη συνέχιση των έργων της εκτροπής, κάτι που προφανώς ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα μας που δεν είναι άλλο από την ματαίωση του έργου. Μένει από εμάς ως Αιτωλοακαρνάνες και προπάντων σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο εν λόγω ζήτημα της εκτροπής, διότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ασκηθούν πολλές πιέσεις για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, το οποίο θα είναι καταστροφικό για το φυσικό μας περιβάλλον. Ευελπιστούμε οι εξελίξεις να είναι εν τέλει θετικές.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕ πρέπει και μείς να δράσουμε και να ενεργήσουμε συλλογικά και οργανωμένα;
Τι δεν έχουν ωερό λένε.Εδώ προχθές πνιγήκανε.
Κάι τέτοιος κόσμος έχουν καταστρέψει την Ελλάδα.
Μεχρι ΛΑΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

πορεια αυριο το πρωι!!!καθε μερα!!!μια ζωη.....

Ανώνυμος είπε...

η εκτροπη του αχελωου πρεπει να γινει βοηθαει φτωχουσ εργατεσ γησ που εχουν αναγκη το νερο, αφηστε τισ τοπικιστικεσ μαλ... το περιβαλλον απο τουσ καπιταλιστεσ πεθαινει οχι απο εργα που ειναι υπερ του λαου το ποταμι δεν ειναι ιδιοκτησια μασ η προοδοσ μασ ομωσ μασ δινει το δικαιωμα με την τεχνολογια να μασ βοηθαει οικολογοιπρασσινοι,ανθρωπακια γραφειου και αντιεξουσιαστεσ γιναται ενα!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

NA ΡΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ;

vasilissp είπε...

"η εκτροπη του αχελωου πρεπει να γινει βοηθαει φτωχουσ εργατεσ γησ"

Μακάρι να βοηθούσε του φτωχούς αλλά δεν ειναι έτσι.Εξάλλου όταν το περιβάλλον καταστρέφεται εκείνοι που την πληρώνουν περισσότερο ειναι οι "φτωχοί"

Ανώνυμος είπε...

etsi mprabo...k perissoteres

Ανώνυμος είπε...

θες νερο? ωραια, δωσε μπαρμπα!
θελω 5-6 πανεπιστημιακια, 2-3 πολυτεχνεια, φερε και κανα 2 αεροδρομια, τρενα λιμανια...
ΓΙΑ ΚΑΤΣΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ!
ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ ΣΟΥ?
ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ!

Ανώνυμος είπε...

Προχτες κινδυνεψε να πνιγει η θεσσαλια απο την υπερχειληση του Πηνειου, αλλα θελουν και τα νερα του αχελωου να πεφτουν στο αιγαιο (εκβολες πηνειου) αντι στο ιονιο (εκβολες αχελωου).

και μπορει γεωργαφικα οι πηγες και ο ''ανω ρους'' του αχελωου να ''ανηκει'' στην θεσσαλια ,ομως οικονομικα κοινωνικα πολιτιστικα και ηθικα ''ανηκει'' στην αιτωλοακαρνανια και στους ανθρωπους του που ζουσαν εζησαν και θα ζησουν απο αυτο το δωρο της φυσης...
εξαλου ενα τμημα του ποταμου εκτρεπεται προς την καρδιτσα...
αν υπαρχει αναγκη για υδρευση υπαρχουν και εργοστασια αφαλατωσης.

να μην συνεχιστει το εγκλημα...
οχι στο φαραωνικο εκτρωμα της εκτροπης.

Ανώνυμος είπε...

Εμπρος 11.43 να βοηθησουμε τους "φτωχους" εργατες της γης της Λαρισας να βγαλουν ακομη περισσοτερα σε βαρος οπως συνηθως των υπολοιπων. Αντι να κοιταξουν πρωτα να αξιοποιησουν και να διαχειριστουν καλλιτερα τα δικα τους αποθεματα νερου με πολυ μικροτερο κοστος (οικονομικο και περιβαλλοντικο)προτιμουν να παρουν οτι βρουν γιατι ετσι εμαθαν και ετσι τους εμαθαν οι αγροτοπατερες και οι πολιτικοι. Οσο για το ποιος καταστρεφει το περιβαλλον, βγαλε τις παρωπιδες, συναγωνισμος καπιταλισμου και υπαρκτου σοσιαλισμου γινοταν στην καταστροφη, με πολλα παραδειγματα και απο τις δυο πλευρες.

Ανώνυμος είπε...

9.26 to na leme etsi xima oxi stin ektoph katse re exeis kapia meleti sta xeriasou milame gia meriki ektropi diladi ta pontikia oi athinaioi pou den exoyn nero na pioun na mhn tous diname apo eudilo na legame tha katastrecetai to periballon... eistai sobinistes nai sthn ektroph nai stin apalotriosi

Ανώνυμος είπε...

9.26 to na leme etsi xima oxi stin ektoph katse re exeis kapia meleti sta xeriasou milame gia meriki ektropi diladi ta pontikia oi athinaioi pou den exoyn nero na pioun na mhn tous diname apo eudilo na legame tha katastrecetai to periballon... eistai sobinistes nai sthn ektroph nai stin apalotriosi

Ανώνυμος είπε...

φυσικα υπαρχουν μελετες που δειχνουν το αποτελεσμα που θα υποστεί ο νομος μας από την εκτροπή.
οι θεσσαλοί να κάνουν εργα για να αξιοποιήσουν τα νερα του χειμώνα που τους περισσευουν ,να προσαρμόσουν τις καλλιεργιες οπως κι εμεις με τα καπνα κι επειτα να συζητησουμε για ορθη διαχειρηση και οχι αντισυνταγματικές λύσεις .

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη εχεις εσυ καποια μελετη για το αντιθετο? Γιατι τις μελετες πρεπει να τις κανουν αυτοι οι οποιοι αντιτιθωντε στο εργο και οχι αυτοι που το ζητουν? Ισως γιατι αυτες δεν περνουν απο τα ευρωπαικα δικαστηρια απο το ΣΤΕ και παντα προσπαθουν με κολπα να τα παρακαμψουν ή να ονομασουν το εργο ως υδρευσης για να παρουν το ΟΚ. Αν πραγματικα ηταν αναγκαιο θα συμφωνουσα απολυτα να γινει, αλλα δεν ειναι.

Ανώνυμος είπε...

Ti les re file? Alitheia? Akribos epeidi den egine kamia sobari meleti sunexistike auto to ergo kai to plironoume ki emeis apo pano. Den einai ekei to thema. Prota prepei na balei kapoios seira sto spiti tou (sti Thessalia) kai meta na zitisei daneika ki agurista. Tha edines esy kati etsi aploxera, se kapoion pou den ektima tipota, gnorizontas oti tha einai eis baros sou sto ameso mellon? Giati to problima stin ellada einai pos den uparxei metro, se tipota. Ki ama den ksereis na kaneis kalo koumanto sta dika sou, den uparxei periptosi na mporeis na kaneis stou allou. H zimia edo kato tha ginei.
To neraki, to emfialonoume kai to poulame. Den xriazetai ektropi gi auto (gia posimo nero). Min akous mparoufes. Oso gia to potisma, an den apatomai edo den kanoun erga gia na potistei o nomos mas! Ostoso kanoun olokliri tin ektropi me tous koumparous gia na potistei h thesalia!!! Toso kseftiles einai! Einai kathara thema politikis eno tha eprepe na einai thema diaxeirisis prota.

Unknown είπε...

Η ΕΚΤΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΙΔΗ ΜΕΝΕΙ ΑΠΟΥΛΗΤΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΟΤΑΝ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟ 2013 ΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΚΣΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ